Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 14:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 88  Następna strona
 Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Shamanka napisał(a):
Poza tym jak wspomniałąm wyzej uważam te wszystkie bóstwa za egergory, wiec na pewno nie są starsze niz okres w jakim zaczęto je czcić, bo wówczas powołano je do życia.

Zgadzam się w całej rozciągłości. To ludzie tworzą bogów, a bogowie żyją tak długo jak długo żyją ich wyznawcy. Dziś chyba już nikt nie wierzy w Zeusa i każdy powie, że to wymyślony bożek. Za jakiś czas to samo spotka Jezusa, to tylko kwestia czasu. Już dziś w Polsce niezachwianą wiarę w Jezusa i posłuszeństwo jego naukom wykazuje zaledwie 10% społeczeństwa. A jesteśmy jednym z najbardziej katolickich krajów świata!

Pt maja 14, 2010 8:54
Moze tu Cię zaskoczę ale dawne bóstwa jak Zeus czy odyn powoli odżywaja w kultach pogańskich. Dość mocno się do tego przyczyniła Wicca ze swoja doktrynę w wiarę w Boga i Bogini, gdzie dla wygody własnej można im nadawać imiona np Mityczne. Coraz więc wiecej osób przywraca w ten sposób stare bóstwa do życia. Obecnie plejada bóstw germańskich jest w naszej strefie geograficznej dosć rozpowszechniona. Odyn znów włada Asami i ma się całkiem dobrze. Obok Wiccan wiele innych odłamów pogańskich wraca do Kultu starych bóstw. W Polsce obudzono też słowiańskiego Peruna i Swarożyca, i też rosną w siłę jak i coraz liczniejsza grupa Rodzimowierców.

Pt maja 14, 2010 8:59

I zaskoczylaś i nie. O ile wiem, że np. polscy Rodzimowiercy wskrzeszają prastare bóstwa, to o zmartwychwstaniu Zeusa nie słyszałem.

Pt maja 14, 2010 9:08
Znałąm 2 Wiccan, którzy właśnie do niego modły wzbosili, wiec pewnie jest ich wiecej. Za to obecnie Odyn równych sobie nie ma, zaraz po nim jest Hekate :) taki misz masz grecko nordycki. Ale Odyn i kilka innych germańskich bóstw rzeczywiście w siłę wzrośli a wyznawców maja dosć sporo. Poza tym masz całą społecznosć szmańską, która czasem korzysta z pomocy bóstw, różnych ;)

Pt maja 14, 2010 9:13

Czytałem trochę o szamanach z terenu dzisiejszej Rosji i byłych republik radzieckich. Niesamowite historie. No ale dla katolika, to paktowanie z diablem :(

Pt maja 14, 2010 9:23

Jajko trochę sie nie zgodze z tym co napisaleś.Pomiędzy wymyślonymi bogami a prawdziwym Bogiem jest pewna różnica.Otóż Ci pierwsi stana się rzeczywiście przeżytkiem i wkrótce pójdą w zapomnienie albo przejdą do legend, za to ten prawdziwy będzie zawsze obecny.
Ludzie odchodzą od konkretnej religii, ale niekoniecznie od Boga. I wcale nie jest to złe.I im mniej będzie się ludziom narzucać wiarę, tym bardziej będą sami poszukiwać prawdziwych dróg. Tylko ,żeby taka sytuacja miała miejsce, to musi zaistnieć autentyczna potrzeba, a ta z kolei pojawi się wtedy, kiedy nastąpi kryzys w życiu.
A kryzys w życiu może nadejść nawet w wieku baaardzo dojrzalym, więc mloda osoba, która teraz się zarzeka, że nie chce mieć z Bogiem nic wspólnego, bardzo prawdopodobne, że za 15 lat np. będzie mówila zupelnie na odwrót.
Z obserwacji wiem, że nie dotyczy to każdego czlowieka. To zależy od stopnia wrażliwości i od umiejętności radzenia sobie w życiu.
Jedno jest pewne, że gdyby Bóg prawdziwy nie istnial, to znacznie większa część ludzkości niż obecnie zeszłaby z tego świata na skutek samobójstw.

Zencognito. Evoeth udzielila tak wyczerpującej odpowiedzi, że nie musze już nic dodawać.

Pt maja 14, 2010 9:38
zbanowany na stałe

Zeus nie jest wymyślony, był na ziemi w postaci materialnej, jego ciało mogło żyć pare milionów lat tak jak innych i innych Bogów w których wierzyli starożytni, a wierzyli bo ich widzieli na własne oczy. To nie są mity chociaż opowieści o nich są przesadzone. Głównych bogów było 12 * ciekawe podobieństwo do 12 apostołów.

Pt maja 14, 2010 9:53

Lilka2009 napisał(a):
Jajko trochę sie nie zgodze z tym co napisaleś.Pomiędzy wymyślonymi bogami a prawdziwym Bogiem jest pewna różnica.Otóż Ci pierwsi stana się rzeczywiście przeżytkiem i wkrótce pójdą w zapomnienie albo przejdą do legend, za to ten prawdziwy będzie zawsze obecny.

Mam wrażenie, że wyznawcy każdego kolejnego boga twierdzą dokładnie to samo :) Starzy bogowie to bajki, no ale tan nasz jest prawdziwy i odwieczny!

Lilka2009 napisał(a):
Ludzie odchodzą od konkretnej religii, ale niekoniecznie od Boga. I wcale nie jest to złe.I im mniej będzie się ludziom narzucać wiarę, tym bardziej będą sami poszukiwać prawdziwych dróg. Tylko ,żeby taka sytuacja miała miejsce, to musi zaistnieć autentyczna potrzeba, a ta z kolei pojawi się wtedy, kiedy nastąpi kryzys w życiu.
A kryzys w życiu może nadejść nawet w wieku baaardzo dojrzalym, więc mloda osoba, która teraz się zarzeka, że nie chce mieć z Bogiem nic wspólnego, bardzo prawdopodobne, że za 15 lat np. będzie mówila zupelnie na odwrót.
Z obserwacji wiem, że nie dotyczy to każdego czlowieka. To zależy od stopnia wrażliwości i od umiejętności radzenia sobie w życiu.

To prawda. Ludzie którym się nie powiodło czy to z racji nieudolności czy pecha czy głupoty mają tendencję do większej wiary. ALe to jest bardzo proste do uzasadnienia. Po prostu nie mając szans na lepszy byt w rzeczywistości wymyślają sobie różne sposoby pocieszenia się, usprawiedliwienia sytuacji, obicują sobie, że skoro teraz jest tak źle, to potm będzie dobrze. To znane zjawisko psychologiczne.

Lilka2009 napisał(a):
Jedno jest pewne, że gdyby Bóg prawdziwy nie istnial, to znacznie większa część ludzkości niż obecnie zeszłaby z tego świata na skutek samobójstw.

Hmm, a dla mnie jedno z drugim nie ma związku. Sugerujesz, że ludzie niewierzący masowo popełniają samobójstwa???

Pt maja 14, 2010 10:01
Ja?! napisał(a):
Zeus nie jest wymyślony, był na ziemi w postaci materialnej, jego ciało mogło żyć pare milionów lat tak jak innych i innych Bogów w których wierzyli starożytni, a wierzyli bo ich widzieli na własne oczy. To nie są mity chociaż opowieści o nich są przesadzone. Głównych bogów było 12 * ciekawe podobieństwo do 12 apostołów.

No w postaci materialnej to moze za duzo powiedizane. Zeus był i jest takim samym egergorem jak większość innych Bogów.
Bóg Biblijny jest takze egergorem, natomiast zgadzam się z tym, ze ponad nimi wszystkimi jest ten Prawdziwy, Ja go nazywam Absolutem ;)

Pt maja 14, 2010 10:22
zbanowany na stałe

Zeus był tak rzeczywisty jak Ty teraz. I tak naprawde nie był bogiem a kosmitą który tu przyleciał razem z innymi i stworzyli sobie człowieka z połączenia DNA małpy homo-erektus i własnego DNA. Byli nazywani różnie i powstawały różne religie bo dla stworzonych ludzi stali się bogami ojcami. To jeden z nich kazał żydom zamordować plemie które zamieszkiwało ziemie im obiecaną. To jeden z nich prowadził żydów przez pustynie. I mało kto wie że do potopu istniała rachuba czasu według czasu z ich planety a ich rok był znacznie dłuższy od ziemskiego.

Pt maja 14, 2010 11:01
Wiesz, nie mieszłabym do tego teorii Denikena i innych. Zwłaszcza, ze archeologia doświadczalna obaliła juz wiel z jego fantastycznych teorii spiskowych, a on sam nie raz mocno naciągał fakty.

Poza tym zakłądajac, ze Zeus był kosmitą, czy też ibaczej, ze kosmici przybyli tu na ziemię, to wciąż pozstali Kosmitami a nie Bogami. Bóstwa to Bóstwa a Kosmici to Kosmici.

Pt maja 14, 2010 11:15

evoleth napisał(a):
jo_tka napisał(a):
I tu leży różnica między "poczuciem winy", które skupia się na własnej niedoskonałości (no jestem niedoskonała, a niby dlaczego miałabym być inna?), a żalem, który skupia się na czyjejś krzywdzie i woła o naprawienie zła. Mam żałować, nie czuć się winna. Moja przemiana nie ma prowadzić do mojej doskonałości (to ewentualny efekt wtórny), ale do tego, by kochać Boga i bliźniego, więc nie postępować wobec nich źle.

Nie zgadzam się. Działanie jest konsekwencją bycia. Dobre postępowanie wobec Boga i bliźniego musi mieć źródło w stawaniu się lepszym. Co więcej nie da się prawdziwie kochać kogokolwiek, jeśli najpierw nie nauczy się kochać i szanować samego siebie. Poza tym sam "żal z powodu czyjejś krzywdy" nie jest wystarczający, ponieważ podnoszeniu się z grzechów powinna towarzyszyć autorefleksja.
Według mnie oczyszczanie się z grzechów w sakramencie spowiedzi nie prowadzi do przemiany człowieka, ale jeszcze mocniej utwierdza go w poczuciu winy i grzeszności. Przynajmniej w większości przypadków.
Cytuj:
Życie w poczuciu winy jest bez sensu. Ale zupełnie nie o to chodzi, a o dostrzeganie zła, które wybieram. Świadomie i dobrowolnie. A wybieram, niestety. I nie chodzi o tutaj grzech pierworodny.

Ten "ewentualny efekt wtórny" miałby prowadzić do tego, że szukam źródeł moich złych wyborów, ogarniam je świadomością i uwalniam się od destrukcyjnych zachowań. Które są przyczyną krzywdzenia bliźnich i samego siebie.
Przy okazji: jeśli nie o grzech pierworodny to o co chodzi?

Evoleth: jedno drugiego nie wyklucza. Autorefleksja jest konieczna, także co do przyczyn czynionego zła, jeśli mam nad sobą pracować. Ale zauważ: dążenie do doskonałości skutkuje poczuciem winy w razie klęski. Ze skupienia na MOJEJ doskonałości wyrasta poczucie MOJEJ nieudanej. Jeśli odczepię się od siebie (nie rezygnując z tego, o czym piszesz) i przymusu bycia doskonałym (a przynajmniej: coraz doskonalszym) pozbędę się też poczucia winy, bo ono jest skupione na mnie. Dodam: POCZUCIA winy, nie UZNANIA winy, bo tym jest spowiedź. Trwania w emocji spowodowanej własną niedoskonałością.

Jeśli chcę iść do Boga i żałuję wyboru zła (bo rozumiem, że przyniosło zło - mnie, innym) to oczywiście zastanowię się, dlaczego je wybrałam (bez poznania przyczyn trudno cokolwiek leczyć), ale nie będę myśleć o sobie (jaka ja jestem paskudna i niedoskonała), tylko o naprawieniu krzywdy. Nie będę się wymigiwać od konsekwencji. Itd.

Szacunek i miłość do samego siebie nie oznacza niedostrzegania swoich wad, błędów i pomyłek. Siebie też trzeba kochać POMIMO tego, że jestem taka jaka jestem, mieszana, ponad tym. Spojrzeć na siebie oczami Boga. Zapomnieć o tym co złe w tym sensie, że się tym nie gryźć, tylko iść do przodu (z refleksją, owszem). Przemyśleć, wyciągnąć wnioski, zrobić co można, resztę oddać Bogu i iść dalej.

Czy stanę się "doskonała"? Nie mam pojęcia. Ale święty to nie jest doskonały, tylko ten, kto zawierzył Bogu...

Pt maja 14, 2010 11:37

Jajko
J:"Mam wrażenie, że wyznawcy każdego kolejnego boga twierdzą dokładnie to samo :) Starzy bogowie to bajki, no ale tan nasz jest prawdziwy i odwieczny!"

A czy ten Jedyny Bóg , który mowi o milości bliźniego nie był przypadkiem od zawsze aż po dziś dzień?

J:"To prawda. Ludzie którym się nie powiodło czy to z racji nieudolności czy pecha czy głupoty mają tendencję do większej wiary. ALe to jest bardzo proste do uzasadnienia. Po prostu nie mając szans na lepszy byt w rzeczywistości wymyślają sobie różne sposoby pocieszenia się, usprawiedliwienia sytuacji, obicują sobie, że skoro teraz jest tak źle, to potm będzie dobrze. To znane zjawisko psychologiczne."

Jak mowię o wierze to nie mam na myśli pierwszego lepszego Kowalskiego, który z Kowalską zapinkala co niedziele do kościola, tylko autentyczną relacje z Bogiem, a autentyczna jest zawsze obustronna.
Weźmy Jana Pawla.Wiara u niego byla potężna, a skłonność do okazywania dobroci szalona. Gdyby tak zachowywal się przeciętny czlowiek, a nie Papież, ludzie nie zostawili by na nim suchej nitki.
A dlaczego był aż tak wierzący?
Bo otrzymal informację odbieralną tylko dla niego od Boga"jestem i opiekuję się tobą" . Nie da się aż tak poświęcić życia Bogu, nie mając 100% pewności, że On istnieje. A żeby taką pewność mieć, to jakiś sygnal wiarygodny trzeba otrzymać.
Wsrod ludzi na calym świecie jest mnóstwo takich osób, wśród wyznawców różnych religii i tych, ktorzy z żadną religią się nie identyfikują. Takie rzeczy zdarzają sie nawet nie wierzącym.
Dostają namacalne dowody istnienia,tylko o nich nie mówią na głos, bo to jest równoznaczne z wysmianiem i odrzuceniem.Przecież jest cala masa uzdrowień i to takich, że gały wychodzą jak się słyszy.Ale nie o nich tylko mówię.
Poza tym ludzie wierzący(autentycznie!-to ważne słowo) odnajdują szczęście w życiu i głęboki spokój wewnętrzny.

J:"Hmm, a dla mnie jedno z drugim nie ma związku. Sugerujesz, że ludzie niewierzący masowo popełniają samobójstwa???"

Nie, o coś innego mi chodzi.Jednak osoba, która ma obustronny kontakt z Bogiem nie popelni samobójstwa.Samobójcy podobno chcą żyć, tylko nie godzą sie na takie życie jakie im los niesie.

Pt maja 14, 2010 11:55
zbanowany na stałe

Shamanka napisał(a):
Wiesz, nie mieszłabym do tego teorii Denikena i innych. Zwłaszcza, ze archeologia doświadczalna obaliła juz wiel z jego fantastycznych teorii spiskowych, a on sam nie raz mocno naciągał fakty.
Nie czytam Danikena. Wole Sitchina i własne wglądy w przeszłość.
Shamanka napisał(a):
Poza tym zakłądajac, ze Zeus był kosmitą, czy też ibaczej, ze kosmici przybyli tu na ziemię, to wciąż pozstali Kosmitami a nie Bogami. Bóstwa to Bóstwa a Kosmici to Kosmici.

Ludzie nazywali ich Bogami a nie oni sami siebie. Nazywali ich tak właszcza że dysponowali bronią atomową którą spuścili na Sodome i Gomore i mieli wiele innych możliwości których człowiek nie posiadał no i proszono ich o to czy tamto a oni spełniali potrzeby narodu który wybrali.

Pt maja 14, 2010 11:57
To nie tak. Nawet jeśli ktoś z Kosmosu tu był i ludzie uznali go za Boga, to oddajac czesć jemu mogli powołać do zycia egregora i on funkcjonuje nadal.
Zauważ też ze mity o stworzeniu świata są dosć do siebie podobne. A uwierz Odyn nie jest kosmitą lecz bóstwem, egregorem, wciaż dosć potężnym i zamieszkuje wymiar astralny. nie ma formy materialnej. Zeus i inni Bogowie greccy są jednymi z wielu panteonów bóstw. W każdej niemal religii jest bóstwo gromowładne, Jak Zeus, Perun u Słowian czy Seth w Egipcie.
Bóstwa były personifikacją zjawisk przyrody, których ludzie nie rozumieli.
Najstarszą religią na swiecie jest wciąż majacy silne wpływy i na nowo odradzajacy się w Europie szmanizm. nie ma starszej religii i co więcej w szmanizmie wciąż obowiacują te same zasady i podstawy co u zarania dziejów człowikie.
To z szmanizmu wyrosły wszystkie wielkie i mniejsze reiligie. I te co upadły i te co wciaż funkcjonują w świecie.

Pt maja 14, 2010 12:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 88  Następna strona