Jan Paweł II a dialog międzyreligijny
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jan Paweł II a dialog międzyreligijny
ciapulek napisał(a): Alus napisał(a): Podobnie jak dwukrotne zanegowała akty zawierzenia świata Niepokalanemu Sercu Maryi. Dopiero to dokonane przez bł JPII w 1984r uznała za zgodne z prośbą Maryi. I za rok Gorbaczow ogłosił pierestrojkę i głasnost, czym zainicjował rozpad systemu komunistycznego ciemiężącego Europę wschodnią. Dobrze że poruszyłas ta sprawę. Ja mam pewne wątpliwości. Papież Jan Paweł podobno zawierzył Maryi Rosje i jeśli Rosja się nawróci |Świat zazna spokoju. Ale przecież Rosjanie nie nawrócili się na wiarę Matki Boskiej Fatimskiej,to są prawosławni - czyli względem Rzymu schizmatycy. O co więc w tym chodziło? Proszę o wyjaśnienie Wiara Matki Boskiej Fatimskiej, katolików, prawosławnych i protestantów, to wiara w Chrystusa. Maryja nigdy i nigdzie nie kierowała na siebie uwagi, zawsze prosi, oręduje o zawierzenie Jej Synowi.
|
| N kwi 21, 2013 21:27 |
|
|
|
 |
|
Endek
|
Alus napisał(a): Podobnie jak dwukrotne zanegowała akty zawierzenia świata Niepokalanemu Sercu Maryi. Dopiero to dokonane przez bł JPII w 1984r uznała za zgodne z prośbą Maryi. I za rok Gorbaczow ogłosił pierestrojkę i głasnost, czym zainicjował rozpad systemu komunistycznego ciemiężącego Europę wschodnią. Polecenie NMP z Fatimy o poświeceniu Jej Niepokalanemu Sercu nie dotyczyło świata, tylko Rosji i jako takie nigdy nie bylo wykonane, jak Ona sobie życzyła. Nie masz obowiązku dawania wiary w objawienia fatimskie, które w przeciwieństwie do Medjugorie Kościół uznał. Nie masz też żadnego obowiązku wierzyć w życie nadprzyrodzone i nawet Boga samego.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
Ostatnio edytowano N kwi 21, 2013 22:25 przez Endek, łącznie edytowano 1 raz
|
| N kwi 21, 2013 22:11 |
|
 |
|
Endek
|
Alus napisał(a): Wiara Matki Boskiej Fatimskiej, katolików, prawosławnych i protestantów, to wiara w Chrystusa. Maryja nigdy i nigdzie nie kierowała na siebie uwagi, zawsze prosi, oręduje o zawierzenie Jej Synowi. O co prosiła Najświętsza Maryja Panna w Fatimie, to my katolicy wiemy i nie potrzebujemy sugestii niedowiarków.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| N kwi 21, 2013 22:14 |
|
|
|
 |
|
Endek
|
ciapulek napisał(a): Ja mam pewne wątpliwości. Papież Jan Paweł podobno zawierzył Maryi Rosję i jeśli Rosja się nawróci |Świat zazna spokoju. Ale przecież Rosjanie nie nawrócili się na wiarę Matki Boskiej Fatimskiej,to są prawosławni - czyli względem Rzymu schizmatycy. O co więc w tym chodziło? Proszę o wyjaśnienie Rosjanie nie byli ofiarowani Sercu NMP tylko świat. Prośba Nieba nie jest do dzisiaj wykonana. Rosja już swoje błędy dawno rozpowszechniła a te swoje apogeum osiągnęły na V2 i podczas reformowania Kościoła, na pewno nie z natchnienia Ducha Świętego, gdyż zostało tymi reformami zanegowane.
|
| N kwi 21, 2013 22:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Alus napisał(a): Wiara Matki Boskiej Fatimskiej, katolików, prawosławnych i protestantów, to wiara w Chrystusa. Maryja nigdy i nigdzie nie kierowała na siebie uwagi, zawsze prosi, oręduje o zawierzenie Jej Synowi. O co prosiła Najświętsza Maryja Panna w Fatimie, to my katolicy wiemy i nie potrzebujemy sugestii niedowiarków. "A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega ...." No, czemu Endek? Jako "katolik" mozesz faktycznie tego nie wiedziec. A jako katolik powinienes wiedziec ze zaden katolik nie jest zobowiazany do wiary w objawienia prywatne, ale za to jest zobowiazany do wiary w Ewangelie i nauke Kosciola, ktorego "bramy piekielne nie przemoga". Jakos wizja schizmy na szczycie w postaci abpa Lefebvra i jemu wiernych nie przekonala ciebie? No coz, malo kto potrafi bic sie w swoje piersi za rozdarcie Kosciola.
|
| Pn kwi 22, 2013 7:07 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): ciapulek napisał(a): Ja mam pewne wątpliwości. Papież Jan Paweł podobno zawierzył Maryi Rosję i jeśli Rosja się nawróci |Świat zazna spokoju. Ale przecież Rosjanie nie nawrócili się na wiarę Matki Boskiej Fatimskiej,to są prawosławni - czyli względem Rzymu schizmatycy. O co więc w tym chodziło? Proszę o wyjaśnienie Rosjanie nie byli ofiarowani Sercu NMP tylko świat. Prośba Nieba nie jest do dzisiaj wykonana. Rosja już swoje błędy dawno rozpowszechniła a te swoje apogeum osiągnęły na V2 i podczas reformowania Kościoła, na pewno nie z natchnienia Ducha Świętego, gdyż zostało tymi reformami zanegowane. Endek - Ty tak z wyboru lubisz żyć w świecie pełnym spisków i knowań, czy ktoś Cię zmusza wierzyć w takie imaginacje? Dla formalności - akt poświęcenia Sercu NMP świata i Rosji dokonany został jednocześnie przez wszystkich biskupów świata, a w imieniu Rosji dokonał tego wysłany przez papieża czeski bp P. Hnilic. Aktu poświecenia dokonał na Kremlu w katedrze Wniebowzięcia Maryi Panny.
|
| Pn kwi 22, 2013 8:23 |
|
 |
|
Endek
|
Alus napisał(a): Dla formalności - akt poświęcenia Sercu NMP świata i Rosji dokonany został jednocześnie przez wszystkich biskupów świata, a w imieniu Rosji dokonał tego wysłany przez papieża czeski bp P. Hnilic. Aktu poświecenia dokonał na Kremlu w katedrze Wniebowzięcia Maryi Panny.
Akt miał być wykonany w łączności z biskupami całego świata, ale za Rosję i przez papieża, nie delegata.
|
| Pn kwi 22, 2013 17:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No coz, biskupi deleguja , to i papiezowi wolno. A jak moze pamietasz, papieza do Rosji nie zapraszano.... Przedsoborowych TYM BARDZIEJ nie.
|
| Pn kwi 22, 2013 17:35 |
|
 |
|
Endek
|
Kael napisał(a): No coz, biskupi deleguja , to i papiezowi wolno. A jak moze pamietasz, papieza do Rosji nie zapraszano.... Przedsoborowych TYM BARDZIEJ nie. W ogóle nie bylo to konieczne. Papież mógł poświecić Rosję Niepokalanemu Sercu NMP w Rzymie.
|
| Pn kwi 22, 2013 17:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli liczy sie wedlug ciebi eu Pana boga skrupulatnosc obrzedu ... magicznego. bo tylko te "nie dzialaja" kiedy cos nie jest zrobione tak, jak powinno.
To nie byl sakrament, to miala byc specjalna forma modlitwy. Myslisz, ze Pan Bog i Maryja sa "niezadowoleni"? Bo papiez nie dostoswoal sie w kazzdym szczegole do ich zyczen, ale mial smialosc zrobic cos inaczej niz Endek sobie to wyobraza?
A tak naprawde to czego ty oczekiwalbys po "prawidlowo wykonanym akcie zawierzenia Rosji"? Rozpadu Kremla i mauzoleum Lenina? Wszyscy Rosjanie do klasztorow? Czy jak?
Upadek ZSRR ci nie wystarcza? Przeciez pamietasz socjalizm z autopsji.
|
| Pn kwi 22, 2013 18:23 |
|
 |
|
Endek
|
Kael napisał(a): Czyli liczy sie wedlug ciebi eu Pana boga skrupulatnosc obrzedu ... magicznego. bo tylko te "nie dzialaja" kiedy cos nie jest zrobione tak, jak powinno . Co znaczy w/g mnie? Czy ja tworzyłem Kościół, obrzędy,zwyczaje itp aby moje zdanie w tym temacie miał jakieś znaczenie? Nie tworzyłem, tylko przyjąłem bez szemrania, bo tak nakazuje mi katolicka wiara.. Jeżeli negujesz ich potrzebę, to się zastanów nad swoja wiarą, czy ona ma jeszcze dla Ciebie jakiś sens. Jakby Niebu bylo wszystko jedno, to katolicy mogli by oddawać cześć wężom z takim samym skutkiem. Kael napisał(a): To nie byl sakrament, to miala byc specjalna forma modlitwy. Myslisz, ze Pan Bog i Maryja sa "niezadowoleni"? Bo papiez nie dostoswoal sie w kazzdym szczegole do ich zyczen, ale mial smialosc zrobic cos inaczej niz Endek sobie to wyobraza? A tak naprawdę to czego ty oczekiwalbys po "prawidlowo wykonanym akcie zawierzenia Rosji"?
Rosja miała się nawrócić, świat zaznać chwilę pokoju a Kościół wzmocnić się. Nic z tych rzeczy nie nastąpiło, dlatego albo Fatima była sztuczka kuglarską, albo coś nie tak z tym poświęceniem wyszło. Kael napisał(a): Rozpadu Kremla i mauzoleum Lenina? Wszyscy Rosjanie do klasztorow? Czy jak?
Upadek ZSRR ci nie wystarcza? Przeciez pamietasz socjalizm z autopsji. Socjalizm w tamtej postaci nie wyrządził Kościołowi takich szkód, jak obecny masoński liberalizm. Poza tym nie o upadek Rosji NMP chodziło, tylko nawrócenie.Szkodliwe ideologie miały upaść. Czy wymierająca Rosja z plagą 6 mln aborcji rocznie już się nawróciła? W Polsce nie lepiej, tylko statystyki są maskowane. Co do Polski, to nie wierzę w małą liczbę aborcji i piąty od końca najniższy wskaźnik dzietności w świecie.nie wierzę tez w Jej katolickość. Chyba rację mają panie feministki o podziemiu aborcyjnym w Polsce. W mojej miejscowości aresztowano księdza, który namówił swoją młodocianą kochankę do usunięcia ciąży.Moja żona się u niego spowiadała. Kilka razy wyrażała wątpliwość w ważność mojej spowiedzi u księży FSSPX. Po zeszłorocznym incydencie opisanym w lokalnej gazecie, wreszcie zamilkła na ten temat.
|
| Pn kwi 22, 2013 21:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Kael napisał(a): Czyli liczy sie wedlug ciebie u Pana Boga skrupulatnosc obrzedu ... magicznego. Bo tylko te "nie dzialaja" kiedy cos nie jest zrobione tak, jak powinno Co znaczy w/g mnie? Czy ja tworzyłem Kościół, obrzędy,zwyczaje itp aby moje zdanie w tym temacie miał jakieś znaczenie? Nie tworzyłem, tylko przyjąłem bez szemrania, bo tak nakazuje mi katolicka wiara.. Jeżeli negujesz ich potrzebę, to się zastanów nad swoja wiarą, czy ona ma jeszcze dla Ciebie jakiś sens. Jakby Niebu bylo wszystko jedno, to katolicy mogli by oddawać cześć wężom z takim samym skutkiem. No to prosze specjaliste od wszystkiego, o dokladny opis przewidzianego przez Kosciol obrzedu poswiecenia Rosji NMP. zeby mozna bylo sprawdzic, ze ten akt oddania byl niezgodny z przewidzainym przez Kosciol (podkreslam) obrzedem. Endek napisał(a): Kael napisał(a): A tak naprawdę to czego ty oczekiwalbys po "prawidlowo wykonanym akcie zawierzenia Rosji"?
Rosja miała się nawrócić, świat zaznać chwilę pokoju a Kościół wzmocnić się. Nic z tych rzeczy nie nastąpiło, dlatego albo Fatima była sztuczka kuglarską, albo coś nie tak z tym poświęceniem wyszło. A Rosja sie nie nawrocila? Nie ma tam wolnosci religijnej? Czegos sie spodziewal? Pan Bog nie dziala jak "stoliczku nakryj sie". Nie masz chwili spokoju zamiast piekla atomowego? Historii sie nie uczyles, czy jak? Kosciol sie nie wzmacnia? Przeciez wlasnie sie oczyszcza i wraca do Ewangelii. A czegos ty chcial? Wladzy ziemskiej? Jak uczniowie idacy do Emaus: "A mysmy sie spodziewali..." Endek napisał(a): Socjalizm w tamtej postaci nie wyrządził Kościołowi takich szkód, jak obecny masoński liberalizm. Ja tam o Kosciol sie nie boje, bo to nie moja "wlasnosc". Pan Jezus nigdy nie mowil, ze wszyscy beda w Kosciele i ze ten bedzie mial jakies przywileje. Raczej dokladnie na odwrot. Mnie bardziej martwi moje zbawienie i co ja moge zrobic dla Jezusa i Kosciola.
|
| Wt kwi 23, 2013 7:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Alus napisał(a): Dla formalności - akt poświęcenia Sercu NMP świata i Rosji dokonany został jednocześnie przez wszystkich biskupów świata, a w imieniu Rosji dokonał tego wysłany przez papieża czeski bp P. Hnilic. Aktu poświecenia dokonał na Kremlu w katedrze Wniebowzięcia Maryi Panny.
Akt miał być wykonany w łączności z biskupami całego świata, ale za Rosję i przez papieża, nie delegata. Gdybyś Ty podyktował kryteria prawidłowego dokonania aktu poświecenia, zapewne ganiałbyś papieża do Kremla. Ale Bóg nie jest tak rygorystyczny, a Łucja, która do końca swojego życia otrzymywała orędzia od Maryi, przekazała iż w 1984r dokonano aktu zgodnie z wolą nieba. Dowodem niepodważalnym było rozwalanie systemu komunistycznego w kolejnym roku po zawierzeniu Rosji i świata.
|
| Wt kwi 23, 2013 8:20 |
|
 |
|
Endek
|
Alus napisał(a): Łucja, która do końca swojego życia otrzymywała orędzia od Maryi, przekazała iż w 1984r dokonano aktu zgodnie z wolą nieba.
Dobrowolnie pod przymusem. Komunizm jako system zbankrutował jeszcze przed poświęceniem świata. To, czego byliśmy świadkami, stanowiło przepoczwarzenie komuny w neoliberalizm.
|
| Wt kwi 23, 2013 16:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Alus napisał(a): Łucja, która do końca swojego życia otrzymywała orędzia od Maryi, przekazała iż w 1984r dokonano aktu zgodnie z wolą nieba.
Dobrowolnie pod przymusem. Komunizm jako system zbankrutował jeszcze przed poświęceniem świata. To, czego byliśmy świadkami, stanowiło przepoczwarzenie komuny w neoliberalizm. W Korei Płn, na Kubie też zbankrutował i nadal trzyma się mocno.
|
| Wt kwi 23, 2013 17:34 |
|
|
|