Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
Lilka2009
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Sęk w tym Alus, że ja tym sobie głowy nie zawracam w ogóle. To są wasze sprawy.Ja tam od wiary w instytucję preferuję wiarę w Boga.A kto na odwrót to jego sprawa.
Do kleru odnoszę się z rezerwą, bo we własnym życiu spotkałam jednego księdza autentycznie wierzącego i jednego katechetę o nieskazitelnej duszy.Ot i tyle.
|
So maja 08, 2010 6:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sęk w tym Alus, że ja tym sobie głowy nie zawracam w ogóle. To są wasze sprawy.Ja tam od wiary w instytucję preferuję wiarę w Boga.A kto na odwrót to jego sprawa.
Do kleru odnoszę się z rezerwą, bo we własnym życiu spotkałam jednego księdza autentycznie wierzącego i jednego katechetę o nieskazitelnej duszy.Ot i tyle. A wiara w Boga obliguje Cię, abyś szanowała innych i nie podawała przypuszczeń opisanych w formie "jakoby, rzekomo" jako faktów oczywistych. Ja też mogę o sobie powiedzieć, że jestem antyklerykałem, bo zachowania niektórych kapłanów rażą mnie potwornie.....ale tyllko NIEKTÓRYCH Nie uogólniam, nie obraziłam się na kler i nie bazuję na informacjach z kategorii "jakoby, rzekomo", bo noszą one znamiona pomówień.
|
So maja 08, 2010 7:29 |
|
 |
Lilka2009
|
Alus.Umówmy się, że Jan Paweł o niczym nie wiedział. Jak powiedzialam wcześniej, jego jestem w stanie usprawiedliwic, bo kierowal się dobrem bliźniego i byl w tym niemal szalony(w dobrym słowa znaczeniu). Tylko, że dla mnie JPII jest wyjątkiem. Natomiast, jeżeli o sytuacji wiedzieli duchowni pokroju Ratzingera(a wiedzieli) i próbowali tuszowac, to w tym momencie dopiero pojawia się poważny problem. Zeby nie powiedzieć MEGAPROBLEM...
|
So maja 08, 2010 8:12 |
|
|
|
 |
Lilka2009
|
Jeszcze jedna rzecz.Zauważ, że w przypadku gdyby jednak Ojciec Sw. wiedzial o calej sprawie, to ja mimo wszystko twierdzę, ze postąpił szlachetnie(bo wierze, że kierowal się dobrem bliźniego(wręcz szalonym)). Ty natomiast, nazywając wszystko "pomowieniem", stawiasz JP w zlym świetle...
|
So maja 08, 2010 8:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus.Umówmy się, że Jan Paweł o niczym nie wiedział. Jak powiedzialam wcześniej, jego jestem w stanie usprawiedliwic, bo kierowal się dobrem bliźniego i byl w tym niemal szalony(w dobrym słowa znaczeniu). Tylko, że dla mnie JPII jest wyjątkiem. Natomiast, jeżeli o sytuacji wiedzieli duchowni pokroju Ratzingera(a wiedzieli) i próbowali tuszowac, to w tym momencie dopiero pojawia się poważny problem. Zeby nie powiedzieć MEGAPROBLEM... Nie musimy się umawiać  ....wystarczy przesledzić przypadek abp Peatza. Żadne z pism kierowane w jego sprawie nie trafiło do rąk JPII, dopiero Wanda Połtawska, osoba od lat zaprzyjaźniona z papieżem, dostarczyła mu osobiście dokumentację. Co skutkowało natychmiastowym wysłanem komisji vatykańskiej i poleceniem złożenia rezygnacji przez abp. Ktoś tuszował, ale trudno wskazac personalnie i podzielam Twój pogląd, że jest to wysoce nieuczciwe i stawa tych duchownych w bardzo złym świetle. A skutkuje zniechęceniem wiernych do kleru.....szkoda, że zapomnano słów Chrystusa, że nic nie da się ukryc i wszystko kiedyś staje się jawne.
|
So maja 08, 2010 9:08 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Ktoś tuszował, ale trudno wskazac personalnie Czyli winnym jest: NIKT. Cytuj: A skutkuje zniechęceniem wiernych do kleru.....szkoda, że zapomnano słów Chrystusa, że nic nie da się ukryc i wszystko kiedyś staje się jawne. Więc po co cokolwiek ujawniać?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So maja 08, 2010 10:38 |
|
 |
Lilka2009
|
A ja tylko zapytam: jeżeli Kotliński dopuścił się takiego " pomowinia" pod adresem KK, to dlaczego nie wszczęto procesu przeciwko niemu? Gdyby pan Jonasz nie miał dowodów w sprawach, które opisał, to miałby odwagę przeciwstawić się takiej instytucji? Bo ja myślę, że nie.
|
So maja 08, 2010 11:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Więc po co cokolwiek ujawniać? Ujawniać nie znaczy nagłasniac, ale podjąc radykalne kroki ujawniając przestępców cywilnym organom ścigania Bo zawsze wysypie się tyle, że w atmosferze skandali Cytuj: A ja tylko zapytam: jeżeli Kotliński dopuścił się takiego " pomowinia" pod adresem KK, to dlaczego nie wszczęto procesu przeciwko niemu? Gdyby pan Jonasz nie miał dowodów w sprawach, które opisał, to miałby odwagę przeciwstawić się takiej instytucji? Bo ja myślę, że nie. Proces sądowy nie ma sensu. Ludzie o mentalności Kotlińskiego bezczelnie będa kręcić, kombinować, kłamać, proces na lata i koszty horrendalne.
|
So maja 08, 2010 14:41 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Cytuj: Więc po co cokolwiek ujawniać? Ujawniać nie znaczy nagłasniac, ale podjąc radykalne kroki ujawniając przestępców cywilnym organom ścigania Żyjemy w czasach, w których ludzie chcą wiedzieć, co się wokół ich dzieje. Alus napisał(a): Cytuj: A ja tylko zapytam: jeżeli Kotliński dopuścił się takiego " pomowinia" pod adresem KK, to dlaczego nie wszczęto procesu przeciwko niemu? Gdyby pan Jonasz nie miał dowodów w sprawach, które opisał, to miałby odwagę przeciwstawić się takiej instytucji? Bo ja myślę, że nie. Proces sądowy nie ma sensu. Ludzie o mentalności Kotlińskiego bezczelnie będa kręcić, kombinować, kłamać, proces na lata i koszty horrendalne. Czy: - Kotliński kłamie, czy może - ludzie o jego o mentalności kłamią - którzy to są?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So maja 08, 2010 18:23 |
|
 |
Lilka2009
|
Oj Alus, ale Ty bzdury opowiadasz...
|
So maja 08, 2010 20:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Żyjemy w czasach, w których ludzie chcą wiedzieć, co się wokół ich dzieje. Ludzie zawsze chcieli wiedzieć kto z kim, jak......nie sądze sensu zaspakajać tego typu potrzeby. Metoda jednak jaką wybrał KK aby uporać się problemem pedofii wśród duchownych była bezsensowna. Cytuj: Czy: - Kotliński kłamie, czy może - ludzie o jego o mentalności kłamią - którzy to są? Czepiadło  .....widzę - styl zdania. Według mnie Kotliński kłamie - wystarczą mi jego "tłumaczenia" kontaktów z G. Piotrowskim. Jeśli kłamie w jednym temacie mam prawo domniemywać, że bez skupułów skłamie w opisie, komentarzu, innych wydarzeń.
|
So maja 08, 2010 20:25 |
|
 |
jo_tka
|
Lilka - ja nie wiem o nikim, czy zgrzeszył czy nie. Ale nie rozumiem Twojego komentarza, bo nie o tym pisałam.
Evoleth - w centrum relacji do Boga jest... Bóg. Natomiast człowiek jest grzeszny i przebaczenie jest koniecznością. I uwalnia z grzechów - po prostu je zmazuje. Co nie znaczy, że człowiek z automatu przestaje je popełniać, choć oczywiście może się tak zdarzyć. I nie neguję, że jeśli grzech powraca, trzeba się zastanowić nad przyczyną. Ale samo zastanowienie niczego nie zmieni. Więcej: nawet jeśli więcej człowiek tego grzechu nie popełni, to dalej nie wystarczy. Ciągle będzie potrzebował przebaczenia.
A co do św. Tereski odpowiem: nie wiem. Na grzech można patrzeć tylko z perspektywy wewnętrznej. Wiem natomiast, co pisała...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So maja 08, 2010 21:50 |
|
 |
Lilka2009
|
Jotka( to już tak na przyszlość)jak ze mną rozmawiasz, to poproszę zawsze jaśniej, bo pisząc: o czyichś grzechach odpuszczonych bądź - na prawde nie wiem o co chodzi.Strzelać mi się już nie chce.Pa
|
N maja 09, 2010 7:44 |
|
 |
evoleth
|
Jo_tka, idąc tokiem Twojego rozumowania: człowiek potrzebuje przebaczenia już za sam fakt że istnieje. Wszystko sprowadza się do rozumienia istoty grzechu pierworodnego. Nie zamierzam dyskutować z dogmatami, ale też nie potrafię powiedzieć że się z nimi zgadzam. Moim zdaniem życie w poczuciu winy nie przynosi człowiekowi nic dobrego, na tym nie można budować relacji z Bogiem. Ponadto z wielu "grzechów" można się wyzwolić, jeśli zrozumie się źródło swoich zachowań i porzuci destrukcyjne schematy myślenia. Grzeszność nie jest trwałym niezmiennym stanem człowieka, w czym utwierdza nas ta religia.
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
N maja 09, 2010 9:27 |
|
 |
Zencognito
|
jo_tka napisał(a): Evoleth - w centrum relacji do Boga jest... Bóg. Natomiast człowiek jest grzeszny i przebaczenie jest koniecznością. I uwalnia z grzechów - po prostu je zmazuje. Co nie znaczy, że człowiek z automatu przestaje je popełniać, choć oczywiście może się tak zdarzyć. I nie neguję, że jeśli grzech powraca, trzeba się zastanowić nad przyczyną. Skoro w chrześcijaństwie wyznacznikiem grzechu jest sprzeczność z wolą Boga, to człowiek będzie grzeszny zawsze, ponieważ nigdy nie posiądzie przymiotów Boga umożliwiających przewidzenie tej woli.
|
N maja 09, 2010 11:56 |
|
|
|