Autor |
Wiadomość |
aspherus
|
 Re: Żydzi Mesjanistyczni
white - w dalszym ciagu nie moge Cie zrozumiec . Ewangelia Mateusza 28.18 "Dana zostala mi wszelka wladza w niebie i na ziemi." Czy ta wladza jest do konca pierwszego wieku ? 28.19 "Wyruszywszy wiec czyncie uczniami wszystkie narody , chrzczac je w Imie Ojca i Syna i Swietego Ducha ," czy te narody - w sensie chrztu oczywiscie - w nastepnym pokoleniu mialy umrzec i ich corki i synowie mieli powrocic do poganstwa ? 28.20 "nauczajac ich strzec wszystkich(rzeczy) jakie przykazalem wam ." Mieli nauczyc strzec tych wszystkich(rzeczy) a nauczyc strzec to przekazac ta nauke jeszcze dalej w sensie przestrzeni ale tez w sensie nastepnych pokolen - oni mieli strzec Tego co przekazal Chrystus - " nauczajac ich strzec"
|
Pn mar 22, 2010 21:18 |
|
|
|
 |
aspherus
|
Mam jeszcze jedno pytanie : czy te trzy zdania ktore zacytowalem sa - wedlug Ciebie - proroctwem ? a moze byla to pogawedka ?
|
Pn mar 22, 2010 21:32 |
|
 |
jo_tka
|
A taki, że Pisma Świętego nie czyta się oddzielnie każdego wersetu, tylko jako całość. Pismo Święte samo się wyjaśnia. Inaczej wyjdą Ci bzdury.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt mar 23, 2010 11:56 |
|
|
|
 |
white
|
aspherus Chyba nie przeczytałeś z uwagą mojego postu. "dana jest mi wszelka władza w niebie i na ziemi"-czy ten fragment posiada określenie czasowe?. Bo jeżeli nie ,to dlaczego się na niego powołujesz? Po drugie:Jeżeli uważasz ze Jezusowi chodziło o jakieś inne narody niż te opisane w Dziejach 1:8,to proszę o dowody z NT . Po trzecie:do kogo skierowane są słowa Jezusa-"idzcie i czyńcie czniów"?Do apostołów czy do wszystkich chrzescijan na przestrzeni wieków? Po czwarte:gdzie jest napisane że NT dotyczy okresu poapostolskiego? I na koniec:napisałeś ze mieli ją(naukę) przekazać następnym pokoleniom,a te dalej i dalej i dalej.... To niestety już twoja spekulacja.NT wyraznie mówi o tym ze dobra nowina dotarła juz w I wieku na całą ziemię(kol 1;6,23,1Tym3:16) Jotka Chyba wiem dlaczego nie odpowiedziałaś w sposób merytoryczny na moje pytanie. , 
|
Wt mar 23, 2010 13:14 |
|
 |
aspherus
|
Rozumie ze Ty ta Moc Swietego Ducha masz . Zwracam honor w takim razie .
|
Wt mar 23, 2010 15:58 |
|
|
|
 |
aspherus
|
" Wyruszywszy wiec czyncie uczniami wszystkie narody , chrzczac je w Imie Ojca i Syna i Swietego Ducha"
|
Wt mar 23, 2010 16:15 |
|
 |
jo_tka
|
White - odpowiedziałam. Tylko Ty nie chcesz na to odpowiadać.
|
Śr mar 24, 2010 21:09 |
|
 |
white
|
Jotka Zmieniłaś temat ,a nie odpowiedziałaś.
|
Śr mar 24, 2010 21:23 |
|
 |
aspherus
|
Ewangelia Mateusza " I zobaczywszy Go poklonili sie . . . " i nie musimy Go widziec a jednak mu sie klaniamy - 2000 lat minelo - W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego . "jacys zas zwatpili"
|
Śr mar 24, 2010 21:27 |
|
 |
jo_tka
|
Nie zmieniłam tematu. Mesjasz miał panować wiecznie. Jego zbawienie zostało dane na zawsze wszystkim ludziom i narodom. A Ty twierdzisz, że wszystko się skończyło ze śmiercią apostołów, zatem kłamali prorocy obiecując wieczyste przymierze Boga z ludźmi.
Jeśli nie ma Kościoła, nie ma także odpuszczenia grzechów. To oznacza, że ofiara Chrystusa jest dla nas - urodzonych po śmierci Jana Apostoła - zbędna, a przymierze Boga z Jego ludem wygasło.
Taka jest konsekwencja Twoich stwierdzeń. Dlatego pytam o proroków...
|
Śr mar 24, 2010 21:31 |
|
 |
aspherus
|
"aion" ma znaczenie przeszlosci . Przeszlosc terazniejszosc przyszlosc - doczesnosc .
|
Śr mar 24, 2010 22:05 |
|
 |
white
|
Jotka W którym miejcsu napisałem ,że wszystko się skończyło wraz ze śmiercią apostołów?O jakich tekstach rozmawialiśmy? A gdzie jest napisane że Mesjasz miał panować wiecznie nad kościołem? O jakim kosciele mówisz? Kościól odpuszcza grzechy?-który? Dlaczego ofiarę Chrystusa łaczysz z kościołem?-jakimś "Konsekwencja moich twierdzeń?-czy NT? Może przytoczysz w końcu jakieś wersety na temat.
|
Śr mar 24, 2010 22:35 |
|
 |
aspherus
|
white napisał(a): aspherus Chyba nie przeczytałeś z uwagą mojego postu. "dana jest mi wszelka władza w niebie i na ziemi"-czy ten fragment posiada określenie czasowe?. Bo jeżeli nie ,to dlaczego się na niego powołujesz? Po drugie:Jeżeli uważasz ze Jezusowi chodziło o jakieś inne narody niż te opisane w Dziejach 1:8,to proszę o dowody z NT . Po trzecie:do kogo skierowane są słowa Jezusa-"idzcie i czyńcie czniów"?Do apostołów czy do wszystkich chrzescijan na przestrzeni wieków? Po czwarte:gdzie jest napisane że NT dotyczy okresu poapostolskiego? I na koniec:napisałeś ze mieli ją(naukę) przekazać następnym pokoleniom,a te dalej i dalej i dalej.... To niestety już twoja spekulacja.NT wyraznie mówi o tym ze dobra nowina dotarła juz w I wieku na całą ziemię(kol 1;6,23,1Tym3:16) Jotka Chyba wiem dlaczego nie odpowiedziałaś w sposób merytoryczny na moje pytanie. ,  Pierwszy list do Tymoteusza 3.16 gdzie tu pisze ze Dobra Nowina dotarla w - jak to okresliles white - " I " (to chyba pierwszy o ile dobrze rozumie) wieku ? Spekulacja to ?
|
Cz mar 25, 2010 17:39 |
|
 |
aspherus
|
Nowy Testament "wyraznie mowi" w tym miejscu czyli Pierwszy list do Tymoteusza 3.16 "A bez watpienia wielka jest tajemnica poboznosci . Ten , ktory objawil sie w ciele , usprawiedliwiony zostal w Duchu ,ukazal sie aniolom , ogloszony zostal poganom , znalazl wiare w swiecie , wziety zostal w chwale ." - wedlug Biblii Tysiaclecia .
|
Cz mar 25, 2010 17:57 |
|
 |
white
|
Aspherus "ogłoszony został poganom"-rozumiesz co tu jest napisane czy nie?
|
Cz mar 25, 2010 19:05 |
|
|
|