Autor |
Wiadomość |
Małgosiaa
Moderator
|
 Re: Ekumenizm ogólnie
Kozioł napisał(a): Automatyczna cenzura cos popsuła. Zamieszczam ponownie. No właśnie. Zastanawiała się o co tu chodzi, bo edycja nie wskazywała na coś niewłaściwego. Już usunęłam. Kozioł napisał(a): No własnie nie wiem. Pretensje, że nie używamy tzw składu apostolskiego? No nie używamy. Mazurzy może używają. I to jest problem dla ciebie? Nie zauważyłeś, że ja wcale nie podnoszę wątku składu apostolskiego, a jedynie sprawę ekumenizmu, gdzie wg Ciebie KK wcale nie należy, bo nie ma we włądzach? Kozioł napisał(a): Katolicy uwazają, że kawałek chleba zamienia sie na stałe w ludzkie mięso Mam to uznać za oszczerstwo? Kozioł napisał(a): Wstrzymaj konie!! Przeczytaj jeszcze raz. A jeżeli nadal uważasz, ze kłamię, to wskaż w którym miejscu. Oczywiście, że kłamiesz przedstawiając to w ten sposób, bo: Cytuj: A. W Eucharystii nie chodzi o ciało i krew Jezusa ziemskiego, ale Chrystusa uwielbionego, wypełnionego Duchem. To dzięki Duchowi Świętemu Chrystus wchodzi do chwały Ojca przez powstanie z martwych (por. Rz 8, 11), a potem w tym nowym stanie życia daje się nam w Eucharystii. „W niej spotykamy Chrystusa uwielbionego przez Ducha, dlatego możemy powiedzieć, że Duch Święty realizuje w Sakramencie realną obecność Chrystusa uwielbionego”[7]. Trzeba jednak od razu dodać, że obecność eucharystyczna Chrystusa jest odbiciem i poszerzeniem Wcielenia, bowiem przemiana chleba w Ciało Chrystusa jest odnowieniem tego cudownego aktu za sprawa Ducha Świętego, mocą którego otrzymał On ciało w łonie Dziewicy Maryi i uczynił je mieszkaniem dla swej osoby. Za sprawą tej przemiany Chrystus staje się obecny w czasie i przestrzeni[8]. B. Zarówno spożywanie Ciała Chrystusowego jest warunkiem uzyskania daru życia (J 6, 53.54.57.58), jak i przyjęcie Ducha, który „daje życie” (J 6,63a). Istnieje tu pewna ambiwalencja między funkcją zbawczą Chrystusa i Ducha. Zważywszy jednak na to, co już wyżej zostało określone, Chrystus uwielbiony, którego spożywa się w Eucharystii, to Chrystus wypełniony Duchem, dający życie w swym uwielbionym człowieczeństwie – Ciele i Krwi. Dlatego jednoczy nas nie tylko ze swoją osobą, ale także z Duchem, któremu zawdzięczamy dar życia. W Eucharystii zatem przyjmujemy Chrystusa, by w nas rozbrzmiewało Jego życie osobowe. http://sfd.kuria.lublin.pl/index.php/sl ... k-guzowski
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N gru 23, 2018 16:50 |
|
|
|
 |
Kozioł
|
Wybawiony napisał(a): @ Kozioł
Dzięki za wyjaśnienie. Choć może jeszcze ktoś coś napisze. Wygląda na to , że trudno byłoby znaleźć jakąś analogię do transsubstancjacji. Trudno też byłoby stwierdzić/udowodnić, że coś takiego zaszło. Ale może się mylę... Nie, nie można tego zrobić w żaden sposób. To tylko pewna postawa filozoficzna, wg mnie błędne zastosowanie nauk Arystotelesa i wg mnie wygląda jak podczepienie jego nauki pod tezę. Stąd pojawiały się "cuda".
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
N gru 23, 2018 16:50 |
|
 |
robaczek2
|
Kozioł napisał(a): A jeżeli nadal uważasz, ze kłamię, to wskaż w którym miejscu. W tym: "Katolicy uwazają, że kawałek chleba zamienia sie na stałe w ludzkie mięso" Poza tym ciagle boisz sie odpowiedziec na moje: Koziol, co Twoim zdaniem jedli Apostolowie w momencie opisanym w tym fragmencie: "I wziąwszy chleb, i podziękowawszy, łamał i dawał im, mówiąc: To jest ciało moje, które się za was daje; to czyńcie na pamiątkę moją." (za Biblia Warszawska)? Strach?
|
N gru 23, 2018 16:53 |
|
|
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Katolicy uwazają, że kawałek chleba zamienia sie na stałe w ludzkie mięso Mam to uznać za oszczerstwo? Kozioł napisał(a): Wstrzymaj konie!! Przeczytaj jeszcze raz. A jeżeli nadal uważasz, ze kłamię, to wskaż w którym miejscu. Oczywiście, że kłamiesz przedstawiając to w ten sposób, bo: Czy katolicy nie nauczają, że to prawdziwe ciało i prawdziwa krew? Czy domniemane cuda eucharystyczne nie mają własnie udowadniać realnej obecności ciała i krwi Jezusa? "Jeden jest przeto powszechny Kościół-zgromadzenie wierzących, poza którym nikt nie doznaje zbawienia, w którym też Jezus Chrystus jest kapłanem i jednocześnie ofiarą, którego ciało i krew prawdziwie zawarte są w sakramencie ołtarza pod postaciami chleba i wina, po przeistoczeniu mocą Bożą chleba w ciało i wina w krew: abyśmy dla doskonałego osiągnięcia tajemnicy jedności, otrzymali my sami od Niego to, co On otrzymał od nas" Sobór Laterański V "Gdyby ktoś mówił, że w Najświętszym Sakramencie Eucharystii pozostaje substancja chleba i wina wraz z ciałem i krwią Pana naszego Jezusa Chrystusa, i przeczył tej przedziwnej i jedynej w swoim rodzaju przemianie całej substancji chleba w ciało i całej substancji wina w krew, z zachowaniem jedynie postaci chleba i wina, przemianie, którą Kościół katolicki bardzo trafnie nazywa przeistoczeniem – niech będzie wyklęty" Sobór Trydencki. Fragment który zacytowałaś to rozmiększenie ortodoksji. Głosy aby nieco przedefiniować pojęcie transsubstancjacji (nie, nie zmienic) sa podobno coraz częstsze. Może własnie ten fragment jest tego przykładem. @robaczek2 Nie potrafię czytać w twoich myślach. Napisz kilka zdań i wytłumacz o co ci chodzi. Już w tym wątku pisałem jak widzą to metodyści. Mogę powtórzyć, jeżeli przegapiłeś: metodyści wierzą w obecność Jezusa w Wieczerzy i w zaden sposób tego nie definiują (w sposób nadprzyrodzony, duchowy). W artykułach wiary jest to tak napisane
|
N gru 23, 2018 17:06 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): Fragment który zacytowałaś to rozmiększenie ortodoksji. Głosy aby nieco przedefiniować pojęcie transsubstancjacji (nie, nie zmienic) sa podobno coraz częstsze. Może własnie ten fragment jest tego przykładem. Wiesz, że to kolejne \, po zarzucie kanibalizmu, oszczerstwo? Jeśli czegoś nie jesteś w stanie zrozumieć, przyjm do wiadomości, nie wypowiadaj się autorytatywnie zamiast oczerniać, ok?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N gru 23, 2018 17:20 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Kozioł napisał(a): Nie potrafię czytać w twoich myślach. Napisz kilka zdań i wytłumacz o co ci chodzi. Już w tym wątku pisałem jak widzą to metodyści. Nie pytalem jak widza Metodysci. Pytanie jest proste: "Koziol, co Twoim zdaniem jedli Apostolowie w momencie opisanym w tym fragmencie". No CO?
|
N gru 23, 2018 17:21 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Fragment który zacytowałaś to rozmiększenie ortodoksji. Głosy aby nieco przedefiniować pojęcie transsubstancjacji (nie, nie zmienic) sa podobno coraz częstsze. Może własnie ten fragment jest tego przykładem. Wiesz, że to kolejne \, po zarzucie kanibalizmu, oszczerstwo? Jeśli czegoś nie jesteś w stanie zrozumieć, przyjm do wiadomości, nie wypowiadaj się autorytatywnie zamiast oczerniać, ok? Ja nie pisałem o kanibalizmie, to ty sama dopisałaś. Pisze, że wg ortodoksyjnego nauczania jest to w substancji ciało ludzkie. Tak jak Jezus otrzymał ciało od ludzi, tak tym samym dzieli się w Komunii abyśmy byli w jedności.Czy nie taki jest wydźwięk postanowień Soboru Laterańskiego V. czy domniemane cuda nie maja udowadniać, że to jest prawdziwe ciało, a nawet serce ludzkie? To jak @Małgosiaa? To nie jest prawdziwe ciało i prawdziwa krew? To coś innego? Obecność duchowa?
|
N gru 23, 2018 17:27 |
|
 |
Wybawiony
|
No to chyba mamy problem, bo według słów Jezusa podczas Ostatniej Wieczerzy uczniowie spożywali ciało, które za nich będzie wydane (a wiec to jeszcze nie uwielbione) i krew, która za nich będzie wylana. Czyli Chrystus kierował wzrok uczniów ku temu, co miało wkrótce nastąpić.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
N gru 23, 2018 17:44 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): Ja nie pisałem o kanibalizmie, to ty sama dopisałaś. Napisałeś: Kozioł napisał(a): Katolicy uwazają, że kawałek chleba zamienia sie na stałe w ludzkie mięso a to jest posądzenie o kanibalizm. Kozioł napisał(a): To jak @Małgosiaa? To nie jest prawdziwe ciało i prawdziwa krew? To coś innego? Obecność duchowa? To nie jest ciało, ale Ciało i nie prawdziwa krew, ale prawdziwa Krew. Jak to należy rozumieć - przytoczyłam cytat, który dla Ciebie jest niewiarygodny. Ok, ale nie upoważnia Ciebie to do oszczerstw jakoby KK próbował rozmydlić nauczanie o transsubstancjacji.
|
N gru 23, 2018 17:55 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Ja nie pisałem o kanibalizmie, to ty sama dopisałaś. Napisałeś: Kozioł napisał(a): Katolicy uwazają, że kawałek chleba zamienia sie na stałe w ludzkie mięso a to jest posądzenie o kanibalizm. Dzisiaj można i tak spogladac ale ja w soborach nie uczestniczyłem. Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): To jak @Małgosiaa? To nie jest prawdziwe ciało i prawdziwa krew? To coś innego? Obecność duchowa? To nie jest ciało, ale Ciało i nie prawdziwa krew, ale prawdziwa Krew. Jak to należy rozumieć - przytoczyłam cytat, który dla Ciebie jest niewiarygodny. Ok, ale nie upoważnia Ciebie to do oszczerstw jakoby KK próbował rozmydlić nauczanie o transsubstancjacji. A co oznacza duża litera? Podkreślenie osoby. A to co zacytowałas jest tak napisane, aby kazdy zrozumiał jak chce i jednocześnie ortodoksji nie zaprzeczyć. chcesz przeciwstawiać jedno drugiemu? Zaprzeczasz, że w Komunii jest prawdziwe (nie duchowe, symboliczne, czy jakiekolwiek) ciało i prawdziwa (nie jakas wymieszana, przenikająca, duchowa czy cokolwiek) krew? Prosze o jasna deklarację?
|
N gru 23, 2018 18:00 |
|
 |
robaczek2
|
Wybawiony napisał(a): No to chyba mamy problem, bo według słów Jezusa podczas Ostatniej Wieczerzy uczniowie spożywali ciało, które za nich będzie wydane (a wiec to jeszcze nie uwielbione) i krew, która za nich będzie wylana. Czyli Chrystus kierował wzrok uczniów ku temu, co miało wkrótce nastąpić. Istotnie to moze byc problemem dla niewierzacych ktorzy w Jezusie widza tylko czlowieka.
|
N gru 23, 2018 18:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...] Regulamin się kłania § II/2. MH
|
N gru 23, 2018 19:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
J6 Cytuj: 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Jezus Chrystus jest Chlebem Żywym, który zstąpił z nieba. Chlebem, który nam daje jest Jego Ciało. Cytuj: 58 To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. W Najświętszym Sakramencie rzeczywiście i substancjalnie obecne jest Ciało i Krew, Dusza i Bóstwo Jezusa Chrystusa, który daje życie. Cytuj: 61 Jezus jednak świadom tego, że uczniowie Jego na to szemrali, rzekł do nich: «To was gorszy? 62 A gdy ujrzycie Syna Człowieczego, jak będzie wstępował tam, gdzie był przedtem? Eucharystia - to ciało Zmartwychwstałego, który stał się "duchem ożywiającym".
|
N gru 23, 2018 20:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypomnę tylko że Kozioł nie odpowiedział na mój post z 7 strony
|
Pn gru 24, 2018 21:25 |
|
 |
Wybawiony
|
Mam pewien dylemat w związku z Eucharystią. Czy można powiedzieć, że jest ona ważna, jeśli spożywa się tylko Ciało Chrystusa, a już jego Krwi nie? Czy to daje życie wieczne, a jeśli tak, to na jakiej podstawie?
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Wt gru 25, 2018 15:06 |
|
|
|