Autor |
Wiadomość |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: O frakcjach w kościele katolickim nie pisze taak na marginesie rece opadają, prosze czytać teks! Chodzi o to że nawet schizmatyckie koscioły odłączone od Kościoła katolickiego zachowuja niemal niezmieniona wiarę, sa wyjątki ale żadkie, u protestantów nie ma czegos podobnego. Prosze podac mi jedna róznice doktrynalna między bractwem sw Piusa a KK? Ja uwazam że to nie jest problem bo Bractwo jest w Kościele katolckim!!!! Ale na pprzykład koscioł palmiranski czyli sedevakantyści etc. Różnic nie ma badź są naprawde pozorne, Frakcje w Kosciele, wspólnoty inaczej akcentuja pewne sprawy ale sa w 100% zgodni z ortodoksją wiary! Cytuj: Dla obserwatora z boku .. Kościołem Katolickim są kościoły katolickie narodowe i rzymscy katolicy.. wszystko to są kościoły katolickie jesli za narodowe uznać koscioly partykularne z własnymi episkopatami to nie widze w tym okresleniu nic złego. Kościół katlicki to wszystkie koscioły połączone przez ta samą wiarę i uznające przewodnictwo Papieża. Cytuj: Podajesz Pan skrajne przypadki . Szybciej by wymienić co nie łączy.. mormoni wierza w objawienia prywatne podobnie cos na wzór katolików.. . Maja deczko inne ewangelie ja bardzo przepraszam ale jak się ma do Ewangelii negacja przez adwentystów piekła, jak się ma do Ewangelii nauka mormonów że Bóg Ojciec ma ciało, że Trójca to de fakto trzej bogowie! Że na innych planetach są bogowie którzy kiedys byli ludzmi. Swego czasu dośc intenstynie zajmowałem się tym temate, kilkakrotnie nawet byłem na naborzenstwach mormonów, przeczytałem także ksiege Mormona. Mormoni to jedna wielka parodia ksocioła nic więcej! Cytuj: pisałem już nieraz różnice w samym kościele katolickim rzymskim są ( od unitów zaczynając a kończąc na kościele amerykańskim ) dużo większe niż w całym protestantyzmie. Nie wspominam tu o skrajnościach które Pan wymienił to jest mormonów czy jehowy . Można by te równice rozpisać w pojmowaniu wielu dogmatów kościola katolickiego..
po pierwsze moze ustalmy pewne fakty, Kościoł katolicki to cos więcej niż rzymsko-katolicki. To także koscioły wschodnie. Jesli Pan ma na mysli Koscioł katolicki prosze nie używac rzymsko-katolicki bo prowadzi to do niejasności albo to nieporozumien.
Kościół katolicki stoi na zasadzie że tam gdzie można sie różnimy, tam gdzie to konieczne jesteśmy jednomyśni!
Tak więc ksocioły wschodnie nie mają celibatu bądz jest dobrowolny, komunia jest pod jedną bądz dwoma postaciami, na stojąco bądz klęcząc, używa się chleba kwaszonego lub nie!
Ale nie ma róznicy w ortodoksji!
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
So cze 17, 2006 8:23 |
|
|
|
 |
godunow
|
Cyta Cytuj:
jesli za narodowe uznać koscioly partykularne z własnymi episkopatami to nie widze w tym okresleniu nic złego. Kościół katlicki to wszystkie koscioły połączone przez ta samą wiarę i uznające przewodnictwo Papieża. Szanowny panie Jastrzębski czy mni epan za idiotę uważa ..? Wypisujac pozyższe bzdury ..  ? J amówiłem o takich katolickich kościołach . 
Tradycjonaliści katoliccy odrzucający autorytet Stolicy Apostolskiej: sedeprywacjonizm Bractwo św. Piusa X Ruch Tradycyjnych Katolików sedewakantyzm Bractwo św. Jana Bractwo św. Piusa V (na pograniczu z sedeprywacjonizmem) Kongregacja Maryi Niepokalanej Królowej Tradycyjny Kościół Katolicki Kościoły katolickie z innymi papieżami: Kościół Palmariański Kościół Rzymskokatolicki (Michał I) Kościół Rzymskokatolicki Świętej Tradycji Apostolskiej Prawdziwy Kościół Katolicki Inne kościoły powołujące się na tradycję katolicką: Amerykański Kościół katolicki Brazylijski Katolicki Kościół Apostolski Patriotyczne Stowarzyszenie Katolików Chińskich Celtycki Kościół katolicki Liberalny Kościół katolicki [Edytuj] Kościoły starokatolickie Starokatolicyzm Niezależny Kościół Filipiński Polskie Koscioły starokatolickie: Kościół Polskokatolicki Polski Narodowy Kościół Katolicki w USA Kościół Starokatolicki w RP Kościoły mariawickie: Nurt Wczesnomariawicki Kościół Starokatolicki Mariawitów w RP Francuska Diecezja Kościoła Starokatolickiego Mariawitów Kościół Katolicki Zakonu Mariawitów w Niemczech Kościół Starokatolicki Mariawitów w USA i Kanadzie Reformatorski Nurt Mariawicki Abp. Michała Kowalskiego Kościół Katolicki Mariawitów
to tak na początek tych katolickich . Jak by policzyć to z tysiąc byś w świcie nazbierał cytat Cytuj:
ja bardzo przepraszam ale jak się ma do Ewangelii negacja przez adwentystów piekła, jak się ma do Ewangelii nauka mormonów że Bóg Ojciec ma ciało, że Trójca to de fakto trzej bogowie! Że na innych planetach są bogowie którzy kiedys byli ludzmi. Swego czasu dośc intenstynie zajmowałem się tym temate, kilkakrotnie nawet byłem na naborzenstwach mormonów, przeczytałem także ksiege Mormona. Mormoni to jedna wielka parodia ksocioła nic więcej!
hm rozumienie piekła u katolików .. U katolików też pojawiaja sie ciekawe poglady w tej sprawie. No ale Ja pisałem nie biorę skrajnych przypadków. Ze skrajnościami w kościele katolickim też mamy do czynienia .. Cytat Cytuj:
Kościoł katolicki to cos więcej niż rzymsko-katolicki.
Jest to jeden z wielu kościołów katolickich . W tym jest kilku papieży w tych kościołach katolickich. Pan mi zarzucałem kłamstwo.. Gdzie et kłamstwo..  Szafujesz pan stwierdzeniem jakoby się protestanci tylko dzielili.. kościoły katolickie czynią identycznie..  !! Rzecz jasna z tego podziału należy wyłączyć kościoły prawosławne.. chociaż i one mają nazwie katolicki.. . Tylko przyjmowany w deczko innym wymiarze!! Cytat Cytuj:
rece opadają, prosze czytać teks! Chodzi o to że nawet schizmatyckie koscioły odłączone od Kościoła katolickiego zachowuja niemal niezmieniona wiarę, sa wyjątki ale żadkie, u protestantów nie ma czegos podobnego.
Bo fakty są takie te kościoły schizmatyckie jak to Pan nazywasz nie uznają papieża.. Podobnie jak protestanci.. U protestantów równice w wierze poza skrajnościami są naprawdę minimalne.. Znowu na marginesie  Cytat Cytuj:
Tak więc ksocioły wschodnie nie mają celibatu bądz jest dobrowolny, komunia jest pod jedną bądz dwoma postaciami, na stojąco bądz klęcząc, używa się chleba kwaszonego lub nie! Ale nie ma róznicy w ortodoksji!
Masz Pan na myli kościoły Unickie..  Kościoły unickie stanowią integralną część kościoła rzymsko-katolickiego..
Pozdrawiam Serdecznie
|
So cze 17, 2006 10:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
godunow napisał(a): Cytuj: 1. Skoro wierzysz, że pod postacią Ciała jest obecny żywy Jezus , to przyjmujesz, iż jest On w każdej kruszynie CAŁY - zarówno z tkankami ukrwionymi, jak też nie .... Baranku Chrystus nakazał Czyńcie to na moją pamiątkęPamiątką to jest bierzcie i jedzcie i pijcie... Dlatego połowiczne sprawowanie eucharystii jest niezgodne z nakazem Chrystusa. A to już Twoja opinia - NIEZGODNA Z NAUKĄ KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO,Cytuj: Baranku mam do Ciebie pytanie .. Kto upoważnił człowieka , aby ten zmienił polecenie Jezusa Chrystusa..  Moim zdaniem nikt nie jest władny tego zmienić Poczytaj może św. Jana - gdzie Jezus mówi, że jest Chlebem Życia i kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki : J 6,48-51 napisał(a): (48) Jam jest chleb życia. (49) Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. (50) To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. (51) Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata. oraz : 1 Kor 11,27-29 napisał(a): Kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. Kto bowiem spożywa i pije, nie zważając na Ciało Pańskie, wyrok sobie spożywa i pije" Zauważ także , iż jedną z nazw Eucharystii w NT jest " łamianie chleba" . godunow napisał(a): Cytuj: 2. O tym, że Hostia to żywy Jezus - z Ciałem i Krwią świadczą liczne cuda Eucharystyczne, np.: Wiesz ja należe do ludzi którzy w cuda nie wierzą tego typu..
Domyślam się, że nie wierzysz, dlatego wybrałam cud potwierdzony przez NAUKĘ. Widocznie w badania naukowców też nie wierzysz
I nie musisz ostatecznie ... jednak zaprzeczasz sam sobie, twierdząc, iż wierzysz, że pod postacią chleba jest cały żywy Jezus i że nie ma w Nim krwi ...
|
So cze 17, 2006 10:32 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Szanowny panie Jastrzębski czy mni epan za idiotę uważa ..? nazywam sie Jarzębski to tak na marginesie, i jakbym Pana uważał za idiote nie tracił bym czassu na te polemiki. Cytuj: Tradycjonaliści katoliccy odrzucający autorytet Stolicy Apostolskiej: sedeprywacjonizm - nie jest kościołem jest postawą Bractwo św. Piusa X - nie jest kościołem jest bractwem i jest częscia koscioła katolickiego Ruch Tradycyjnych Katolików sedewakantyzm - rózne wspólnoty które nie uznają ważności wyobru obecnego papieża ale nie odrzucają prymatu papieża, chodzi jedynie o zachowanie przpeisów kanonicnych. Bractwo św. Jana - nie znam, Bractwo św. Piusa V (na pograniczu z sedeprywacjonizmem) - nie jest kościołem podobnie jak FSSPX Kongregacja Maryi Niepokalanej Królowej Tradycyjny Kościół Katolicki Kościoły katolickie z innymi papieżami: Kościół Palmariański - koscioł który nie uznaje Papieża Benedykta XVI za papieża a za anty papieża zatem nie jest to schzma sensu stricte Kościół Rzymskokatolicki (Michał I) - Kościół Rzymskokatolicki Świętej Tradycji Apostolskiej Prawdziwy Kościół Katolicki Inne kościoły powołujące się na tradycję katolicką: Amerykański Kościół katolicki Brazylijski Katolicki Kościół Apostolski Patriotyczne Stowarzyszenie Katolików Chińskich Celtycki Kościół katolicki Liberalny Kościół katolicki [Edytuj] Kościoły starokatolickie - nie sa kosciołami katolickimi, sama nazwaa- starokatolickie Starokatolicyzm Niezależny Kościół Filipiński Polskie Koscioły starokatolickie: Kościół Polskokatolicki - schizmatyki Polski Narodowy Kościół Katolicki w USA - prawdopodobnie za niedługi czas dojdzie do pojednania, juz jest możliwe przejmowanie komunii bez obazy o kary kościelne, jest już łączność komunii. Kościół Starokatolicki w RP - schizmatycki, watpliwe sa święcenia biskupa łódzkiego. Kościoły mariawickie: schizmatykie Nurt Wczesnomariawicki Kościół Starokatolicki Mariawitów w RP schizmatycki Francuska Diecezja Kościoła Starokatolickiego Mariawitów Kościół Katolicki Zakonu Mariawitów w Niemczech Kościół Starokatolicki Mariawitów w USA i Kanadzie Reformatorski Nurt Mariawicki Abp. Michała Kowalskiego Kościół Katolicki Mariawitów - heretycki, podwazany jest dogmat Swiętej Trójcy to tak na początek tych katolickich . Jak by policzyć to z tysiąc byś w świcie nazbierał
kogo my tu mamy. w cytacie umieściłem moje komentarze oprócz kilku bract i wpsólnot reszta to sa koscioły starokatolickie bądz koscioły schizmatykie, są także takie które kwestionuje nie prymat papieża ale jego legalny wybór. Cytuj: W tym jest kilku papieży w tych kościołach katolickich. jest jeden papież, reszzta to antypapieże, pan nie rozumie istoty tego zagadnienia. Tu nie ma równoległego wyboru papieży z uznaniem innych. Spór idzie o wazność konklawe w wyborze papieża. Istota katolicyzmu jest zachowana, problem jest w procesie wyboru. Cytuj: Szafujesz pan stwierdzeniem jakoby się protestanci tylko dzielili. tak bo podziały prowadzą do zmiany doktryny wiary, nie ma ugruntowanego fundamentu. Sola scrpitua prowadzi do mnozenia się róznych często zabawnych wierzeń. W katolicyzmie sa podziały natury prawa kanonicznego a nie kwestii wiary. Proszę porównać doktryne wiary Cytuj: Bo fakty są takie te kościoły schizmatyckie jak to Pan nazywasz nie uznają papieża nie, papieża nie uznają sedewakantysci ale schizmatycy tak bo inaczej nie mogli by sie od niego odłączyć. Starokatolicy, prawosłąwni etc uznają papieża jako biskupa Rzymu i swiadomie nie są mu poszłuszni, uznają go ale jednoczesnie odbierają mu prawo bycia zwierzchnikiem całego kościoła Cytuj: Masz Pan na myli kościoły Unickie..Pytajnik Kościoły unickie stanowią integralną część kościoła rzymsko-katolickiego.
nie, sa to koscioły sui iuris sa niezalezne, mają swoje hierarchię a ppiez jest tylko zwierzchnikiem. Te koscioły posiadają ogromną sferę działania, papież tylko jest widzialną oznaka jedności, praktycznie rola paieża sprowadza się do honorowego potwierdzenia sakkry biskupiej etc,
Koscioły unickie sa częscią koscioła katolkckeigo bo jak Pan dobrze wie w Kościele rzysko-katolickim jest celibat jak wiec może być jednoczesnie celibat i go nie by. Koscioł rzymsko-katolicki jest różny od greckokatolickiego czy ormiańsko-katolickiego etc....łączy je wiara i widzialny pastrze koscioła instytucjonalnego Papież.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
So cze 17, 2006 17:53 |
|
 |
hiob
|
godunow napisał(a): J amówiłem o takich katolickich kościołach .  Tradycjonaliści katoliccy odrzucający autorytet Stolicy Apostolskiej: sedeprywacjonizm Bractwo św. Piusa X Ruch Tradycyjnych Katolików sedewakantyzm Bractwo św. Jana Bractwo św. Piusa V (na pograniczu z sedeprywacjonizmem) (…) Właśnie, godunow. Robisz wrażenie inteligentnego człowieka, więc nie wiem, czy tu Twoja inteligencja zawiodła, czy też jesteś złośliwy w doborze argumentów. „Katolicki” w określeniu „Kościół Katolicki” to nie jest, a raczej nie tylko jest część nazwy Kościoła, ale przede wszystkim przymiotnik określający charakter Kościoła Jezusowego.
Jezus założył jeden Kościół. Jeden może być tylko wtedy, jak jest uniwersalny i powszechny. Niezależnie od tego, czy jest on w Jerozolimie, Judei, Samarii, czy sięga aż po krańce ziemi. W końcu taki nakaz otrzymali apostołowie przed samym wniebowstąpieniem:
…ale gdy Duch Święty zstąpi na was, otrzymacie Jego moc i będziecie moimi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi. (Dz 1,8 )
Wszystkie te grupy schizmatyczne, które podajesz jako przykłady kościołów katolickich katolickie są może z nazwy, a może z doktryny podobnej do KK, ale na pewno nie są częścią Kościoła Katolickiego. A jeżeli któraś z powyższych grup należy w pełni do Kościoła, (nie wiem, bo ich tu nie analizuję), to wtedy uczą dokładnie tego samego i uznają papieża za namiestnika Jezusowego na ziemi. W tym przypadku udowadnia to mój punkt widzenia, nie Twój. Wszystkie organizacje będące częścią KK uczą dokładnie tego samego, z definicji. Nie można być katolikiem i nie wierzyc we wszystko, czego Kościół naucza.
Nie o to chodzi, żeby nam wypisywać listy jakiś sekt. Wiemy wszyscy, że one istnieją. Ale one są częścią kościołów, sekt, denominacji i grup, które istnieją poza Kościołem Katolickim, a nie częścią tego Kościoła. I to bez względu na to, za kogo się same uważają. To obiektywnie nie ma znaczenia. Wydawało mi się, że nie powinno to być trudne do zrozumienia.
Kościół, który założył Jezus, istniałby dziś tak samo, gdyby nigdy nie został nazwany katolickim, czy rzymskim. Same określenia bowiem nie mają żadnego znaczenia. Nazywamy Go tak, bo taki jest. Powszechny i siedzibą następcy Piotra jest Rzym. Ale był okres w historii, gdy papież urzędował w Awignonie. Gdyby nie powrócił do Rzymy, śmiało moglibyśmy nasz Kościół nazywać awignońskim, bez żadnej dla Niego szkody. Termin „Rzymski” został rozpowszechniony przez Anglikan, bo oni też się uważali za katolików (wielu nadal uważa). Uważali, że są trzy równorzędne „nogi” Kościoła” Ortodoksyjna, Rzymska i Anglikańska. Z czasem wrogowie Kościoła zaczęli używać określenia „rzymski” pejoratywnie i teraz doszło to z krajów anglosaskich do Polski. Podczas dyskusji na czatach i forach bardzo często, gdy mówią negatywnie o Kościele, nazywają go „KrK”.
Trochę inaczej jest z przymiotnikiem „katolicki”. Jest częścią credo. Credo ułożonego w czasach przed rozbiciem Chrześcijaństwa. Byłem zdumiony będąc na pogrzebie sąsiada, należącego do kościoła prezbiteriańskiego (kalwińskiego), że podczas nabożeństwa mówiono: „I believe in One, Holy, [b]Catholic and Apostolic Chuch”. Tak samo mówimy co niedzielę w naszym katolickim kościele, bo tak słowo „Powszechny” brzmi po angielsku. Oczywiście oni inaczej rozumieją ten przymiotnik, ale to już zupełnie inny temat.
Sam termin „katolicki” w odniesieniu do Kościoła użył po raz pierwszy św. Ignacy Antiocheński w Liście do Smyrny. Pisał go w drodze na śmierć, około roku 110. Parę lat po śmierci apostola Jana, którego był uczniem. Napisał on w Liście do Smyrny, 8,2:
„Gdzie pojawi się Biskup, tam niech będzie wspólnota tak, jak gdzie jest Chrystus Jezus, tam i Kościół katolicki.”
Czytając to zdanie w kontekście wyraźnie widzimy, że Św. Ignacy przestrzega przed rozbiciem chrześcijaństwa i mówi, ze powszechny Kościół jest tam, gdzie jest następca Świętego Piotra. Oczywiście nie koniecznie dlatego nazywamy Kościół „katolickim”, że tak go nazwał św. Ignacy, raczej on Go tak nazwał, bo Kościół taki obiektywnie jest.
_________________ Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us
|
N cze 18, 2006 4:02 |
|
|
|
 |
hiob
|
godunow napisał(a): Nie spotkałem się z żadnymi doktrynami protestanckimi
doktryna
1. ogół poglądów, twierdzeń i założeń z określonej dziedziny wiedzy (filozofii, teologii, polityki itp.) właściwy danemu myślicielowi lub danej szkole; [...]
Cóż, skoro nie masz żadnej doktryny, to o czym my tu dyskutujemy? Jak w nic nie wierzysz, to czemu polemizujesz z nami? A jak wierzysz w cokolwiek, to ogół Twoich wierzeń jest doktryną.
Domyślam się, że w Twoim zborze, kościele czy denominacji wszyscy podobnie interpretujecie Biblię. Dlatego jesteście baptystami, albo zielonoświątkowcami, albo kwarkami, albo tym, za kogo się uważacie. Doktryna nie jest brzydkim słowem, a mówienie, że nie ma "doktryn protestanckich" jest niezrozumieniem terminu "doktryna".
_________________ Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us
|
N cze 18, 2006 4:15 |
|
 |
hiob
|
Powyższa definicja ze Słownika Wyrazów Obcych PWN, http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=6027
|
N cze 18, 2006 4:19 |
|
 |
hiob
|
godunow napisał(a): mormoni wierza w objawienia prywatne podobnie cos na wzór katolików.. .
Jednym z kryteriów uznania objawienia za autentyczne i pochodzące od Boga jest zgodność jego przesłania z Biblią. Nie może żadne prywatne objawienie dać nam żadnych nowych „rewelacji”. Jeżeli głosi ono naukę sprzeczną z Tradycją apostolską, której częścią jest Pismo Święte, to wiemy z całą pewnością, że jest albo wymysłem ludzkim, albo działaniem kudłatego. Dlatego mówienie o objawieniu jakie rzekomo miał Smith jako o czymś „na wzór katolików” jest znowu albo złośliwością, albo zupełnym niezrozumieniem katolicyzmu z Twojej strony.
Jeżeli można by porównać do czegokolwiek to objawienie, to najwyżej do tego, jakie podobno miał Mahomet. I jemu miał się ukazać jakiś anioł i objawić cos, co się stało „świętą księgą.” I w jednym i w drugim jednak przypadku objawienie to skończyło się powstaniem religii fundamentalnie i diametralnie różnej od chrześcijaństwa.
Ga 1,7-8:Ga 1,7-8:
Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty!
Bo myślę, że nie masz problemu z samym faktem objawień? Jak Bóg mógł stworzyć cały wszechświat z niczego, to chyba nie wydaje Ci się niemożliwe, ze zezwala aniołom, świętym, czy swej Matce na spotkanie się z ludźmi? Czy może uważasz, ze wiesz lepiej od Niego, co On może, a czego nie może robić?
|
N cze 18, 2006 7:54 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: A to już Twoja opinia - NIEZGODNA Z NAUKĄ KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO, Moja nauka nie musi by zgodna z nauka kościoła katolickiego. Jest zgodna z Ewangelią i to jest najważniejsze.! Zreszta całe stulecia nikomu do głowy ni epzryszło dzielic tej pamiątki robią to dopiero katolicy  Dlaczego pewni sami nie wiedzą!! Cytat Cytuj: oprócz kilku bract i wpsólnot reszta to sa koscioły starokatolickie bądz koscioły schizmatykie, są także takie które kwestionuje nie prymat papieża ale jego legalny wybór. Panie Jarzębski ( soryy za przekręcenie nicku – nie zamierzone) jak tak zwal nie uznaja papieża a papież ich .. Cytat Cytuj: Koscioł rzymsko-katolicki jest różny od greckokatolickiego czy ormiańsko-katolickiego etc....łączy je wiara i widzialny pastrze koscioła instytucjonalnego Papież. Dla mnie jako człowieka stojącego z boku stanowi to jedno  Cytat Cytuj: Doktryna nie jest brzydkim słowem, Chodziło mi o znaczenie coś obowiązującego w całym protestantyźmie.. Taką doktryna jest tylko Biblia i Ewangelia Cytat Cytuj: Bo myślę, że nie masz problemu z samym faktem objawień? Jak Bóg mógł stworzyć cały wszechświat z niczego, to chyba nie wydaje Ci się niemożliwe, ze zezwala aniołom, świętym, czy swej Matce na spotkanie się z ludźmi? Wykluczy objawień prywatnych nie można .. Ale uznawanie ich jako za ogólne obowiązujące.. A mormoni cóz tworzą własna Ewangelie . N a podstawie wątpliwych objawień.. Dla mnie prywatne objawienia są adresowane niejako prywatnie.. J
|
Pn cze 19, 2006 8:46 |
|
 |
chrześcijanin
|
hiob napisał(a): chrześcijanin napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Dlatego, że w odkupieńcze dzieło włączona jest całą Trójca, a nie tylko Syn. Ogólnik. Skąd to wynika? Tam, gdzie jest Jedna Osoba Boża, jest cała Trójca Święta. Nie można Boga „podzielić”, bo mielibyśmy trzech bogów, a nie Jednego Boga w Trzech Osobach.
To znaczy że Duch Święty też umarł na krzyżu?
|
Pn cze 19, 2006 9:47 |
|
 |
chrześcijanin
|
hiob napisał(a): Właśnie. Terminy wprowadzamy w różnym czasie, najlepszy przykład to „Trójca Święta”. Czy przed wprowadzeniem tego terminu Bóg był tylko jedną Osobą? Wszyscy chrześcijanie zgadzają się, że nasze wprowadzenie terminu Trójcy nie miało najmniejszego wpływu na Jego Istotę. W Genesis Bóg powiedział: Rdz 1:26 ... Najwyraźniej w liczbie mnogiej, choć Mojżesz wcale nie miał objawione jeszcze, że Bóg to trzy osoby.
Tak - hebrajskie słowo Elohim występuje wyłącznie w liczbie mnogej. hiob napisał(a): Termin „sukcesja” może pochodzi z II albo III wieku, ale praktyka nakładania rąk na sukcesorów apostołów opisana jest w Biblii.
OK, a co z tym fragmentem: Święty Marek w 9 rozdziale Ewangelii napisał(a): 38 Wtedy Jan rzekł do Niego: «Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził z nami». 39 Lecz Jezus odrzekł: «Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. 40 Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami. 41 Kto wam poda kubek wody do picia, dlatego że należycie do Chrystusa, zaprawdę, powiadam wam, nie utraci swojej nagrody. Czy ci cudotwórcy mieli sukcesję apostolską?
|
Pn cze 19, 2006 9:59 |
|
 |
Paschalis
|
godunow napisał(a): Tradycjonaliści katoliccy odrzucający autorytet Stolicy Apostolskiej: sedeprywacjonizm Bractwo św. Piusa X Ruch Tradycyjnych Katolików sedewakantyzm Bractwo św. Jana Bractwo św. Piusa V (na pograniczu z sedeprywacjonizmem) Kongregacja Maryi Niepokalanej Królowej Tradycyjny Kościół Katolicki Kościoły katolickie z innymi papieżami: Kościół Palmariański Kościół Rzymskokatolicki (Michał I) Kościół Rzymskokatolicki Świętej Tradycji Apostolskiej Prawdziwy Kościół Katolicki Inne kościoły powołujące się na tradycję katolicką: Amerykański Kościół katolicki Brazylijski Katolicki Kościół Apostolski Patriotyczne Stowarzyszenie Katolików Chińskich Celtycki Kościół katolicki Liberalny Kościół katolicki [Edytuj] Kościoły starokatolickie Starokatolicyzm Niezależny Kościół Filipiński Polskie Koscioły starokatolickie: Kościół Polskokatolicki Polski Narodowy Kościół Katolicki w USA Kościół Starokatolicki w RP Kościoły mariawickie: Nurt Wczesnomariawicki Kościół Starokatolicki Mariawitów w RP Francuska Diecezja Kościoła Starokatolickiego Mariawitów Kościół Katolicki Zakonu Mariawitów w Niemczech Kościół Starokatolicki Mariawitów w USA i Kanadzie Reformatorski Nurt Mariawicki Abp. Michała Kowalskiego Kościół Katolicki Mariawitów [/b]to tak na początek tych katolickich . Jak by policzyć to z tysiąc byś w świcie nazbierał Typowy przykład manipulacji. Primo, Większość z nich to malutkie wspólnoty o wyłacznie regionalnym zasięgu. Jakby zliczyć w sumie ilość wiernych tych Kościołów to stanowią one max. parę procent wszystkich katolików. Nie ma więc absolutnie żadnego porównania do gigantycznej schizmy w Kościołach protestanckich, gdzie istnieją dziesiątki tysięcy niezależnych Kościołów, z których żaden nie jest dominujący. Secundo, różnice doktrynalne między wspomnianymi przez ciebie Kościołami, a Kościołami zachowującymi jedność z Stolicą Apostolską jest bardzo niewielka. W odwrotność do przeogromnych różnic między protestanckimi wyznaniami. Od dużej wierności Ewangelii do absolutnych herezji. Cytuj: W tym jest kilku papieży w tych kościołach katolickich.
To nie są ani papieże, ani nawet antypapieże bo nie zostali wybrani przez część rzeczywistych biskupów/kardynałów i nie oderwali od KK żadnej powaznej liczby wiernych. Wątek o współczesnych antypapieżach jest tutaj.
_________________ www.onephoto.net
|
Pn cze 19, 2006 10:50 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Nie było mnie tydzień, a tu taki bałagan.
Przypominam, że tematem jest Eucharystia. Od tej pory wszelkie posty odbiegające od tego wątku będą przenoszone lub usuwane.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn cze 19, 2006 11:25 |
|
 |
Paschalis
|
chrześcijanin napisał(a): hiob napisał(a): chrześcijanin napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Dlatego, że w odkupieńcze dzieło włączona jest całą Trójca, a nie tylko Syn. Ogólnik. Skąd to wynika? Tam, gdzie jest Jedna Osoba Boża, jest cała Trójca Święta. Nie można Boga „podzielić”, bo mielibyśmy trzech bogów, a nie Jednego Boga w Trzech Osobach. To znaczy że Duch Święty też umarł na krzyżu?
To trochę OT, ale zgodnie z wiarą KK, opracowaną przez św. Tomasza z Akwinu, stwierdzenie, że jest jeden Bóg, ale w trzech osobach należy rozumieć tak, że istnieje jedność cech, wiedzy , ale 3 niezależne ośrodki woli, które w praktyce stanowią jedność. Istnieją również 3 różne funkcje: Bóg Ojciec - stwarza świat, Syn Boży - zbawia świat, Duch Święty - uświęca świat.
_________________ www.onephoto.net
|
Pn cze 19, 2006 11:35 |
|
 |
chrześcijanin
|
Paschalis napisał(a): chrześcijanin napisał(a): hiob napisał(a): chrześcijanin napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Dlatego, że w odkupieńcze dzieło włączona jest całą Trójca, a nie tylko Syn. Ogólnik. Skąd to wynika? Tam, gdzie jest Jedna Osoba Boża, jest cała Trójca Święta. Nie można Boga „podzielić”, bo mielibyśmy trzech bogów, a nie Jednego Boga w Trzech Osobach. To znaczy że Duch Święty też umarł na krzyżu? To trochę OT, ale zgodnie z wiarą KK, opracowaną przez św. Tomasza z Akwinu, stwierdzenie, że jest jeden Bóg, ale w trzech osobach należy rozumieć tak, że istnieje jedność cech, wiedzy , ale 3 niezależne ośrodki woli, które w praktyce stanowią jedność. Istnieją również 3 różne funkcje: Bóg Ojciec - stwarza świat, Syn Boży - zbawia świat, Duch Święty - uświęca świat. Kupy sie to nie trzyma. Z resztą tak to już jest z tą teologią - nauka o Bogu,którego nie mozna opisać...
Dlatego też trzymam się Biblii-wierzę Bóg to objawił a nie są to jakieś dociekania ludzkie...
|
Pn cze 19, 2006 12:06 |
|
|
|