Rozmowa między katolikiem a protestantem. Jak to ugryźć?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rozmowa między katolikiem a protestantem. Jak to ugryźć?
Kael
Kaelu jakie zdjęcia bliskich, z kad wiesz jak Bóg czy Jezus wygląda. Chcesz zaprzeczyć niewypowiadanrmu przykazaniowi w twoim kosciele:
Wj 20, 4: Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
|
N gru 04, 2022 10:23 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Przykazanie odnosi się do robienia bozków, Uciąłeś najważniejsze Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. 6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań. W dzisiejszych czasach takim bożkiem mogą być kryptowaluty lub system ekonomiczny. Nie chodzi o przedstawienie Jezusa czy Maryi.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N gru 04, 2022 10:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy
Nie uciolem bo już wcześniej wkleiłem oba wersety.
I zastanów się jak można robić figurę czy obraz Boga i się mu kłaniać. Zadaj sobie 2 pytania czy wiesz jak Bóg wygląda, i gdzie Bóg jest
|
N gru 04, 2022 10:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Albo kłaniać się obrazom świętych i modlić się do nich albo aniołów .
Jezus powiedział że nie ma innego pośrednika między Bogiem a nami jak On sam
|
N gru 04, 2022 10:36 |
|
 |
Kael
|
DzonlejnLadnie uciekles od "swietych obcowania". Jak ci wytlumaczono Lk 1,26-38? Kiedy aniol odszedl od Maryji? Kiedy sie zgodzila. Przedtem odpowiadal na jej pytania. Dzonlejn napisał(a): Kael
Kaelu jakie zdjęcia bliskich, z kad wiesz jak Bóg czy Jezus wygląda. Chcesz zaprzeczyć niewypowiadanrmu przykazaniowi w twoim kosciele:
Wj 20, 4: Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Oczywiscie, ze zaprzeczam. Jesli ci ktos takie bzdury wmowil, to zme swiadczy i o tobie i o nim. Ty nie wiesz jak Jezus wyglada, ale czy w to wierzysz czy nie - byl widzialny i materialny. Byly setki i tysiace, ktorzy Go widzieli. Cytuj: On jest obrazem Boga niewidzialnego Kol 1, 15a Na marginesie: krzyza orygilnego tez nikt "nie widzial". Twoja denominacja zniszczyla wszystkie krzyze?
|
N gru 04, 2022 11:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael Oj Kaelu wojowniku rzymski  Maryi oświadczono co nastąpi nie pytano się. Łk 1, 30: Lecz anioł rzekł do Niej: «Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. Jaka znowu denominacja. Wytłumacz o co ci tu chodzi Aha czyli zaprzeczasz przykazaniowi które nawet w Bibli Tysiąclecia występuje. Twoja sprawa Czyli wg. Ciebie tysiące widzieli Boga, no no heretyk cie pouczy czekaj J 1, 18: Boga nikt nigdy nie widział; ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.
|
N gru 04, 2022 12:01 |
|
 |
Kozioł
|
Odpowiem ci z punktu widzenia "protestanta". Jestem metodystą. gilban napisał(a): Problem jest taki że ona jest protestantką, prawdopodobnie nurtu zielonoświątkowego, ale jest to odłam. Słabo, ze nie wiesz do jakiego Kościoła, czy zboru uczęszcza. gilban napisał(a): Nie uznaje Maryi Rozumiem, ze to skrót myślowy i chodzi o nie oddawanie czci ludziom. gilban napisał(a): świętych Znów rozumiem to jako skrót myślowy. Żaden "protestant" nie będzie szukał żadnych pośredników skoro Bóg sam zachęca do bezpośredniej relacji. gilban napisał(a): żadnych obrazów Ani innych amuletów... gilban napisał(a): chrztu dzieci Jak cały ruch ewangeliczny. Nie zgadzam sie z tym ale nie stanowi to dla mnie problemu. Chrzest wg mnie to nie magiczny rytuał. Jeżeli ktoś dopuszcza odsunięcie od Stołu Pańskiego dzieci, to i przesunięcie do tego czasu chrztu tez nie powinno byc problemem. To wg mnie duża niekonsekwencja w wielu (w większości) Kościołów. Tak samo niekonsekwencją jest wychowywanie w chrześcijaństwie, a jednocześnie nie włączenie do Kościoła poprzez chrzest. Nie mniej nie chrzest jest "warunkiem" zbawienia, a wiary dzieciom można tylko zazdrościć. gilban napisał(a): Komunii Świętej To na pewno jakiś skrót myślowy. Domyślam się, że transsubstancjacja (myśl filozoficzna która pojawiła się 9 wieków po Chrystusie) jest dla niej zupełna egzotyką (jak dla połowy chrześcijan na Świecie) gilban napisał(a): Jak rozmawiać z taką osobą Z szacunkiem ... gilban napisał(a): , żeby jej nie urazić, ale zarazem żeby zrozumiała że Tradycja jest również prawdą objawioną? ...z szacunkiem dla Jej poglądów i Jej wiary. Tego samego oczekujesz wobec własnych, prawda? gilban napisał(a): Dla niej jest wszystko proste: Nie ma czegoś w Biblii, to tego nie ma. I jak o czymś mówię, to prosi żebym wskazał gdzie to jest w Biblii napisane. Bo to jest proste założenie: skoro było wystarczające dla Apostołów, to wystarcza i dziś. Bo wiesz jak to jest: my wszyscy chrześcijanie zbawieni jesteśmy z łaski przez wiarę, a nie z uczynków aby nikt się nie szczycił. gilban napisał(a): Była kiedyś w Kościele katolickim, ale odeszła. Uważa że została przez Kościół oszukana. I tego nie zmienisz, gilban napisał(a): Ja z Kościoła katolickiego nie chcę odchodzić. a ktoś od Ciebie tego wymaga?
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
N gru 04, 2022 15:34 |
|
 |
gilban
|
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Moja kobieta o której wspomniałem, dała mi linka do wspólnoty, do której należy. Więcej nic nie wiem: https://zborchrzescijan.pl/
|
Cz gru 08, 2022 23:30 |
|
 |
Kozioł
|
gilban napisał(a): Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Moja kobieta o której wspomniałem, dała mi linka do wspólnoty, do której należy. Więcej nic nie wiem: https://zborchrzescijan.pl/Na stronie jest "ChWB w skrócie" i dalej link do " Informacja ogólna, Chrześcijańska Wspólnota Braterska". Dobrze się zapoznać i przemyśleć. Szczególnie z "Stosunek do innych wyznań" (i życzę tej samej postawy).
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Cz gru 08, 2022 23:41 |
|
|
|