Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 21:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
 Adwentyści Dnia Siódmego 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Więc dziwisz się, że obecnie też się go łamie? Czy zdajesz sobie sprawę, że podczas gdy jedni świętują Szabat w "TWOJĄ" sobotę, inni to robią w "TWOJĄ" niedzielę?

A czy Biblia mówi nam że mamy święcić niedziele czy powiedział nam to Jezus albo Apostołowie jeśli tak to wskaz mi w którym miejscu to pisze.
A co do święcenia sabatu to ja go staram się święcić tak jak mówi mi słowo Boże .A niedziela myślę że sam widzisz jak jest świecona.

Cytuj:
Ale to ludzie ustalili sobie, który dzień nazwać Szabatem. Jeśli się mylę, to mnie skoryguj podając źródła starożytne.

Tak zostały ukończone niebo i ziemia oraz cały ich zastęp. I ukończył Bóg w siódmym dniu dzieło swoje, które uczynił, i odpoczął dnia siódmego, od wszelkiego dzieła, które uczynił.” — Pierwsza Księga Mojżeszowa 1,1.2
I pobłogosławił Bóg dzień siódmy, i poświęcił go, bo w nim odpoczął od wszelkiego dzieła swego, którego Bóg dokonał w stworzeniu.” — Pierwsza Księga Mojżeszowa Nasi rodzice swiecili siudmy dzień.

Następnie w 2 Moj.26;5 czytamy, dlatego że Abraham był posłuszny głosowi mojemu i strzegł tego, co mu poleciłem, przykazań moich, przepisów moich i praw moich.
Widzimy ze Abraham miał przykazania i stosował sie do nich ,łacznie z sobotą.

Na to rzekł Pan do Mojżesza: Oto Ja spuszczę wam jako deszcz chleb z nieba! I wyjdzie lud, i będzie codziennie zbierał, ile mu potrzeba, abym go doświadczył, czy chce postępować według prawa mojego, czy też nie. Szóstego dnia zbierali pokarm w dwójnasób po dwa omery na każdego. Wtedy przyszli wszyscy przełożeni zboru i donieśli o tym Mojżeszowi. A on rzekł do nich: Tak powiedział Pan: Jutro będzie wypoczynek, poświęcony Panu, dzień sabatu. Upieczcie, co macie upiec, ugotujcie, co macie ugotować. Lecz wszystko, co zbędzie, przechowajcie do następnego rana. A dnia siódmego wyszli niektórzy z ludu, aby zbierać, lecz nic nie znaleźli. I rzekł Pan do Mojżesza: Jak długo będziecie się wzbraniali przestrzegać moich przykazań i moich praw?” — Druga Księga Mojżeszowa 16,4.22.23.27.29

Dla mnie jest to wystarczający dowód że sobota jest dniem świętym i że jest to siódmy dzień przekazywany z pokolenie na pokolenie i przetrwal do dzisiaj . Ponadto w słowniczku Bibli Katolickiej czytamy że sobota jest dniem świetym [sabatem]

Cytuj:
Jego misją było wypełnić CAŁE PRAWO - nic dziwnego.

I pokazać nam jak mamy żyć

Cytuj:
Kto i kiedy miał prawo wejść do synagogi? Wyobrażasz sobie Apostołów przemawiających uroczyście do Żydów w inny dzień niż Szabat? Wykorzystywali Szabat ze wzgl. na Żydów. To jest główne zadanie Apostołów - głosić Słowo Boże. Czy robili to tylko w Szabat?

Dz.13;14.15
(14) A oni z Perge powędrowali dalej i dotarli do Antiochii Pizydyjskiej. A w dzień sabatu weszli do synagogi i usiedli. (15) Po odczytaniu ustępów z zakonu i proroków, zwrócili się do nich przełożeni synagogi, mówiąc: Mężowie bracia, jeżeli macie coś do powiedzenia ku zbudowaniu ludu, mówcie.
Widzimy tu ze nie tylko żydów uczono w sabat

Dz 13;42-44
A gdy opuszczali synagogę, prosili ich, aby w następny sabat opowiedzieli im znowu o tych sprawach. (43) Kiedy zaś zgromadzeni w synagodze się rozeszli, poszło wielu Żydów i nabożnych prozelitów za Pawłem i Barnabą, którzy z nimi rozmawiali i nakłaniali ich, aby trwali w łasce Bożej. (44) A w następny sabat zebrało się prawie całe miasto, aby słuchać Słowa Bożego
Dz.15;17
) Mojżesz bowiem od dawien dawna ma po miastach takich, którzy go opowiadają, gdyż czyta się go w synagogach w każdy sabat.

Dz18;1-11
Potem opuścił Ateny i przyszedł do Koryntu. (2) Tam natknął się na pewnego Żyda, imieniem Akwila, rodem z Pontu, który świeżo przybył z Italii, i na Pryscyllę, żonę jego, dlatego że Klaudiusz zarządził, aby wszyscy Żydzi opuścili Rzym, i zbliżył się do nich; (3) a ponieważ uprawiał to samo rzemiosło, zamieszkał u nich i pracowali razem; byli bowiem z zawodu wytwórcami namiotów. (4) A w każdy sabat rozprawiał w synagodze i starał się przekonać zarówno Żydów, jak i Greków. (5) Kiedy jednak Sylas i Tymoteusz przyszli z Macedonii, Paweł oddał się całkowicie słowu, przedkładając Żydom świadectwa, że Jezus jest Chrystusem. (6) Lecz gdy mu się sprzeciwiali i bluźnili, otrząsnąwszy szaty, rzekł do nich: Krew wasza na głowę waszą, ja jestem czysty, od tej chwili pójdę do pogan. (7) I odszedłszy stamtąd, udał się do domu pewnego człowieka, imieniem Tycjusz Justus, bojącego się Boga, którego dom sąsiadował z synagogą. (8) A Kryspus, przełożony synagogi, uwierzył w Pana wraz z całym swoim domem, także wielu z Koryntian, którzy słuchali, uwierzyło i przyjmowało chrzest. (9) I rzekł Pan do Pawła w nocnym widzeniu: Nie bój się, lecz mów i nie milcz, (10) bo Ja jestem z tobą i nikt się nie targnie na ciebie, aby ci uczynić coś złego; mam bowiem wiele ludu w tym mieście. (11) I przebywał tam rok i sześć miesięcy, nauczając wśród nich Słowa Bożego.

W Antjochii Pisydyjskiej Apostołowie Barnabasz i Paweł potwierdzili swój stosunek do Soboty jako Dnia Pańskiego, gdy na prośbę pogan zwiastowali im Ewangelię "następnego sabatu".

Należy tu zauważyć dwie sprawy:
gdyby Sabat nie był ważny, apostołowie mogli zwołać zgromadzenie na jakikolwiek inny dzień, a nie czekając na drugi "sabat",

gdyby Jezus zniósł święcenie Soboty i zapoczątkował święcenie niedzieli apostołowie winni zwołać zgromadzenie na następny dzień (którym była właśnie niedziela), jako dzień święty chrześcijan, nie zaś czekać "drugiego sabatu". Oni jednak tego nie uczynili, gdyż Sobota była i została Dniem Świętym Dzieci Bożych również i w Nowym Testamencie! A oni sami, wierni Prawu, zachowywali Sabat jako Dzień Pański

So maja 10, 2008 16:06
"A czy Biblia mówi nam że mamy święcić niedziele czy powiedział nam to Jezus albo Apostołowie jeśli tak to wskaz mi w którym miejscu to pisze. "

A czy Biblia mowi nam o zniesieniu niewolnictwa? Nie wiec powinniśmy miec niewolnictwo, korzystasz z tel. komórkowego i samochodu ? Przeciez Jezus jeździł na osiołku albo na piechote ! Nic nie mowił że mamy jeździć samochodem ! Skad wiesz czy to nie luksus i grzech ?

So maja 10, 2008 18:39

Cytuj:
A czy Biblia mowi nam o zniesieniu niewolnictwa? Nie wiec powinniśmy miec niewolnictwo, korzystasz z tel. komórkowego i samochodu ? Przecież Jezus jeździł na osiołku albo na piechote ! Nic nie mowił że mamy jeździć samochodem ! Skad wiesz czy to nie luksus i grzech

Odnośnie niewolnictwa to poczytaj na forum temat Biblia a niewolnictwo .Zbyszek ciekawi to opisał.
Ale jeśli chodzi przestrzeganie sabatu ,tj soboty .
Ja przestrzegam ten dzień ,bo tak mi powiedział Ojciec nasz .Ja czynię to zgodnie ze swoim sumieniem ,oraz z tym co mi mówi Duch Świety,w moich myślach nie ma żadnej sprzeczności i ja szczerzę w to wierzę że sobota jest dniem świętym.Natomiast jeśli ty jesteś szczerze przekonany że dla ciebie niedziela jest dniem świętym ,i jeśli według ciebie czytając Biblię jesteś o tym przekonany i czynisz to zgodnie ze swoim sumieniem ,to nie mi ciebie osądzać .Każdego z nas osądzi Bóg .Biblia mówi że Bóg ma swoich ludzi w różnych kościołach ,więc ja nigdzie nie twierdzę że tylko adwentyści wejdą do królestwa Bożego .
Dodam tylko,że gdy byłem katolikiem święciłem niedzielę ,to byłem przekonany że mam rację .Natomiast gdy poznałem adwentystów i zacząłem czytać pismo moje myśli były sprzeczne z moim sumieniem.Czytając Pismo widziałem że mam święcić sobotę,natomiast inny głos mówił mi żebym nie zawracał sobie tym głowy ,tyle ludzi święci niedzielę a ty chcesz święcić sobotę .Przecież ich jest większość to oni muszą mieć rację .Była to walka w moim umyślę i wierzę że wygrał w niej Bóg. :-)
Natomiast jeśli chodzi o telefony i samochody .Bóg pozwala nam mieć majętności ,jeśli to służy dobru ,a nie zaślepia nam Boga .

So maja 17, 2008 8:05

1 Niektórzy przybysze z Judei nauczali braci: «Jeżeli się nie poddacie obrzezaniu według zwyczaju Mojżeszowego, nie możecie być zbawieni»1.
2 Kiedy doszło do niemałych sporów i zatargów między nimi a Pawłem i Barnabą, postanowiono, że Paweł i Barnaba, i jeszcze kilku spośród nich uda się w sprawie tego sporu do Jerozolimy, do Apostołów i starszych. 3 Wysłani przez Kościół szli przez Fenicję i Samarię, sprawiając wielką radość braciom opowiadaniem o nawróceniu pogan.
4 Kiedy przybyli do Jerozolimy, zostali przyjęci przez Kościół, Apostołów i starszych. Opowiedzieli też, jak wielkich rzeczy Bóg przez nich dokonał. 5 Lecz niektórzy nawróceni ze stronnictwa faryzeuszów oświadczyli: «Trzeba ich obrzezać i zobowiązać do przestrzegania Prawa Mojżeszowego». 6 Zebrali się więc Apostołowie i starsi, aby rozpatrzyć tę sprawę.
7 Po długiej wymianie zdań przemówił do nich Piotr: «Wiecie, bracia, że Bóg już dawno wybrał mnie spośród was, aby z moich ust poganie usłyszeli słowa Ewangelii i uwierzyli2. 8 Bóg, który zna serca, zaświadczył na ich korzyść, dając im Ducha Świętego tak samo jak nam3. 9 Nie zrobił żadnej różnicy między nami a nimi, oczyszczając przez wiarę ich serca. 10 Dlaczego więc teraz Boga wystawiacie na próbę, wkładając na uczniów jarzmo, którego ani ojcowie nasi, ani my sami nie mieliśmy siły dźwigać. 11 Wierzymy przecież, że będziemy zbawieni przez łaskę Pana Jezusa tak samo jak oni».
12 Umilkli wszyscy, a potem słuchali opowiadania Barnaby i Pawła o tym, jak wielkich cudów i znaków dokonał Bóg przez nich wśród pogan.(Dzieje 15)
Może się to nie odnosi w prost do szabatu, radzę dobrze czytać Biblie. :biggrin:

So maja 17, 2008 12:53

Hotori napisałeś[/quote]Może się to nie odnosi w prost do szabatu, radzę dobrze czytać Biblie.
Cytuj:
Uważam że to się wcale nie odnosi do sabatu .
Trzeba by tu zobaczyć że w czasach Mojżesza były dwa prawa .Moralne i ceremonialne .
Prawem moralnym jest dziesięć przykazań które Bóg spisał na kamiennych tablicach własnym palcem które następnie polecił Mojżeszowi włożyć do Arki Przymierza .

VMoj.5;22 ) Słowa te wypowiedział Pan na górze donośnym głosem do całego waszego zgromadzenia spośród ognia, chmury i mgły, a nic nie dodał. Spisał zaś je na dwu kamiennych tablicach, które mi dał.
Albo w następnym wersecie
IIMoj.31;18 A gdy dokończył rozmowy z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, zapisane palcem Bożym.
następnie
IIMoj.40;20-21 A wziąwszy Świadectwo włożył je do Skrzyni, założył drążki u Skrzyni, a z wierzchu umieścił na Skrzyni wieko. (21) I wniósł Skrzynię do przybytku, i zawiesił kotarę zasłaniającą, i zakrył Skrzynię Świadectwa, jak Pan nakazał Mojżeszowi

Natomiast prawo ceremonialne zostało spisane przez Mojżesza i złożone obok Arki.
VMoj.31;24-26 A gdy Mojżesz spisał do końca słowa tego zakonu w księdze, (25) to dał Mojżesz Lewitom, którzy nosili Skrzynię Przymierza Bożego, taki rozkaz: (26) Weźcie księgę tego zakonu i połóżcie ją z boku Skrzyni Przymierza Pana, Boga waszego, i niech będzie tam świadkiem przeciwko tobie,

Widzimy tu wyraźnie że były dwa zakony moralny i ceremonialny.

Wiec z chwilą śmierci Jezusa został zniesiony zakon przykazań przepisów ,czyli ten Mojzeszowy ,który stanowił jarzmo dla żydów
Natomiast dekalog pozostał do dziś .

Odnośnie obrzezania zacytuję Pawła
List do Kor.7;19
Obrzezanie nie ma żadnego znaczenia i nieobrzezanie nie ma żadnego znaczenia, ale tylko przestrzeganie przykazań Bożych.
Wyrażenie przykazania Boże apostoł Paweł zawsze odnosi do Dekalogu ,natomiast jeśli wspomina o zakonie Mojżeszowym stosuje takie określenia jak ,ustawy ,przepisy itd.

Cz maja 22, 2008 18:58

Hotori napisałeś Może się to nie odnosi w prost do szabatu, radzę dobrze czytać Biblie.

Trzeba by tu zobaczyć że w czasach Mojżesza były dwa prawa .Moralne i ceremonialne .
Prawem moralnym jest dziesięć przykazań które Bóg spisał na kamiennych tablicach własnym palcem które następnie polecił Mojżeszowi włożyć do Arki Przymierza .

VMoj.5;22 ) Słowa te wypowiedział Pan na górze donośnym głosem do całego waszego zgromadzenia spośród ognia, chmury i mgły, a nic nie dodał. Spisał zaś je na dwu kamiennych tablicach, które mi dał.
Albo w następnym wersecie
IIMoj.31;18 A gdy dokończył rozmowy z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, zapisane palcem Bożym.
następnie
IIMoj.40;20-21 A wziąwszy Świadectwo włożył je do Skrzyni, założył drążki u Skrzyni, a z wierzchu umieścił na Skrzyni wieko. (21) I wniósł Skrzynię do przybytku, i zawiesił kotarę zasłaniającą, i zakrył Skrzynię Świadectwa, jak Pan nakazał Mojżeszowi

Natomiast prawo ceremonialne zostało spisane przez Mojżesza i złożone obok Arki.
VMoj.31;24-26 A gdy Mojżesz spisał do końca słowa tego zakonu w księdze, (25) to dał Mojżesz Lewitom, którzy nosili Skrzynię Przymierza Bożego, taki rozkaz: (26) Weźcie księgę tego zakonu i połóżcie ją z boku Skrzyni Przymierza Pana, Boga waszego, i niech będzie tam świadkiem przeciwko tobie,

Widzimy tu wyraźnie że były dwa zakony moralny i ceremonialny.

Wiec z chwilą śmierci Jezusa został zniesiony zakon przykazań przepisów ,czyli ten Mojzeszowy ,który stanowił jarzmo dla żydów
Natomiast dekalog pozostał do dziś .

Odnośnie obrzezania zacytuję Pawła
List do Kor.7;19
Obrzezanie nie ma żadnego znaczenia i nieobrzezanie nie ma żadnego znaczenia, ale tylko przestrzeganie przykazań Bożych.
Wyrażenie przykazania Boże apostoł Paweł zawsze odnosi do Dekalogu ,natomiast jeśli wspomina o zakonie Mojżeszowym stosuje takie określenia jak ,ustawy ,przepisy itd.

Cz maja 22, 2008 18:59

Dlaczego wciąż trudno mi się pogodzić z nauczaniem Adwentystów? Gdyż widzę pewną niekonsekwencję.

romulus napisał(a):
Mcfunthomas napisał
Cytuj:
Więc dziwisz się, że obecnie też się go łamie? Czy zdajesz sobie sprawę, że podczas gdy jedni świętują Szabat w "TWOJĄ" sobotę, inni to robią w "TWOJĄ" niedzielę?

A czy Biblia mówi nam że mamy święcić niedziele czy powiedział nam to Jezus albo Apostołowie jeśli tak to wskaz mi w którym miejscu to pisze.
"Powiedział" sam Jezus przez ewangelistę Łukasza; również przez Ap. Pawła, np. w Gal 4 (o frag. z Łukasza pisałem już nieco). Poza tym to co zacytowałeś w ogóle nie ma bezpośredniego związku z Twoim komentarzem. Chyba nie zrozumiałeś właściwie tego co przeczytałeś. ;-)

romulus napisał(a):
A co do święcenia sabatu to ja go staram się święcić tak jak mówi mi słowo Boże .A niedziela myślę że sam widzisz jak jest świecona.
Ja wiem jak się święci i szabat i niedzielę - to kwestia serca a nie ustalonego przepisu. To tak jakby powiedzieć, że skoro są złodzieje, to Dekalog jest do niczego.
Święcenie szabatu przez Żydów rozumiem. Przez chrześcijan - mogę zrozumieć.

Nasuwa mi się pytanie: czy zmartwychwstanie PANA nie jest powodem do świętowania niedzieli? Czy szabat nie jest czasem cieniem rzeczy przyszłych? Zapowiedzią: OTO WSZYSTKO NOWYM CZYNIĘ? Bóg odpoczął i w niedzielę zaczał wszystko nowe, wprowadził nowy wymiar, tj. objawił zwycięstwo nad ostatnim wrogiem, ŚMIERCIĄ.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Ale to ludzie ustalili sobie, który dzień nazwać Szabatem. Jeśli się mylę, to mnie skoryguj podając źródła starożytne.

Tak zostały ukończone niebo i ziemia oraz cały ich zastęp.
[...]
Dla mnie jest to wystarczający dowód że sobota jest dniem świętym i że jest to siódmy dzień przekazywany z pokolenie na pokolenie i przetrwal do dzisiaj . Ponadto w słowniczku Bibli Katolickiej czytamy że sobota jest dniem świetym [sabatem]
Ja tu nie widzę dowodu. Znów nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Ja pytam: skąd wiadomo, że obecne soboty w naszym kalendarzu są akurat dniami szabatowymi wg. kalendarza żydowskiego, czy też konsekwencją obliczania tego dnia w czasach antycznych. To takie pytanie poboczne.

Co do słowniczka Biblii katolickiej - może przytoczysz całość, bo to co podałeś wygląda na wyrwane z kontekstu - a tego nie znoszę.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Jego misją było wypełnić CAŁE PRAWO - nic dziwnego.
I pokazać nam jak mamy żyć
No i pokazali. :D Szkoda, że nie zawsze ich rozumiemy.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Kto i kiedy miał prawo wejść do synagogi? Wyobrażasz sobie Apostołów przemawiających uroczyście do Żydów w inny dzień niż Szabat? Wykorzystywali Szabat ze wzgl. na Żydów. To jest główne zadanie Apostołów - głosić Słowo Boże. Czy robili to tylko w Szabat?

Dz.13;14.15
(14) A oni z Perge powędrowali dalej i dotarli do Antiochii Pizydyjskiej.
A w dzień sabatu weszli do synagogi i usiedli. (15) Po odczytaniu ustępów z zakonu i proroków, zwrócili się do nich przełożeni synagogi, mówiąc: Mężowie bracia, jeżeli macie coś do powiedzenia ku zbudowaniu ludu, mówcie.
Widzimy tu ze nie tylko żydów uczono w sabat
Gdzie tu widzisz pogan? ;-)

romulus napisał(a):
Dz 13;42-44
A gdy opuszczali synagogę, prosili ich, aby w następny sabat opowiedzieli im znowu o tych sprawach. (43) Kiedy zaś zgromadzeni w synagodze się rozeszli, poszło wielu Żydów i nabożnych prozelitów za Pawłem i Barnabą, którzy z nimi rozmawiali i nakłaniali ich, aby trwali w łasce Bożej. (44) A w następny sabat zebrało się prawie całe miasto, aby słuchać Słowa Bożego
Tu można przyjąć, że byli tam również poganie. Choć nie jest to oczywiste. Mogło oznaczać niemal wszystkich Żydów i prozelitów z miasta.

romulus napisał(a):
Dz.15;17
) Mojżesz bowiem od dawien dawna ma po miastach takich, którzy go opowiadają, gdyż czyta się go w synagogach w każdy sabat.
Przykład judaizmu. Po co? :)

romulus napisał(a):
Dz18;1-11
Potem opuścił Ateny i przyszedł do Koryntu. (2) Tam natknął się na pewnego Żyda, imieniem Akwila, rodem z Pontu, który świeżo przybył z Italii, i na Pryscyllę, żonę jego, dlatego że Klaudiusz zarządził, aby wszyscy Żydzi opuścili Rzym, i zbliżył się do nich; (3) a ponieważ uprawiał to samo rzemiosło, zamieszkał u nich i pracowali razem; byli bowiem z zawodu wytwórcami namiotów. (4) A w każdy sabat rozprawiał w synagodze i starał się przekonać zarówno Żydów, jak i Greków.
[...]
Przykład nauczania w szabat zarówno Żydów, jak i Greków.

romulus napisał(a):
W Antjochii Pisydyjskiej Apostołowie Barnabasz i Paweł potwierdzili swój stosunek do Soboty jako Dnia Pańskiego, gdy na prośbę pogan zwiastowali im Ewangelię "następnego sabatu".
Apostołowie byli Żydami, prawda? Więc Szabat mogli świętować. Nauczanie w szabat wykorzystywali ze wzgl. na Żydów i na sytuacje w tamtych czasach. To oczywiste. Pytanie tylko jest następujące: czy tylko w szabat głoszone było Słowo Boże?

romulus napisał(a):
Należy tu zauważyć dwie sprawy:
gdyby Sabat nie był ważny, apostołowie mogli zwołać zgromadzenie na jakikolwiek inny dzień, a nie czekając na drugi "sabat",
Robili różnie - zależało od okoliczności. Pamiętasz np. sprawę Pawła w Atenach, Dz 17,16nn?
Czekając na nich w Atenach, Paweł burzył się wewnętrznie na widok miasta pełnego bożków. Rozprawiał też w synagodze z Żydami i z bojącymi się Boga i codziennie na agorze z tymi, których tam spotykał. Niektórzy z filozofów epikurejskich i stoickich rozmawiali z nim: Cóż chce powiedzieć ten nowinkarz - mówili jedni, a drudzy: - Zdaje się, że jest zwiastunem nowych bogów - bo głosił Jezusa i zmartwychwstanie. Zabrali go i zaprowadzili na Areopag, i zapytali: Czy moglibyśmy się dowiedzieć, jaką to nową naukę głosisz? Bo jakieś nowe rzeczy wkładasz nam do głowy. Chcielibyśmy więc dowiedzieć się, o co właściwie chodzi.
To tylko jeden przykład wskazujący na fakt, że głoszenie Słowa odbywało się w różne dni. Głoszenie Słowa to świętowanie Zmartwychwstania Pana, ogłaszanie radosnej wieści (euangelion).
Jeśli zakłada się, że zesłanie Ducha Św. było w 50. dzień po zmartwychwstaniu, to również nie wychodzi to na Szabat (patrz żydowskie święto Siwan) - to taka dygresja.

romulus napisał(a):
gdyby Jezus zniósł święcenie Soboty i zapoczątkował święcenie niedzieli apostołowie winni zwołać zgromadzenie na następny dzień (którym była właśnie niedziela), jako dzień święty chrześcijan, nie zaś czekać "drugiego sabatu". Oni jednak tego nie uczynili, gdyż Sobota była i została Dniem Świętym Dzieci Bożych również i w Nowym Testamencie! A oni sami, wierni Prawu, zachowywali Sabat jako Dzień Pański
Pierwsi chrześcijanie byli głównie Żydami. Wierzącym w Rzymie Paweł napisał w Rz 14,5n:
Jeden czyni różnicę między poszczególnymi dniami, drugi zaś uważa wszystkie za równe: niech się każdy trzyma swego przekonania. Kto przestrzega pewnych dni, przestrzega ich dla Pana, a kto jada wszystko - jada dla Pana. Bogu przecież składa dzięki. A kto nie jada wszystkiego - nie jada ze względu na Pana, i on również dzięki składa Bogu.

Poza tym, w ST jest wyraźnie napisane jak przestrzegać Szabatu. Są tam wskazówki od Boga. I nie chodzi w tym momencie o jakieś prawo ceremonialne, skoro piszesz, że szabat to składowa Prawa Moralnego (choć dla mnie szabat to właśnie sprawa przepisu ceremonialnego). Jako jedyne z dziesięciu należy zachowywać w wyznaczone dni, a nie zawsze.

1 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!
- ZAWSZE.
2 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! - ZAWSZE.
3 Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy. - ZAWSZE.
4 Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. - *** CO 7 DNI ***
5 Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie. - ZAWSZE.
6 Nie będziesz zabijał. - ZAWSZE.
7 Nie będziesz cudzołożył. - ZAWSZE.
8 Nie będziesz kradł. - ZAWSZE.
9  Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek. - ZAWSZE.
10 Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego. - ZAWSZE.

Mam więc pytanie:
Przestrzegacie tych poniższych wytycznych? Bo właśnie w DEKALOGU jest dokładnie napisane tak:
Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić.
Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia.
Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram.
W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty.

Tak więc: czy przestrzegacie DEKALOGU w całości, czy TYLKO w części?

Na innym forum zapytałem:
W ST wyraźnie jest napisane, że Bóg zakazał wszelkiej pracy, nawet przygotowywania posiłku, tzn. zbierania manny, przepiórek; a wg. treści Wj 16,23 wygląda na to, że nawet przyrządzanie posiłków ograniczało się do sześciu dni. Nawet rozpalanie ognia (ogrzewanie domu i przyrządzanie posiłków) było włączeniem do właściwego rozumienia święcenia Szabatu - wg. Wj 35,1nn.
Odpowiedź była niejasna wymijająca. Może więc Ty mi coś o tym napiszesz? Było by miło. :-) Jak jest MORALNA różnica między nieprzestrzeganiem jednego przykazania a nieprzestrzeganiem połowy przykazania?

Wj 16,23
A on rzekł do nich: Oto, co Pan chciał wam powiedzieć: Dniem świętym spoczynku, szabatem poświęconym dla Pana, jest dzień jutrzejszy. Upieczcie, co chcecie upiec, i ugotujcie, co chcecie ugotować. Wszystko zaś, co wam zbywa, odłóżcie na dzień następny.

Wj 35,1nn
Mojżesz zebrał całe zgromadzenie Izraelitów i powiedział do nich: Oto, co Pan nakazał wam wypełnić: Sześć dni będziesz wykonywał pracę, ale dzień siódmy będzie dla was świętym szabatem odpoczynku dla Pana; ktokolwiek zaś pracowałby w tym dniu, ma być ukarany śmiercią. Nie będziecie rozpalać ognia w dniu szabatu w waszych mieszkaniach.

Warto też przemyśłeć to, co wyszło spod klawiatury HOTORI na temat Żydów, z którymi ma kontakt.

Ja sobie świętuję różnie. Generalnie większym dla mnie powodem świętowania jest świętowanie niedzieli. Poza tym, bagaż związany ze świętowaniem szabatu jest dziś nie do udźwignięcia. Sam Pan Szabatu już o tym wspomniał.

Pozdrawiam

Pt maja 23, 2008 0:01

napisałeś
Cytuj:
"Powiedział" sam Jezus przez ewangelistę Łukasza; również przez Ap. Pawła, np. w Gal 4 (o frag. z Łukasza pisałem już nieco)

To są tylko według mnie sugestie .
Cytuj:
OTO WSZYSTKO NOWYM CZYNIĘ? Bóg odpoczął i w niedzielę zaczał wszystko nowe,

Czy ty uważasz że Jezus miał tu na myśli sobotę ,i gdzie ty widzisz że Bóg odpoczął w niedziele .
Na początku Bóg poświęcił siódmy dzień ,czyli sobote,za czasów Abrachama ,Mojżesza, za czasów Jezusa przykazania jak i sabat były cały czas ,apostołowie również przestrzegali sabatu .Łuk. 23,54-56; 24,1 Ten fragment wymienia w kolejności trzy dni. Dzień, w którym umarł Chrystus — dzień przygotowania — piątek.

Dzień, w którym Jezus odpoczął w grobie — sabat — sobota.

Dzień, w którym Jezus zmartwychwstał — dzień pierwszy — niedziela.

Sabat jest oczywistą sobotą, siódmym dniem tygodnia. Jest nią niedwuznacznie

Widać że Jezus w sabat był w grobie ,czyli odpoczął
Izaj. 66,22.23 W nowym niebie i na nowej ziemi będziemy zachowywać sabat każdego tygodnia.

Czy ty uważasz że sabat który był od początku i który bedzie na nowej ziemi Jezus ,Który jest panem sabatu i tym który go nam dał oraz tym który go sam przestrzegał zniusł by go po swojej smierci .

Cytuj:
kalendarza żydowskiego, czy też konsekwencją obliczania tego dnia w czasach antycznych. To takie pytanie poboczne.

Co do słowniczka Biblii katolickiej - może przytoczysz całość, bo to co podałeś wygląda na wyrwane z kontekstu - a tego nie znoszę.

Zydzi dawniej przestrzegali sabat w sobotę i nadal go przestrzegają.

Jeśli chodzi cytat który podałem ze słowniczka Bibli Tysiąclatki to dokładnie znaczy to co ja napisałem .
Nie mogę go podać w całości bo nie posiadam tej Bibli jeśli by ktoś miał na forum to prosił bym o podanie go w całości.
Zwruć jeszcze uwagę jak jesteś na mszy niedzielnej to ksiądz na poczontku czyta rozpoczynamy pierwszy dzień tygodnia.

Cytuj:

Zwróć uwagę że jako jedyne przykazanie ma na początku pamiętaj aby ludzie nie zapomnieli.

Cytuj:
Przestrzegacie tych poniższych wytycznych? Bo właśnie w DEKALOGU jest dokładnie napisane tak

Ja posiłek przygotowuje w piątek do zachodu słońca ,a w sabat jedynie go odgrzewał .
Czyli według ciebie palę ogień .
I tu właśnie trzeba zrozumieć co Jezus poprzez krzyż zniósł .

A to można zrozumieć poprzez czytanie całej Bibli z modlitwa.
Pozdrawiam :razz:

Pt maja 30, 2008 18:57
heh jak dla mnie dyskusja nie ma sensu. Romulu ty poświecasz sobote dla Pana a ja niedziele. Pytanie w czym problem ? Czy ja i mcfunthomas nie zostawiamy jednego dnia w tygodniu dla Pana ? Zarówno my jak i Ty czcimy jakiś dzień. Już ci pisał mcfun.. ze twoja sobota jest dla nas niedzielą. Dla mnie niedziela jest szczególnym dniem bo w tym dniu Chrystus zmartwychstał .

So maja 31, 2008 12:53

Cytuj:

Szabat obchodzą tylko obrzezani. A i jeszcze sabat obchodzą czarownice, poprawnie brzmi szabat.
Więc czemu wystawiamy Boga na próbę? Jezus Chrystus jest Panem Szabatu.

So maja 31, 2008 13:44

lereeeek ja odpowiadam bo prosił mnie oto mcfunthomas

mcfunthomas napisałeś
Cytuj:
Nawet rozpalanie ognia (ogrzewanie domu i przyrządzanie posiłków) było włączeniem do właściwego rozumienia święcenia Szabatu - wg. Wj 35,1nn.
Odpowiedź była niejasna wymijająca. Może więc Ty mi coś o tym napiszesz? Było by miło. Smile Jak jest MORALNA różnica między nieprzestrzeganiem jednego przykazania a nieprzestrzeganiem połowy przykazania?

Dodam bo ostanio nie miałem czasu .
Jezus w przypowieści o owcy wpadłej w sabat w przepaść co powiedział do żydów.
Albo gdy faryzeusze oskarżali Jezusa o uzdrawianie chorych w sabat to co im powiedział.Jan 7.22,23 Oto Mojżesz dał wam obrzezanie - ale nie pochodzi ono od Mojżesza, lecz od przodków4 - i wy w szabat obrzezujecie człowieka. 23 Jeżeli człowiek może przyjmować obrzezanie nawet w szabat, aby nie przekroczono Prawa Mojżeszowego, to dlaczego złościcie się na Mnie, że w szabat uzdrowiłem całego człowieka.

Jest więcej przykładów Biblijnych w których Jezus potępiaŻydów że z sabatu uczynili jarzmo .
Tak więc palenie ognia żimą w piecach czy jest grzechem .Chyba Jezus nie chciał by aby ktoś zamarzł w domu jeśli mieszka gdzieś na biegunie północnym albo się rozchorował .Owszem powinniśmy przynieść sobie i przygotować drewno lub czym dany piec jest opalany ,aby w sabat nie rąbać tego drewna .
Albo inny przykład czy gdy będzie się palił nap.dom sąsiada czy ja jako adwentysta mam nie brać w tym udziału w sabat .Oczywiście że mam pomóc w gaszeniu.Co ze mnie byłby za chsześcijanin gdybym się temu przyglądał.

Wiec ja staram się przestrzegać tego przykazania w całości tak ja ja to rozumiem czytając pismo pozdrawiam :razz:

So maja 31, 2008 14:15
Wiesz dla mnie ważne jest że zyjesz jakimiś wartościami itd. Dla mnie niedziela jest tym dziem który jest dla Pana. W Tym dniu odpoczywam , modle sie wiecej, ide do kościoła , nie pracuje i tyle. A jeżeli coś robie to robie to nie jako prace ale jako relaks np podlewanie kwiatków albo kąpiel w basenie , jeziorze. Trzeba sie szanowac i nie mozna kogoś potepiac za to ze czci dany dzien w taki czy inny sposób. Ja sądze że Bóg to nie tyran i dla niego wazne jest ze pamietamy o Nim i że takie przykazanie jest. JEzeli mam exam w niedziele czy w sobote to musze jechac ,. nie ma bata. Nie sądze że Bóg bedzie zadowolony z tego że zaniedbałem obowiązki .

Pn cze 02, 2008 13:08

romulus napisał(a):
mcfunthomas witaj

napisałeś
Cytuj:
"Powiedział" sam Jezus przez ewangelistę Łukasza; również przez Ap. Pawła, np. w Gal 4 (o frag. z Łukasza pisałem już nieco)

To są tylko według mnie sugestie .
Bo taka właśnie jest hebrajska retoryka. Ona nie dowodzi tylko wskazuje. Tak mówią jej znawcy i ja to przyjmuję i nie raz się przekonałem o jej słuszności.

romulus napisał(a):
Cytuj:
OTO WSZYSTKO NOWYM CZYNIĘ? Bóg odpoczął i w niedzielę zaczał wszystko nowe,

Czy ty uważasz że Jezus miał tu na myśli sobotę ,i gdzie ty widzisz że Bóg odpoczął w niedziele .
Myślę, że miał na myśli przymierze - co najmniej.

Ja nie pisałem, by Bóg odpoczął w niedzielę. On, tak na marginesie, w ogóle nie musi odpoczywać. ;-)

romulus napisał(a):
Na początku Bóg poświęcił siódmy dzień ,czyli sobote,za czasów Abrachama ,Mojżesza, za czasów Jezusa przykazania jak i sabat były cały czas ,apostołowie również przestrzegali sabatu .Łuk. 23,54-56; 24,1 Ten fragment wymienia w kolejności trzy dni. Dzień, w którym umarł Chrystus — dzień przygotowania — piątek.

Dzień, w którym Jezus odpoczął w grobie — sabat — sobota.

Dzień, w którym Jezus zmartwychwstał — dzień pierwszy — niedziela.

Sabat jest oczywistą sobotą, siódmym dniem tygodnia. Jest nią niedwuznacznie.
Tyle, że ten dzień nie wypada jednocześnie na całym świecie - są przecież strefy czasowe. Więc cała sprawa Szabatu opiera się na techniczych ustaleniach. W przeciwieństwie do innych przykazań. Mylę się?

romulus napisał(a):
Widać że Jezus w sabat był w grobie ,czyli odpoczął
Izaj. 66,22.23 W nowym niebie i na nowej ziemi będziemy zachowywać sabat każdego tygodnia.
Patrząc na różne zdania z Biblii uważam, że sprawa Nowej Ziemi i Nowego Nieba... jest wielowarstwowa. Nie mam pewności co do tego, ale z tego co czytałem, to podobno ten werset odnosi się do okresu po pochwyceniu Kościoła. Może też być tak, że Bóg na nowo ustali jakieś święta - dziś chyba nikt z wierzących nie obchodzi święta nowiu?! U Adwentystów to jest? Bo szczerze nie wiem - więc pytam.

romulus napisał(a):
Czy ty uważasz że sabat który był od początku i który bedzie na nowej ziemi Jezus ,Który jest panem sabatu i tym który go nam dał oraz tym który go sam przestrzegał zniusł by go po swojej smierci.
Bóg nie raz zmieniał ustalenia co do świąt, więc czemu nie? Jeśli Jezus zniósł ustalenia dot. szabatu takiego jak opisuje ST, to nic mnie nie zdziwi. Święta są dla człowieka, coś mają "mówić". Gdy tracą sens - Bóg je "kasuje". O tym też można poczytać w ST. Nie chce mi się szukać konkretnych namiarów - gdzieś u proroków.

romulus napisał(a):
Cytuj:
kalendarza żydowskiego, czy też konsekwencją obliczania tego dnia w czasach antycznych. To takie pytanie poboczne.

Zydzi dawniej przestrzegali sabat w sobotę i nadal go przestrzegają.
Ale ja się zastanawiam nad zmianą liczenia dni wg. kalendarza. Obecny kalendarz a ten sprzed np 2000 lat to chyba nie to samo. Zastanawiam się jak się to pokrywało. Poza tym przypominam sprawę stref czasowych na świecie, które jednoznacznie pokazują, że obchodzienie szabatu jest umowną, lokalną sprawą. Szabat w Sydney nie wypada w tym samym czasie co np. szabat w Honolulu. A wręcz w inny dzień. Czyli Żydzi w Sydney obchodzą szabat w swoją sobotę, a Żydzi z Honolulu obchodzą szabat w "sydney'ową" niedzielę. ;-)

romulus napisał(a):
Jeśli chodzi cytat który podałem ze słowniczka Bibli Tysiąclatki to dokładnie znaczy to co ja napisałem .
Nie mogę go podać w całości bo nie posiadam tej Bibli jeśli by ktoś miał na forum to prosił bym o podanie go w całości.
OK. Wg. tego słowniczka - bo mam go przed oczami - sobota to siódmy dzień tygodnia. Pisze tam też, że Szabat jest znakiem przymierza Boga z Izraelem (z ciała) i środkiem uświęcenia ludu Bożego.

Dla chrześciajan - przymierze jest w Jezusie. A punkt kulminacyjny w Niedzielę - bo bez zmartwychwstania daremna jest nasza wiara. Stąd też moje podejście jest takie: Niedziela jest najważniejszym dniem tygodnia - bo jest kotwicą mojej wiary.

romulus napisał(a):
Zwruć jeszcze uwagę jak jesteś na mszy niedzielnej to ksiądz na poczontku czyta rozpoczynamy pierwszy dzień tygodnia.
Nie jestem...bo nie jestem katolikiem. Nie wiem skąd takie założenie przyjąłeś... ;-)

romulus napisał(a):
Cytuj:

Zwróć uwagę że jako jedyne przykazanie ma na początku pamiętaj aby ludzie nie zapomnieli.
No właśnie - bo to podstawa przymierza. Pisał też o tym - nie wprost - Hotori. Pisze też o tym słowniczek, na który się powołujesz. ;-)

romulus napisał(a):
Cytuj:
Przestrzegacie tych poniższych wytycznych? Bo właśnie w DEKALOGU jest dokładnie napisane tak

Ja posiłek przygotowuje w piątek do zachodu słońca ,a w sabat jedynie go odgrzewał .
Czyli według ciebie palę ogień .
I tu właśnie trzeba zrozumieć co Jezus poprzez krzyż zniósł .

A to można zrozumieć poprzez czytanie całej Bibli z modlitwa.
Pozdrawiam :razz:
I nie zauważyłeś, że przestrzeganie przykazania po części, jest po prostu nieprzestrzeganiem przykazania.

Przypomina mi się sytuacja Żydów, którzy zaczęli manipulować treścią przykazań - z szabatem włącznie - by usprawiedliwiać się przed Bogiem i twierdzić, że się je przestrzega.

Stąd też moje spojrzenie: albo przestrzegasz DEKALOG albo nie. Jezus jako PAN SZABATU (czyt. PAN BÓG) zniósł DEKALOG ST w jego ST-formie.

Część przykazań dodatkowo wzmocnił, np. nie tylko NIE ZABIJAJ ale i NIE GNIEWAJ SIĘ; a pewne jakby zniósł: nie musisz przestrzegać przykazania NIE BĘDZIESZ WYKONYWAĆ ŻADNEJ PRACY... - wyjaśnienie jak "zachowywać" SZABAT.

romulus napisał(a):
Jest więcej przykładów Biblijnych w których Jezus potępiaŻydów że z sabatu uczynili jarzmo .
Ale to Bóg ustalił to, że nie wolno wykonywać ŻADNEJ PRACY, NIE WOLNO PRZYGOTOWYWAĆ POSIŁKÓW...a tego też nie przestrzegacie - jeśli dobrze rozumiem. Jeśli macie do SZABATU podejście Jezusowe, to nie jest ono podejściem jakie dał Bóg wiele wieków temu na dymiącej górze..., prawda? Tak czy inaczej nie przestrzegacie DEKALOGU ST, tylko zmodyfikowany DEKALOG - a te modyfikacje są np. pochodzenia PANA SZABATU - JEZUSA?

romulus napisał(a):
lereeeek ja odpowiadam bo prosił mnie oto mcfunthomas
No właśnie. ;-) Bo chciałem wiedzieć jakie są podstawy pewnych prawd wiary.

Ale nie znaczy to, że leeeerek nie może pisać tu swojej opinii. ;-)

Pozdrawiam

N cze 08, 2008 16:27

Cytuj:
Tyle, że ten dzień nie wypada jednocześnie na całym świecie - są przecież strefy czasowe. Więc cała sprawa Szabatu opiera się na techniczych ustaleniach.

Wiemy że każdy dzień zgodnie z Biblią zaczyna się o zachodzie ,Nie wiem co mają wspólnego strefy czasowe z sabatem .Wiemy im bardziej na zachód od Polski np. sabat będzie się zaczynał później .Więc ja tu niczego nie zgodnego nie widzę .Ta kwestia jest dla mnie bardzo jasna.

Cytuj:
Nie mam pewności co do tego, ale z tego co czytałem, to podobno ten werset odnosi się do okresu po pochwyceniu Kościoła.
Ja uważam że na nowej ziemi będziemy obchodzić sabat .

Cytuj:
Bóg nie raz zmieniał ustalenia co do świąt, więc czemu nie

Ale nie widzę w całej Bibli aby Bóg albo Jezus zniósł jedno z dziesieciu przykazań.

Cytuj:
Ale ja się zastanawiam nad zmianą liczenia dni wg. kalendarza. Obecny kalendarz a ten sprzed np 2000 lat to chyba nie to samo

Nic się nie zmieniło .

Cytuj:
zmartwychwstania daremna jest nasza wiara.

z tym się z tobą zgadzam ale nie zamienię sabatu na niedzielę .

Cytuj:
I nie zauważyłeś, że przestrzeganie przykazania po części, jest po prostu nieprzestrzeganiem przykazania.

Ja tego przykazanie przestrzegam w całości a nie po cześci .Posilek pisałem ze przygotowujemy w piatek .A odnosnie odgrzania posiłku czy też ogrzania mieszkania jest to inna kwestia .Musisz zwrócić uwagę że na pustyni nie trzeba było palic ognia aby się ogrzać .Niestety w naszym klimacie trzeba .

Cytuj:
le to Bóg ustalił to, że nie wolno wykonywać ŻADNEJ PRACY, NIE WOLNO PRZYGOTOWYWAĆ POSIŁKÓW...a tego też nie przestrzegacie - jeśli dobrze rozumiem. Jeśli macie do SZABATU podejście Jezusowe, to nie jest ono podejściem jakie dał Bóg wiele wieków temu na dymiącej górze..

nikt nie przygotowuje posiłków .A że tak zapytam to kto dał nam przykazania na dymiącej Górze Bóg Ojciec ,czy Bóg syn :-)

Pt cze 13, 2008 8:33

A jeszcze od nośnie soboty podam strone na której jest ciekawy artykuł może komuś to pomoże w zrozumieniu który dzień.
http://www.dekalog.pl/eliasz/szady/dzien_p.htm :-D

Pt cze 13, 2008 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona