Ekumenizm - tak, ale jaki?
Autor |
Wiadomość |
marcin_jarzębski
|
ktoś oglądał wczoraj spotkanie ekumenincze w kosciele sw Trójcy?
Ojciec Święty Benedykt XVI nazwał członków rady "Kościołaki i wspólnotaki kościelnymi" zatem sprawa wyjaśniona. Jesli papiez uzywa w odniesieniu do protestantów termin wspólnota to ja też nie widzę potrzeby aby to inaczej robić. Przypominam że wszysccy członkowie rady nazywaja siebie kosciołami, w odniesieniu do prawosławia, mariawitów, polsko-katolików to jest w 100% zgodne ale reszta hehe tylko wspólnoty!
Didache jest najstarszym po księgach NT pismem, niektórzy naukowcy datują ja jeszcze sprzed Apokalipsy Jana. Nie jest ksiega natchnioną ale jest historyczną. Zatem juz w I wieku chrzczono przez polanie wody!
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Pt maja 26, 2006 11:52 |
|
|
|
 |
Haereticus
|
marcin_jarzębski napisał(a): Ojciec Święty Benedykt XVI nazwał członków rady "Kościołaki i wspólnotaki kościelnymi" zatem sprawa wyjaśniona. Jesli papiez uzywa w odniesieniu do protestantów termin wspólnota to ja też nie widzę potrzeby aby to inaczej robić. A może to prawopsławnych określił mianem wspólnota, a protestantów Kościołami. Jakim prawem ty interpretyujesz kto jest kim? KTO DAŁ CI TO PRAWO? Luteranie, kalwini, baptyści, zielonoświątkowcy... To są Kościołu=t! W dodatku prawidzie Kościoły Chrystusowe! marcin_jarzębski napisał(a): Przypominam że wszysccy członkowie rady nazywaja siebie kosciołami, w odniesieniu do prawosławia, mariawitów, polsko-katolików to jest w 100% zgodne ale reszta hehe tylko wspólnoty! Na szczęćie rzymsko-katolicka wspólnota wyznaniowa NIE MA PRAWA nikomu nic narzucać, ani też NIE MA PRAWA zabraniać jakiemukolwiek Kościołowi używania nazwyn Kościół! marcin_jarzębski napisał(a): Didache jest najstarszym po księgach NT pismem, niektórzy naukowcy datują ja jeszcze sprzed Apokalipsy Jana. Nie jest ksiega natchnioną ale jest historyczną. Zatem juz w I wieku chrzczono przez polanie wody!
Nie jest źródłem mówiącym , że chrzczono tak, ale zalecajacym z jakichś niewiadomych przyczyn. To nie to samo!
_________________ Chrześcijaństwo to nie przynależność do takiego czy innego Kościoła - to życie z Bogiem, wiara przypieczętowana przyjeciem chrztu.
|
So maja 27, 2006 9:16 |
|
 |
Spidy
|
marcin_jarzębski napisał(a): Ojciec Święty Benedykt XVI nazwał członków rady "Kościołaki i wspólnotaki kościelnymi" zatem sprawa wyjaśniona. Jesli papiez uzywa w odniesieniu do protestantów termin wspólnota to ja też nie widzę potrzeby aby to inaczej robić. Też uważam, jak Haereticus, że manipulujesz wypowiedzią papieża. Do tego jeszcze ośmieszasz inne wyznania posługując się błędami w wymowie Benedykta XVI.
Może trochę życzliwiej po spotkaniu ekumenicznym powinno się zrobić wśród ekumenistów?
Co powiesz Marcinie o treści słów wypowiedzianych przez papieża?
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
So maja 27, 2006 12:34 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
ktoś skasował mojego posta w nim była odpowedź, nic to napiszę jeszcze raz!
JŚw Benedykt XVI w Kościele św Trójcy napisał(a): Drodzy Bracia i Siostry w Chrystusie!
„Łaska wam i pokój od Tego, Który jest i Który był, i Który przychodzi (…) i od Jezusa Chrystusa, Świadka Wiernego, Pierworodnego [wśród] umarłych i Władcy królów ziemi” (Ap 1, 4-5). Słowami z Księgi Apokalipsy, którymi święty Jan pozdrawiał siedem Kościołów Azji, pragnę powitać serdecznie wszystkich tu zgromadzonych, przede wszystkim przedstawicieli Kościołów i Wspólnot kościelnych zrzeszonych w Polskiej Radzie Ekumenicznej. Księdzu Arcybiskupowi Jeremiaszowi z Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego dziękuję za skierowane do mnie przed chwilą pozdrowienie i słowa duchowej łączności. Pozdrawiam księdza Arcybiskupa Alfonsa Nossola, Przewodniczącego Rady ds. Ekumenizmu Konferencji Episkopatu Polski. Kongregacja Nauki Wiary" Deklaracja DOMINUS IESUS napisał(a):
17. Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim 58. Kościoły, które nie będąc w pełnej wspólnocie z Kościołem katolickim, pozostają jednak z nim zjednoczone bardzo ścisłymi więzami, jak sukcesja apostolska i ważna Eucharystia, są prawdziwymi Kościołami partykularnymi 59. Dlatego także w tych Kościołach jest obecny i działa Kościół Chrystusowy, chociaż brak im pełnej komunii z Kościołem katolickim, jako że nie uznają katolickiej nauki o prymacie, który Biskup Rzymu posiada obiektywnie z ustanowienia Bożego i sprawuje nad całym Kościołem 60.
Natomiast Wspólnoty kościelne, które nie zachowały prawomocnego Episkopatu oraz właściwej i całkowitej rzeczywistości eucharystycznego misterium 61, nie są Kościołami w ścisłym sensie; jednak ochrzczeni w tych Wspólnotach są przez chrzest wszczepieni w Chrystusa i dlatego są w pewnej wspólnocie, choć niedoskonałej, z Kościołem 62. Chrzest bowiem sam w sobie zmierza do osiągnięcia pełni życia w Chrystusie poprzez integralne wyznawanie wiary, Eucharystię i pełną komunię w Kościele 63.
a jacy są członkowie Polskie Rady Ekumeniczni? Cytuj: Polska Autokefaliczna Cerkiew--> zgodznie z dekl. "DI" jest Kościołem Starokatolicki Kościół Mariawitów w RP --> jest Kościołem Kościół Polskokatolicki w RP ---> jest Kosciołem Kościół Ewangelicko-Augsburski w RP --> zgodnie w "DI" jest wspólnota kościelną Kościół Ewangelicko-Reformowany w RP --> wspólnota kościelna Kosciół Ewangeliczno-Metodystyczny w RP --> wspólnota Kościelna Kościół Chrześcijan Baptystów w RP ---> wspólnota kościelna
Tak to wygląda wiec pretensję prosze kierowac do Watykanu do JSw Benedykta XVI.
proszę poprzedni post skasowac bo jest z błędem, ten jest poprawiony
|
So maja 27, 2006 16:04 |
|
 |
Haereticus
|
marcin_jarzębski napisał(a): a jacy są członkowie Polskie Rady Ekumeniczni? Cytuj: Polska Autokefaliczna Cerkiew--> zgodznie z dekl. "DI" jest Kościołem Starokatolicki Kościół Mariawitów w RP --> jest Kościołem Kościół Polskokatolicki w RP ---> jest Kosciołem Kościół Ewangelicko-Augsburski w RP --> zgodnie w "DI" jest wspólnota kościelną Kościół Ewangelicko-Reformowany w RP --> wspólnota kościelna Kosciół Ewangeliczno-Metodystyczny w RP --> wspólnota Kościelna Kościół Chrześcijan Baptystów w RP ---> wspólnota kościelna
Tak to wygląda wiec pretensję prosze kierowac do Watykanu do JSw Benedykta XVI.
Członkowie PRE wymieniani na oficjalnej stronie http://www.pre.pl/index.php?cel=koscioly_czlonkowskie:
Kościół Ewangelicko-Augsburski
Kościół Ewangelicko-Metodystyczny
Kościół Chrześcijan Baptystów
Kościół Starokatolicki Mariawitów
Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny
Kościół Ewangelicko-Reformowany
Kościół Polskokatolicki
I jako członkowie stowarzyszeni:
Chrześcijańska Akademia Teologiczna
Towarzystwo Biblijne w Polsce
Z powyższego zestawienia, które znaleźć można na stronie wynika wniosek, że rzekomy "cytat" podany przez autora postu jest fałszersstwem, bowiem nigdzie na stronie PRE nie ma rozróznienia który Kościół jest Kościołęm, a który "wspólnotą"! Pan Jarzębski zaznaczajac to jako cytat najzwyczajniej w świecie KŁAMIE. Są to bowiem tylko i wyłacznie jego własne, spaczone poglądy!
_________________ Chrześcijaństwo to nie przynależność do takiego czy innego Kościoła - to życie z Bogiem, wiara przypieczętowana przyjeciem chrztu.
|
So maja 27, 2006 17:06 |
|
|
|
 |
Haereticus
|
Swoją drogą, jak widzę deklarację DI, dzieło człowieka, stawia na równi z Biblią, natchnionym Słowem Bożym - wierząc bezkrytycznie. A może nawet i wyżej, bo pewnie nie uznaje wielu rzeczy, o których w Biblii można przeczytać.
|
So maja 27, 2006 17:07 |
|
 |
Haereticus
|
Na marginesie. Kościół rzymsko - katolicki nie jest członkiem ani Polskiej Rady Ekumenicznej, ani Światowej Rady Kościołów. Może Watykan nie uważa wiec katolicyzmu za chrześcijańską wspólnotę wyznaniową, skoro nie przystępuje do tak waznych instytucji zrezszających chrześcijan? 
|
So maja 27, 2006 17:10 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
A ja już nie wierzę, że moje upomnienia o trzymanie się tematu mogą odnieść jakikolwiek skutek, ale i tak Was upominam Gorzej jak dzieci w przedszkolu
Temat brzmi: Ekumenizm - tak, ale jaki?
Tymczasem od kilku stron spieracie się który kościół jest kościołem, a który wspólnotą. Jest to dla Was w ogóle istotne? Czasem mam wrażenie, że dyskutujecie po to, by przeforsować swoje zdanie. Czy to ma jakikolwiek związek z ekumenizmem? Po co dzielić, skoro można łączyć?
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
So maja 27, 2006 17:21 |
|
 |
Haereticus
|
Dla mnie jest to rzecz istotna o tyle, że jest to kwestia szacunku do Kościołów. Jeśli jakiś Kościół uważać tylko za "wspólnotę wyznaniową" to trzeba zacząć od włąsnego. Bo w tej formie, w jakiej jest to tutaj forsowane, służy poniżeniu Kościołów protestanckich. Ale tak to jest, jak wróg ekumenizmu wypowiada się w sprawach ekumenizmu. Ale takie zachowania neleżałoby ukrócić.
|
So maja 27, 2006 17:31 |
|
 |
godunow
|
Pytacie oglądałem spotkani e Ekumeniczne.. Taak oglądałem Było zaiste ciekawe..
Jak i dyskusja miedzy trzema duchownymi po godzinie 20.00 na Regionalnej TV.. Dotyczyła ona ekumenizmu . Bardzo ciekawe spotkanie i sama debata z udziałem duchownych Katolika protestanta i prawosławnego. Wielkim minusem naszej kochanej TV jest kompletny brak zagadnień ekumenicznych , Sprawozdawcom brakuj fachowości znajomości faktów historycznych.
Dokładnie opowiadają bzdury to tak na marginesie
Papież na spotkaniu zrobił krok we właściwym kierunku .. w najbliższym czasie ma sie wypracować wspólne stanowisko dotyczące ślubów mieszanych.. Istota sprawy starczy zapis deklaracje wychowania dzieci , Dzisiaj trzeba deklarować wychowanie dzieci w wierze kościoła katolickiego t A jeżeli by tą deklaracje tylko zmienić wychowujemy dzieci z godnie z etyką chrześcijańska lub podobnie.. Samo spotkanie to wyraźny sygnał , ż obecny papież poza deklaracjami poprzednika nie wiel praktycznie dla ekumenizmu zrobił Pomijam te wszystkie spotkania medialne z innowiercami JP Ii nie wiele one wniosły w praktyczny ekumenizm..
Jedność kocioł a . podejście do tej jedności. Co mówiono po spotkaniu .. Ładni to ujęli uczestnicy spotkania .. Jedność w różnorodności.. Pozostajemy na tym samym miejscu jko jeden kościół Chrystusowy.. To jest wyznaczony kierunkiem ekumenizmu ,, Od tego kierunku odwrotu nie ma..
Cytat Cytuj: Może trochę życzliwiej po spotkaniu ekumenicznym powinno się zrobić wśród ekumenistów? Wiesz powiało pewnym optymizmem  Pokazano Polakom , ż e niekatolik to nie diabeł z rogami za życia potępiony.. Jest pewine optymizm piez za cel swojego pontyfikatu wziął Jedność chrześcijan Jeżeli pójdzie w kierunku jedności w różnorodności.. Uzna się wzajemne chrzty ślubu prawosławni katolicy będą uczestniczyć razem przy stole Pańskim.. wizja ciekawa . Mimo wszystko mało realna na dzień dzisiejszy.. Tak jak piałem jedność trze by budować jedności opartej na rok 325 . Sobór Nicea I Byłby to chyba dobry punkt wyjścia Po Nicei następuje faktyczny rozpad kościoła chrześcijańskiego..
Ale jeżeli Benedykt XVI chciałby podporządkować sobie pozostałe kościoły .. Tak próba z góry skazana jest na niepowodzenie  W co sądzę , że nie nastąpi . Benedykt XVI wychowany w kraju gdzie współistniał protestantyzm i katolicyzm zna zagadnienie . Dobry z niego historyk teolog a Czas pokaże co wniesie w ekumenizm.!1
Pozdrawiam
|
So maja 27, 2006 17:33 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Z powyższego zestawienia, które znaleźć można na stronie wynika wniosek, że rzekomy "cytat" podany przez autora postu jest fałszersstwem, bowiem nigdzie na stronie PRE nie ma rozróznienia który Kościół jest Kościołęm, a który "wspólnotą"! a czy ja tak to podałem. Napisałem listę członków PRE oraz okresliłem opierając się na "DI" oraz homili papieża które wspólnoty sa kościołami as które wspólnotami kościelnymi. Zaznaczyłem to jako cytat aby było lepiej widoczne nic wiecej, nie podałem źródła jam mam w zwyczaju to robić wiec nie oburzaj się tak bo ci na zdrowiu zaszkodzi. Cytuj: Na marginesie. Kościół rzymsko - katolicki nie jest członkiem ani Polskiej Rady Ekumenicznej, ani Światowej Rady Kościołów. Może Watykan nie uważa wiec katolicyzmu za chrześcijańską wspólnotę wyznaniową, skoro nie przystępuje do tak waznych instytucji zrezszających chrześcijan? katolicy to przeszło miliard wyznawców, prawosławie to około 250mln, ruchy charyzmatyczne wliczane w wspólnotę zielonoświątkowe tez około 200mln (dokładnych liczb nie podam). Chodzi jedynie o liczebność dominacji. godunow napisał(a): Po Nicei następuje faktyczny rozpad kościoła chrześcijańskiego.. można tak powiedzieć jeśli uznamy że arianie, duchoburcy byli chrześcijanami. Nie tyle rozpad co podczas krystalizacji wiary odpadały wpólnoty heretyckie. Pierwszy kryzys to Efez i jak zapewnie wiesz był sporem między dwoma "kontrowersyjnymi" patriarchami - Nestoriuszem i Cyrylem, w Chalcedonie Aleksandria podzieliła los Nestoriusza! Ale naprawde, jedność trzeba budowac na prawdzie, bardzo mądrze określił to papież, że jedność jest darem a nie wynikiem naszych uczynków. Modlitwa więcej pomorze niż nasze czasami szczere i wypływająe z dobroci serca czyny. BO jak pogodzić adwentystę z katolikiem. Nie ma nawet wspólnego dnia celebracji, cóż, modlić sie o mądrość, aby Duch Św natchnął chrześcijan aby potrafili mówić jednym językiem i aby potrafili zauważać błedy. Bo można osiągnąć płytka jedność, ale chodzi o pełną jedność w Miłości![/quote]
|
So maja 27, 2006 18:00 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: . BO jak pogodzić adwentystę z katolikiem. Nie ma nawet wspólnego dnia celebracji To byłby najmniejszy problem .. Niech sobie babtysta świętuje sobotę a katolik niedzielę W kościele katolickim msza odprawiana wieczorem w sobotę ma znaczenie jak w niedzielę Tak na gorąco ni powinno to Stanowic przeszkody . W rózności jedność.. Tyle na razi e na gorąco..
Pozdrawiam
|
So maja 27, 2006 18:37 |
|
 |
Haereticus
|
marcin_jarzębski napisał(a): a czy ja tak to podałem. Napisałem listę członków PRE oraz okresliłem opierając się na "DI" oraz homili papieża które wspólnoty sa kościołami as które wspólnotami kościelnymi. Zaznaczyłem to jako cytat aby było lepiej widoczne nic wiecej, nie podałem źródła jam mam w zwyczaju to robić wiec nie oburzaj się tak bo ci na zdrowiu zaszkodzi. Jednak zaznaczyłeś to jako CYTAT, a cytatem nie było. Więc po prostu było to niezgodne z prawdą, a więc BYŁO KŁAMSTWEM. marcin_jarzębski napisał(a): katolicy to przeszło miliard wyznawców, prawosławie to około 250mln, ruchy charyzmatyczne wliczane w wspólnotę zielonoświątkowe tez około 200mln (dokładnych liczb nie podam). Chodzi jedynie o liczebność dominacji.
Nie ma nic do rzeczy. Na początku chrześcijanie w Imperuym Romanum też stanowili mniejszość. Być może Kr-k dzisiaj jest takim Imperuym Romanum, wobec którego chrześcijanie ewangeliczni stanowią mniejszosć? Bo musisz wiedzieć, że właśnie ewangeliczne chrześcijaństwo jest wielkorotnie bardziej dynamiczne, jak chodzi o rozwój, od katolicyzmu. Coraz więcej ludzi przechodzi na wierę ewangeliczną na całym świecie. "Tygrysem" w tej materii jest Azja - zwłąszcza Chiny i Korea Południowa. Czy wiesz, ze w Seulu jest największy kościół świata. Mówię o kościele jako o wspólnocie , zborze. To kościół pastora Davida Yongghi Cho, liczący 800.000 ludzi
Dane statystyczne chrześcijaństwa ewangelicznego przedstawiają się inaczej niż to podajesz. Według statystyk obecnie ok. 2 mld ludzi na Ziemi wierzy w Chrystusa, z tego - o ile pamiętam co najmniej ok. 450 milionów należy do Kościołów ewangelicznych. Nie mam w tej chwili dokłądnych danych. Muszę poszukać. W każdym razie podawana przez ciebie liczba jest mocno zaniżona.
|
So maja 27, 2006 20:15 |
|
 |
Haereticus
|
godunow napisał(a): Cytat Cytuj: . BO jak pogodzić adwentystę z katolikiem. Nie ma nawet wspólnego dnia celebracji To byłby najmniejszy problem .. Niech sobie babtysta świętuje sobotę a katolik niedzielę W kościele katolickim msza odprawiana wieczorem w sobotę ma znaczenie jak w niedzielę Tak na gorąco ni powinno to Stanowic przeszkody . W rózności jedność.. Tyle na razi e na gorąco.. Pozdrawiam
Chwila moment. Gdzie baptysta, a gdzie adwentysta. Baptysci tak samo jak katolicy gromadzą się w niedzielę, choć uważają, że każdy dzień tygodnia winien być dniem Pańskim.
|
So maja 27, 2006 20:17 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
godunow napisał(a): Niech sobie babtysta świętuje sobotę a katolik niedzielę W kościele katolickim msza odprawiana wieczorem w sobotę ma znaczenie jak w niedzielę Tak na gorąco ni powinno to Stanowic przeszkody . W rózności jedność.. Tyle na razi e na gorąco.. powinno być adwentysta ale to pewnie przeoczenie. To nie takie proste, tu chodzi o to czy Szabat jest dla człowieka czy człowiek dla Szabatu. Adwentyści mają naborzeństwa w Sobote rano! Katolicy uważają Mszę wieczorną za niedzielną ale problem pozostaje. Cytuj: Dane statystyczne chrześcijaństwa ewangelicznego przedstawiają się inaczej niż to podajesz. Według statystyk obecnie ok. 2 mld ludzi na Ziemi wierzy w Chrystusa, z tego - o ile pamiętam co najmniej ok. 450 milionów należy do Kościołów ewangelicznych. ja nie podałem zbiuorczej liczby protestantów. Wspólnoty protestanckie są bardzo rozdrobnione od bardzo licznych jak zielonoświątkowe które przekraczają 200mln bo regionalne bądż "kanapowe". Ja mam w zwyczaju oddzielać ewangelików od tak zwanych wolnych protestantów. Ewangelików jest około 100mln. Są też sekty pseudochrześcijańskie jak Świadkowie Jehowy , Mormoni, oraz inne czasami bardzo niebezpieczne sekty. Cytuj: "Tygrysem" w tej materii jest Azja - zwłąszcza Chiny i Korea Południowa. Czy wiesz, ze w Seulu jest największy kościół świata. Mówię o kościele jako o wspólnocie , zborze. To kościół pastora Davida Yongghi Cho, liczący 800.000 ludzi
wiesz co to jest prozelityzm? Bardzo często wolni protestanci ( nie ewangelicy) czy to w Ameryce Pd, w Azji dokonują "nawróceń" z prawosławia, czy katolicyzmu nie mówiąc o licznych wspólnotach anglikanskich. To jest jeden z powodów które sprawiają że uważam ekumenizm z wolnymi protestantami za bład. Dostałem, hyba to już wspominałem komiksy od zielonoświątkowców gdzie sszydzi się z papieża, z Eucharystii, naukę o realnej obecności Chrystusa w Komunii porównuje się do egipskich wierzen etc.
|
So maja 27, 2006 21:57 |
|
|
|