Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
Jamsen.
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
biedronka25 napisał(a): Cytuj: O ile obecność Jezusa miała być rozpoznawana po znakach, twierdzisz ze jezus juz jest a po jakich znakach poznales? Mateusza 24:6-8Cytuj: 6 Będziecie słyszeć o wojnach, a także wieści wojenne; baczcie, żebyście się nie przerazili. Bo to musi nastąpić, ale to jeszcze nie koniec. 7 „Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu, będą też niedobory żywności i trzęsienia ziemi w jednym miejscu po drugim. 8 Wszystko to jest początkiem dręczących boleści. Łukasza 21:11Cytuj: 11 będą też wielkie trzęsienia ziemi, a w jednym miejscu po drugim zarazy i niedobory żywności; i będą straszne widoki, a z nieba wielkie znaki. Mateusza 24:14Cytuj: 14 I ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkanej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec.
|
Pt lip 16, 2010 11:58 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Przede wszystkim religia może mieć sens, o ile jest czymś, w co naprawdę - a nie z przyzwyczajenia, dla tradycji, świętego spokoju rodziców/dziadków - wierzysz.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lip 18, 2010 9:11 |
|
 |
evoleth
|
Taaak? A nie lepiej wierzyć w Boga niż w religię?  Czepiam się słówek oczywiście 
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
N lip 18, 2010 10:27 |
|
|
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
@ biedronka; ależ Jezus już powtórnie przyszedł, w 1918, w 1945 i w innych latach podawanych przez Świadków Jehowy. @ Jamsen; Rzeczywiście, wojny, głód i zarazy to nowość, wcześniej ich nie było. Misjonarze już od czasów wielkich odkryć geograficznych docierali w najodleglejsze zakątki naszej planety. Koniec jest odraczany i odraczany, a ludzie się napalają.
N lip 18, 2010 12:06 |
|
 |
ysuk-san
|
Ależ Jezus jest. Przecież on nigdy tak naprawdę nie odszedł.
|
Cz lip 22, 2010 21:28 |
|
|
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Jajko napisał(a): Każda sroka swój ogonek chwali.
Racja, kto nie? Jajko napisał(a): Na jakiej podstawie dokonać wyboru najlepszej religii?
A jaka do ciebie najbardziej przemawia? Jajko napisał(a): Jakie kryteria przyjąć?
A co jest dla ciebie w religii najważniejsze? Jajko napisał(a): Czy jedynym ma być przyjęcie religii rodziców?
A czy odpowiada ona twoim kryteriom? rose napisał(a): Już sam tekst "każda sroczka itd." sugeruje, że pytanie nie jest poważne. O religii się w ten sposób nie pisze, chyba że ma się do niej lekceważący stosunek i jej wybór nie różni się dla Ciebie od wyboru zespołu muzycznego czy towarzystwa na zabawę.
Ten tekst według mnie wcale nic nie sugeruje, oprócz tego, że ty, rose, też byś swoją religie chwalił/ła, czy może się mylę? Czemu się tak o religii pisać nie powinno? Jest to grzech? Jeśli miał by do religii lekceważący stosunek, nie było by go tu na tym forum, a wybór taki nie różni się od wyboru jak to ująłeś/łaś do " wyboru zespołu muzycznego czy towarzystwa na zabawę". jest to poważne pytanie i nie pyta się on, jaką religię wybrać, lecz według jakich kryteriów radzicie mu wybierać.
|
Pt sie 27, 2010 2:21 |
|
 |
Reguly
|
Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni. Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. Rz 2:13-14
_________________ Świętowit widzi więcej bo ma cztery twarze...
|
Wt wrz 07, 2010 9:30 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Reguly napisał(a): Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni. Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. Rz 2:13-14 No dobrze, ale jeśli natura pogan jest sprzeczna z Prawem, to co wówczas? Poganie sami dla siebie są Prawem i swoje Prawo wypełniając będą usprawiedliwieni? Czy jeśli ich Prawo jest różne od Praw Jahwe, to nadal będą usprawiedliwieni? Jak to jest?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn wrz 27, 2010 16:01 |
|
 |
zsoborniki
|
Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
W zestawieniu z różnymi religiami i wierzeniami - chrześcijaństwo jest uniwersalne, jest może na wyrost nazwane "religią". Chrześcijaństwo jest tak naprawdę sposobem życia, gdzie MIŁOŚĆ w wymiarze krzyża i JEDNOŚĆ powinna być (jest) w centrum. W mojej kulturze lokalnej, tej europejskiej, polskiej - chrześcijaństwo jest trudnym ale najlepszym sposobem życia...i wyznawania Boga, który w naszych czasach ostatecznie objawił się w Jezusie Chrystusie...Motorem do przeżywania chrześcijaństwa jest wiara, nadzieja i miłość.
Wiarę otrzymuję w czasie chrztu św. Dzisiaj jako dziecko - w nieświadomości. Potrzeba więc czasu na jej odkrycie (katechumenatu może tego neo... bo po chrzcie św.), czasu na odkrycie wartości płynących z sakramentu chrztu św.
Ja wierzę, że Syn Boży, Jezus Chrystus został przez ludzi zabity za świadectwo miłości do człowieka. Umarł ale zmartwychwstał i daje On mi swojego Ducha a ja albo Go przyjmę, albo odrzucę. Odrzucając tracę wiele i wówczas rodzą się we mnie różne wątpliwości, nie czuję się z tym dobrze, szukam czegoś nowego i staram się innych zniechęcić do wiary ojców naszych, bo chcę być usprawiedliwiony...(szukam usprawiedliwienia).
Chrześcijaństwo jednoznacznie przeżywane ukazuje drogę do ustawicznego nawracania się, prowadzi do życia w pokoju, daje inicjatywę do jednania się ze swoimi nieprzyjaciółmi...czyli do takich pozytywnych działań, jakich człowiek sam po ludzku nie potrafi z siebie samego wykrzesać...Przykład:św. Paweł a w naszych czasach bł.ks.Jerzy Popiełuszko...
Może, tak jak oni, żyć tylko człowiek, który odkrył w sobie Ducha Jezusa Chrystusa Zmartwychwstałego otrzymanego w sakramencie chrztu św. a odkrywanie to proces. Pomocą w dochodzeniu do ideału (do świętości) jest dla mnie Kościół św. (autentyczna wspólnota), w którym wspólnie z innymi sprawuję Liturgię i czytam Słowo Boże.
Słuchając przepowiadania, widząc świadectwo autentycznego życia chrześcijan (ale nie tych tylko z nazwy) można otrzymać wiarę a autentyczna wiara da mi Życie Wieczne już tu na ziemi, to jest tą zdolność, że z byle powodu nie "umrę".... I to mi wystarcza bym był świadomym chrześcijaninem i zachęcał innych do włączenia się do wspólnoty jaką jest Kościół.
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus! zsoborniki
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Pn lis 15, 2010 14:53 |
|
 |
bubek
|
Jajko napisał(a): Czy jeśli ich Prawo jest różne od Praw Jahwe, to nadal będą usprawiedliwieni? Jak to jest? Kościół nie przestrzega Prawa Yahwe. Drobnym przykładem może być czczenie Niedzieli zamiast Soboty. Przepisów, które łamie jest znacznie więcej łącznie z Dekalogiem, który również został zmieniony. Prawo Yahwe jest to Prawo przekazane Mojżeszowi, to samo o którym Jezus powiedział Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskimJezus wyraził się jasno, że Prawo Yahwe obowiązuje aż do końca świata dopóki niebo i ziemia nie przeminą. Zabronił również wprowadzania do niego jakichkolwiek zmian ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych /.../. Jeśli martwisz się o pogan, że nie przestrzegają Prawa Yahwe to dlaczego sam go nie przestrzegasz?
|
Pn lis 15, 2010 16:22 |
|
 |
Arkadiusz_O
|
Jajko napisał(a): ...Na jakiej podstawie dokonać wyboru najlepszej religii? Czy to co opisuje trzyma się qpy. Jak wierzysz w dziwice, nieziemski seks i wieczną erekcję to proponuję islam. A ponieważ żadna religia nie spełnia tego warunku to wybierz Boga bo o niego chodzi a nie religie, których wierni gotowi są się wzajemnie powybijać z frazesami o miłości na ustach. Religia to maszynka do dojenia owieczek i utrzymania ich w żelaznych ryzach. 400 lat temu gdybyś żył a na Twoim domu siadały wrony, to byś miał przerąbane. Z Bogiem "rozmawiasz" bez stacji przekaźnikowych (Wielebni i ich wypasione kościoły). A wogóle czy na tym forum ktoś mnie tu wreszcie zbanuje A.
_________________ "W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?" — Fryderyk Nietzsche
|
Pn lis 15, 2010 19:36 |
|
 |
zsoborniki
|
Arkadiusz_O
Chrześcijaństwo - to dotychczas znany mi najlepszy sposób na życie. . Żaden chrześcijanin swego wyboru jeszcze nie żałował (przynajmniej nie są mi znane takie przypadki) a tym z poza chrześcijaństwa żadna krzywda od prawdziwych wyznawców Jezusa Chrystusa nie została zadana. Ja także nie żałuję, że zostałem włączony do Kościoła katolickiego przez moich rodziców.
Dziwi mnie tylko, dlaczego tak ono jest zwalczane, dlaczego tak źle się o takim sposobie życia mówi i pisze (chociażby na tym katolickim forum).
Może podasz mi powody takiego stanu rzeczy, co jest powodem nienawiści do chrześcijan lub niechęci do nich? Może z własnych doświadczeń...
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Śr lis 24, 2010 20:19 |
|
 |
Elbrus
|
zsoborniki napisał(a): Żaden chrześcijanin swego wyboru jeszcze nie żałował (przynajmniej nie są mi znane takie przypadki) Bo znasz mało apostatów. zsoborniki napisał(a): a tym z poza chrześcijaństwa żadna krzywda od prawdziwych wyznawców Jezusa Chrystusa nie została zadana. . Gdyby tych prawdziwych wyznawców było więcej...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lis 24, 2010 20:42 |
|
 |
naturalwoman
|
A może świadkowie mogą nam coś podpowiedzieć? np. Edyta Stein - urodzona w rodzinie żydowskiej, po nawróceniu wstąpiła do Karmelu, w 1942 zagazowana w Auschwitz. Jej filozofia jest określana mianem "filozofii światła". Tak opisuje swoje nawrócenie: "Sięgnęłam na chybił trafił i wyjęłam książkę sporej objętości. Nosiła tytuł: Życie św. Teresy z Avili spisane przez nią samą. Zaczęłam czytać, zachwyciłam się natychmiast i nie przerwałam lektury aż do jej ukończenia. Gdy zamknęłam książkę, powiedziałam sobie: To jest prawda"
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
Śr lis 24, 2010 20:55 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
"Sięgnęłam na chybił trafił" Do mnie to przemawia.  Cale szczescie, ze wtedy opowiesci o pilocie Pirxie byly nienapisane.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lis 24, 2010 21:30 |
|
|
|