Okrucieństwo uzasadnione religijnie!
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Okrucieństwo uzasadnione religijnie!
JedenPost napisał(a): sorry, ale raczej nie mogłeś wymyślić bardziej bzdurnego przykładu... gdzie tu analogia? Jedno i drugie ma silne umocowanie w religii. Jedno i drugie bywa na zewnątrz niezrozumiałe.
|
Wt maja 29, 2012 20:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): Kozioł napisał(a): Obie metody zakładają "humanitaryzm". Ale tylko jedna go realizuje. Obie realizują na swój sposób. Koszerna jeszcze się nie dostosowała do zmian społecznych, a przemysłowa realizuje w teorii. Koszerna ma szansę się przystosować, a chciwość napędzająca przemysłowa trudno będzie ujarzmić. Cawilian napisał(a): Cytuj: Jestem bardzo ciekaw jakbyś się czuł [...] Więc tak metodyści widzą katolicką Mszę św. - jako rzeźnię. Ciekawe skąd to się bierze, bo na pewno nie z wiedzy. Przeczytaj sobie Rz 6,9. Cawalian, metodyści dosyć dobrze znają Biblię. Swoje lęki i uprzedzenia realizuj w rozmowie z kimś innym.
|
Wt maja 29, 2012 20:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Koszerna ma szansę się przystosować Uwierzę, jak zobaczę. Na razie jednak nic nie wskazuje, aby do czegoś takiego miało dojść. I nie sądzę, aby doszło kiedykolwiek.
|
Wt maja 29, 2012 21:46 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Kozioł napisał(a): JedenPost napisał(a): sorry, ale raczej nie mogłeś wymyślić bardziej bzdurnego przykładu... gdzie tu analogia? Jedno i drugie ma silne umocowanie w religii. Jedno i drugie bywa na zewnątrz niezrozumiałe. W jednym chodzi o przysparzanie niewątpliwego, autentycznego cierpienia, w drugim - o wspominanie cierpienia, co do którego nie ma nawet pewności czy miało miejsce. Faktycznie, niemal to samo.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr maja 30, 2012 6:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Kozioł napisał(a): JedenPost napisał(a): sorry, ale raczej nie mogłeś wymyślić bardziej bzdurnego przykładu... gdzie tu analogia? Jedno i drugie ma silne umocowanie w religii. Jedno i drugie bywa na zewnątrz niezrozumiałe. W jednym chodzi o przysparzanie niewątpliwego, autentycznego cierpienia, w drugim - o wspominanie cierpienia, co do którego nie ma nawet pewności czy miało miejsce. Faktycznie, niemal to samo. O urzeczywistnianie! To jest różnica! I o spożywanie prawdziwej krwi i prawdziwego mięsa! Nawet KK podparł się jakimś cudem, gdy w kielichu była krew ludzka, a w misce fragment serca ludzkiego. Można na to więc różnie patrzeć i z takim odbiorem się spotkałem (występował już od starożytności). Koszerny ubój był najbardziej humanitarny przez tysiące lat. NIEDAWNO zmieniła się nasza wiedza, zmieniły się metody. Można prosić i tłumaczyć, że jednak te kilka sekund jest ważne. Na koniec będzie nam głupio, bo koszerni będą restrykcyjnie pilnowali aby nie było żadnych uchybień, a w jatce przemysłowej nadal będą żywe zwierzaki do wyparzarek wrzucane, a drobną zwierzynę po prostu zarzynali.
|
Śr maja 30, 2012 6:49 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Myślę, że wszyscy się zgodzą, że należy dążyć do minimalizacji cierpienia zabijanych zwierząt, zarówno w ubojniach przemysłowych, jak i wszystkich innych. Myślę też, że większość z nas się zgodzi, że żadni bogowie i żadne religie nie powinny usprawiedliwiać i legalizować zadawania cierpienia zwierzętom. A jeśli nasza wiedza/świadomość na temat cierpienia zwierząt się zmieniła, to należy zmienić sposób uboju, gdyż fakt, że nawet nieświadomie zadawano cierpienie zwierzętom przez wieki nie usprawiedliwia i nie legalizuje dalszego zadawania cierpienia.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr maja 30, 2012 7:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Myślę, że wszyscy się zgodzą, że należy dążyć do minimalizacji cierpienia zabijanych zwierząt, zarówno w ubojniach przemysłowych, jak i wszystkich innych. Myślę też, że większość z nas się zgodzi, że żadni bogowie i żadne religie nie powinny usprawiedliwiać i legalizować zadawania cierpienia zwierzętom. A jeśli nasza wiedza/świadomość na temat cierpienia zwierząt się zmieniła, to należy zmienić sposób uboju, gdyż fakt, że nawet nieświadomie zadawano cierpienie zwierzętom przez wieki nie usprawiedliwia i nie legalizuje dalszego zadawania cierpienia. A ja nie jestem przekonany dlaczego jedna ideologia ma być narzucana siłą innej ideologii o ile nie dotyczy to ochrony ludzi. Nie widzę tu żadnego usprawiedliwienia. Nie zgadzam się tez z tezą Jajka, że Żydzi byli przez wieki nieświadomi problemu. To właśnie Żydzi przez dziesiątki wieków jako jedyni się tym przejmowali i minimalizowali.
|
Śr maja 30, 2012 7:47 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Dlaczego siłą? No chyba, że ową siłą jest demokracja. Większość narzuca swe prawa mniejszości i może jej zezwolić na pewną autonomię. Ale nie musi. Może i Żydzi oraz żydzi się przejmowali i minimalizowali cierpienie zwierząt, ale dziś wydaje się, że znamy sposoby zabijania przysparzające jeszcze mniej cierpienia. Czy zatem dbający o komfort zarzynanych baranów Żydzi i żydzi nie powinni zrezygnować ze świętej tradycji?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr maja 30, 2012 8:04 |
|
 |
JedenPost
|
Kozioł napisał(a): A ja nie jestem przekonany dlaczego jedna ideologia ma być narzucana siłą innej ideologii o ile nie dotyczy to ochrony ludzi. Nie widzę tu żadnego usprawiedliwienia.
Bo dotyczy ochrony czujących istot. Jest to wystarczające uzasadnienie - także dla całkowitej rezygnacji z jedzenia mięsa - choć rozumiem, że kłóci się z Twoją ideologią, w myśl której ochrona przysługuje tylko jednemu z gatunków.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr maja 30, 2012 8:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Bo dotyczy ochrony czujących istot. Jest to wystarczające uzasadnienie - także dla całkowitej rezygnacji z jedzenia mięsa - choć rozumiem, że kłóci się z Twoją ideologią, w myśl której ochrona przysługuje tylko jednemu z gatunków. Dla mnie człowiek jest nadrzędną sprawą i długo możemy o tym dyskutować pod warunkiem, że nie będziesz mi przypisywał twierdzeń których nie wyraziłem.
|
Śr maja 30, 2012 8:59 |
|
 |
JedenPost
|
Wybacz, wyciągnąłem być może pochopny wniosek z Twojego twierdzenia, że dla niejedzenia mięsa brak uzasadnień etycznych. Cytuj: Dla mnie człowiek jest nadrzędną sprawą Nie chodzi (mi przynajmniej) o ustalanie, jaką właściwie pozycję człowiek względem zwierząt zajmuje, ale o hierarchię dóbr naruszanych i zachowanych. W wypadku jedzenie mięsa (w naszej kulturze) dobrem chronionym jest smak i komfort, dobrem naruszanym - życie. W wypadku uboju rytualnego dochodzi jeszcze wydłużenie cierpienia zabijanego bez konieczności zwierzęcia w imię religijnych fanaberii.
|
Śr maja 30, 2012 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): .... w imię religijnych fanaberii. To nie jest argument. Ktoś inny mógłby tobie zarzucić ideowe fanaberie.
|
Śr maja 30, 2012 9:23 |
|
 |
JedenPost
|
To jest argument. Tzn. nie samo sformułowanie, ale fakt, że po jednej stronie jest obiektywnie stwierdzalne cierpienie, po drugiej - nieobiektywna i nieweryfikowalna, uznawana i odczuwana jedynie przez pewną grupę ludzi potrzeba postępowania w sposób, który to cierpienie u niewinnej i bezbronnej istoty wywołuje.
Współodczuwanie nie jest ideą, tylko rzeczywistością.
|
Śr maja 30, 2012 9:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): JedenPost napisał(a): .... w imię religijnych fanaberii. To nie jest argument. Ktoś inny mógłby tobie zarzucić ideowe fanaberie. Cóż, z Twojej strony są to wyłącznie kulinarne fanaberie.
|
Śr maja 30, 2012 9:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): Kozioł napisał(a): JedenPost napisał(a): .... w imię religijnych fanaberii. To nie jest argument. Ktoś inny mógłby tobie zarzucić ideowe fanaberie. Cóż, z Twojej strony są to wyłącznie kulinarne fanaberie. Przejdź do tematu wege. Jestem ciekaw czy tam stawisz czoła w DYSKUSJI, bo tu się tylko przepychasz.
|
Śr maja 30, 2012 10:12 |
|
|
|