Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Rzeczywiście, wielu ludzi zapomina o tym, że w sprawach wiary czy niewiarynie należy być ostrożnym i nie wypowiadać się z poziomu absolutu, bo to tylko wiara, czyli coś co MY UWAŻAMY za prawdziwe i dobre DLA NAS, a nie jest to coś co jest BEZWZGLĘDNIE PRAWDZIWE i dobre dla wszystkich. Dlatego staram się to uświadamiać i samemu tak nie mówić. Ja, jako tzw. niewierzący, nigdy nie powiem: bogowie nie istnieją. Ja powiem: sądzę, że bogowie nie istnieją. Podobnie jak krasnoludki.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sie 09, 2011 11:26 |
|
|
|
 |
owieczka91
zbanowana na stałe
|
Załącznik:
randkawciemnojz5.jpg [ 68.46 KiB | Przeglądane 2645 razy ]
|
So sie 27, 2011 21:13 |
|
 |
mareta
|
Myślę owieczko91 że ten żart jest nie na miejscu
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
So sie 27, 2011 21:27 |
|
|
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Ależ jest jak najbardziej.  odnosi się do tytułu tematu.
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
N sie 28, 2011 9:16 |
|
 |
Jajko
|
Żart jest bardzo celny. W końcu część ludzi właśnie tak robi - poszukuje swojej wiary, a jeśli żaden z kandydatów mu nie odpowiada, to nie wybiera żadnej. Większoć, trzeba przyznać, pozostaje jednak bezrefleksyjnie przy wierze rodziców. Większość tych, co wiarę porzucili, raczej nie poszukuje innych wiar i zadowala się odrzuceniem narzuconej. Sam, przyznam, nie zgłębiałem tajników hinduizmu czy buddyzmu (jeśli już mamy się trzymać obrazka), choć czegoś tam o tych religiach się dowiadywałem. Dlatego w szkole powinno być religioznawstwo. Każdy mógłby poznać podstawy różnych religii i świadomie wybrać.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt wrz 06, 2011 12:02 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Już dawno pisałam: pytanie w ogóle stawia kwestię wiary na głowie. Albo inaczej: religia może sobie być najlepsza (najwygodniejsza, etc.) To w końcu zespół praktyk.
Jeśli mówimy o wierze, pytanie staje się absurdalne. Nie chodzi o to, w co mi wygodniej wierzyć (lub komu mi wygodniej wierzyć), ale co jest prawdą (lub kto jest godny mojego zaufania). Jeśli dokona się takiego wyboru pytanie o religię stanie się bezprzedmiotowe.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt wrz 13, 2011 19:53 |
|
 |
grzmot
|
jo_tka napisał(a): Już dawno pisałam: pytanie w ogóle stawia kwestię wiary na głowie. Albo inaczej: religia może sobie być najlepsza (najwygodniejsza, etc.) To w końcu zespół praktyk.
Jeśli mówimy o wierze, pytanie staje się absurdalne. Nie chodzi o to, w co mi wygodniej wierzyć (lub komu mi wygodniej wierzyć), ale co jest prawdą (lub kto jest godny mojego zaufania). Jeśli dokona się takiego wyboru pytanie o religię stanie się bezprzedmiotowe. Ależ nic nie staje się absurdalne. Nadal wybierasz - co jest dla Ciebie prawdą, czyli - w co wierzysz. Jedyna różnica jest taka, że dokonujesz tego wyboru w 95% nieświadomie - Twoja podświadomość, mająca dostęp do całego bagażu kulturowego, stwierdza "ten paradygmat mi odpowiada", a potem Twojej świadomości wydaje się, że zdecydowała "to jest prawda".
_________________ A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39
|
Wt wrz 13, 2011 21:08 |
|
 |
jo_tka
|
Grzmot - owszem, wybieram. Co uważam za prawdę. Komu wierzę. Jak każdy, Ty też. Tylko kryterium inne.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt wrz 13, 2011 21:18 |
|
 |
Jajko
|
No właśnie - sama twierdzisz, że wybierasz co uważasz za prawdę i komu wierzysz. Czyli robisz dokładnie to o co pytam - wybierasz sobie religię (nie chodzi tu raczej u rytualne praktyki, ale właśnie o wybór "prawdy"). A mnie interesuje właśnie jak człowiek dochodzi do tego która prawda jest prawdziwa, a która nie. To jest bardzo intersujące zagadnienie, przynajmniej dla mnie. Wydaje mi się, co zaznaczyłem w pytaniu otwierającym wątek, że człowiek najczęściej wybiera religię rodziców, podobnie jak język czy gust kulinarny (w ogólnym sensie). I czy wobec tego można mówić o wyborze czy raczej jest to nieświadome, jak pisze grzmot, przejęcie utartych schematów? Większość ludzi zostaje z tymi schematami, nieliczni je odrzucają i wybierają co innego.
|
Śr wrz 14, 2011 14:12 |
|
 |
vulkan
|
Ja sobie tak myślę o religii który była by dla mnie najlepsza. No tak to trudny wybór. Ale wierzę w jednego Boga opartego na Biblii. Nie uznaje żadnych kultów świętych,spowiedzi do kapłanów,do obrazów się nie modle, nie sprzeciwiam się tak homoseksualistom. Wierze w piekło i niebo, ale też nie wykluczam wcale reinkarnacji ,w końcu po co ktoś miał ją wymyślać. Nie uznaje także celibatu,chrztu wyłącznie dzieci ani przewyższania Maryi ponad Bogiem jak to się dzieje już w pewnej religii. Akceptuje większość sakramentów,dekalog i wiele prawd opartych w Biblii. Jestem osobą która toleruje wiekszość religii,szanuje je a także czytam wiele o nich,poznaje je.Myślę że część tych religii prowadzi do tego samego Boga.
|
Pn sty 30, 2012 16:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vulkan napisał(a): Ja sobie tak myślę o religii który była by dla mnie najlepsza. No tak to trudny wybór. Ale wierzę w jednego Boga opartego na Biblii. Nie uznaje żadnych kultów świętych,spowiedzi do kapłanów,do obrazów się nie modle, nie sprzeciwiam się tak homoseksualistom. Wierze w piekło i niebo, ale też nie wykluczam wcale reinkarnacji ,w końcu po co ktoś miał ją wymyślać. Nie uznaje także celibatu,chrztu wyłącznie dzieci ani przewyższania Maryi ponad Bogiem jak to się dzieje już w pewnej religii. Akceptuje większość sakramentów,dekalog i wiele prawd opartych w Biblii. Jestem osobą która toleruje wiekszość religii,szanuje je a także czytam wiele o nich,poznaje je.Myślę że część tych religii prowadzi do tego samego Boga. Reinkarancja nie jest do pogodzenia z chrześcijaństwem....reinkarnacja to wiara w samozbawienie, chrześcijanie wierzą w zbawczą ofiarę Chrystusa.
|
Pn sty 30, 2012 17:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kaos napisał(a): Alus napisał(a): Reinkarancja nie jest do pogodzenia z chrześcijaństwem....reinkarnacja to wiara w samozbawienie, chrześcijanie wierzą w zbawczą ofiarę Chrystusa. Czyli niech on to zrobi za mnie. Jakie to nie godne CZŁOWIEKA. człowieka może tak, ale CZŁOWIEKA zdecydowanie NIE. A jakie to niby kryteria decydują o byciu "człowiekiem" a "CZŁOWIEKIEM"?
|
Pn sty 30, 2012 22:06 |
|
 |
jazzmina1
|
Bycie religijnym a wierzącym...dwie różne sprawy. Najważniejszą kwestią w życiu każdego człowieka jest:w co wierzy i jak postępuje. Jedna jest prawda:ukryta i objawiona gdyż jeden jest Pan Bóg. Skoro ukryta to znaczy,że mamy szukać, jeśli objawiona to znaczy, że można znaleźć i uwierzyć we wszystko co zostaje nam z łaski objawione, a nie tylko w to co nam mniej lub bardziej pasuje. Nie my ustalamy zasady lecz Pan Bóg, my natomiast otrzymaliśmy rozum aby okazało się kto z nas jest z Boga. Jak czytamy w Biblii:wiara nie jest rzeczą wszystkich. Królestwo Boże to nie pokarm ani napój lecz sprawiedliwość, pokój i radość w Duchu Świętym.
|
Wt sty 31, 2012 0:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kaos napisał(a): Alus napisał(a): A jakie to niby kryteria decydują o byciu "człowiekiem" a "CZŁOWIEKIEM"? CZŁOWIEK ponosi konsekwencje swoich czynów i odważnie sie do nich przyznaje. człowiek oskarża wszystkich wokół, zwala wine na innych, tudziez Diabła. CZŁOWIEK sam się zbawia (bierze los we własne ręce) człowiek chce by ktos to zrobił za niego (złozy w ofierze niewinnego, ukradnie, czeka na wygrana w totolotka lub inny cud) Nikt nie zbawia się sam - bo też nie człowiek jest stórcą siebie, nieba - zbawia sie podążając ku Bogu, który wyznacza drogę do siebie. A podział na ludzi odpowiedzialnych, silnych i słabeuszy lub cwaniaków, nic nie zmienia w kwestii człowieczeństwa i odpowiedzialności. Bo jeśli cwaniak lub słabeusz szuka odpowiedzialnych za jego czyny, oskarża innych, nie znaczy, że nie poniesie odpowiedzialności.
|
Wt sty 31, 2012 8:55 |
|
 |
Jajko
|
Alus napisał(a): Reinkarancja nie jest do pogodzenia z chrześcijaństwem....reinkarnacja to wiara w samozbawienie, chrześcijanie wierzą w zbawczą ofiarę Chrystusa. Nie bardzo rozumiem. Wierzący w reinkarnację wierzy, że jego postępowanie za życia ma ogromny (a może decydujący? nie wiem) wpływ na to co stanie się po śmierci (w jakie stworzenie i czy w ogóle reinkarnuje). Wierzący w sens ofiary Jezusa wierzy, że jego postępowanie za życia ma ogromny (a może decydujący? nie wiem) wpływ na to co stanie się po śmierci (piekło czy niebo, z ewentualnym czyśćcem). Kakaja raznica??
|
Wt sty 31, 2012 10:42 |
|
|
|