Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 8:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona
 Adwentyści Dnia Siódmego 
Autor Wiadomość
mcfunthomas ...nie bardzo kumam z tymi przykazani to z kim sie zgadasz ? z ks. Kotem ?

Co do świętowania ja poprostu ide do kościoła w sobote i niedziele i w te dni staram sie wiecej czasu poświećić Bogu ale to nie znaczy że nic nie robie ! W niedziele to w zasadzie odpoczywam ale jak mam exam w sobote to czy chce czy nie musze jechać i tak samo z niedzielą a jak sie nie podoba to laczek w indexie ! Nie sądze żeby Bóg chciał abym zaniedbywał obowiązki.

Wt mar 18, 2008 19:27
Dzis mamy inne czasy i pewnych spraw nie można traktowac dosłownie !! Czasy sie zmieniają i nie zawsze jest tak że w dzien święty się nie pracuje. Moj ojeciec ma taką pracę że nie ma że boli ale czy sobota czy niedziela musi iść i tyle.

Wt mar 18, 2008 21:01

lereeeek napisał(a):
mcfunthomas ...nie bardzo kumam z tymi przykazani to z kim sie zgadasz ? z ks. Kotem ?
tak można ująć. Ufam jego doświadczeniu i wiedzy. Jeśli się kiedyś każe, że nie miał, i ktoś to solidnie i skutecznie opisze to pomyślę o owej nowej koncepcji.

lereeeek napisał(a):
Co do świętowania ja poprostu ide do kościoła w sobote i niedziele i w te dni staram sie wiecej czasu poświećić Bogu ale to nie znaczy że nic nie robie ! W niedziele to w zasadzie odpoczywam ale jak mam exam w sobote to czy chce czy nie musze jechać i tak samo z niedzielą a jak sie nie podoba to laczek w indexie ! Nie sądze żeby Bóg chciał abym zaniedbywał obowiązki.
[..]
Dzis mamy inne czasy i pewnych spraw nie można traktowac dosłownie Wykrzyknik Czasy sie zmieniają i nie zawsze jest tak że w dzien święty się nie pracuje. Moj ojeciec ma taką pracę że nie ma że boli ale czy sobota czy niedziela musi iść i tyle.
Dokładnie. Na tym polega właściwe podejście do owego przykazania. Dlatego nie potrafię się zgodzić z wersją podawaną przez braci ADWENTYSTÓW.

CZŁOWIEK DLA SZABATU CZY SZABAT DLA CZŁOWIEKA? - oto jest pytanie.

To właśnie - jako jedyne - przykazanie Jezus nie uściślił a niejako ''poluźnił''.

Pozdrawiam

Śr mar 19, 2008 3:41

Jeśli chodzi o przykazania to ja przestrzegam wersji Biblijnej a nie skróconej wersji z katechizmu .Teraz podam wam kilka przykładów z bibli dlaczego mamy przestrzegać przykazań Biblijnych.

Ktokolwiek bowiem zachowa cały zakon, a uchybi w jednym, stanie się winnym wszystkiego. Bo Ten, który powiedział: Nie cudzołóż, powiedział też: Nie zabijaj: jeżeli więc nie cudzołożysz, ale zabijasz, jesteś przestępcą zakonu” — List do Jakuba 2,10.11
„Obłudnicy! Dobrze prorokował o was Izajasz w słowach: Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie. Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi” — Ewangelia Mateusza 15,7-
„A z tego wiemy, że go znamy, jeśli przykazania jego zachowujemy. Kto mówi: Znam go, a przykazań jego nie zachowuje, kłamcą jest i prawdy w nim nie ma” — Pierwszy List Jana 2,3.4
„Nie każdy, kto do mnie mówi: Panie, Panie, wejdzie do Królestwa Niebios; lecz tylko ten, kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie” — Ewangelia Mateusza 7,21
„Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios” — Ewangelia Mateusza 5,19
„Aby słuszne żądania zakonu wykonały się na nas, którzy nie według ciała postępujemy, lecz według Ducha. Bo ci, którzy żyją według ciała, myślą o tym, co cielesne; ci zaś, którzy żyją według Ducha, o tym, co duchowe. Albowiem zamysł ciała, to śmierć a zamysł Ducha, to życie i pokój. Dlatego zamysł ciała wrogi jest Bogu; nie poddaje się bowiem zakonowi Bożemu, bo też nie może. Ci zaś, którzy są w ciele, Bogu podobać się nie mogą” — List do Rzymian 8,4-8
Na tym bowiem polega miłość ku Bogu, że się przestrzega przykazań jego, a przykazania jego nie są uciążliwe” — Pierwszy List Jana 5,3
Rozkazy Pana są słuszne, rozweselają serce. Przykazanie Pana jest jasne, oświeca oczy. Również twój sługa oświecił się nimi, wielka jest nagroda dla tych, którzy ich strzegą. Początkiem mądrości jest bojaźń Pana; którzy ją okazują, są prawdziwie mądrzy. Chwała jego trwa na wieki” — Księga Psalmów 19,9.12; 111,10

Adwentyści w sabat nie wykonują żadnej pracy typu roboty polowe ,prace zawodowe w zakładach ,wyjątek stanowią prace typu Policjant ,Lekarz ,Pielęgniarka,Strażak.W wyjątkowych przypadkach ludzie ci pracują gdy nie ma ich kto zastąpić ,zdarza sie to rzadko ale wówczas nie biorą za to honorariów.Ale za to pracują w święta,niedziele.
Posiłek przygotowuje się w piątek
I nie jest to prawdą Loreeek aby nie było można było kończyć studia będąc adwentystą jest to utrudnienie ale można sobie z tym poradzić Podam ci link gzie możesz posłuchać wyznanie jednej adwentystki która kończyła studia w czasach gdy się chodziło w sobotę do szkoły ,jest słuchowisko zatytułowane;; doświadczyłam wszechmoącego;;
a,ja również radzę sobie z sobotą.http://www.czasdecyzji.pl/downloads.php?cat_id=21
A odnośnie święcenia soboty można tu poczytać;http://www.czasdecyzji.pl/infusions/articles/readarticle.php?article_id=273

oraz tu;http://www.nadzieja.pl/pytania/pytania10.html
mcfunthomas a jeżeli chodzi oto pytanie
Cytuj:
A co do przykazań nie odpowiedziałeś

to ono było skierowane do loreeeek :-D

Śr mar 19, 2008 9:19

mcfunthomas moja odpowiedz na temat Mat.12;1-8

Jeśli Dawid miał prawo zaspokoić głód jedząc chleby przeznaczony na użytek świątyni ,to uczniowie mogli uczynić to samo zrywając kłosy w poświęconym dniu .Przecież sami kapłani wykonywali w świątyni większą pracę w sobotę niż w inne dni.W świeckiej pracy ich wysiłek byłby poczytany za grzech ale oni pełnili służbę dla Boga .Dokonywali obrzędów które wskazywały na odkupicielską moc Chrystusa,i ich zajęcia pozostawały w zgodzie z treścią soboty.Lecz teraz przyszedł sam Chrystus .Uczniowie,biorąc udział dziele Chrystusa ,pracowali w służbie Bożej ,i to co było potrzebne dla wykonania tej służby,można było zrobić w dniu sobotnim.Chrystus nauczał swych uczniów i swych wrogów ,że służba Bogu jest najważniejsza . Celem dzieła Bożego na tym świecie jest odkupienie człowieka .Dlatego też wszystko co potrzebne jest w sabat do wykonania tego dzieła jest zgodne z prawem sabatu.Swą odpowiedz Jezus uwięczył oświadczeniem,iż sam jest panem sabatu .Tym który jest ponad wszystkimi wątpliwościami i ponad wszelkim prawem .Ten największy sędzia uwolnił uczniów od winy powołujac sie na te same prawa które rzekomo pogwałcił ..Jezus nie ograniczył sie jedynie do potępienia swych wrogów .Oświadczył im,że w swej ślepocie pomylili prawdziwy cel soboty .Rzekł '' I gdybyście byli zrozumieli ,co to jest ;Miłosierdzia chcę a nie ofiary ,nie potępilibyście niewinnych .Lecz bezduszne rytuały nie mogły uzupełnić braku prawdziwej prawości i tkliwej miłości ,które zawsze będą wyróżniać prawdziwego czciciela Boga.Jezus potwierdził ten akt iż ofiary same w sobie nie mają żadnej wartości Są tylko środkiem a nie celem .Ich zadaniem jest skierowanie myśli ludzi ku zbawicielowi ,by w ten sposób doprowadzić ich do harmonii z Bogiem .Bug ceni slóżbę miłości ,a gdy tej nie ma ,wtedy puste obrzędy obrażaj go .Podobnie przedstawia sie sprawa soboty .Była ustanowiona jako dzień wspólnoty człowieka z Bogiem .Ale kiedy umysły zajeły sie nużącymi rytuałami ,wtedy zatracony zostal sens sabatu .Samo zewnętrzne przestrzeganie sabatu przekształciło się w farsę .
Dla mnie to wystarczy ale każdy człowiek ma swój rozum i wolną wole. :-D

Śr mar 19, 2008 11:57

romulus napisał(a):
mcfunthomas moja odpowiedz na temat Mat.12;1-8

Jeśli Dawid miał prawo zaspokoić głód...
[...]
...ale oni pełnili służbę dla Boga .Dokonywali obrzędów które wskazywały na odkupicielską moc Chrystusa,i ich zajęcia pozostawały w zgodzie z treścią soboty.Lecz teraz przyszedł sam Chrystus .Uczniowie,biorąc udział dziele Chrystusa ,pracowali w służbie Bożej ,i to co było potrzebne dla wykonania tej służby,można było zrobić w dniu sobotnim.Chrystus nauczał swych uczniów i swych wrogów ,że służba Bogu jest najważniejsza...
[...]
...Dla mnie to wystarczy ale każdy człowiek ma swój rozum i wolną wole. :-D
Ważne jest to co napisałeś.

Wnioski, rozumnego człowieka o wolnej woli są następujące:
W takim razie, chrześcijanie, jako KRÓLEWSKIE KAPŁAŃSTWO BOGA NAJWYŻSZEGO mogą mieć takie samo podejście do soboty, jak Jezus, Apostołowie i kapłani w ST. Możemy pracować w sobotę, a świętujemy właśnie w Niedzielę. Dlaczego? Gdyż świętujemy Najważniejszy Dzień w historii ludzkości. Nasza wiara bez zmartwychwstanie byłaby do niczego, warta tyle co śmieci - jak to wyraził się św. Paweł.

Chyba nie powiesz mi, że mamy znów podział na kapłanów do składania ofiar i świeckie owieczki, które się temu przyglądają, bo nie mają bezpośredniego przystępu do tronu łaski w Niebie...i potrzebują pośredników przymierza...

Zanim dokopię się do informacji w tych linkach i tu na forum, może romulus wiesz czy adwentyści używają kalendarza żydowskiego, tj. czy dla nich/was szabat zaczyna się po zachodzie słońca w piątek?

Dzięki za podane linki, co najmniej jeden już znam.

Pozdrawiam

Śr mar 19, 2008 15:25

mcfunthomas a co zrobisz z przestrzeganiem przykazań ,które w/w,w tym tego co dotyczy sabatu.EW Mat.24;20 Módlcie sie tylko aby ucieczka wasza nie wypadła zimą lub w sabat i wiele innych tekstów. Adwentyści sabat rozpoczynają w piątek o zachodzie i kończą w sobotę o zachodzie :-D

Śr mar 19, 2008 19:30

A co sądzicie otym W II MOJ.20;8-11 pisze na początku ;Pamiętaj;jak widzimy rożni sie to przykazanie od innych ,pisze pamiętaj aby ludzie nie zapomnieli o nim .A w wersecie 11 jest zawarta pieczęć Boga .Co prezydent kraju ma na pieczątce ,jak wiemy jego imię weźmy Polski Lech Kaczyński urząd,Prezydent,zasięg władzy, Polska.A w wersecie 11 mamy jego imię Pan inaczej Jahwe ,urząd stworzyciel ,zakres władzy niebo i ziemia (wszechświat)To jest tak jak by właśnie w tym przykazaniu była pieczęć Boga .Czwarte przykazanie ogłasza że Bóg jest stworzycielem wszystkich ludzi narodów w zasięgu całego wszechświata.Znaczy to ze to przykazanie jest jedynym które podaje legalne i sadowe uzasadnienie przez nas posłuszeństwa pozostałym dziewięciu przykazaniom.Usuńmy to przykazanie z pośród dziesięciu a usuniemy historyczne i prawne uzasadnienie Bożego prawa dla naszego posłuszeństwa oddania i naszej miłości .Pieczęć znajduje sie tylko w tym przykazaniu.W Ezech.20;12 Nadałem im również moje sabaty aby były znakiem między mną a nimi aby wiedzieli że ja pan jestem tym który ich uświęcił ,Natomiast w Mark.2;27-28 Sabat jest ustanowiony dla człowieka a nie człowiek dla sabatu Tak iż syn człowieczy jest panem i sabatu Jezus mówi nam aby w sabat dobrze czynić a nie tak jak żydzi mieli;przykładowo gdy żyd podniósł dziecko w sabat a dziecko miało w kieszeni kamień to miał grzech ,natomiast gdy wrócił o zachodzie na ośle i nie zdjął jemu siodło to także miał grzech ,bo osioł mając na sobie siodło według nich pracował,a gdyby zdjął to siodło to też by miał grzech,wiec tak cz tak było żle,albo mógł przejść ileś kroków w sabat, jeśli przeszedł więcej to miał grzech .
Do osądzenia

Śr mar 19, 2008 20:31

A chrześcijanin jest zobowiązany do zachowywania zakonu?
Dekalog to nie prawo, lecz obietnica, wypełniona przez Boga w Jezusie Chrystusie. On jest naszym szbatem. Nie czcimy takiego czy innego dnia, lecz Tego, który jest Panem nad wszystkimi dniami.
A gromadzimy sie na nabożeństwo i świętą Wieczerzę w dzień zmartwychwstania i dlatego własnie jest słusznym zwyczajem by w ten dzień powstrzymać się od innych zajęć, by poświęcić go Jemu i naszym bliskim. Jest to słuszna i pożyteczna tradycja po prostu, która służy człowiekowi. Nie ma innego szbatu niż Chrystus. Solus Christus.

Śr mar 19, 2008 23:22

Cytuj:
Dekalog to nie prawo, lecz obietnica,

Widzę że nie odróżnisz Dekalogu czyli przykazań moralnych od obietnicy :-D

Cz mar 20, 2008 10:29

Cz mar 20, 2008 15:06

romulus napisał(a):
mcfunthomas a co zrobisz z przestrzeganiem przykazań ,które w/w,w tym tego co dotyczy sabatu.EW Mat.24;20 Módlcie sie tylko aby ucieczka wasza nie wypadła zimą lub w sabat i wiele innych tekstów.
A ta ucieczka już była czy nie? Jeśli nie, to czy będzie po pochwyceniu Kościoła czy przed? Część egzegetów nie bezpodstawnie upatruje w tym fragmencie znaków zapowiadających zburzenie Jerozolimy. Jak poczytam więcej, to może będę miał pewność. Ty ją masz?

romulus napisał(a):
Adwentyści sabat rozpoczynają w piątek o zachodzie i kończą w sobotę o zachodzie :-D
Dziękuję za informację. Bo naprawdę tylko o to mi chodziło. I jeszcze jedno pytanko - czysta ciekawość. Wszystkie dni tak są liczone, z tego wygląda? Nie tylko szabat? Czy może nie? Po prostu nie wiem, więc pytam i sorki za lenistwo, bo być może jest gdzieś w necie. Myślę jednak że będzie to krótka odpowiedź, więc darujesz mi owe lenistwo.

Pozdrawiam

Pt mar 21, 2008 13:28

Ach, bo jeszcze zapomniałem...a nie mam praw edycji postów wysłanych...więc:

romulus napisał(a):
A co sądzicie otym W II MOJ.20;8-11
A co sądzicie o informacjach w moim poście z Wto Mar 18, 2008 15:12? Bo tylko lereeeek krótko zareagował.

Romulusa proszę szczególnie o odpowiedź na mój post z Sro Mar 19, 2008 15:25. Bo mam wrażenie, BRACIE, że zadajesz tylko pytania, czytasz ewentualnie odpowiedzi i milcząco przechodzisz do kolejnych pytań, mających rzekomo bronić Szabatu przed Niedzielą. :) Taka postawa jest charakterystyczna w szeregach Świadków Jehowy. Czy i wśród Adwentystów jest tak samo? :x

A że pojęcie świętowania zarówno szabatu jak i niedzieli jest sprawą umowną świadczy podział świata na strefy czasowe. Gdyby świętować szabat wg. Praw Izraela, trzeba by się tam przenosić co piątek. Podczas gdy jedni żydzi świętują szabat, inni mają już to za sobą. Tak więc czyjeś świętowanie szabatów wypada technicznie w czyjeś niedziele.

Ja więc, technicznie świętuję czyjś szabat w swoją niedzielę.

Oto kolejna sprawa pod rozwagę. Wszak inne przykazania nie mają takich ograniczeń czasowych. CZY WSZYSCY POSTOWICZE TO WIDZĄ? ;)

POZDRAWIAM CIEPLUTKO

Pt mar 21, 2008 14:00

mcfunthomas każdy dzień dla nas kończy i zaczyna się z zachodem.A odnośnie stref czasowych myślę że to nie ma nic wspólnego. Jeśli u nas zachód jest o 17 a w Jerozolimie przykładowo o 18 to data się nie zmienia ,tylko my zaczynamy o godzinę wcześniej sabat.
Sprecyzuj mi dokładnie pytanie o które ci chodzi spróbuję odpowiedzieć :-D

So mar 22, 2008 18:03
np czy adwentysta w sobote pójdzie nalać wody psom ? Czy jak lekarz jest adwentystą czy może pracować w szpitalu ?

N mar 23, 2008 13:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona