Pierwszeństwo Św.Piotra - Źródło powstania Papiestwa
Pierwszeństwo Św.Piotra - Źródło powstania Papiestwa
Autor |
Wiadomość |
cieplutki
|
Motku!
Cieszę się i dziękuję za jedno,
że zaczynasz pisać do mnie delikatniej.
Jestem Ci za to bardzo wdzięczny.
Bądźcie jednej myśli i jednego Ducha..pisał Apostoł Paweł.
O to samo modlił się JEZUS przed śmiercią.
Czy Protestanci mają coś w rodzaju "Kongregacji ds Czystości Wiary"  ?
Dlaczego panuje tak wielka anarchia myślenia wśród Twoich braci?
Krzewicielu!
Widzę,że masz podobny problem do Gudonowa!
Jak mam myśleć o człowieku,który mówiąc o jednym zagadnieniu,
nie bierze pod uwagę różnic synoptycznych w Pismie Świętym...
Pozatym same słowa JEZUSA zaprzeczają Twojemu zarzutowi:
[quote][dostanie się ono] tym, dla których mój Ojciec je przygotował.[/quote]
_________________ www.youtube.pl/wilczeoko69
|
Wt cze 15, 2004 9:44 |
|
|
|
 |
krzewiciel
|
Cieplutki.
Słowa te nie zaprzeczają wskazują tylko na to, że Bóg da to według swojej woli, a więc to nie ma nic do tego, mało na tym, skałą nazwany jest Jezus, a poza tym urząd papieski nie był znany w tym czasie, podbnie jak prymat Piotra, który był raczej apostołem Żydów (Paweł- pogan)
To jest argument na siłę.
(4) i pili ten sam duchowy napój. Pili zaś z towarzyszącej im duchowej skały, a ta skała - to był Chrystus.
(1 list do Koryntian 10:4, Biblia Tysiąclecia)
(11) Fundamentu bowiem nikt nie może położyć innego, jak ten, który jest położony, a którym jest Jezus Chrystus.
(1 list do Koryntian 3:11, Biblia Tysiąclecia)
Nie ma innej skały, jest tylko jedna, a jest nią Jezus Chrystus Syn Boga Żywego.
_________________ "lecz ja będę oczekiwał Pana, Boga mojego zbawienia" Micheasz 7.7
|
Wt cze 15, 2004 14:39 |
|
 |
motek
|
cieplutki napisał(a): Motku!Cieszę się i dziękuję za jedno, że zaczynasz pisać do mnie delikatniej. Jestem Ci za to bardzo wdzięczny. A ja sie cieszę, że nie obrażasz sie już bez powodu - bo ja niczego w swoim pisaniu nie zmieniłem. Cytuj: Bądźcie jednej myśli i jednego Ducha..pisał Apostoł Paweł. O to samo modlił się JEZUS przed śmiercią. Czy Protestanci mają coś w rodzaju "Kongregacji ds Czystości Wiary"  ? nie taka instytucja pełni szkodliwą rolę, gdyz wybiera jedną błędną doktryne spośród innych błędnych, i nadaje jej statuts bezbłędnej i obowiazujacej, co sprawia, że dyskusja z nią i poprawienie jej błędów staje sie okropnie trudne, o ile nie niemożliwe Cytuj: Dlaczego panuje tak wielka anarchia myślenia wśród Twoich braci?
Z tego samego powodu, dla którego panuje ona wśród Twoich braci. Doktrynalny zamordyzm tylko pozornie cos załatwia. Pluralizm i otwartość jest o wiele lepsza. Lepiej wiedzieć, że się szuka, niż, niż oszukiwac się, jakoby się juz znalazło.
I prosze nie rób uniku - napisałem Ci o rozłamach w KK zarówno przed, jak i po Reformacji, więc nie mówmy o katolickim monolicie - trzymajmy sie faktów - Kongregacja d/s Wiary, Magisterium, papież nie są w stanie zapobiec rozłamom również.
|
Wt cze 15, 2004 16:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Pierwszeństwo św. Piotra-źródło powstania Papiestwa
Krzewicielu
1 list do Koryntian 10,4 - przestrogi dla współczesnych gmin chrześcijańskich na przykładzie z dziejów narodu wybranego - Chrystus był oczekiwanym Mesjaszem.
1 list do Koryntian 3 - napomnienia św. Pawła nie tworzenia, budowania stronnictw - jakże aktualny temat!!
"A postępowanie wasze czyż nie jest zwykłe i ludzkie?" - takie samo było pytanie synów Zebedeusza. Nawet nie pojmowali co to oznacza Królestwo Chrystusa - pretendowali do konkretnej ziemskiej synektury.
Ewangelia wg. św. Mateusza 16,17
"Błogosławiony jesteś Szymonie synu Jony. Albowiem nie objawiło tego ci ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie..........
I tobie dam klucze królestw niebieskiego;cokolwiek zwiążesz, bedzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie........
|
Wt cze 15, 2004 20:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Pierwszeństwo św. Piotra-żródło powstania Papiestwa
Przepraszam, że tak na raty, mam małą refleksję w kontekscie słów "motka" - otwartość, poznawanie jest wskazane i właściwe.
Trzeba jednak mieć kogoś, kto właściwie pokieruje takimi poszukiwaniami, bo może zagrażać sytuacja i jakiej mówił Chrystus:"..a jeśli ślepy prowadzi ślepego, obaj wpadną do jakiegoś dołu" Mt.15,14
|
Wt cze 15, 2004 21:09 |
|
|
|
 |
godunow
|
Cieplutki napiał Cytuj: Czy Ty swoją prawdę opierasz na jednym zapisie, podczas,gdy nawet synoptycy różnili się między sobą opisem rzeczywistych zdarzeń? Cytujesz Cytuj: Cytat: Tertulian (ur.155) dodaje: "Kościół (...) rzymski powołuje się na ustanowienie Klemensa przez Piotra..." ("Preskrypcja przeciw heretykom" 32).
Gajusz (IIw.) "Ja zaś mogę pokazać trofea apostolskie. Wstąp na wzgórze Watykanu, albo idź na drogę do Ostii, a znajdziesz trofea tych, którzy ten Kościół założyli" ("Rozprawa przeciw Proklosowi" cytowana w "Historii Kościoła" II:25,7-8 Euzebiusza [ur.260]).
W tym czasie Tertulian był jeszcze zwolennikiem aby biskup był rzymski był zwierzchnikiem inych. Ale gdy to przemysłał odrzucił ten pomysł uznając to jako niedorzeczność w dziele „Przeciw Kalikstowi” Ale i on niegdzie nie pisze że Piotr Apostoł był biskupem Rzymu .
Katolicy nawet określają ile trwał jego pontyfikat ((33 - 67) . Co już tylko literacką fikcją .
Bracie Cieplutki nie znajdziesz takowego dokumentu który by stwierdzał ze biskupem Rzymu był Piotr Apostoł .A co dopiero dokument który by określał długość pontyfikatu
|
Śr cze 16, 2004 7:54 |
|
 |
krzewiciel
|
Alus.
Jeśli chodzi o klucze to nie jest nic nadzwyczajnego. Mieli je nawet faryzeusze:
(52) Biada wam, uczonym w Prawie, bo wzięliście klucze poznania; samiście nie weszli, a przeszkodziliście tym, którzy wejść chcieli.
(Ew. Łukasza 11:52, Biblia Tysiąclecia)
Czyli od nich też zależało, czy ludzie pójdą właściwą drogą i czy przekażą właściwe treści.
Mało na tym, władzę "wiżazania i rozwiązywania" mieli też inni apostołowi:
(18) Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
(Ew. Mateusza 18:18, Biblia Tysiąclecia)
Pod tym wzgędem apostołowie byli równi. Wszyscy dostali tą moc. Byli to wszyscy, którzy wierzyli w tym czasie. Co ciekawe cuda czynił też ten w imieniu Jezusa, który z nim nie chodził.
(49) Wtedy przemówił Jan: Mistrzu, widzieliśmy kogoś, jak w imię Twoje wypędzał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodzi z nami. (50) Lecz Jezus mu odpowiedział: Nie zabraniajcie; kto bowiem nie jest przeciwko wam, ten jest z wami.
(Ew. Łukasza 9:49-50, Biblia Tysiąclecia)
Czyli ta władza tyczyła się nawet innych wierzących osób. Mogli oni działać w imieniu Jezusa.
_________________ "lecz ja będę oczekiwał Pana, Boga mojego zbawienia" Micheasz 7.7
|
Śr cze 16, 2004 10:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam, ale Twoja odpowiedź to typowy "myk".
Nie cytowałam całej wypowiedzi Chrystusa:"Ty jesteś Piotr (Skała) i na tej skale zbuduję Kościół mój..." - a ty ze swej strony "nie zauważyłeś" i odniosłeś się adekwatnie li tylko do cytatu..... przyznaj.. mała manipukacja.
Jezus wyraźnie mówi, że wybór Piotra jest podyktowany wskazaniem "Ojca mego, który jest w niebie" - zauważ, że pozostali apostołowie na pytanie; "za Kogo ludzie mają Syna Człowieczego" odpowiadali zgodnie z postrzeganiem innych ludzi - wg ciała.
Odpowiedź Piotra nie jest jego zasługą, jest darem Boga i wskazaniem na Piotra.
|
Śr cze 16, 2004 11:32 |
|
 |
cieplutki
|
 Re: Pierwszeństwo św. Piotra-źródło powstania Papiestwa
Krzewicielu!
Apostołowie nie wiedzieli?Czy oni się o to pytali?
Czy może matka?Sama odpowiedź JEZUSA wskazuje,
że zakładał możliwość tego,o co Go pytano.Zganił tylko próżność.
To nie jest zaprzeczeniem pierwszeństwa Piotra.
A może oni nawet o tym wiedzieli i też chcieli być u
jego boku pierwszymi.Skąd wiesz?Zajrzysz do ich serc.
Skałą jest JEZUS.Zgodzę się.Ale JEZUS tak samo nazywa
"widzialną skałę" KEFA,twierdząc,że zbuduje na niej Kościół.
Urząd papieski nie był wtedy znany?Owszem.Kościół też.
Historycznym momentem narodzin Kościoła jest "pięćdziesiątnica".
Samo słowo Ecclesia (Kościół)jest wymienione w NT 2 razy.
Przecież Duch Święty miał przyjść i wszystkiego nauczyć.
Nie wszystko powstało od razu.Depozyt wiary rozwijał się stopniowo.
Co w tym dziwnego?
Piotr nie był Apostołem Pogan?Hmm...formalnie nie,ale to nie jest
do końca zgodne z jego słowami,iż Bóg wybrał Go spośród wszystkich,
by z jego ust usłyszeli poganie słowa Ewangelii.
Dlaczego on PIERWSZY kierował do nich Dobrą Nowinę?
Czy ja twierdzę,że Głową Kościoła nie jest Chrystus?
Idę za słowami pokornego Piotra,że nie można położyć innego fundamentu.
Mógł to zrobić tylko Bóg i zrobił:
"i na tej SKALE zbuduję mój Kościół(nie "właśnie buduję",ale "zbuduję")"
Nie ma innej skały,a jednak JEZUS ustanawia nową ,tj. KEFA.
Kefa z aramejskiego to SKAŁA.
Idąc dalej:
Czy faryzeusze posiadali Klucze Królestwa,czy poznania?
Czy gdyby tylko Piotr dostał władzę Apostolską,czy mogliby istnieć biskupi?Chyba nie..Więc z czystej formalności jest to dla mnie jasne.
Najpierw dostał ją Piotr,potem pozostali.Dostali nie tylko Władzę Apostolską,lecz i odpuszczania grzechów(co mógł robić tylko Bóg).
Z Panem Bogiem.
|
Śr cze 16, 2004 14:47 |
|
 |
cieplutki
|
Motku!
Brak czegoś w rodzaju "Kongregacji ds Czystości Wiary" sprawił
problem w RADZIE EKUMENICZNEJ(powołano przedstawicieli "doktrynalnych").Jaki problem?
Panuje taka anarchia myślenia,
iż tyle ile jest nauczycieli,tyle innych twierdzeń,a Ty nazywasz
metodę(Kongregacja)jedności DUCHA I MYŚLI szkodliwą.
No cóż.Masz prawo tak myśleć.Do mnie nie dociera anarchia.Wolę "teokratyczną" kongregację,
niż anarchiczne myślenie,które według Św.Piotra może prowadzić do zguby.Nie będę cytować.Wiesz,co mam na myśli.Nawet Apostołowie
kazali zamykać usta tym,którzy głoszą błędne poglądy,więc dlaczego
ma nie robić tego Kongregacja.To zupełnie jakby w przedsiębiorstwie,
które może mieć zły wpływ na zdrowie usunięto BHP-wca.
W Kościele Rzymsko-Katolickim w nauczaniu jest JEDNA NAUKA.
W Kościele "Biblijnie-Wierzących" jest kilkaset nauk.Żadnej pewności.
|
Śr cze 16, 2004 14:58 |
|
 |
cieplutki
|
Gudonow!
Nie ma dla mnie znaczenia,czy on był,czy nie był biskupem RZYMU.
Dla mnie ma znaczenie samo posłanie JEZUSA do Piotra-wiesz jakie...
Ono jest dla mnie ważne...Dzięki niemu wierzę,tak samo,jak w Prawdę
o Trójcy Świętej,na którą dowodów logiczno-racjonalnych nie znajdziesz.
|
Śr cze 16, 2004 15:02 |
|
 |
krzewiciel
|
Cieplutki
Ten cytat wygląda tak:
Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.
(Ew. Mateusza 16:18, Biblia Tysiąclecia)
A teraz zobaczmy dlaczego to [czyli Skała], tak wygląda? We wstępie do Biblii tysiąclecia napisano, że jest to dodatek TŁUMACZA. A teraz wyrzućmy dodatek, który ma ponoć ułatwić zrozumienie.
Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr, i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.
Zobaczmy jeszcze na kontekst:
Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr, i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.
(Ew. Mateusza 16:16-18, Biblia Tysiąclecia)
Bez dodatku tłumacza wygląda to inaczej, nieprawdaż? Co to jest za skała. Jest to wyznanie o Jezusie i prawda o Nim, skałą tą jest Mesjasz.
Skała jest tylko jedna. A nawet gdyby założyć, że Piotr to skała, odwołajmy się do terminologii Greckiej:
Petra- to skała
Petros- również.
I jaka różnica? To, że Petros można przesunąć, a Petrę nie przesuniesz za żadne skarby. Petros to Piotr, Petra, to Jezus. Co jest zresztą zgodne z tym:
A więc nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga - zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, gdzie kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus.
(List do Efezjan 2:19-20, Biblia Tysiąclecia)
Jeśli chodzi o kk to jest tak podzielony, że nie ma w nim najmniejszej jedności. Dowód? Charyzmatycy i neokatechumenat i jako przeciwieństwo ekipa wokół Rydzyka.
|
Cz cze 17, 2004 15:38 |
|
 |
jo_tka
|
Krzewiciel - to nie do końca tak (co do podziału Kościoła Katolickiego)
To o czym mówisz to tylko różny sposób przeżywania wiary, różne ścieżki dojścia do Boga, różne duchowości. Wiara jest dokładnie taka sama.
Przykład? Osobiście znam osobę, która po latach formacji w Neokatechumenacie zmieniła tę drogę na Opus Dei nie negując żadnego jej fragmentu. Tamto było cenne - teraz taki jest mój etap, bo takie jest moje powołanie...
Dla mnie piękna jest w Kościele katolickim - jedność w różnorodności
Ale to tylko dygresja 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz cze 17, 2004 15:59 |
|
 |
krzewiciel
|
jo_tka
Gdzież mowa o jedności, skoro jedni wszystkie inne wyznania nazywają sektami (polecam "anatomię sekty"), a inni mówią o zjednoczeniu (ciekawe, kto prowadzi dialog z sektą?)
Różnice są i to kolosaln. Jeśli jedni wierzą w dary uzdrawiania,a inni je negują, to jest podział. A jeśli mówisz o pięknie w różnorodności, to jest i ono posród protestantów
|
Cz cze 17, 2004 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Krzewicielu
Coś Ci się poplątało, pomyliłeś wspólnoty występujące w łonie Kościoła z sektami.
Charyzmatycy, Neokatechumenat, Opus Dei, Ruch Światło-Życie i wiele, wiele innych, działają, istnieją w ramach wypracowanych, ztwierdzonych norm -np.statuty w neokatechumenacie.
Wszystkie wspólnoty tworzą Kościół.
Sekty są oderwane od Kościoła.
|
Cz cze 17, 2004 18:20 |
|
|
|