Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 23, 2025 21:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona
 Ekumenizm potępiony 
Autor Wiadomość
Post Re: ekumenizm potępiony

Znowu to ultramontes. Dla mnie sa tak samo wiarygodni jak Strażnica

N cze 24, 2012 20:34

mykitos napisał(a):

Znowu to ultramontes. Dla mnie sa tak samo wiarygodni jak Strażnica

Czy tez mam powiedzieć, że Strażnica i Gość Niedzielny są sobie równoznaczne?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N cze 24, 2012 20:36
Endek napisał(a):

Absolutnie nie!
Ja czytuję GN i całkiem dobre sa tam artykuły.
Dlatego zamiast ultramontes polecam www.opoka.pl lub www.apologetyka.katolik.pl

N cze 24, 2012 21:00

mykitos napisał(a):
Endek napisał(a):

Absolutnie nie!
Ja czytuję GN i całkiem dobre sa tam artykuły.
Dlatego zamiast ultramontes polecam http://www.opoka.pl lub http://www.apologetyka.katolik.pl

Są na ultramontes dobre teksty i warto czasem tam zaglądnąć. Sedekiem nie jestem.Twoje strony jak diabeł święconej wody unikały i unikają normalnej dyskusji dotyczącej V2. Ostatnie sygnały z Watykanu świadczą, że za V2 Rzym nie będzie chciał ginąć i dobrze.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N cze 24, 2012 21:05
Endek napisał(a):
Twoje strony jak diabeł święconej wody unikały
To nie sa moje strony tylko strony katolickie. Ja nie jestem ich autorem
Moderacja tego forum powie to samo

N cze 24, 2012 21:09

mykitos napisał(a):

Dwa lata wstecz mówiła co innego.

N cze 24, 2012 21:10
Endek napisał(a):
mykitos napisał(a):

Dwa lata wstecz mówiła co innego.

A to ciekawe
Nie zauważylem tego

N cze 24, 2012 21:17

Endek napisał(a):
Nie może przeczyć, gdyż wtedy dogmat o nieomylnosci orzeczeń KK byłby bardzo śmieszny.

A jednak uważacie, że przeczy, więc sami traktujecie dogmat o nieomylności orzeczeń KK jako "bardzo śmieszny" :shock:

Cytuj:
Moderniści po V2 nieomylność traktują jako jakąś zmienną niewiadomą, która może być inna za każdym razem, kiedy przyjdzie ochota rządzącym do głowy coś zmienić. Przeczy to oczywiście zarówno Tradycji Kościoła jak i naukom teologów.

Po pierwsze, nauki teologów nie mają mocy doktrynalnej - tak Kościół zawsze nauczał. Po drugie, to wy traktujecie nieomylność jako jakąś "zmienną niewiadomą": Trydent był fajny, więc jest nieomylny, a SV2 jest niefajny, więc się pomylił :shock:

Cytuj:
Sedekiem nie jestem.Twoje strony jak diabeł święconej wody unikały i unikają normalnej dyskusji dotyczącej V2.

A to ciekawe, bo sedewakantyści traktują FSSPX tak samo, jak Rzym, jeśli nie gorzej..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 25, 2012 7:23

mykitos napisał(a):
To nie sa moje strony tylko strony katolickie

Chciałeś powiedzieć ze modernistyczne, bo o katolickości ich lepiej nic nie mówić.

Pn cze 25, 2012 9:05

Johnny99 napisał(a):

A jednak uważacie, że przeczy, więc sami traktujecie dogmat o nieomylności orzeczeń KK jako "bardzo śmieszny" :shock:

Już bardzo wielu posoborowych duchownych stwierdza, ze po V2 mamy do czynienia z reformowanym katolicyzmem, który doktrynalnie różni się od wiary KK. V2 to zamach na dogmat o nieomylności KK.Wiara KK i Kościoła reformowanego postkatolickiego jest zupełnie inna i tego nikt o zdrowych zmysłach nie zaprzeczy

Johnny99 napisał(a):
Po pierwsze, nauki teologów nie mają mocy doktrynalnej - tak Kościół zawsze nauczał.

Co KK nauczał to ja dobrze wiem i dałem wystarczającą ilość przykładów Jego orzeczeń. Teologowie KK tylko się na nie powoływali.

Johnny99 napisał(a):
Po drugie, to wy traktujecie nieomylność jako jakąś "zmienną niewiadomą": Trydent był fajny, więc jest nieomylny, a SV2 jest niefajny, więc się pomylił :shock:

Trydent nic innowacyjnego nie wprowadził, tylko był odpowiedzią na protestancką rewoltę z jej licznymi herezjami, które nie spoczęły na laurach i dały o sobie znać na V2 w pełnej krasie.

Johnny99 napisał(a):
sedewakantyści traktują FSSPX tak samo, jak Rzym, jeśli nie gorzej..

Sedewakantysci byli silnie zwalczani przez abp. Lefebvre'a oraz usuwani z FSSPX, stąd obopólna niechęć pomiędzy tymi zdrowymi nurtami tradycji katolickiej.Szkoda, że są podzieleni. Korzystam z opieki sakramentalnej księży FSSPX i zauważam także pomiędzy nimi u jednych skłonności do sede a u drugich do trwania przy Rzymie choć za cenę częściowego nieposłuszeństwa, ale tylko dla obcych katolickiej wierze nowinek. Wewnątrz FSSPX nie ma jakiegoś silnego twardego monolitu, tylko też istnieje jakaś forma tolerancji dla tych obu postaw. Wszędzie przecież są bardziej i mniej radykalne poglądy. Stolica Apostolska prowadząc negocjacje z FSSPX, chcąc nie chcąc przystaje na ich argumenty, choć nie brak głosów wewnątrz Kościoła posoborowego o możliwej rewolcie wobec Ojca Świętego Benedykta XVI, szczególnie w niemieckojęzycznych państwach.

Pn cze 25, 2012 9:33
Są jeszcze konklawiści. Ci poszli dalej - wybrali własnego papieża ponieważ papież rzymski jest heretykiem i apostatą od wiary katolickiej

Pn cze 25, 2012 21:01
mykitos napisał(a):
Są jeszcze konklawiści. Ci poszli dalej - wybrali własnego papieża ponieważ papież rzymski jest heretykiem i apostatą od wiary katolickiej

Najwidoczniej stanowią mniej zdrowy nurt tradycji katolickiej :-)

Pn cze 25, 2012 21:14
Alus napisał(a):

Zależy dla kogo- czy dla Endeka czy dla współczsnych katolików?

Pn cze 25, 2012 21:22
mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):

Zależy dla kogo- czy dla Endeka czy dla współczsnych katolików?

Dla Endeka - sedewakantystów i lefebrystów uznał za zdrowy nurt.
Bo my posoborowi, wedle Endeka, jesteśmy heretykami.

Pn cze 25, 2012 21:26
Alus napisał(a):
Bo my posoborowi jak to powtarza systematycznie jesteśmy heretykami.

To niech w takim razie Endek utworzy swój kościół i zostanie w nim papieżem

Pn cze 25, 2012 21:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona