Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 88  Następna strona
 Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać? 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Kamala napisał(a):
To ja rozumiem, ze twoje dzieci beda robic co chca, same decydowac od malego kiedy ida spac, co masz im dawac do jedzenia, czy chca sie uczyc czy nie?

A co to ma do Chrześcijaństwa? Oczywiscie ze nie, lecz w co wierza, sami wybiora.

Kamala napisał(a):
A moze jednak sprobujesz je wychowac tak jak ty uwazasz za dla nich najlepsze, a jesli potem beda z lenistwa zebrac, albo krasc i zabijac, to bedzie jednak ich wybor a nie tylko twoje zaniedbanie? Co ci sie bardziej podoba?

Znowu gadasz bez sensu. Co to ma wspólnego z Chrześcijaństwem? Uważasz że jeśli ktoś nie jest wychowany na Katolika to odrazu bedzie zebral, kradl i zabijal?

Kamala napisał(a):
No wlasnie. Nie skrzywdz dziecka i nie przyzwyczajaj do pracy, systematycznosci, spelniania obowiazkow. Jeszcze mu psychike skrzywisz i zaskarzy ciebie kiedys, ze jego wolnosc ograniczales, bo kazales mu zupki jesc.

No i po raz trzeci, co to ma wspólnego z Chrześcijaństwem i narzucaniem wyznania?

zsoborniki napisał(a):
Wychowanie człowieka (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) zaczyna się od dziecka. Ale jeśli rodzice nie zostali wychowani lub nie dorośli samodzielnie od odpowiedzialności w wierze, nie dają swoim życiem świadectwa życia chrześcijańskiego, to po co idą do Kościoła prosić o chrzest dla dziecka skazując go np. jak Ciebie na rozterki duchowe...? I jeszcze wciągać w ten sakrament niewierzących chrzestnych. Faktycznie lepiej nie chrzcić w takiej sytuacji i poczekać...

Po co idą do Kościoła chrzcić dziecko? Ponieważ Kościół naucza, że chrzci się niemowlaki, a ktoś kto slepo wierzy to zrobi. Choc to sprzeczne z naukami Jezusa.

zsoborniki napisał(a):
Myślę, że ty błędu rodziców nie powielisz, chyba, że dojrzejesz do wiary prawdziwej i kiedyś świadomie przyjmiesz Jezusa Chrystusa jako swego Pana i Zbawiciela.

Dojrzeje do wiary prawdziwej? Zebym ja tu zarak kogos nie zbluzgal. Sugerujesz ze tylko Chrzescijanstwo jest prawdziwa wiara, a wszystkie inne to te "falszywe"?

arzachel napisał(a):
Co oznacza "świadome przyjęcie Jezusa Chrystusa jako swego Pana i Zbawiciela"?
W jaki sposób się tego dokonuje?

Nom, racja, by swiadomie go przyjac trzeba go najpeirw porzucic. Bo wiekszosc Katolikow przyjela go nieswiadomie.

zsoborniki napisał(a):
Ale jest jeden warunek: Jeśli chcesz...

Dla nieswiadomych niemowlat nie ma tego warunku, a raczej przywileju. Bez zgody sie je chrzci, czym staja sie czlonkami KRK, po czym gdy zdecyduja ze nie chca nimi byc i chca sie wypisac, wtedy juz musza czekac do 18tego roku zycia.

zsoborniki napisał(a):
J3,16 Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. 17 Albowiem Bóg nie posłał* swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony.

Czym sie to ma do chrztu?

naturalwoman napisał(a):
Ktoś kiedyś mi powiedział, że tą decyzją zrobiono chrześcijaństwu największą krzywdę.

Dajac ludzia decyzje dawo dawno temu "Albo przechodzisz na Chrzescijanizm albo cie zabije" tez duzo osob skrzywdzono.

naturalwoman napisał(a):
Tak czy siak, abyśmy sobie nie zrobili krzywdy opierając szukanie prawdy w życiu na negacji tego, w czym byliśmy wychowani

Moim zdaniem powinno sie kwestionowac wszystko, by dojsc do prawdy, a nie slepo we wszystko wierzyc.

jo_tka napisał(a):
Wyprowadź się i żyj samodzielnie. Wtedy nie będzie miał nic do powiedzenia. A w najgorszym wypadku możliwości przeszkadzania.

Masz racje i taki mam plan. Lecz najpierw musze ukonczyc szkole :) A mam plany jeszcze troche dluzej studiowac.

jo_tka napisał(a):
Także w kwestii praktykowania religii. To element wychowania.

Również w dużym stopniu braku zrozumienia, oraz akceptacji innych wyznan. Brak zrozumienia ze dziecko (dorosle) moze samo podjac decyzje i wierzyc w co chce.

Pn lis 29, 2010 1:16

tomek92pl

Dziecko jest dzieckiem i właściwie wybierać nie potrafi (nawet jak jest dorosłym dzieckiem). Po to są rodzice, którym w porządku naturalnym Bóg dał prawo do odpowiedzialnego powołania nowego życia we współpracy z NIM a tym samym naturalne prawo do opieki i wychowania narodzonego z miłości dziecka.

Zauważ, że rodzice są bardziej doświadczeni i jeżeli uznali chrześcijaństwo jako wartość w swoim życiu i prawidłowo je praktykując na tym sposobie życia się nie zawiedli, to dlaczego nie maja wychowywać swojego potomstwa w zgodzie i w/g zasad danych im przez Stwórcę.

Oczywiście młody, dorastający człowiek jest w zawsze w okresie buntu i nie lubi, wręcz niektórzy nie znoszą, gdy rodzice (może w nieumiejętny, a może zbyt infantylny sposób) przekazują to, czego sami w życiu doświadczyli. Czasami młodzi przekornie przyjmują postawę potępiającą wszystko "w czambuł" ale to trwa do czasu, do czasu pierwszych niepowodzeń i doświadczeń budowania swojego życia na światopoglądzie preferującym antywartości.

Widoczne to jest np. we wspólnotach AA, w więzieniach, w różnych "odwykówkach" ...Dlatego wszystkim zbuntowanym przeciw chrześcijaństwu zadaję pytanie, czemu zawdzięczają ci ludzie, że tam trafili...i co potem ich "popycha", by podejmowali próby unormowania swojego życia w oparciu o Jezusa Chrystusa? Czy tego, by trafili do poprawczaka, więzienia itp., chcieli ich rodzice otwierając im drogę do chrześcijaństwa... Odpowiedz sobie szczerze na to pytanie.

A więzienia, ośrodki resocjalizacji, gabinety psychologów a także psychiatrów ciągle się przepełniają i ciągle otwierane są nowe placówki...dlaczego?

Pozdrawiam serdecznie!
zsoborniki

zsoborniki

Pn lis 29, 2010 8:56
tomek92pl napisał(a):
Kamala napisał(a):
To ja rozumiem, ze twoje dzieci beda robic co chca, same decydowac od malego kiedy ida spac, co masz im dawac do jedzenia, czy chca sie uczyc czy nie?

A co to ma do Chrześcijaństwa? Oczywiscie ze nie, lecz w co wierza, sami wybiora.

Ale ty bedziesz im przekazywal rozne teorie, wartosci pojecia, w ktore one musza wierzyc, bo ni emoga ich zweryfikowac. Moze robisz im krzywde, uczac, ze nie nalezy krasc, zabijac, maja wierzyc w to ze ziemia jest okragla, a gwiazdy to male slonca.... No i 2+2 nie zawsze jest 4

To jest kwestia definicji, czy "sprzedajesz" im to jako chrzescianin, ateista, satanista czy buddysta. Uczysz je tego, o czym ty jestes przekonany. Dziecko moze tylko wierzyc tobie, jako rodzicowi. A jak dorosnie i tak bedzie robic to, co samo uzna za stosowne.
Tak samo jest z religia. Jezeli jestes o czyms przekonany, i tym zyjesz, to nie widze kompletnie sensu w szukaniu sztucznych "neutralnych" wartosci, tylko po to, zeby dziecko nie zetknelo sie z systemem wartosci, ktore dla ciebie sa wazne. Nie mowiac o tym, ze dzieci bezblednie rozrozniaja, czy osoba, ktora im cos przekazuje wierzy w to co mowi, czy nie.
tomek92pl napisał(a):
Po co idą do Kościoła chrzcić dziecko? Ponieważ Kościół naucza, że chrzci się niemowlaki, a ktoś kto slepo wierzy to zrobi. Choc to sprzeczne z naukami Jezusa.

Chcesz dac dziecko to co uwazasz za najlepsze i chrzcisz ja takze dlatego, ze wiesz, ze w domu beda wzrastac w chrzscijanstwo. a kiedy swiadomie uwierza, to juz nie twoja decyzja.
Bez mozliwosci chrzescijanskiego wychowania dziecka nikt nie ochrzci.

tomek92pl napisał(a):
Nom, racja, by swiadomie go przyjac trzeba go najpeirw porzucic. Bo wiekszosc Katolikow przyjela go nieswiadomie.

Cos ci sie pomylilo. Wcale nie musisz porzucic wiary w to, ze gwiazdy to slonca (bo przeciez nie wiedzy), tylko daleko od nas, jezeli sam dojdziesz do takiego samego wniosku.
Ale oczywiscie mozesz zalozyc, ze ziemia jest tak naprawde plaska i dopiero potem dojsc do wniosku, ze nikt ciebie nie oszukal, twierdzac inaczej.

Pn lis 29, 2010 9:16

Tomek - a to już Twój wybór. Skoro chcesz najpierw skończyć szkołę, to wybierasz życie w domu rodziców, ze wszystkimi tego ograniczeniami. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka.

Nie rozumiem, dlaczego muszę coś odrzucić, by potem wybrać? Muszę najpierw zabić, by odrzucić zabijanie? Ukraść, by zdecydować, że nie będę więcej kraść? Musi zdradzić żonę, by zdecydować, że będzie jej wierny? Absurd.

Człowiek dojrzewając określa się w stosunku do tego, co mu wpojono w dzieciństwie i wybiera. Tak samo wybiera wiarę jak i wszystko inne. Tak samo relację z Bogiem jak relację ze znajomymi, przyjaciółmi, rodziną. Może przyjąć i może odrzucić.

Uczy się także tego, że nikt nie ma obowiązku akceptowania jego wyborów oraz że to niczego nie zmienia. Domaganie się od kogoś akceptacji mojego wyboru świadczy paradoksalnie o zależności i braku dojrzałości. Potrzebuję przyzwolenia i akceptacji by wybrać. A niby dlaczego i jakim prawem? Ja wybieram i wybieram ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nikt nie ma obowiązku się ze mna zgadzać.

Pn lis 29, 2010 11:30
czasowo zablokowany

Kamala napisał(a):
Ale ty bedziesz im przekazywal rozne teorie, wartosci pojecia, w ktore one musza wierzyc, bo ni emoga ich zweryfikowac. Moze robisz im krzywde, uczac, ze nie nalezy krasc, zabijac, maja wierzyc w to ze ziemia jest okragla, a gwiazdy to male slonca.... No i 2+2 nie zawsze jest 4

Nadal, to nie ma nic do przekazywania wiary. Oczywiscie ze wiekszosc ludzi lacznie ze mna, nauczy dziecko zeby nie krasc, byc odpowiedzialnym, uczciwym etc. Lecz co do wiary, czy wierze w istnienie Boga, wielu Bogow, lub w ogole w to nie wierzy, to jego wybor.

Kamala napisał(a):
Cos ci sie pomylilo. Wcale nie musisz porzucic wiary w to, ze gwiazdy to slonca (bo przeciez nie wiedzy), tylko daleko od nas, jezeli sam dojdziesz do takiego samego wniosku.
Ale oczywiscie mozesz zalozyc, ze ziemia jest tak naprawde plaska i dopiero potem dojsc do wniosku, ze nikt ciebie nie oszukal, twierdzac inaczej.

Znowu dajesz bezsensowne argumenty nic nie majace zwiazanego z tematem. Wiara w nauke a wiara w cos czego nie mozna udowodnic, to cos innego.

jo_tka napisał(a):
Tomek - a to już Twój wybór. Skoro chcesz najpierw skończyć szkołę, to wybierasz życie w domu rodziców, ze wszystkimi tego ograniczeniami. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka.

Tu masz racje, ale planuje wynajac na przyklad garaz do praktykowania mej wiary. To tez moze zastopic wyprowadzke na jakis czas.

jo_tka napisał(a):
Nie rozumiem, dlaczego muszę coś odrzucić, by potem wybrać? Muszę najpierw zabić, by odrzucić zabijanie? Ukraść, by zdecydować, że nie będę więcej kraść? Musi zdradzić żonę, by zdecydować, że będzie jej wierny? Absurd.

Nie, zly przyklad podajesz. Chodzilo o ty, by "swiadomie" z "wlasnej woli" wybrac wiare (np. Jezusa). Duzo ludzi zostalo wychowanych w tej wierze i im to w pewnym sensie "wmowiono", uwierzyli, bo zostali tak wychowani i wedlug nich "tak juz po prostu jest". Lecz gdy ktos sam, nie chrzescijanin, wybeirze to wiare, to wtedy jest to w pelni swiadoma decyzja z wlasnej woli. Duzo wychowanych tak osob, nawet nie probuje kwestionowac wiary, bo ich tak wychowano, ze Boga sie nie kwestionuje, dlatego tak jest.

jo_tka napisał(a):
Domaganie się od kogoś akceptacji mojego wyboru świadczy paradoksalnie o zależności i braku dojrzałości.

Masz racje, lecz od ojca nie wymagam zeby "zaakceptowal" moja wiare, nie musi, jest sprzeczna z jego, rozumiem to. Jedyne co wymagam to to, by zaakceptowal ze to jest moja nie jego decyzja, ze mam prawo sam wybrac.

Pn lis 29, 2010 13:10
Tomek_92, czy ty nie miales zadnej mozliwosci wybrania wiary? Wierzysz w to, co twoi rodzice? Zaszkodzilo ci to tak, ze przestales myslec? Nie?
No to i innym nie zaszkodzi.

Jezeli ja wierze w Boga (chrzescijanskiego dodam), to jestem przekonana o Jego istnieniu i opowiadam o tym wlasnym dzieciom. Ty swoim o "twoim bogu" opowiadac nie musisz. Twoj wybor. Tylko, czy ty wtedy naprawde wierzysz, czy tylko takie "obrzedy" sobie a muzom odprawiasz? Na to musisz odpowiedziec sobie sam.

"Problem" wiarygodnosci mojej wiary okaze sie najpozniej w momencie smierci. Tak jak pprawdziwosc wiary w to, ze po nocy polarnej nastapi dzien, okazuje sie na biegunie po pol roku. To tylko kwestia czasu.

Pn lis 29, 2010 14:15
zbanowany na stałe

zsoborniki napisał(a):

Oczywiście młody, dorastający człowiek jest w zawsze w okresie buntu i nie lubi, wręcz niektórzy nie znoszą, gdy rodzice (może w nieumiejętny, a może zbyt infantylny sposób) przekazują to, czego sami w życiu doświadczyli. Czasami młodzi przekornie przyjmują postawę potępiającą wszystko "w czambuł" ale to trwa do czasu, do czasu pierwszych niepowodzeń i doświadczeń budowania swojego życia na światopoglądzie preferującym antywartości.

Widzisz Tomek. Nie warto poważnie traktować tego w co wierzysz. Jesteś młody, wiec to TYLKO BUNT. LOL. Boże jakie to proste.

zsoborniki napisał(a):
Widoczne to jest np. we wspólnotach AA, w więzieniach, w różnych "odwykówkach" ...Dlatego wszystkim zbuntowanym przeciw chrześcijaństwu zadaję pytanie, czemu zawdzięczają ci ludzie, że tam trafili...i co potem ich "popycha", by podejmowali próby unormowania swojego życia w oparciu o Jezusa Chrystusa? Czy tego, by trafili do poprawczaka, więzienia itp., chcieli ich rodzice otwierając im drogę do chrześcijaństwa... Odpowiedz sobie szczerze na to pytanie.

Czyli "we wspólnotach AA, w więzieniach, w różnych "odwykówkach"" przebywają buddyści, hinduiści, muzułmanie, taoiści, wyzanwcy judaizmu, konfucjanizmu oraz tzw religii pierwotnych, poganie, ateiści i cała masa innych. Przecież oni odrzucili chrześcijaństwo i "jedynego" Pana, Jezusa Chrystusa. A gdy ktoś to zrobi staje się człowiekiem o "światopoglądzie preferującym antywartości."
Gdyby to pisała uczennica pierwszej klasy gimnazjum, fanka Dody, to O.K. ale dorosły człowiek!
Mentalność neofity.

Problemem nie jest Jezus, tylko jego wyznawcy. Nic tak bardzo nie zniechęca do chrześcijanstwa jak właśnie oni.

I te pytania: czy masturbacja jest grzechem? :roll:

Pn lis 29, 2010 15:18
czasowo zablokowany

Kamala napisał(a):
Tomek_92, czy ty nie miales zadnej mozliwosci wybrania wiary? Wierzysz w to, co twoi rodzice? Zaszkodzilo ci to tak, ze przestales myslec? Nie?

Nie, nie "miałem", bo byłem wychowany na katolika, lecz teraz "mam" wybór, lecz ojciec i tak mi utrudnia jej praktykowanie. Ja nie przestalem myslec, zgaduje ze mialas na mysli kwestionowanie wiary i swiadomy wybor, lecz inne osoby niestety przestaly.

Kamala napisał(a):
Jezeli ja wierze w Boga (chrzescijanskiego dodam), to jestem przekonana o Jego istnieniu i opowiadam o tym wlasnym dzieciom. Ty swoim o "twoim bogu" opowiadac nie musisz. Twoj wybor. Tylko, czy ty wtedy naprawde wierzysz, czy tylko takie "obrzedy" sobie a muzom odprawiasz? Na to musisz odpowiedziec sobie sam.

Ja wierze w tego samego Boga co ty, tylko psotrzegam go troche inaczej niz katolicy, w jego istnienie wierze, lecz go nie czcze. A swoje dzieci o nim opowiem, rowniez o innych Bogach i wyznaniach, samo wybierze w co wierzy i ktora wiara mu najbardziej odpowiada, w ktora naprawde wierzy, lecz decyzje ta podejmie jak troche podrosnie, by moc ta i nne wiary lepiej zrozumiec.

stanislav napisał(a):
Widzisz Tomek. Nie warto poważnie traktować tego w co wierzysz. Jesteś młody, wiec to TYLKO BUNT. LOL. Boże jakie to proste.

Jak mam tego nie traktowac powaznie, to moze w ogole nie wierzyc, co? Ja to traktuje powaznie, oraz tak, to jest bunt, bunt przeciwko Bogowi i nauka Chrzescijanskim.

Pn lis 29, 2010 15:44

Najlepsza i jedyna prawdziwa jest religia katolicka. tylko ona prowadzi do pelni zbawienia w niebie obiecanym nam przez Jezusa Chrystusa i pełnie szczęśliwego zycia tu na ziemi.

Pn lis 29, 2010 15:53
zbanowany na stałe

tomek92pl napisał(a):
stanislav napisał(a):

Jak mam tego nie traktowac powaznie, to moze w ogole nie wierzyc, co? Ja to traktuje powaznie, oraz tak, to jest bunt, bunt przeciwko Bogowi i nauka Chrzescijanskim.

Źle mnie zrozumiałeś, ale spoko. Mam na myśli że to, co ty określasz jako "bunt przeciwko Bogowi i nauka Chrzescijanskim" według niektórych jest tylko forma młodzienczego buntu który minie i powrócisz wtedy w objęcia Pana Jezusa. Coś na zasadzie: nie dyskutuję z tobą bo jesteś młody, ja wiem lepiej.

Pn lis 29, 2010 16:34

stanislav

Na podstawie Twoich komentarzy wynika, że nie akceptujesz chrześcijaństwa.

Potwierdza się generalnie, na podstawie Twoich postów, aktualna rzeczywistość wokół nas, że Kościół jest dla wielu niewygodny i potwierdza się fakt, że głos Kościoła (ludzi Kościoła) chce się uciszyć. W Twoim przypadku wybiera się pojedyncze, wyrwane z kontekstu zdanie, i to się atakuje. Tak przynajmniej odebrałem. Jeśli jest to nieprawda, to najmocniej przepraszam.

Piszę na tym forum zawsze w kontekście chrześcijaństwa, gdyż ja uważam chrześcijaństwo jako najlepszy sposób życia. Upoważnia mnie do tego też to, że piszę na forum katolickim - sam ten fakt uzasadnia moje wypowiedzi.

I jeszcze jedno - moje wypowiedzi adresowane są do określonej, choć anonimowej osoby (to tak na marginesie) i dlatego nie zrażają mnie Twoje komentarze.

Pozdrawiam!
zsoborniki

zsoborniki

Pn lis 29, 2010 16:35
tomek92pl napisał(a):
Kamala napisał(a):

Nie, nie "miałem", bo byłem wychowany na katolika, lecz teraz "mam" wybór, lecz ojciec i tak mi utrudnia jej praktykowanie. Ja nie przestalem myslec, zgaduje ze mialas na mysli kwestionowanie wiary i swiadomy wybor, lecz inne osoby niestety przestaly.

Czyli uwazasz, ze inni sa glupsi niz ty? Akurat tylko ty taki madry jestes?
tomek92pl napisał(a):
Kamala napisał(a):

Ja wierze w tego samego Boga co ty, tylko psotrzegam go troche inaczej niz katolicy, w jego istnienie wierze, lecz go nie czcze. A swoje dzieci o nim opowiem, rowniez o innych Bogach i wyznaniach, samo wybierze w co wierzy i ktora wiara mu najbardziej odpowiada, w ktora naprawde wierzy, lecz decyzje ta podejmie jak troche podrosnie, by moc ta i nne wiary lepiej zrozumiec.

Czyli ty zrobisz co uwazasz za stosowne i opowiesz o roznych bogach. Na marginesie, ja tez jeszcze jako dziecko czytalam o bogach greckich, rzymskich itp, ale nie przekonalo mnie to, kiedy doroslam do zmiany wyznania. W tym sensie o innych "bogach" tez sie dowiedzialam.
A ja robie to, co ja uwazam za stosowne i opowiadam o Bogu, w ktorego wierze i ktoremu ufam. Jezeli ty bedziesz opowiadal o swoich wierzeniach, to powiesz dzieciom: "Jak tak wierze, ale to nie ma znaczenia, bo religie kazdy sobie wymysla sam na wlasne potrzeby wiec w ogole sie tym nie przejmujcie w co ja wierze? Nudzilo mi sie i akurat taka sobie znalazlem?"
Czy wyjasnisz jak i dlaczego wierzysz w to, a nie w co innego? Bo jezeli twoja wiara to sposob na spedzanie czasu a nie przekonanie o czyms, to faktycznie nie musisz o tym dzieciom opowiadac. Niech same sobie wynajda hobby.

Pn lis 29, 2010 16:56

Kamala

Popieram Cię w całej Twojej wypowiedzi ! Myślę, że to da dla tomek92pl dużo do przemyślenia!

zsoborniki

zsoborniki

Pn lis 29, 2010 17:27
czasowo zablokowany

Marcin1703 napisał(a):
Najlepsza i jedyna prawdziwa jest religia katolicka. tylko ona prowadzi do pelni zbawienia w niebie obiecanym nam przez Jezusa Chrystusa i pełnie szczęśliwego zycia tu na ziemi.

Good for you. Nie wypowiem sie bo jeszcze mnie zabanuja.

stanislav napisał(a):
Źle mnie zrozumiałeś, ale spoko. Mam na myśli że to, co ty określasz jako "bunt przeciwko Bogowi i nauka Chrzescijanskim" według niektórych jest tylko forma młodzienczego buntu który minie i powrócisz wtedy w objęcia Pana Jezusa. Coś na zasadzie: nie dyskutuję z tobą bo jesteś młody, ja wiem lepiej.

Zajmuje sie tym juz 5ty rok, wiec watpie zeby minelo.

Kamala napisał(a):
Czyli uwazasz, ze inni sa glupsi niz ty? Akurat tylko ty taki madry jestes?

Nie uważam tak ni tak nie powiedziałem.

Kamala napisał(a):
Na marginesie, ja tez jeszcze jako dziecko czytalam o bogach greckich, rzymskich itp, ale nie przekonalo mnie to, kiedy doroslam do zmiany wyznania. W tym sensie o innych "bogach" tez sie dowiedzialam.

"Może" to być też dlatego, że od małego w Kościele czy też na katechezie mówiono że nie ma innych Bogów albo że to "diabły".

Kamala napisał(a):
Jezeli ty bedziesz opowiadal o swoich wierzeniach, to powiesz dzieciom: "Jak tak wierze, ale to nie ma znaczenia, bo religie kazdy sobie wymysla sam na wlasne potrzeby wiec w ogole sie tym nie przejmujcie w co ja wierze? Nudzilo mi sie i akurat taka sobie znalazlem?"

Jeśli ty to tak widzisz, że ktoś wybiera religie "bo mu sie nudziło" to twoj problem. Przedstawie mu dlaczego ja wybralem. Nie uwarzam że inne religie to kłamstwa. Uważam Chrześcijaństwo, Hinduizm, Zarusztrianizm, poganizm, a nawet germanskienordyckie wierzenia, za prawdziwe, istniejące religie, oraz również wierze w istnienie ich Bogów. Uważam je za równie dobry wybór wiary jak każdy inny, lecz swoją wybrałem bo jej jakby to powiedziec "efek koncowy", obietnice po śmierci, za lepsza "dla mnie", a moze mniej dla kogos innego. Szanuje kazda wiary i wyznanie, kazdego wyznawce tej wiary, chyba ze probuje narzucac mi swoja wiare i przekonywac ze jego jest "lepsza". Wtedy automatycznie traci moj szacunek.

Kamala napisał(a):
Czy wyjasnisz jak i dlaczego wierzysz w to, a nie w co innego? Bo jezeli twoja wiara to sposob na spedzanie czasu a nie przekonanie o czyms, to faktycznie nie musisz o tym dzieciom opowiadac. Niech same sobie wynajda hobby.

Tak wyjasnie. Wyznania monoteistyczne (jak np. Chrzescijanizm) maja na celu (w wersji Chrzescijanskiej) "trafienie do nieba" po smierci. Niektore religie opisuja to w troche inny sposob, jako "połączenie" się z Bogiem/Wszechswiatem po smierci. Wtedy "stajemy" sie tym Bogiem, jestesmy jednoscia, z Bogiem jak i rowniez kazdym innym czlowiekiem ktory sie z nim polaczyl. Tracimy przez to swoja indywidualnosc. Nazywa sie to rowniez "wiecznym spoczynkiem" czy tez wiecznym snem (niektorzy nazywaja to smiercia duchowa). Moja droga, odnosi sie do obietnicy weza z Edenu. Jej celem jest calkowite odlaczenie sie od Boga, by zachowac swoja indywidualnosc, pozostac calkowicie oddzielnym Bytem, czyli w pewnym sensie staniem sie czyms na podobienstwo Bogów. Calkowite odlaczenie sie naturalnego porzadku tego swiata, czyli rowniez reinkarnacji, by miec zycie "wieczne" poza Bogiem, by byc od niego niezaleznym. Niektore zrodla (na temat mojej wiary) podaja rowniez taka opcje, by po ukonczeniu tego procesu samo-przebostwienia, przejsc przez "czarna dziure" ktora symbolizuje sefira Da'ath na kabalistycznym drzewie Smierci czy tez drzewie daath (ciemnej stronie drzewa zycia), by przejsc do Wszechswiata B, krok do "nowej kreacji", naszego wlasnego wszechswiata, gdzie my jestesmy Bogiem. Jest to calkowicie odwrotny proces niz proces polaczenia sie z Bogiem poprzez 10 sefir na drzewie zycia. Zamiast pozbyc sie swego ego, by zlaczyc sie z Bogiem, powracamy do stadium Boskiej esencji, iskry Boskiej i ja w sobie rozwijamy.

zsoborniki napisał(a):
Popieram Cię w całej Twojej wypowiedzi ! Myślę, że to da dla tomek92pl dużo do przemyślenia!

To się mylisz.

Pn lis 29, 2010 17:58
No to powiedz wprost: bedziesz mowil swoim dzieciom o tym w co wierzysz i dlaczego? Czy zeby im nie zamacic religijnie w glowie, bedziesz milczal o swoich przekonaniach, dla ich dobra oczywiscie?

Pn lis 29, 2010 19:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 88  Następna strona