Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 15:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna strona
 Ekumenizm ogólnie 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Ekumenizm ogólnie
Chrystus jest obecny cały, z Ciałem i Krwią, duszą i Bóstwem w każdej postaci eucharystycznej. Więcej, jest obecny cąły w każdym okruszku i każdej kropli.
Cytuj:
Sformułowanie to podkreśla również fakt obecności całego Chrystusa, to znaczy z Jego pełną ludzką naturą (Ciało, Krew i dusza) oraz Boską (Bóstwo). Pod postaciami chleba i wina spotykamy się z prawdziwym zmartwychwstałym Chrystusem, który, będąc Bogiem, równocześnie posiada pełną naturę ludzką. Gdzie jest Ciało Chrystusa, tam jest też Jego dusza i — na mocy unii osobowej — Jego Bóstwo. Przez Eucharystię "uobecnia się cały Chrystus, Bóg i człowiek" (Paweł VI, enc. Mysterium fidei; por. KKK 1374)".

Cały Chrystus obecny jest zarówno pod postaciami chleba, jaki pod postaciami wina, a także cały utajony jest pod każdą ich cząstką.
http://www.teologia.pl/m_k/zag06-3a.htm#1e

Wt gru 25, 2018 16:30

To dlatego problem osób, które nie tolerują glutenu, jest prosty do rozwiązania: przyjmując Eucharystię tylko pod postacią wina przyjmuje się "całego" Jezusa.

Ekumenicznie zastanawia mnie koloru korporału i puryfikaterza. Czytałem gdzieś (nie pamiętam gdzie), że kolor tej bielizny ołtarzowej w Prawosławiu jest czerwony i używa się zawsze czerwonego wina. W Katolicyzmie kolor puryfikaterza to zawsze kolor biały, a wino może być zarówno białe jak i czerwone. I muszę przyznać, że jako ministrant spotykam się częściej z winem białym, co jest związane z tym, że nie brudzi puryfikaterza tak, jak czerwone. A wiadomo, że nie jest takie proste wypranie puryfikaterza (albo jest on niszczony). Możecie wyprowadzić mnie z błędu, jeśli się mylę.

Wt gru 25, 2018 16:42
Moderator

Zbigniew3991 napisał(a):
Czytałem gdzieś (nie pamiętam gdzie), że kolor tej bielizny ołtarzowej w Prawosławiu jest czerwony i używa się zawsze czerwonego wina. W Katolicyzmie kolor puryfikaterza to zawsze kolor biały, a wino może być zarówno białe jak i czerwone.

Dprecyzuję: w katolicyzmie używa się zarówno białego (krk) jak i czerwonego wina (KKW np. grekokatolicy). Tak samo jest z korporałem i puryfikaterzem, których to kolor jest taki a nie inny m.in. ze wzgędów praktycznych, o czym wspomniałeś.

Wt gru 25, 2018 16:55

@ Małgosiaa

Dzieki za wyjaśnienie. Problem jednak w tym, że po przeczytaniu teologicznych wywodów mam jeszcze większy mętlik w głowie. No bo skoro przyjmuje się, że w Eucharystii obecny jest zmartwychwstały Chrystus w uwielbionym ciele, a przecież zlożył on w ofierze swoje nieuwielbione cialo, to by oznaczało, że Eucharystia nie ma związku z ofiarą Jezusa na krzyżu, czyli nie może być czymś, co nasz Pan nakazał czynić na Jego pamiątkę jeszcze przed złożeniem ofiary z samego siebie.

Wt gru 25, 2018 19:50
Moderator

Weź pod uwagę, że Jezus na ziemi był zarówno prawdziwym Człowiekiem i prawdziwym Bogiem i jako Bóg Człowiek złożył Siebie w ofierze za grzechy ludzi, a wcześniej, w czasie Ostatniej Wieczerzy przemienił chleb i wino w swoje Ciało i swoją Krew.

Wt gru 25, 2018 20:34

Biorę pod uwagę to, co zostało o Nim napisane i co sam powiedział. Zwaracam uwagę, że przecież nie jest napisane, że Jezus dokonał przemiany chleba i wina w swoje Cialo i swoją Krew.

Wt gru 25, 2018 20:54
Moderator

No jasne, a "Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje, bierzcie i pijcie, to jest Krew moja..." to niby co jest? Poza tym, chrześcijanie w Rzxymie byli oskarżani o kanibalizm. Jak myslisz dlaczego? Zjadali siebie nawzajem? Czy może spożywali Ciało i Krew Pańską?

Wt gru 25, 2018 20:59

Chrześcijanie byli fałszywie oskarżani o wiele rzeczy. Nie wiem, czy przypisywanie im kanibalizmu wynikało z tego, że sami twierdzili, iż spożywają cialo i krew Jezusa, czy też ktoś wyciągnął taki wniosek na podstawie jakiegoś manuskryptu, który wpadł mu w ręce.
Zwróć też uwagę, że w tzw. mowie eucharystycznej Jezus stwierdza, że kto spożywa jego Ciało i pije jego Krew ma życie wieczne (czas teraźniejszy). Mówi też, że kto w Niego wierzy, ma życie wieczne. Można zatem utożsamić spożywanie jego Ciała i Krwi z wiarą w Niego jako Mesjasza, zwłaszcza, że w tej samej mowie stwierdza, iż chlebem który On da jest ciało jego za życie świata.

Wt gru 25, 2018 21:56
No właśnie, jak sam piszesz, Jezus mówi iż chlebem który On da jest ciało jego za życie świata.. To przecież był główny kamień obrazy u Żydów.
Gdyby chodziło "tylko" o wiarę, Pan Jezus mógłby to wtedy wprost powiedzieć, złagodzić ten (niemożliwy dla pobożnych Żydów) wymóg. A On niczego nie sprostował. O czym to świadczy? Że mówił to śmiertelnie poważnie.

Wt gru 25, 2018 22:05

Wybawiony napisał(a):
@ Małgosiaa

Dzieki za wyjaśnienie. Problem jednak w tym, że po przeczytaniu teologicznych wywodów mam jeszcze większy mętlik w głowie. No bo skoro przyjmuje się, że w Eucharystii obecny jest zmartwychwstały Chrystus w uwielbionym ciele, a przecież zlożył on w ofierze swoje nieuwielbione cialo, to by oznaczało, że Eucharystia nie ma związku z ofiarą Jezusa na krzyżu, czyli nie może być czymś, co nasz Pan nakazał czynić na Jego pamiątkę jeszcze przed złożeniem ofiary z samego siebie.

Ostatnia Wieczerza i śmierć na krzyżu to całość. W czwartek po zmroku według hebrajskiej rachuby czasu jest już piątek (piątek zaczyna się czwartkowym zachodem słońca, sobota piątkowym zachodem słońca i tak dalej). Ostatnia Wieczerza i Śmierć odbywają się więc tego samego dnia. Jezus po wieczerzy wychodzi bezpośrednio do Ogrodu Oliwnego, ("Śpiewając psalmy i hymny" ze swoimi uczniami), gdzie modli się i rozpoczyna się Jego cierpienie (krwawy pot). Nie ma więc rozdziału - to wszystko, co się dzieje, to całość.

Jezus wie o tym, co się stanie, zgadza się na to. Judasz w czasie Wieczerzy już postanowił zdradę. Wszystko dla Jezusa było jawne, więc mógł wyrazić zgodę na to, żeby się ofiarować. Stąd Ostatnia Wieczerza ma ścisły związek z Golgotą. Gdyby Jezus nie wyraził zgody na śmierć podczas Wieczerzy oraz potem w Ogrójcu, nie mogłoby dojść do Jego okrutnej męki.

Wt gru 25, 2018 22:23

Oczywiście, że Jezus mówił bardzo poważnie, o czym świadczy chociażby użycie zwrotu "zaprawdę, zaprawdę powiadam wam". Tylko czy Żydzi brali pod uwagę to, że może On być obiecanym Mesjaszem? No i czy ich wyobrażenie o Mesjaszu było właściwe?
Poza tym Jezus często mówił w przypowieściach, a dopiero na osobności tłumaczył swoim uczniom o co chodzi.

@ Zbigniew 3991

Nie miałem na myśli Ostatniej Wieczerzy, tylko Eucharystię w rozumieniu katolickim.

Wt gru 25, 2018 22:30
Moderator

Zbigniew3991 napisał(a):
Jezus wie o tym, co się stanie, zgadza się na to. Judasz w czasie Wieczerzy już postanowił zdradę. Wszystko dla Jezusa było jawne, więc mógł wyrazić zgodę na to, żeby się ofiarować. Stąd Ostatnia Wieczerza ma ścisły związek z Golgotą. Gdyby Jezus nie wyraził zgody na śmierć podczas Wieczerzy oraz potem w Ogrójcu, nie mogłoby dojść do Jego okrutnej męki.

Litości!!! Kombinujesz jak koń pod górę. Jezus po to przyszedł na świat, aby go zbawić. Syn Boży już przed Wcieleniem wiedział na co się decyduje: "Ja się po to narodziłem i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo Prawdzie". Kilkakrotnie zapowiadał swoją mękę, więc nie pleć bzdur o zgodzie podczas Ostatniej Wieczerzy.
Wybawiony napisał(a):
Tylko czy Żydzi brali pod uwagę to, że może On być obiecanym Mesjaszem? No i czy ich wyobrażenie o Mesjaszu było właściwe?

O co Ty w ogóle pytasz? Przecież wszem i wobec wiadomo, że Żydzi nie brali pod uwagę, że Jezus to Mesjasz, bo wg nich Mesjasz miał wyzwolić Izrael spod rzymskiej okupacji.
Wybawiony napisał(a):
Nie miałem na myśli Ostatniej Wieczerzy, tylko Eucharystię w rozumieniu katolickim.

Żeby nie wiem w jaki sposób Ci tlumaczyć, to i tak nie przyjmiesz nawet do wiadomości, nie mówiąc już o przyjęciu jako faktu Eucharystii w rozumieniu katolickim, więc nie widzę sensu dalszych wyjaśnień, zwłaszcza, że tego (wyjaśnień) jest multum na tym forum.

Wt gru 25, 2018 22:52

@Wybawiony
Dla katolików Wieczerza pod postacią Chleba jest całościowa, bo ... tak twierdza katolicy. A jeżeli tak twierdzą, to jest to ich Tradycja. A Tradycja nie wynika z nauk zawartych w Piśmie ale jest obok Pisma. I tyle.

Małgosiaa napisał(a):
Wybawiony napisał(a):
Tylko czy Żydzi brali pod uwagę to, że może On być obiecanym Mesjaszem? No i czy ich wyobrażenie o Mesjaszu było właściwe?

O co Ty w ogóle pytasz? Przecież wszem i wobec wiadomo, że Żydzi nie brali pod uwagę, że Jezus to Mesjasz, bo wg nich Mesjasz miał wyzwolić Izrael spod rzymskiej okupacji.
Uczniowie Jezusa to byli Żydzi. Ci, którzy chodzili za Jezusem, którzy słuchali Jezusa i ci którzy witali Jezusa to byli Żydzi. Pierwsi chrześcijanie to byli Żydzi. Pierwszy Kościół, to byli tylko Żydzi.

Wt gru 25, 2018 23:58
Moderator

Kozioł napisał(a):
Dla katolików Wieczerza pod postacią Chleba jest całościowa, bo ... tak twierdza katolicy. A jeżeli tak twierdzą, to jest to ich Tradycja. A Tradycja nie wynika z nauk zawartych w Piśmie ale jest obok Pisma. I tyle.

Tradycja wynika z Pisma i nie jest dla katolików okok Pisma, ale razem z Pismem (Biblia i Tradycja i spójnik ma odpowiednie znaczenie). To taki szczegół, o którym dobrze wiesz, ale tylko ze znanych dla siebie powodów twierdzisz to co twierdzisz.
Kozioł napisał(a):
Uczniowie Jezusa to byli Żydzi. Ci, którzy chodzili za Jezusem, którzy słuchali Jezusa i ci którzy witali Jezusa to byli Żydzi. Pierwsi chrześcijanie to byli Żydzi. Pierwszy Kościół, to byli tylko Żydzi.

No i fajnie, że się wymądrzyłeś, ale nawet uczniowie:
"A myśmy się spodziewali, że On właśnie miał wyzwolić Izraela. Tak, a po tym wszystkim dziś już trzeci dzień, jak się to stało." (Łk21,24)

Śr gru 26, 2018 8:39

@Małgosiaa
To, że po Jego smierci nie rozpoznali Jego dzieła nic nie znaczy. Nikt by nie rozpoznał.

Czy Żydzi mieli Jezusa za Mesjasza, Pomazańca. Namaszczonego? |Tak! A kapłani świątynni własnie dlatego Wydali Jezusa na śmierć!!

Katolicy tak często powołują się na słowa Piotra: "Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego", a teraz o tym zapomniałaś?

Dlaczego Jezus wjechał do Jerozolimy na osiołku?

Nie pamiętasz też szyderstw strażników świątynnych : "Prorokuj nam, Mesjaszu, kto Cię uderzył?"

Za co kapłani wydali Jezusa na śmierć rzymianom? Przypomnę.
"Skoro dzień nastał, zebrała się starszyzna ludu, arcykapłani i uczeni w Piśmie i kazali przyprowadzić Go przed swoją Radę.... Zawołali wszyscy: Więc Ty jesteś Synem Bożym? Odpowiedział im: Tak. Jestem Nim. A oni zawołali: Na co nam jeszcze potrzeba świadectwa? Sami przecież słyszeliśmy z ust Jego."

Pytania Piłata też pewnie nie pamietasz:
"Którego chcecie, żebym wam uwolnił, Barabasza czy Jezusa, zwanego Mesjaszem?"

Tak, wielu, wielu Żydów uważało Jezusa za Mesjasza i własnie dlatego kapłani świątyni domagali się Jego śmierci.

Wszystkie cytaty pochodzą z Tysiąclatki abyś łatwiej mogła je znaleźć (a do poszukiwań zachęcam)

Śr gru 26, 2018 9:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna strona