Ekumenizm - tak, ale jaki?
| Autor |
Wiadomość |
|
Paul Bodrum
|
Nie wydaje mi sie nawet, by ten ruch wniosl cokolwiek pozytywnego od jego zainicjowania do teraz; owszem, ludzie z kosciolow spotykaja sie, podrozuja po swiecie od konferencji do konferencji, ale co sie zmienilo? Spojrz chocby na dyskusje tutaj ... Zblizenie miedzy ludzmi moze nastapic tylko przez zblizenie do Jezusa. Im blizej Jezusa, tym blizej siebie.
_________________ Milujcie prawde i pokoj (Zach. 8:19b)
|
| Śr cze 07, 2006 9:36 |
|
|
|
 |
|
chrześcijanin
|
Paul Bodrum napisał(a): Nie wydaje mi sie nawet, by ten ruch wniosl cokolwiek pozytywnego od jego zainicjowania do teraz; owszem, ludzie z kosciolow spotykaja sie, podrozuja po swiecie od konferencji do konferencji, ale co sie zmienilo? Sam sobie odpowiedziałeś - "ludzie z kosciolow spotykaja sie, podrozuja po swiecie od konferencji do konferencji"  Z tego powodu zmuszeni są chociaż przez moment zastanowić się "a może ci drudzy mają rację". Paul Bodrum napisał(a): Spojrz chocby na dyskusje tutaj ...
No cóż. Sam też byłem wojowniczo nastawiony do KRzK,ale z tego wyrosłem
Też wchodziłem (nawet na tym forum) w spory z katolikami, które do niczego nie prowadziły. Po jakims czasie dałem sobie spokój - gdyby Bóg był w tym to byłyby jakieś pozytywne rezultaty.
Rozumiem ten mechanizm psychologiczny - ktoś przychodzi i podważa to na czym opiera się katolicyzm, więc katolicy po prostu się bronią. Efekt jest taki, że katolickiemu forumowiczowi protestantyzm kojarzy się z negacją i psioczeniem. Wielka szkoda, ze przez to katolicy nie poznają pozytywnych stron wiary ewangelicznej  Z resztą nic dziwnego - żaden z piszących tu protestantów tych pozytywnych stron nie prezentuje.
Fakt, że ton wypowiedzi tak często oburza forumowiczów, że dyskusja staje się w minimalnym stopniu merytoryczna - sięga się po coraz bardziej prymitywne argumenty, bo jak ktoś koniecznie chce znaleźć argument to go znajdzie 
|
| Śr cze 07, 2006 10:12 |
|
 |
|
marcin_jarzębski
|
odnośnie jeszcze kwestii Theotokos, proste pytanie.
Czy w chwili narodzin Jezusa był on Bogiem i człowiekiem, czy tylko człowiekiem? Czy Maryja rodząc Jezusa rodziła tylko człowieka czy cała osobę Bogia i Człowieka. Ogromna wiekszosć dominacji chrześcijańskich nie odrzuca terminu Theotokos, naweet Asyryjski Kościół Wschodu go przyjmuje!
godunow napisał(a): Odmian protestntyzmu tych oficjalnych jest około 8 tysiecy Odmian katolicyzmu tych oficjaych około 1 tysiaca Wykrzyknik W tym paru papieży np. u Koptów oczywista nieprawda. Kosciół Katolicki jest jeden, kosciołów partykularnych jest wiele ale zachowują one jedność ze soba poprzez tą sama wyznawaną wiarę! Schizmatycy to inna sprawa, skąt wzieło się te 1tyś? tego nie wiem, równie dobrzę mogłes napisać 10tyś albo 100tyś bo nikt tego i tak by nie sprawdził. Piszmy o faktach. Cytuj: Ekumenizm opiera swa ideologie na tzw. Modlitwie Arcykaplanskiej Pana jezusa: "aby wszyscy byli jedno" Jednośc donosi się to kwestii soterologicznej, bycie jednym ale nie w ujęciu fizycznym. Prosze przeczytać cały fragment a nie wyrwane jedno zdanie. Gdyby ten fragment odnosił się do aspektu fizycznej jedności oznaczało by że już za czasów Chrystusa był podział! Cytuj: Uważam, że ekumeniczne „dążenie do jedności”, to tylko ruch organizacyjny (i nie wierzę, by taka jedność kiedykolwiek nastąpiła), nie mający zbyt wiele wspólnego z prawdziwą jednością Kościoła.
Bo jedność może być darem Boga a nie skutkiem działania człowieka. Modlę się o nawrócenie heretyków oraz powrót schizmatyków.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
| Śr cze 07, 2006 10:44 |
|
|
|
 |
|
orthc
|
marcin_jarzębski napisał(a): Modlę się o nawrócenie heretyków oraz powrót schizmatyków.
Popieram 
_________________ Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat!
G.K. Chesterton
|
| Śr cze 07, 2006 11:57 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
Kiedy czytam wypowiedzi tych katolickich fanatykow, dochodze do wniosku, ze jedyna droga do manifestacji jednosci prawdziwych chrzescijan jest porzadna misja! "Maja uszy a nie slysza, maja oczy a nie widza".
|
| Śr cze 07, 2006 13:01 |
|
|
|
 |
|
Paul Bodrum
|
marcin_jarzębski napisał(a): Modlę się o nawrócenie heretyków oraz powrót schizmatyków.
Oto klerykalny przyklad rozumienia zagadnienia. Jednym slowem: religia katolicka ma monopol na chrzescijanstwo i wszyscy inni powinni zaczac latac za czarnymi sultannami. Odnosnie modlitwy: do czego maja sie "heretycy" nawrocic? Do zaklamania, wypaczania historii, balwochwalstwa? Ciekawe do kogo to Ty sie modlisz?! Przeczytaj sobie dokladnie Mateusza 23!
|
| Śr cze 07, 2006 13:06 |
|
 |
|
orthc
|
Paul Bodrum napisał(a): Oto klerykalny przyklad rozumienia zagadnienia. Jednym slowem: religia katolicka ma monopol na chrzescijanstwo i wszyscy inni powinni zaczac latac za czarnymi sultannami. Odnosnie modlitwy: do czego maja sie "heretycy" nawrocic? Do zaklamania, wypaczania historii, balwochwalstwa? Ciekawe do kogo to Ty sie modlisz?! oO  po malutkiej, prowokacji na światło dzienne wyszła prawda, jaki stosunek "mają" protestanci do KrK (wyluzuj proszę) Paul Bodrum napisał(a): Przeczytaj sobie dokladnie Mateusza 23! W moim piśmie św. nie istnieje rozdział 23 Cytuj: Moderniści, jak zawsze sentymentalni, odmieniają słowo 'miłość' przez wszystkie przypadki, aż świat dostaje odruchu wymiotnego na sam dźwięk tego najwspanialszego z ludzkich słów. G.K. Chesterton
_________________ Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat!
G.K. Chesterton
|
| Śr cze 07, 2006 13:30 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
Milosc, to nie klepanie bledow i grzechu po plecach i mowienie "jakos tam bedzie!". Milosc, to mowienie prawdy, a prawda jest w Jezusie - ale tego chyba tez nie ma w Twoim Pismie Sw.
|
| Śr cze 07, 2006 13:38 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
orthc napisał(a): po malutkiej, prowokacji na światło dzienne wyszła prawda, jaki stosunek "mają" protestanci do KrK (wyluzuj proszę)
Powiedziales tutaj cos bez zawartosci (jak to bylo? dzwon glosny a pusty!) - napisz cos wiecej do rzeczy. Odnosnie "wyluzowania" - zaadresuj to do siebie (przeczytaj kilka Twoich ostatnich postow) i do Twojego kolegi Marcina. Na wolnym forum nikt nie bedzie sobie pozwalal na dyktaty (byc moze w kosciele).
|
| Śr cze 07, 2006 13:43 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
chrześcijanin napisał(a): Też wchodziłem (nawet na tym forum) w spory z katolikami, które do niczego nie prowadziły. Po jakims czasie dałem sobie spokój - gdyby Bóg był w tym to byłyby jakieś pozytywne rezultaty.
Ja widze, ze jest odwrotnie, katolicy wchodza w spory. Poza tym, wiele "napalonych" osob tutaj, to zawodowi forumowicze - i to nie jest takie najwazniejsze. Najwazniejsze, ze BARDZO wiele ludzi zaglada tutaj, czyta, wyciaga wnioski i podejmuje decyzje. Wiem, ze to sie dzieje! Naszym zadaniem jest sianie nasienia - wzrost daje Bog, nawet gdy tego nie widzimy.
|
| Śr cze 07, 2006 13:47 |
|
 |
|
orthc
|
Paul Bodrum napisał(a): Milosc, to nie klepanie bledow i grzechu po plecach i mowienie "jakos tam bedzie!". Milosc, to mowienie prawdy, a prawda jest w Jezusie - ale tego chyba tez nie ma w Twoim Pismie Sw.
Według ciebie (prawdopodobnie) znaczy to jedynie tyle że  kocham was bracia katolicy ale wasz kościół to  uciekajcie od wszetecznicy, tam nie ma wolności\miłości\rozwoju
Ps. Nie mam na pewno 23 rozdziału 
G.K. Chesterton
|
| Śr cze 07, 2006 14:17 |
|
 |
|
nolens volens
|
Cytuj: dopuścił się Kościół katolicki jeszcze wielu innych herezji. A poza tym nie jestem baptystą. Nie zostałem ochrzczony, choć o tym myślę - aby zerwać z katolicyzmem. Jestem katolikiem, czy się to komuś podoba, czy też nie Pragnę poinformować haereticusa, że ktoś, kto jest katolikiem i zarzuca Kościołowi katolickiemu herezje, wykluczył się automatycznie z tegoż Kościoła latae sententiae [tzn. na podstawie obowiązujących przepisów prawa kanonicznego]. Tak więc haereticus nie ma prawa uważać się na tym forum za katolika, a jeśli się za takiego uważa, to niech zapyta się swojego proboszcza, co o tym sądzi. [/quote]
_________________ "Nie chcem, ale muszem"
|
| Śr cze 07, 2006 14:33 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
orthc napisał(a): Według ciebie (prawdopodobnie) znaczy to Ps. Nie mam na pewno 23 rozdziału 
PRAWDOPODOBNIE - jest slusznym zwrotem.
Za przeproszeniem: z jakiego Pisma Swietego korzystasz, jesli nie masz 23-go rozdzialu ew. Mateusza?
|
| Śr cze 07, 2006 14:50 |
|
 |
|
orthc
|
Paul Bodrum napisał(a): PRAWDOPODOBNIE - jest slusznym zwrotem. Tak, a to co ciekawe  (może chciałbyś porozmawiać na ten temat) Paul Bodrum napisał(a): Za przeproszeniem: z jakiego Pisma Swietego korzystasz, jesli nie masz 23-go rozdzialu ew. Mateusza?
To był joke  (ekumeniczny żart)
G.K. Chesterton
|
| Śr cze 07, 2006 14:57 |
|
 |
|
Paul Bodrum
|
chetnie rozmawiam na wszystkie tematy dot. chrzescijanstwa i wiary (np. "czworca"), ale pare dni mnie nie bedzie - zglaszam sie znow w poniedzialek wieczorem. pozdrawiam
|
| Śr cze 07, 2006 15:04 |
|
|
|