Rozważania na temat I Listu do Tymoteusza
Autor |
Wiadomość |
muzzy
|
 Re: Rozważania na temat I Listu do Tymoteusza
mkb napisał(a): muzzy napisał(a): To, że Pismo Św jest bez sensu a zwłaszcza List do Tymoteusza to ja wiem Nigdzie nie napisałam, ze Pismo św. czy powyższy list są bez sensu, ale ze to twoje rozumowanie jest bez sensu. Wykaż sens fragmentu i mój brak sensu.
_________________ Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way. C.H.
|
So maja 19, 2012 10:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): weźmiesz kawałek Pisma św. i wszystko doslownie bez jakiegoś kontekstu historycznego i w ogóle odrobiny myślenia...tak nie można. czyli twoim zdaniem powinien być nawet NAKAZ bycia żonatym jeśli chce się zostać księdzem? przecież sam chyba widzisz, ze to bez sensu. + moje wcześniejsze posty w tym temacie. Pismo św. było pisane pod natchnieniem Ducha św. Ten sam Duch św. działa cały czas w świecie i pozwala nam, chrześcijanom, odnosić nasza współczesność do Pisma św. - z sensem! ...a nie bez sensu, jakby ten tekst był martwy.
|
So maja 19, 2012 10:26 |
|
 |
muzzy
|
mkb napisał(a): mkb napisał(a): weźmiesz kawałek Pisma św. i wszystko doslownie bez jakiegoś kontekstu historycznego i w ogóle odrobiny myślenia...tak nie można. czyli twoim zdaniem powinien być nawet NAKAZ bycia żonatym jeśli chce się zostać księdzem? przecież sam chyba widzisz, ze to bez sensu. Pismo św. było pisane pod natchnieniem Ducha św. Ten sam Duch św. działa cały czas w świecie i pozwala nam, chrześcijanom, odnosić nasza współczesność do Pisma św. - z sensem! ...a nie bez sensu, jakby ten tekst był martwy. A masz coś więcej oprócz garści ogólników? Bo niczego w ten sposób nie tłumaczysz.
_________________ Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way. C.H.
|
So maja 19, 2012 10:55 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus zapodał już wiele linków o celibacie Zapewnie wielokrotnie w nich podawane było osadzenie celibatu w Ewangelii - powtórzę zaatem po raz enty - Ewaangelia wg Mateusza (19,12n). Powtórzę zatem po raz enty, żeby po raz enty czytelników z błędu wyprowadzić: viewtopic.php?p=649445#p649445 - Wartość polskich przekładów Biblii - przykłady błędów
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So maja 19, 2012 11:07 |
|
 |
muzzy
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Elbrus zapodał już wiele linków o celibacie Zapewnie wielokrotnie w nich podawane było osadzenie celibatu w Ewangelii - powtórzę zaatem po raz enty - Ewaangelia wg Mateusza (19,12n). Powtórzę zatem po raz enty, żeby po raz enty czytelników z błędu wyprowadzić: viewtopic.php?p=649445#p649445 - Wartość polskich przekładów Biblii - przykłady błędów No proszę - czyli Mateusz pisze o eunuchach a nie celibatariuszach?
|
So maja 19, 2012 11:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
muzzy napisał(a): A masz coś więcej oprócz garści ogólników? Bo niczego w ten sposób nie tłumaczysz. hmm...o co ci właściwie chodzi? co nazywasz ogólnikami? ty interpretujesz Pismo Sw. bardzo doslownie, bez związku z przemijającym czasem, a ja interpretuje inaczej. myślę, ze cie nie przekonam do mojej interpretacji i odwrotnie...
|
So maja 19, 2012 16:12 |
|
 |
jesienna
|
mkb napisał(a): ludzie zamężni, nie maja czasu na zajmowanie się sprawami innych. jeszcze jak są dzieci..jak taki kapłan miałby pełnić swoja posługę? zaniedbywać parafie? czy zaniedbywać rodzinę? ...kiedyś za czasów Apostołów życie tez było inne...nie wiem, ale w dzisiejszym świecie, zwłaszcza w miastach gdzie takie tłumy do Kościoła przychodzą, np. w czasie świąt, spowiedzi trwające całymi dniami itd...wiem, bo znajomy kapłan mi mówił, jak jest zmęczony po całym dniu spowiadania. rodzina takiego kapłana musiałaby być całkowicie zaniedbana, jeśli chciałby swoja prace wykonywać właściwie. oprócz zajęć każdego dnia, kapłani tez modlą się za ludzi (poza godzinami pracy), jeśli w ogóle ten zawód ma jakieś "godziny pracy"...muszą przecież być dyspozycyjni. poza tym, nie oszukujmy się...ktoś kto ma męża czy żonę, chce się podobać mężowi czy zonie, a na modlitwę jest mnie czasu i religijność jest tez zupełnie inna. temu wszystkiemu przeczą przykłady pastorów w zborach ewangelickich wiekszość z nich bardzo dobrze godzi posługę duszpasterską oraz działania ewangelizacyjne z obowiązkami wobec swojej rodziny
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
So maja 19, 2012 18:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): temu wszystkiemu przeczą przykłady pastorów w zborach ewangelickich wiekszość z nich bardzo dobrze godzi posługę duszpasterską oraz działania ewangelizacyjne z obowiązkami wobec swojej rodziny Co więcej w kościołach unijnych katoliccy księża także świetnie godzą małżeństwo i posługę kapłańską. Tylko w obrządku rzymskim jest bezwarunkowy, obowiązkowy celibat księży (choc i tu wydawane są dyspensy i księża sobie jakoś z tymi babami radzą;) ).
|
So maja 19, 2012 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...a co to są kościoły unijne?
Ostatnio edytowano N maja 20, 2012 3:17 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N maja 20, 2012 3:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ewangeliści nie są dla mnie autorytetem, bo nie zgadzam się z nimi co do wielu spraw.
Wierze, ze Kościół Katolicki jest prowadzony przez Ducha św. i wie co robi utrzymując celibat.
|
N maja 20, 2012 3:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): ...a co to są kościoły unijne? Racja, powinno byc "unickie". mkb napisał(a): Ewangeliści nie są dla mnie autorytetem, bo nie zgadzam się z nimi co do wielu spraw.
Wierze, ze Kościół Katolicki jest prowadzony przez Ducha św. i wie co robi utrzymując celibat. A to juz jest co najmniej brak precyzji. Jak juz wspomniałem kościoły unickie (a właściwie Katolickie Kościoły wschodnie) będące częścią KK (KRK jest najliczniejsza ale nie jedyną grupa w KK) nie mają przymusowego celibatu i sobie z tym radzą.
|
N maja 20, 2012 6:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szczerze mówiąc pierwsze słyszę, ze w KK są jakieś inne KK niż KRK  poza tym to, ze ktoś coś robi i z czymś tam sobie radzi, nie znaczy, ze ma racje.
|
N maja 20, 2012 7:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): szczerze mówiąc pierwsze słyszę, ze w KK są jakieś inne KK niż KRK  To z historii Polski pała! A Unia Brzeska i Synod Zamojski nic ci nie mówi? W Polsce oprócz KRK są zarejestrowane: - Kościół katolicki obrządku ormiańskiego - Kościół katolicki obrządku bizantyjsko-ukraińskiego - Kościół Katolicki w RP obrządek bizantyńsko-słowiański (neounicki) A o przejmowaniu cerkwi i przymusowym wcielaniu prawosławnych do Kościoła grekokatolickiego w czasie IIRP tez nie uczyli??
|
N maja 20, 2012 8:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): poza tym to, ze ktoś coś robi i z czymś tam sobie radzi, nie znaczy, ze ma racje. No to sobie w stopę strzeliłeś, bo oni podlegają zwierzchnictwu papieża. Czyżby papa B16 (podobnie jak JP2 i jego poprzednicy) nie miał racji?
|
N maja 20, 2012 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): W Polsce oprócz KRK są zarejestrowane: - Kościół katolicki obrządku ormiańskiego - Kościół katolicki obrządku bizantyjsko-ukraińskiego - Kościół Katolicki w RP obrządek bizantyńsko-słowiański (neounicki) Oraz mające wspólne pochodzenie Polski Narodowy Kościół Katolicki, Kościół Polskokatolicki i Kościół Starokatolicki, a także powstały niezależnie od nich Kościół Starokatolicki Mariawitów (dawniej noszący nazwę "Kościół Katolicki Mariawitów").
|
N maja 20, 2012 9:38 |
|
|
|