Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 24, 2025 6:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Następna strona
 Katolicy - Prawosławni 
Autor Wiadomość

"Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich". Ef 4,6

Chrystus nie jest Bogiem?

So cze 11, 2005 19:39
Zobacz profil WWW

"Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich". Ef 4,6

Chrystus nie jest Bogiem?

Jest, ale został zrodzony przed wiekami z Ojca. Czy Ty i Twój ojciec macie identyczne geny? Bo to może moje synostwo jest jakieś inne ;) Kiedy stajemy z ojcem obok siebie to ja np. zauważam duuże różnice. Widzę że czeka mnie mięsień piwny i siwe włosy. Pzdr!

N cze 12, 2005 6:37

POD IMIENIEM ŚW. ATANAZEGO
[...]
Inna jest bowiem osoba Ojca, inna Syna, inna Ducha Świętego.
Lecz Ojca i Syna i Ducha Świętego jedno jest Bóstwo, równa chwała, współwieczny majestat.
Jaki Ojciec, taki Syn, taki Duch Święty.
Niestworzony Ojciec, niestworzony Syn, niestworzony Duch Święty.
Niezmierzony Ojciec, niezmierzony Syn, niezmierzony Duch Święty.
Wiekuisty Ojciec, wiekuisty Syn, wiekuisty Duch Święty.
Wszelako nie trzej wiekuiści, lecz Jeden wiekuisty.
Jako też nie trzej niestworzeni, ani trzej niezmierzeni, lecz Jeden niestworzony i Jeden niezmierzony.
Także wszechmogący Ojciec, wszechmogący Syn, wszechmogący Duch Święty.
A jednak nie trzej wszechmogący, lecz jeden Wszechmogący.
Tak Ojciec Bogiem, Syn Bogiem, Duch Święty Bogiem.
A przecie nie trzej bogowie, lecz jeden jest Bóg.
Tak Ojciec Panem, Syn Panem, Duch Święty Panem.
A przecie nie trzej panowie, lecz jeden jest Pan.
Gdyż jak pojedynczo każdą osobę, Bogiem i Panem wyznawać Chrześcijańska prawda nam każe, tak trzech bogów lub trzech panów utrzymywać Katolicka religia zabrania.
Ojciec od nikogo nie utworzony, ani stworzony, ani zrodzony.
Syn od Ojca samego jest nie utworzony, ani stworzony, ale zrodzony.
Duch Święty od Ojca i Syna, nie utworzony, ani stworzony, ani zrodzony, lecz pochodzący.
Jeden więc Ojciec nie trzej ojcowie, jeden Syn nie trzej synowie, jeden Duch Święty nie trzej duchowie święci.
A w tej Trójcy nic wcześniejszego albo późniejszego, nic większego albo mniejszego, ale wszystkie trzy osoby są sobie współwiekuiste, i równe.
Tak więc we wszystkim i wszędzie, jak już wyżej powiedziano, i w Trójcy jedność, i w jedności Trójcę czcić należy.
Kto więc chce być zbawionym, tak niechaj o Trójcy trzyma.
[...]

N cze 12, 2005 14:04
Zobacz profil WWW

Szkoda tylko że św.Atanazy nie zdołał przekonać pozostałych biskupów i samego Ducha Św. do innego pokierowania świętym, nieomylnym w wykładni wiary Soborem Powszechnym w Nicei w roku 325.

N cze 12, 2005 14:42

Ja i Ojciec jedno jesteśmy." (J 10, 30)

J 14,28 "Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie."

pozdrawiam ;)

Pn cze 13, 2005 13:37

Didymos - a co zamierzasz tym udowodnić? Nierówność Osób Boskich?
Prosiłabym jednak o chociaż szczątkowe komentowanie cytatów...

Pn cze 13, 2005 15:23

Didymos - a co zamierzasz tym udowodnić? Nierówność Osób Boskich?
Prosiłabym jednak o chociaż szczątkowe komentowanie cytatów...

Chcę tym pokazać jak bardzo używanie cytatów z PS może utrudnić dialog. To uwaga do Ultramontanina.

Pn cze 13, 2005 15:27

Ależ to właśnie ty i Nektariusz czepiliście się dosłownego brzmienia jakiegoś fragmentu PŚ.

Prosiłem Cię kiedyś, abyś chociaż przytoczył jakieś teksty Ojców Kościoła na temat filioque, to Ci się nie chciało.

Pn cze 13, 2005 18:00
Zobacz profil WWW

Ależ to właśnie ty i Nektariusz czepiliście się dosłownego brzmienia jakiegoś fragmentu PŚ.

Prosiłem Cię kiedyś, abyś chociaż przytoczył jakieś teksty Ojców Kościoła na temat filioque, to Ci się nie chciało.

Pismo Święte i prywatne(tak na marginesie - ileż można powtarzać??) opinie Ojców Kościoła traktuje jedynie jako pomocnicze. PS można odczytać baaardzo opatrznie a nad Ojcami nie zawsze powiewał Duch Święty.

To na czym buduje swoje wypowiedzi to w głównej mierze oficjalne dokumenty Kościoła Chrystusowego... niestety w większości przeterminowane już dla KK.

Pn cze 13, 2005 21:26

Wszystkim Prawosławnym w Wigilię Bożego Narodzenia życzę wielu Łask Bożych.
Niech nadchodzące dni przynoszą pokój i radość w sercach, rodzinach i całym bliższym i dalszym otoczeniu.

Wszystkiego dobrego :)

Pt sty 06, 2006 6:02
i ziemia grotę ofiaruje Niedostępnemu.
Aniołowie głoszą chwałę z pasterzami,
a w ślad za gwiazdą kroczą magowie,
dla nas bowiem urodziło się
Dziecię Małe, Przedwieczny Bóg!

Ja równiez zycze Wam Błogosławieństwa Bożego i wszelkiej obfitości darów w Nowym Roku

Pt sty 06, 2006 8:42

Z serca Wam dziękuję :bukiet: !! To bardzo miłe z Waszej strony :-D Jeszcze raz dzięki za pamięć :przytul:

ps. Belizariuszu, podziwiam ! zadałeś nawet sobie trud by odnaleźć tłumaczenie fragmentu Bożonarodzeniowego nabożeństwa - jest to jedna ze stichir :-D

Pt sty 06, 2006 12:32

Oj, nie stichira, tylko kondak ! Z rozpędu źle napisałem :D Pierwszy w ogóle tego typu utwór, skomponowany przez św. Romana Melodosa, tego samego który napisał pierwszy akafist (poświęceony Bogorodzicy) :)

Pt sty 06, 2006 12:41

Paschalis napisał(a):
No, nie do końca. Jest jeszcze kwestia filioque. Katolicy uznają, że Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna, podczas gdy prawosławni, że pochodzi od Ojca przez Syna. Notabene, to właśnie ta różnica podzieliła nasze wyznania w XI w.
Zgoda, jest to różnica. Ale - precyzując - Credo jest czymś innym niż sformułowane dogmaty, jak sądzę. Bo jeśli dodanie filioque do Credo było ingerencją w dogmat, to tym samym Kościół Rzymu przyznaje się do zmiany dogmatycznej, a więc zaprzeczenia tego w co dotychczas wierzył.

Pisząc, że KrK uznaje wszystkie dogmaty prawosławia miałem na myśli te orzeczenia, które zostały nazwane dogmatami w czasie Kościoła niepodzielonego:)

Śr sty 24, 2007 19:43

(z przesuniętego wątku...)
Paschalis napisał(a):
No, nie do końca. Jest jeszcze kwestia filioque. Katolicy uznają, że Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna, podczas gdy prawosławni, że pochodzi od Ojca przez Syna. Notabene, to właśnie ta różnica podzieliła nasze wyznania w XI w.
Zgoda, jest to różnica. Ale - precyzując - Credo jest czymś innym niż sformułowane dogmaty, jak sądzę. Bo jeśli dodanie filioque do Credo było ingerencją w dogmat, to tym samym Kościół Rzymu przyznaje się do zmiany dogmatycznej, a więc zaprzeczenia tego w co dotychczas wierzył.

Dodanie do Credo nie jest tym samym co zaprzeczenie Credo, również wtedy gdy traktujemy je jako dogmat. Zauważ, że Credo Nicejskie jest inne od Credo Konstantynopolitańskiego. Nie są sprzeczne, ale są pewne elementy nowe i to właśnie świadczy o rozwoju doktryny. :)

Cytuj:
Pisząc, że KrK uznaje wszystkie dogmaty prawosławia miałem na myśli te orzeczenia, które zostały nazwane dogmatami w czasie Kościoła niepodzielonego:)

Zgoda. Tylko, że w takim razie to samo można powiedzieć w drugą stronę, czyli że i prawosławie uznaje wszystkie dogmaty KK z czasów Kościoła niepodzielonego. ;)

Śr sty 24, 2007 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Następna strona