Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ekumenizm potępiony
Endek napisał(a): Johnny99 napisał(a): Czy to, że wierzysz w to, w co "wierzyli twoi ojcowie i dziadowie" jest zgodne z twoimi oczekiwaniami, czy może nie?
Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Duch Święty przyobiecany Kościołowi przez Zbawiciela, nie mógł od Trydentu do SV2 Go opuścić i dopiero po V przypomnieć sobie o asystencji dla Niego. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Cały czas przedstawiam naukę KK, której autorstwo na silę chcecie mi przypisać.Nie ja jestem jej autorem, choć bardzo mi się ona podoba wbrew opinii większości. A gdyby ci się nie podobała, to co byś zrobił? Nie ma takiej potrzeby, abym się nad tym zastanawiał. Komu się Kościół Katolicki nie podoba to ma problem i jasnym jest że taki będzie potępiony. Poza Kościołem nie ma zbawienia. Problem toi masz Ty. Tobie się KK nie podoba, to Ty uważasz się za mądrzejszego od papieży, biskupów itd. Co tam papież, co tam biskupi, Endek wie lepiej od samego Boga. Martw się o swoje zbawienie. Przy okazji możesz nas oświecić na jakiej podstawie uważasz zdanie Św. Fulgencjusz z Ruspe Biskup za nieomylne? To już poza dogmatem o nieomylności papieża, mamy dogmat o nieomylności każdego biskupa, kapłana itp?
|
Cz cze 21, 2012 16:36 |
|
|
|
 |
Endek
|
kacperek29 napisał(a): Problem toi masz Ty. Tobie się KK nie podoba, to Ty uważasz się za mądrzejszego od papieży, biskupów itd. Co tam papież, co tam biskupi, Endek wie lepiej od samego Boga. Martw się o swoje zbawienie. Przy okazji możesz nas oświecić na jakiej podstawie uważasz zdanie Św. Fulgencjusz z Ruspe Biskup za nieomylne? To już poza dogmatem o nieomylności papieża, mamy dogmat o nieomylności każdego biskupa, kapłana itp? Czy potrafisz to uzasadnić, czy tylko pleciesz aby robić ferment?
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz cze 21, 2012 16:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): kacperek29 napisał(a): Problem toi masz Ty. Tobie się KK nie podoba, to Ty uważasz się za mądrzejszego od papieży, biskupów itd. Co tam papież, co tam biskupi, Endek wie lepiej od samego Boga. Martw się o swoje zbawienie. Przy okazji możesz nas oświecić na jakiej podstawie uważasz zdanie Św. Fulgencjusz z Ruspe Biskup za nieomylne? To już poza dogmatem o nieomylności papieża, mamy dogmat o nieomylności każdego biskupa, kapłana itp? Czy potrafisz to uzasadnić, czy tylko pleciesz aby robić ferment? Kto to napisał? SV2 wyszedł naprzeciw żądaniom masonerii, wroga chrystusowego.Jako katolik mam prawo i obowiązek wierzyć w te prawidła wiary, w które wierzyli moi ojcowie i dziadowie bez waszych ,,upiększeń''. Potrafisz uzasadnić dlaczego zdanie św. Felgencjusza jest nieomylne?
|
Cz cze 21, 2012 16:48 |
|
|
|
 |
Endek
|
kacperek29 napisał(a): Kto to napisał? SV2 wyszedł naprzeciw żądaniom masonerii, wroga chrystusowego.Jako katolik mam prawo i obowiązek wierzyć w te prawidła wiary, w które wierzyli moi ojcowie i dziadowie bez waszych ,,upiększeń''. Znasz listę masonów watykańskich? Masoneria w Kościele Fragment książki ks. prof. Michała Poradowskiego "Problemy II Soboru Watykańskiego" - Wrocław 1996 http://www.kki.pl/piojar/polemiki/kosci ... neria.htmlkacperek29 napisał(a): Potrafisz uzasadnić dlaczego zdanie św. Felgencjusza jest nieomylne? Dlatego, że ten biskup wypowiedział się zgodnie z nauką KK. Wszyscy papieże do V2 ten pogląd podzielali.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz cze 21, 2012 17:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo składnie rozwalacie sie od srodka. Prawdopodobnie nikt z tych biskupów nie był w loży masońskiej ale wystarczyła ładna prowokacja pod oczekiwania i nagle wszyscy sa masonami  I oczywiscie tylko jeden ks. Poradowski zna prawdę 
|
Cz cze 21, 2012 17:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): kacperek29 napisał(a): Potrafisz uzasadnić dlaczego zdanie św. Felgencjusza jest nieomylne? Dlatego, że ten biskup wypowiedział się zgodnie z nauką KK. Wszyscy papieże do V2 ten pogląd podzielali. To dlaczego papieży nie cytujesz? Twoja teza wymaga dowodu!
|
Cz cze 21, 2012 17:20 |
|
 |
Endek
|
|
Cz cze 21, 2012 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Bardzo składnie rozwalacie sie od srodka. Prawdopodobnie nikt z tych biskupów nie był w loży masońskiej ale wystarczyła ładna prowokacja pod oczekiwania i nagle wszyscy sa masonami  I oczywiscie tylko jeden ks. Poradowski zna prawdę  A komu może - poza Endekiem - taki antysemita jak ks. Poradowski namieszać w głowie i rozwalać KK http://www.ziemiamielecka.pl/?p=15254Ludzie myślacy podzielają zdanie bł. Jana Pawła II - Rasizm jest zniewagą Boga.
|
Cz cze 21, 2012 19:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zauważyłem że zarówno tradycjinaliści( FSSPX czy Sedewakandyści) mają wiele wspólnego z ewangelikalnymi fundamentalistami protestanckimi. Łączy ich wiecej niż to się komukolwiek wydaje Jedni i drudzy uważają wszystkich pozostałych za heretyków,a siebie uważają za świętych i zbawionych już za życia.
To taki jeden przykład
|
Cz cze 21, 2012 19:56 |
|
 |
Johnny99
|
mykitos napisał(a): Łączy ich wiecej niż to się komukolwiek wydaje Już dawno o tym pisałem. Podobieństw jest więcej: przeświadczenie o dramatycznym kryzysie współczesnego Kościoła, odwoływanie się do "starych, dobrych czasów" - dobre jest to, co było kiedyś, a to, co jest teraz, jest złe itp. Endek napisał(a): Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Duch Święty przyobiecany Kościołowi przez Zbawiciela, nie mógł od Trydentu do SV2 Go opuścić i dopiero po V przypomnieć sobie o asystencji dla Niego. Nie o to pytałem. BTW ale już tuż przed SV2 mógł go opuścić, tak? Więc dlaczego równie dobrze nie mógł wcześniej? Może to Sobór Trydencki był heretycki, a SV2 przywraca zdrową naukę katolicką (znalazłyby się na to argumenty)? Cytuj: Komu się Kościół Katolicki nie podoba to ma problem i jasnym jest że taki będzie potępiony. No to masz problem, bo właśnie tobie się nie podoba.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 22, 2012 8:19 |
|
 |
Endek
|
Johnny99 napisał(a): Czyli dla katolika najważniejsze jest wierzyć w to, w co wierzyli jego ojcowie i dziadowie? A dla żyda np. też? Cytuj: Żydzi są tymi, którzy ani nie uznają Syna Bożego za swojego Mesjasza i Odkupiciela świata, ani nie wierzą w trzecią Osobę Trójcy Przenajświętszej, i dlatego pozostają w ciemnościach. O nich to Chrystus Pan mówi: Zaniechajcie ich, boć ślepi są i przewodnicy ślepych (Mt. XV, 14). (O. Jan Dirckinck SI, Egzorty domowe. Na święto Zielonych Świątek. O przygotowaniu na przyjście Ducha Świętego, który jest Światłością). Cytuj: Prawdziwa Religia jest najpewniejszą i jedyną drogą do wiecznej szczęśliwości, od której to Religii jeśli ktoś odstąpi, z całą pewnością wpadnie w wieczne zatracenie. Zaś dogmatem ateizmu jest, że każdy w swej Religii może się zbawić. Albowiem tak jak jeden jest Bóg, jedna prawda, jedna słuszność, jedna sprawiedliwość, tak też jedna jest wiara, i Religia, i jeden Boży, i Chrystusowy Kościół, czyli Zjednoczenie, poza którym nie może być zbawienia. (O. Leonard Lessius SI († 1623), Narada, Której Wiary i Religii trzymać się mamy).
|
Pt cze 22, 2012 14:36 |
|
 |
Endek
|
Johnny99 napisał(a): Może to Sobór Trydencki był heretycki, a SV2 przywraca zdrową naukę katolicką (znalazłyby się na to argumenty)?
Chrześcijanin nie powinien wątpić, że prawnie zgromadzony Sobór Powszechny przedstawia Kościół Katolicki. Dlatego co on postanawia, postanawia Święty Kościół Powszechny... Ponieważ więc Kościół kierowany jest przez Ducha Świętego, w sprawach wiary nie może błądzić. Kto przeto nie wierzy Soborowi Powszechnemu, kto nie zgadza się na to, co przezeń zostało określone, lecz stara się to podać w wątpliwość i ponownie chce roztrząsać to, co raz jego sądem zostało zakończone i prawidłowo ustanowione, ten nie wierzy w Święty Kościół Powszechny, sprzeciwia się Duchowi Świętemu, który przemawia jego ustami i dlatego nie zasługuje na miano Katolika albo Chrześcijanina, lecz zgodnie z nakazem Chrystusa powinien być uważany za poganina i celnika. (Stanisław kard. Hozjusz, Chrześcijańskie Wyznanie Wiary Katolickiej, Rozdział XXIV. Sobór Powszechny przedstawia Kościół Katolicki, Olsztyn 1999, s. 51).
|
Pt cze 22, 2012 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to @Endek nie uznając SW2 jesteś poganinem i celnikiem. Sam we własne sidła wpadasz
|
Pt cze 22, 2012 14:45 |
|
 |
Johnny99
|
BTW Endek, czy wy macie jakiś podręczny almanach cytatów z różnych książek, które następnie wklejacie w każdą dyskusję? Bo wklejanie cytatu o potępieniu Żydów z książki o.. Zielonych Świątkach wygląda dość zabawnie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 22, 2012 14:48 |
|
 |
Endek
|
Kozioł napisał(a): No to @Endek nie uznając SW2 jesteś poganinem i celnikiem. Sam we własne sidła wpadasz Dogmat o nieomylności Kościoła się kłania. Sobór nie może przeczyć soborowi. Jeżeli V2 przeczy wcześniejszym, to coś z tym soborem jest nie tak.
|
Pt cze 22, 2012 14:51 |
|
|
|