Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 18:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 88  Następna strona
 Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Alus napisał(a):
Z tego co piszesz wynika jedno - nie czytałeś podanego linku.
Czytałem jakiś czas temu - może czegoś nie zapamiętałem.
Alus napisał(a):
Lekarze nie decydują o zakończeniu ciąży i podejmowaniu decyzji co zrobić z ciałkiem dziecka,
gdy zachodzi minimalna szansa życia.
Czyli jednak była szansa, że dziecko żyło, czyli nie umarło.
Jak więc wskrzeszenie (przywrócenie do życia) mogło dotyczyć osoby żywej?
Nie nazywa się tego cudem, tylko kontynuacją tego co jest, bo śmierć nie nastąpiła ("życie jest cudem" ale w innym znaczeniu).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz cze 24, 2010 15:46

white napisał(a):
który wg. serwisu został namaszczony przez Boga do niezwykłej posługi uzdrawiania i uwalniania, a za jego pośrednictwem Bóg wskrzesił juz kilka osób!
Przykłady owych wskrzeszeń?

Cz cze 24, 2010 18:13

Są naoczni świadkowie
Czytaj tutaj:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/o_bash ... _warszawie

Cz cze 24, 2010 18:21

white napisał(a):
Są naoczni świadkowie
Czytaj tutaj:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/o_bash ... _warszawie

Cytat:
Cytuj:
Jego biskup potwierdza 27 wskrzeszeń, które miały miejsce podczas jego modlitwy nad umarłymi.
Jego biskup jest "naocznym" świadkiem.

A ja znalazłem to:
http://www.rp.pl/artykul/229586.html?print=tak
Cytuj:
Patrząc na rozmodlonych ludzi w kościele Dominikanów, nie ma wątpliwości, że oczekują cudów. Jednak spektakularne wydarzenia raczej nie następują. W tłumie krąży opowieść, że zakonnica wstała z wózka i oświadczyła, że nie jest już jej potrzebny, dziadek zaś miał oddać wnuczkowi bezużyteczny już aparat słuchowy. Wszystkich uspokaja wiadomość, że ksiądz Bashobora zapowiedział, że cudowne konsekwencje mogą mieć miejsce po jakimś czasie, nawet w czerwcu przyszłego roku. Niektórzy, zwłaszcza starsi ludzie, wydają się jednak zdezorientowani atmosferą spotkania – ekstatycznym tańcem, do którego zachęca ksiądz czy intonowaniem afrykańskich pieśni. Jeśli wsłuchać się w to, co mówi ksiądz Bashobora, można też być zaskoczonym afrykańskim kontekstem kulturowym – opowiadając o śmierci ojca na AIDS, ksiądz tłumaczy, że winna była ciotka, która podała mu wywołującą tę chorobę truciznę.

– Prywatnie pani powiem, że ksiądz Bashobora dokonał 27 wskrzeszeń, w tym 16 potwierdzonych przez biskupa jego diecezji w Ugandzie – mówi mi jeden z publicystów katolickich. Wkrótce na portalu Mojemiasto.pl znajduję suchą informację, że do Polski przyjeżdża ks. John Bashobora z Ugandy, który dokonuje wskrzeszeń.

– Chciałbym oficjalnie wyjaśnić nieporozumienia, które narosły wokół wskrzeszeń ojca Johna – mówi mi Dominik Tarczyński, kiedy dzwonię do niego do Londynu. – Zawinili polscy organizatorzy spotkań modlitewnych. Przesadzają z liczbą wskrzeszeń. Było ich tylko dziesięć.

Ten fakt ma nie budzić wątpliwości. – Przecież ojciec John podczas spotkania w Lublinie potwierdził, że to prawda, i powiedział nawet, że jeśli kłamie, można na niego nasłać Interpol – mówi Tarczyński.

Przyznaje, że biskupi polscy pisali listy do Ugandy i dowiedzieli się, że miejscowy Kościół nie potwierdza faktu wskrzeszeń.

– Ojciec John tłumaczył mi, dlaczego dokonane przez niego wskrzeszenia nie są formalnie opisane. Mówił: Dominik, jadę samochodem, na drodze widzę leżące dwa ciała. Lekarz, który jest ze mną, nie wyczuwa pulsu. Na pewno są martwi. Wskrzeszam ich. Ale nie mam czasu, by spisywać personalia, muszę wsiadać do auta i jechać na lotnisko, by zdążyć na kolejną konferencję – wyjaśnia Dominik Tarczyński.
Niektóre zdania pogrubiłem.

Cz cze 24, 2010 21:02

I co z tego wynika?

Pt cze 25, 2010 7:34

white napisał(a):
I co z tego wynika?

Wynika z tego, że istnienie owych cudów jest mało prawdopodobne.
A nawet gdyby, to i w tym przypadku mają zastosowanie poniższe fragmenty Biblii:
Mateusza 7:21-23
Cytuj:
21 „Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje wolę mego Ojca, który jest w niebiosach. 22 Wielu mi powie w owym dniu: ‚Panie, Panie, czyśmy w twoim imieniu nie prorokowali i w twoim imieniu nie wypędzali demonów, i w twoim imieniu nie dokonywali wielu potężnych dzieł?’ 23 Ale ja wtedy im wyznam: Nigdy was nie znałem! Odstąpcie ode mnie, czyniciele bezprawia.
Mateusza 24:24
Cytuj:
Bo powstaną fałszywi Chrystusowie oraz fałszywi prorocy i będą czynić wielkie znaki i dziwy, żeby — jeśli to możliwe — wprowadzić w błąd nawet wybranych.
2 Tesaloniczan 2:9-12
Cytuj:
9 Ale obecność owego czyniciela bezprawia odpowiada działaniu Szatana z wszelkim potężnym dziełem oraz kłamliwymi znakami i proroczymi cudami, 10 i z wszelkim nieprawym zwodzeniem wobec tych, którzy giną, otrzymując zapłatę za to, że nie przyjęli miłości do prawdy, by dostąpić wybawienia. 11 Dlatego też Bóg dopuszcza do oddziaływania na nich błędu, żeby uwierzyli kłamstwu, 12 tak by oni wszyscy zostali osądzeni, ponieważ nie uwierzyli prawdzie, lecz znajdowali upodobanie w nieprawości.

Pt cze 25, 2010 9:30

Jamsen
Mat 7 21-23 te wersety mają zastosowanie tylko przy założeniu że ten ksiądz jest "czynicielem bezprawia"
Czy właśnie to probujesz zasugerować?Jeżeli tak ,to proszę o dowody.
Mat 24:24 mowi o "fałszywych prorokach".Czy ten ksiądz jest falszywym prorokiem?
2Tes 2:9-12 a tutaj że jest pod wplywem szatana?

Tylko nie zapomnij rownież tego co powiedział /nakazal Jezus swoim nasladowcą:
Mat 10:8"leczcie chorych,wskrzeszajcie umarłych.....
Mar 16:17"A te oto znaki będą towarzyszyć wierzącym:będą wypędzac demony,będą mówić językami...
Uwzględniając te wersety można spokojnie zalożyć że ten ksiądz bierze na powaznie zalecenia Jezusa,
czego niestety nie można powiedzieć o ŚJ

Pt cze 25, 2010 10:06

Ysuk-San
Jedynie u osoby bardzo wrażliwej może zajść WŁAŚCIWA przemiana wewnętrzna.Jeżeli nie posiadamy ODPOWIEDNIEGO STOPNIA
WRAŻLIWOŚCI,nie jesteśmy w stanie dostrzec będów w postępowaniu albo jak kto woli grzechów, które popełniamy.
Odpowienia wrażliwość pozwala wyprostować charakter.I tylko dzięki niej możemy stać sie wewn. jak dzieci i dpoiero
wówczas następuje nawiązanie łączności z Bogiem (ta obustronna relacja o której wczesniej pisałam).
Problemy zostawiamy Bogu (dosłownie) i dzięki temu osiąga sie głęboki spokój wewnętrzny. Problemy (choć pojawiają
się non stop) niemal przestają istnieć, bo przestajemy przywiązywać wagę do nich.

Zeby taki stan osiągnąć musi nastąpić szereg przemian w sposobie myślenia, a te z kolei mogą zachodzić tylko dzięki
interwencji Boga. A żeby Ten zaczął działać w nas, musi zajść WŁAŚCIWA przemiana wewn., co oznacza mniej więcej tyle,
że w parze z wiarą i szacunkiem do Boga musi iść głęboki szacunek do CZŁOWIEKA. I nie ma zmiłuj sie.

Przemiana może pójść w złą lub dobrą stronę-dlatego właśnie piszę ciągle o wrażliwości, bo tylko ona pozwala podążać
we właściwym stronę.

Pt cze 25, 2010 10:15
Cytuj:
Czytałem jakiś czas temu - może czegoś nie zapamiętałem.

Żaden problem - podałam w tym temacie link.

Cytuj:
Czyli jednak była szansa, że dziecko żyło, czyli nie umarło.
Jak więc wskrzeszenie (przywrócenie do życia) mogło dotyczyć osoby żywej?
Nie nazywa się tego cudem, tylko kontynuacją tego co jest, bo śmierć nie nastąpiła ("życie jest cudem" ale w innym znaczeniu).

GDY ZACHODZI MINIMALNA SZANSA ZYCIA - wyczytasz z linku, lekarze nie dawali żadnej szansy.
Dla ratowania życia matki usunęli obumierający płód.

Pt cze 25, 2010 10:57

white napisał(a):
Jamsen
Mat 7 21-23 te wersety mają zastosowanie tylko przy założeniu że ten ksiądz jest "czynicielem bezprawia"
Czy właśnie to probujesz zasugerować?Jeżeli tak ,to proszę o dowody.
Mat 24:24 mowi o "fałszywych prorokach".Czy ten ksiądz jest falszywym prorokiem?
2Tes 2:9-12 a tutaj że jest pod wplywem szatana?

Tylko nie zapomnij rownież tego co powiedział /nakazal Jezus swoim nasladowcą:

Nie zapominam.
Ale do wersetów, które podałem mam pytanie:
W jakim okresie czasu Jezus i Paweł umiejscowili owych czynicieli bezprawia i fałszywych proroków będących pod wpływem Szatana, dokonujących owych potężnych dzieł i cudów?

Mateusza 7:21-23
Jest tam w wersecie 22 zwrot: "w owym dniu".
W jakim dniu?
Wcześniej Jezus podaje przykład drzew wydających owoce.
Mówi też, co się stanie z drzewami wydającymi owoce złe.
Mateusza 7:19
Cytuj:
Każde drzewo nie wydające wybornego owocu zostaje ścięte i wrzucone w ogień.
Następnie w wersetach 21-23 mówi o złych owocach czynicieli bezprawia.
Chodzi więc o okres, gdy Bóg będzie wykonywał wyrok na tych, którzy oddają Bogu cześć w niewłaściwy sposób.

Mateusza 24:24
Jest tam zwrot: "bo powstaną".
Kiedy powstaną?
Owe słowa Jezus wyrzekł po pytaniu uczniów zanotowanego w
Mateusza 24:3
Cytuj:
...„Powiedz nam: Kiedy to nastąpi i co będzie znakiem twojej obecności oraz zakończenia systemu rzeczy?
Fałszywi prorocy czyniący fałszywe cuda mieli się pojawić przy zakończeniu systemu rzeczy.

2 Tesaloniczan 2:9-12
Jest tam w wersecie 3 zwrot: "obecność owego czyniciela".
Kiedy miała być ta obecność najbardziej dostrzegalna?
Wcześniej w wersecie 3 czytamy:
Cytuj:
Niech was nikt w żaden sposób nie bałamuci, ponieważ on [dzień jehowy z wersetu 2] nie nastanie, dopóki wpierw nie nadejdzie odstępstwo i nie zostanie objawiony człowiek bezprawia, syn zagłady.
Działalność owego czyniciela bezprawia miała więc być wyraźna przed "dniem Jehowy", czyli przed "zakończeniem systemu rzeczy".
Bowiem ów "czyniciel bezprawia" miał istnieć aż do owego czasu, o czym świadczy jedna z przypowieści Jezusa.
Mateusza 13:36-40
Cytuj:
36 Potem, rozpuściwszy tłumy, przyszedł do domu. A jego uczniowie podeszli do niego i powiedzieli: „Wyjaśnij nam przykład o chwastach w polu”. 37 On, odpowiadając, rzekł: „Siewcą wybornego nasienia jest Syn Człowieczy, 38 polem jest świat, a wybornym nasieniem są synowie królestwa, chwastami zaś są synowie niegodziwca, 39 a nieprzyjacielem, który je zasiał, jest Diabeł. Żniwem jest zakończenie systemu rzeczy, a żniwiarzami są aniołowie. 40 Dlatego jak zbiera się chwasty i pali ogniem, tak będzie podczas zakończenia systemu rzeczy.
Pogrubiłem podobieństwa do poprzednich wersetów.

Wniosek:
Z chronologii biblijnej, znaków które podał Jezus i licznych proroctw wynika, że żyjemy w czasie końca, i że już wkrótce Bóg usunie niegodziwy system rzeczy z jego fałszywą religią i nieudolnymi systemami politycznymi.
Właśnie w naszych czasach Szatan działa ze wzmożoną siłą wiedząc, że ma niewiele czasu, o czym mówi
Objawienie 12:12
Cytuj:
Dlatego weselcie się niebiosa i wy, którzy w nich przebywacie! Biada ziemi i morzu, ponieważ zstąpił do was Diabeł, pałając wielkim gniewem, bo wie, że mało ma czasu”
To dlatego właśnie w naszych czasach, Szatan - rękami swoich popleczników - zwodzi ludzi, dokonując wielu potężnych dzieł i cudów.
Pytanie:
Skoro moc czynienia cudów mieliby także prawdziwi naśladowcy Chrystusa w naszych czasach, to jak odróżnić jedne od drugich?
Czyż nie lepiej uznać, że cudowne dary ducha ustały w I wieku, a dzisiaj próbuje takich cudów dokonywać Szatan przybierając pozór anioła światła?
2 Koryntian 11:14,15
Cytuj:
14 I nic dziwnego, bo sam Szatan ciągle się przeobraża w anioła światła. 15 Nic zatem wielkiego, jeśli również jego słudzy ciągle się przeobrażają w sług prawości. Ale ich koniec będzie według ich uczynków.

Pt cze 25, 2010 14:07

Jamsen. napisał(a):
Ale do wersetów, które podałem mam pytanie:
W jakim okresie czasu Jezus i Paweł umiejscowili owych czynicieli bezprawia i fałszywych proroków będących pod wpływem Szatana, dokonujących owych potężnych dzieł i cudów

A o czym Jezus mowił w Marka 16 rozdział?Pamiętasz co tam jest napisane?
Przypominam ci, że Jezus użył tam również czasu przyszłego, czyli identycznie, jak w tych wersetach ktore podałeś:"Będą im towarzyszyć znaki"
Czy w takim razie mamy rzeczywiście sprzeczne wypowiedzi ?Nie.Jest to raczej kwestia kryteriów, a nie czasu ,na co wskazuje zwrot"czyniciele bezprawia",bądz "fałszywi prorocy"
W takim razie ponawiam pytanie:Czy ten ksiądz jest czynicielem bezprawia i falszywym prorokiem?Jeżeli tak,to podaj kryteria na których bazujesz?

Pt cze 25, 2010 19:14

Jamsen. napisał(a):
Czyż nie lepiej uznać, że cudowne dary ducha ustały w I wieku, a dzisiaj próbuje takich cudów dokonywać Szatan przybierając pozór anioła światła?

Po drugie.
Jezus powiedzial że będzie gloszona ewnagelia a wraz znią bedą towarzyszyć wierzącym cudowne dary(Marka 16 rozdział).Chcąc je ulokować w I wieku ,to samo byś musial zrobić z głoszeniem ewangelii. Nie da się tego rozdzielić!W rzeczywistości zostają dwie opcje:
1)Głoszenie i cuda razem(przy zastosowaniu kryterium:"po owocach ich poznacie")
2)Fałszywe cuda i fałszywa ewangelia obecnie.

So cze 26, 2010 5:29

Pozwolę sobie zauważyć, że cuda to nie "owoce", tylko "znaki". Cuda są jak kwiaty: mają z nich być owoce.

Trzy owoce: wzrastająca wiara, nadzieja i miłość.

So cze 26, 2010 12:02
zbanowany na stałe

Jo-tka, cudownie to określiłaś :) :) :)

Bóg zapłać :) :) :)

So cze 26, 2010 12:06

jo_tka napisał(a):
Pozwolę sobie zauważyć, że cuda to nie "owoce", tylko "znaki". Cuda są jak kwiaty: mają z nich być owoce.

Trzy owoce: wzrastająca wiara, nadzieja i miłość.

To ciekawy, ale twój osobisty pogląd :)
Bowiem w Mateusza 7:21-23 - powtórzę -
Cytuj:
21 „Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje wolę mego Ojca, który jest w niebiosach. 22 Wielu mi powie w owym dniu: ‚Panie, Panie, czyśmy w twoim imieniu nie prorokowali i w twoim imieniu nie wypędzali demonów, i w twoim imieniu nie dokonywali wielu potężnych dzieł?’ 23 Ale ja wtedy im wyznam: Nigdy was nie znałem! Odstąpcie ode mnie, czyniciele bezprawia.
...dokonujących owych potężnych dzieł Jezus nazwał CZYNICIELAMI bezprawia.
Tak więc owe potężne dzieła, to czyny (owoce), które nie miały być uznane "W OWYM DNIU".

white napisał(a):
A o czym Jezus mowił w Marka 16 rozdział?Pamiętasz co tam jest napisane?

Zapewne chodzi ci o Marka 16:15-18
Cytuj:
15 I rzekł do nich: „Idźcie na cały świat i głoście dobrą nowinę całemu stworzeniu. 16 Kto uwierzy i zostanie ochrzczony, ten będzie wybawiony, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony. 17 A te oto znaki będą towarzyszyć wierzącym: Dzięki użyciu mojego imienia będą wypędzać demony, będą mówić językami 18 i będą rękami brać węże, a jeśli się napiją czegoś śmiercionośnego, wcale im to nie zaszkodzi. Będą wkładać ręce na chorych i ci wyzdrowieją”.

Warto jednak zauważyć, że owego fragmentu brak w niektórych rękopisach, co przyznaje nawet przypis w Biblii Tysiąclecia.
Wersety te można znaleźć w niektórych rękopisach biblijnych oraz w tłumaczeniach z V i VI wieku.
Nie ma ich jednak w starszych rękopisach greckich ani w Kodeksie synajskim i Kodeksie watykańskim 1209 z IV wieku.
A oto opinie innych biblistów:

- Doktor Brooke F. Westcott
"„Te wersety (...) nie wchodziły w skład pierwotnego sprawozdania, lecz są dodatkiem” (An Introduction to the Study of the Gospels, Londyn 1881, s. 338)

- Hieronim:
„Prawie żaden grecki manuskrypt nie zawiera tego fragmentu” (J. W. Burgon, The Last Twelve Verses of the Gospel According to S. Mark, Londyn 1871, s. 53)

- New Catholic Encyclopedia
„Ich słownictwo i styl różnią się tak uderzająco od reszty Ewangelii, że wydaje się wprost nieprawdopodobne, aby zredagował je sam Marek” (1967, t. 9, s. 240).

Poza tym nigdzie nie ma sprawozdania, by pierwsi chrześcijanie pili truciznę lub brali do rąk węże w celu udowodnienia, że są wierzący.

So cze 26, 2010 13:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 88  Następna strona