Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
A co jeśli komuś serce podpowiada, że Biblia jest pismem natchnionym?
|
Śr cze 02, 2010 8:46 |
|
|
|
 |
white
|
 Re:
Liam napisał(a): A co jeśli komuś serce podpowiada, że Biblia jest pismem natchnionym? To warto go uświadomić,że to autografy były natchnione,a tych jak wiadomo juz nie ma. Pozostaje opcja, który przeklad (interpretację)wybrać.
|
Śr cze 02, 2010 9:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No właśnie niekoniecznie, white. Chyba, że ktoś żyć nie może nie wiedząc na pewno i z matematyczną dokładnością jaki przecinek gdzie postawić.  Jeśli Bóg wybrał Pismo jako narzędzie objawienia - bo do tego dla mnie sprowadza się natchnienie Biblii - to nie był na tyle głupi, by nie przewidzieć, że oryginały nie przetrwają długo. Skoro przewidział to nie jest na tyle głupi, żeby nas sądzić za niedokładny przecinek. To tak w skrócie moja teozofia 
|
Śr cze 02, 2010 9:10 |
|
|
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Ja wybieram brak Bogów. Wtedy wszystko jest proste. Bez kombinacji że to dopust a tamto nagroda. Jednemu się poszczęści drugi ma pecha i nie ma co kombinować. Tak po prostu jest.
|
Śr cze 02, 2010 9:16 |
|
 |
ysuk-san
|
Serce religią? Dziś? Przy coraz to wiekszym spłaszczaniu sumienia? Nie da rady. To po prostu nie przejdzie.
Nie można się czepiać przecinków w Biblii, bo czytając ją w całości można poznac sens bez względu na niewiele różniące się tłumaczenia.
Bez Boga nic nie jest proste. Bez Boga nic nie ma.
|
Śr cze 02, 2010 9:29 |
|
|
|
 |
white
|
Liam A jeśli Bóg nie dokonał cudu przechowania swoich słów,to na jakiej podstawie wierzyć że uprzednio dokonał cudu ich natchnienia?A może nie zależalo Mu na tym żeby Jego przekaz dotarl w czystej formie do póżniejszych pokoleń?A co jeśli przekaz ten, dotyczy tylko tych ,do których byl skierowany? Skąd znasz zamysły Boga w tej kwestii?Nie mając dostępu do autografów,kwestia natchnienia nie ma praktycznie żadnego znaczenia.To zwykly sofizmat,przekazywany z pokolenia na pokolenia,ktory utrwalił się w glowach wierzących.
|
Śr cze 02, 2010 9:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli tylko w głowach, white, to faktycznie nie ma o czym rozmawiać. Wiarę naprawdę wyznaje się sercem, inaczej to nie ma sensu.  A zamysłów Boga nie znam ani ja, ani nikt z żyjących. Dlatego Mu wierzę, a nie wiem. Mam zaufanie.
|
Śr cze 02, 2010 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja wierzę i... wiem. Nic nie dzieje się bez woli i wiedzy Boga. Jeśli on chciał aby taka księga jak Biblia powstała, to powstała. jeśli uznał, ze innym bardziej przyda się Bagawadghita czy Koran to też je tym ludziom dał.
|
Śr cze 02, 2010 10:18 |
|
 |
ysuk-san
|
jeżeli wiesz to jak możesz wierzyć?
i koran niby Bóg napisał własnoręcznie? a o ile wiem hindusi nie upierają sie że Bagawadghita została im przekazana przez bogów?
Biblia - napisana przez człowieka pod natchnieniem Ducha Świętego.
Jeżeli chciał czy dał - to 2 rożne strony widzenia.
|
Śr cze 02, 2010 10:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiedzieć i wierzyć to czasem bliskie sprawy. Można wierzyć tak, ze sie juz wie.  Ja wierze, ze wszystko co sie dzieje dzieje sie za sprawą Boga,. Więc Koran i bagawadghita też nie powstałyby, gdyby Bóg nie chciał. Proste?
|
Śr cze 02, 2010 10:55 |
|
 |
ysuk-san
|
czy chciał - być może lepiej ze powstało to niz miało by powstac cos gorszego. nie wiadomo co bby się stało, gdyby nic nie powstało. jednocześnie dopuścić =/= chcieć(w znaczeniu sprawiać).
wiara nawet największa to zaufanie. Ważne by o tym nie zapominać, choć cię rozumiem i uważam podobnie jak Ty, że wiedzieć i wierzyć to czasem b. bliskie sprawy.
|
Śr cze 02, 2010 11:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz bo to jest tak, że jak sie wierzy to sie wierzy, a jak sie jzu pewne sprawy pozna i sie wie, to sie wie. I wiara tylko silniejsza jest 
|
Śr cze 02, 2010 11:33 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
ysuk-san napisał(a): Bez Boga nic nie jest proste. Bez Boga nic nie ma. Jak to nie ma ? Zeszły się dwie osoby i stworzyły Ciebie. Swoim życiem możesz udowodnić że jesteś dobry albo zły. Tyle. Gdzie tu miejsce na byty wydumane. I po co to robić ? Chyba żeby się złościć na innych i obwiniać ich za własne problemy.
|
Śr cze 02, 2010 11:36 |
|
 |
ysuk-san
|
A jak to mozliwe ze akurat te dwie osoby zyły w akurat tych czasach i właście one sie z soba zeszły i właśnie z tych milionów plemników tego konkretnego wystrzału spośród (jak podejrzewam) mnóstwa innych akurat mój plemnik dopadł jako pierwszy właściwego jajeczka? I ze wychowywałem się akurat w takim okresie w którym mogłem dożyc swego wieku? Że w ogóle mogłem się urodzić.
I w ogóle jak to możliwe ze cały ten mechanizm zapładniania, rozwijania sie i rodzenia działa!
Na mój gust jak za dużo jest zbiegów okoliczności to to juz nie sa zbiegi okoliczności.
Dziecko - jest cudem Ateisci nie złoszczą sie na innych? Nie obwiniaja ich za własne problemy?
|
Śr cze 02, 2010 11:49 |
|
 |
Elbrus
|
ysuk-san napisał(a): A jak to mozliwe ze akurat te dwie osoby zyły w akurat tych czasach i właście one sie z soba zeszły i właśnie z tych milionów plemników tego konkretnego wystrzału spośród (jak podejrzewam) mnóstwa innych akurat mój plemnik dopadł jako pierwszy właściwego jajeczka? I ze wychowywałem się akurat w takim okresie w którym mogłem dożyc swego wieku? Że w ogóle mogłem się urodzić. Gdybyś się nie urodził, to nie zadawałbyś dzisiaj takich pytań, bo jeśli nie ten plemnik to inny, więc i tak i tak począłby się człowiek. //jeśli nie tej samej nocy to którejś z kolejnych ysuk-san napisał(a): Dziecko - jest cudem Tak mówią nastolatkowie, którzy nie wiedzą, że prezerwatywa nie jest w 100% skuteczna.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr cze 02, 2010 12:23 |
|
|
|