Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 288 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona
 Będzie jedność? 
Autor Wiadomość
Post Re: Będzie jedność?
pudlasz napisał(a):
Brak duchownych, sakramentów poza chrztem, kapłanów, biskupów, radykalny konserwatyzm obyczajowy - wypisz wymaluj amisze.

Od kiedy to w sektach istnieją jakiekolwiek sakramenty? Zdecyduj się co do statusu KK. Czy chrzest ŚJ też jest sakramentem uznawanym w Cerkwi?
]Swoją drogą, to podobno chrzest w KK też nie jest sakramentem i w niektórych cerkwiach udziela się tego sakramentu ochrzczonym w KK. To tylko świadczy jaka jest jedność nauczania w prawosławiu.

Śr gru 05, 2012 15:25

Helenka napisał(a):
Od kiedy to w sektach istnieją jakiekolwiek sakramenty? Zdecyduj się co do statusu KK. Czy chrzest ŚJ też jest sakramentem uznawanym w Cerkwi?

Nie zrozumiałaś. Jedynym sakramentem, który praktykują, jest chrzest. Nieistotne akurat jest czy jest on naprawdę czy to tylko kąpiel nazywana przez nich chrztem.

Śr gru 05, 2012 22:17
pudlasz napisał(a):
Nie zrozumiałaś. Jedynym sakramentem, który praktykują, jest chrzest. Nieistotne akurat jest czy jest on naprawdę czy to tylko kąpiel nazywana przez nich chrztem.

Kto,praktykują. Bo, jeśli chodzi o chrzest w KK, to część batiuszków uznaje za sakrament i nie chrzci. Prawdę mówiąc, to nie znam przypadku, aby było inaczej (a znam kilka konwertytek na prawosławie z racji małżeństwa, bo uważa się, że to dziewczyna powinna "iść" znam też mężczyzn prawosławnych, którzy "poszli" za żoną). Można zostać prawosławnym bez sakramentu chrztu?

Śr gru 05, 2012 22:34

Helenka napisał(a):
Kto,praktykują.

Przeczytaj ze zrozumieniem kilka poprzednich postów (swoich między innymi).

Cytuj:
Bo, jeśli chodzi o chrzest w KK, to część batiuszków uznaje za sakrament i nie chrzci. Prawdę mówiąc, to nie znam przypadku, aby było inaczej (a znam kilka konwertytek na prawosławie z racji małżeństwa, bo uważa się, że to dziewczyna powinna "iść" znam też mężczyzn prawosławnych, którzy "poszli" za żoną). Można zostać prawosławnym bez sakramentu chrztu?

Popularnym poglądem jest taki, że w przypadku przyjmowania do Kościoła osoby z innej wspólnoty chrześcijańskiej sakramentem innym niż sakrament chrztu łaska Boża wypełnia pustą formę "chrztu" z poprzedniej chrześcijańskiej wspólnoty.

Śr gru 05, 2012 23:00
Potrafię czytać ze zrozumienie, ale T najwyraźniej nie potrafisz dawać jasnych odpowiedzi. M.in. zahaczyłam o ŚJ i nie wiem nadal, czy wg prawosławia jest to sekta równa rangą z KK i czy w takim razie ich chrzest też jest ważny jeśli jest napełniony łaską Bożą?
pudlasz napisał(a):
pularnym poglądem jest taki, że w przypadku przyjmowania do Kościoła osoby z innej wspólnoty chrześcijańskiej sakramentem innym niż sakrament chrztu łaska Boża wypełnia pustą formę "chrztu" z poprzedniej chrześcijańskiej wspólnoty.

To w jakim celu chrzczą ci, co chrzczą? Ach ta Wasza jedność nauczania!!!

Śr gru 05, 2012 23:12

Helenka napisał(a):
Potrafię czytać ze zrozumienie, ale T najwyraźniej nie potrafisz dawać jasnych odpowiedzi. M.in. zahaczyłam o ŚJ

Myślałem, że rozmawiamy o staroobrzędowcach...

Cytuj:
nie wiem nadal, czy wg prawosławia jest to sekta równa rangą z KK i czy w takim razie ich chrzest też jest ważny jeśli jest napełniony łaską Bożą?

Jeżeli chodzi o formę, to "chrzest" musi być w imię Trójcy Świętej. Jeżeli jednak dana osoba nie przechodzi do Kościoła to jest "chrzest" jest tak samo traktowany, bez względo na to czy to katolik, jehowita czy buddysta.

Cytuj:
To w jakim celu chrzczą ci, co chrzczą? Ach ta Wasza jedność nauczania!!!

Nie chcą wywoływać fałszywego wrażenia indyferyzmu religijnego?

Cz gru 06, 2012 7:51
pudlasz napisał(a):
Myślałem, że rozmawiamy o staroobrzędowcach...

Napisałam wyraźnie i wyraźnie zapytałam o ŚJ, więc na przyszłość czytaj uważnie (może lepiej nie myśl) i nie zarzucaj mi nieumiejętności czytania ze zrozumieniem,
pudlasz napisał(a):
Jeżeli chodzi o formę, to "chrzest" musi być w imię Trójcy Świętej.

A co to za różnica? I to sekta i to sekta.
pudlasz napisał(a):
Nie chcą wywoływać fałszywego wrażenia indyferyzmu religijnego?

Jeśli już, to indyferentyzmu. A więc dla świętego spokoju można podpisać i pakt z diabłm :?

Cz gru 06, 2012 8:09
Helenka napisał(a):
Chcesz mi powiedzieć, że od zawsze Cerkiew uważała KK za sektę?
Oczywiście że nie. KRK był kiedyś częścią Cerkwi. A potem się odłączył.
Cytuj:
Chcesz mi wmówić, że jest to nauczanie Cerkwi? Ja mówię tu konkretnie o Waszych postawach, postawach tych, którzy od urodzenia należą do Cerkwi i tych, którzy tę "ortodoksję" odkryli zupełnie niedawno, o forumowiczach i niektórych znanych mi osobiście prawosławnych.
No i co konkretnie o nich mówisz?
Cytuj:
Jeśli zaś chodzi o ortodoksję w sensie prawidłowej wiary, to jest top Wasze zdanie.
No co Ty? A ja myślałem, że celowo wyznajecie wiarę, co do której macie przekonanie, że jest błędna ("bazinga" dodam, bo jeszcze uznasz, że mówię to bez ironii)
Cytuj:
My uważamy, że KK ma pełnię środków do zbawienia.
Jakiego zatem "środka do zbawienia" brakuje prawosławnym?
Cytuj:
Tej kwestii nie rozwiążemy na forum i będzie to tylko odbijanie piłeczki, chyba że chodzi Wam o prozelityzm i konwersję katolików na prawosławie (a nuż ktoś się złapie, jak co niektórzy).
No właśnie całkiem nieźle się łapią. Zwłaszcza na "katoliku" działa to skutecznie. Wystarczy merytoryczna dyskusja. Ty jej jednak unikasz bawiąc się z jakieś gierki dialektyczne (np. redefiniowanie pojęcia "prawosławie")
Cytuj:
Jeśli już, to indyferentyzmu. A więc dla świętego spokoju można podpisać i pakt z diabłm
Chrzest to pakt z diabłem? Nie bluźnisz Ty czasem?

Cz gru 06, 2012 8:52
zefciu napisał(a):
Oczywiście że nie. KRK był kiedyś częścią Cerkwi. A potem się odłączył.

Odpowiadałam pudlaszowi. Wiem jak Cerkiew postrzega KK, a w temacie to od kogo się odłączył tu na forum nie uzgodnimy. Powtarzanie tego jak mantry nie spowoduje, że KK przjmie prawosławie i na odwrót. Jedność postrzegamy trochę inaczej, o czym pisał Grigorije.
zefciu napisał(a):
("bazinga" dodam, bo jeszcze uznasz, że mówię to bez ironii)

Dziękuję za uznanie mojej inteligencji :?
zefciu napisał(a):

Pełnej przynależności do Kościoła Chrystusa, co nie oznacza, że prawosławni są pozbawieni możliwości zbawienia, zwłaszcza ci, którzy są w Cerkwi od urodzenia.
zefciu napisał(a):
No właśnie całkiem nieźle się łapią. Zwłaszcza na "katoliku" działa to skutecznie. Wystarczy merytoryczna dyskusja. Ty jej jednak unikasz bawiąc się z jakieś gierki dialektyczne (np. redefiniowanie pojęcia "prawosławie")

To, że złapało się trzech (w tym Ty) nie oznacza, że nieźle się łapią. W realu proporcje są inne. Dyskutuję merytorycznie z tym, kto ma coś do powiedzenia merytorycznego. Zauważ jak zaczęłam wątek i kto sprowadził go na przepychanki. Długie, pełne uniesień teksty Nektriusza na mnie nie działają, ale tylko z nim można rozmawiać merytorycznie.
zefciu napisał(a):
Chrzest to pakt z diabłem? Nie bluźnisz Ty czasem?

Przeczytaj ze zrozumieniem, ale jak będziesz nadal miał problem, chętnie Ci wyjaśnię wieczorem (jak kupię nową klawiaturę. Wirtualna nie jest zbyt wygodna)

Cz gru 06, 2012 9:35
Helenka napisał(a):
Odpowiadałam pudlaszowi. Wiem jak Cerkiew postrzega KK, a w temacie to od kogo się odłączył tu na forum nie uzgodnimy. Powtarzanie tego jak mantry
No właśnie - powtarzasz jak mantrę, że nie uzgodnimy.
Cytuj:
Jedność postrzegamy trochę inaczej, o czym pisał Grigorije.
A kiedy tak zaczęliście postrzegać?
Cytuj:
Dziękuję za uznanie mojej inteligencji :?
Nie chodzi o inteligencję, tylko o prawo Poe'a, które miałem wrażenie zadziałało wcześniej.
Cytuj:
zefciu napisał(a):

Pełnej przynależności do Kościoła Chrystusa
Czego więc do "pełnej przynależności do Kościoła Chrystusa" nam brakuje? Zbawienie jest tam gdzie Kościół, więc Twoja odpowiedź jest wykrętem.
Cytuj:
To, że złapało się trzech (w tym Ty) nie oznacza, że nieźle się łapią.
No całkiem nieźle się złapało.
Cytuj:
W realu proporcje są inne.
W realu niekoniecznie "walka" się toczy na argumenty merytoryczne i nie zawsze jest to "gra z informacją zupełną". Poza tym jakie są proporcje nie wiem. Osobiście nie spotkałem nikogo, kto by z przyczyn teologicznych porzucił prawosławie dla Rzymu.
Cytuj:
Dyskutuję merytorycznie z tym, kto ma coś do powiedzenia merytorycznego. Zauważ jak zaczęłam wątek i kto sprowadził go na przepychanki. Długie, pełne uniesień teksty Nektriusza na mnie nie działają, ale tylko z nim można rozmawiać merytorycznie.
Jak mogę z Tobą rozmawiać merytorycznie, jeśli wrzucasz oczywiste nieprawdy (jak np to że przed schizmą nie określano Cerkwi mianem "prawosławna").
Cytuj:
Przeczytaj ze zrozumieniem, ale jak będziesz nadal miał problem, chętnie Ci wyjaśnię wieczorem (jak kupię nową klawiaturę. Wirtualna nie jest zbyt wygodna)
Czytam i rozumeim, że porównujesz chrzest do paktu z diabłem.

Cz gru 06, 2012 9:45
zefciu napisał(a):

Nie. Próbuje w tej kwestii zakończyć bezsensowna dyskusję i wciskanie swoich przekonań, które do drugiej strony nie trafiają.
zefciu napisał(a):

Oczekujesz dokładnej daty? Nie zamierzam grać twoimi kartami.
zefciu napisał(a):
Nie chodzi o inteligencję, tylko o prawo Poe'a, które miałem wrażenie zadziałało wcześniej.

I znów braki umiejętności w czytaniu ze zrozumieniem.
zefciu napisał(a):
Czego więc do "pełnej przynależności do Kościoła Chrystusa" nam brakuje? Zbawienie jest tam gdzie Kościół, więc Twoja odpowiedź jest wykrętem.

Kilku dogmatów i łączności z papieżem.
zefciu napisał(a):
No całkiem nieźle się złapało.

Ignorancja nie jest powodem do chluby. ja mam taka zasadę: jeśli w jakiejś kwestii zaczynam mieć wątpliwość, to nie ulegam niczyim kwiecistym mowom, a szukam wyjaśnienia tej wątpliwości. w ten sposób nikt jeszcze w moim życiu mnie nie zmanipulował. Po to Bóg dał mi rozum, abym go używała i nie była ćmą.
zefciu napisał(a):
W realu niekoniecznie "walka" się toczy na argumenty merytoryczne i nie zawsze jest to "gra z informacją zupełną".

Bo w realu bardzo trudno jest znaleźć prawosławnego, który posiada wiedzę historyczna i religijną (patrz jakie jest zainteresowanie wiara na forach prawosławnych, aż nie wiadomo kogo wybrać do syskusji). Ale przecież pudlasz twierdzi, że każdy w Cerkwi kto się modli jest teologiem, więc powinien umieć przekonać katolików, którzy nie są teologami (poza tymi, którzy parają się tym niejako zawodowo).
zefciu napisał(a):
Jak mogę z Tobą rozmawiać merytorycznie, jeśli wrzucasz oczywiste nieprawdy (jak np to że przed schizmą nie określano Cerkwi mianem "prawosławna").

tu nie ma z kim dyskutować merytorycznie, a ty nawet nie próbowałeś. Zresztą nie tylko tu. Twoje zwykłe teksty są typu: http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 7c#p810261
Z czymś takim nie dyskutuję. tu tez wszedłeś w przepychankę z pudlaszem nie wnosząc nic merytorycznego. Ja chciałam w tym wątku rozmawiać merytorycznie, ale jak już powiedziałam, że merytoryczna dyskusja może buc tylko z Nektariuszem i to też do czasu aż nie zdezerteruje z braku argumentów.

Cz gru 06, 2012 21:00
Helenka napisał(a):
zefciu napisał(a):

Nie. Próbuje w tej kwestii zakończyć bezsensowna dyskusję i wciskanie swoich przekonań, które do drugiej strony nie trafiają.
Konkretnie co do mnie nie trafia?
Cytuj:
zefciu napisał(a):

Oczekujesz dokładnej daty? Nie zamierzam grać twoimi kartami.
Choćby przybliżonej. Ale jeśli taka data istnieje, to znaczy że doktryna KRK się w historii zmieniła.
Cytuj:
I znów braki umiejętności w czytaniu ze zrozumieniem.
I znowu ogólnikowy zarzut w stylu "jesteś gupi i nie rozumiesz" zamiast merytorycznego argumentu.
zefciu napisał(a):

Cytuj:
Kilku dogmatów
Których i kiedy cerkiew te dogmaty odrzuciła (może być data przybliżona, ale z wykazaniem, że Apostołowie przekazali nam jakąś doktrynę, w którą wierzyliśmy, a potem przestaliśmy).
Cytuj:
i łączności z papieżem.
Czy brak łączności z papieżem Honoriuszem też stawia poza nawiasem zbawienia (ciekawym by to było, skoro kiedyś papieże przy ingresie wyklinali Honoriusza).
Cytuj:
Ignorancja nie jest powodem do chluby. ja mam taka zasadę: jeśli w jakiejś kwestii zaczynam mieć wątpliwość, to nie ulegam niczyim kwiecistym mowom, a szukam wyjaśnienia tej wątpliwości. w ten sposób nikt jeszcze w moim życiu mnie nie zmanipulował. Po to Bóg dał mi rozum, abym go używała i nie była ćmą.
No ja właśnie tak zrobiłem - szukałem wyjaśnienia moich wątpliwości i stałem się prawosławnym.
Cytuj:
Bo w realu bardzo trudno jest znaleźć prawosławnego, który posiada wiedzę historyczna i religijną (patrz jakie jest zainteresowanie wiara na forach prawosławnych, aż nie wiadomo kogo wybrać do syskusji). Ale przecież pudlasz twierdzi, że każdy w Cerkwi kto się modli jest teologiem, więc powinien umieć przekonać katolików, którzy nie są teologami (poza tymi, którzy parają się tym niejako zawodowo).
Ilu zatem teologów prawosławnych "w realu" spotkałaś?
Cytuj:
Zresztą nie tylko tu. Twoje zwykłe teksty są typu: http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 7c#p810261
Rozumiem, że Ty też uważasz sprawę nowej linii za kwestię teologiczną, skoro wstawiasz link do tamtego posta tutaj.
Cytuj:
Z czymś takim nie dyskutuję. tu tez wszedłeś w przepychankę z pudlaszem nie wnosząc nic merytorycznego. Ja chciałam w tym wątku rozmawiać merytorycznie, ale jak już powiedziałam, że merytoryczna dyskusja może buc tylko z Nektariuszem i to też do czasu aż nie zdezerteruje z braku argumentów.
Powtórz jeszcze 50 razy mantrę "nie dyskutujesz merytorycznie, nie czytasz ze zrozumieniem i jesteś ćmą". Widać przynosi Ci to jakąś przyjemność.

Pt gru 07, 2012 9:21
zefciu napisał(a):
Ilu zatem teologów prawosławnych "w realu" spotkałaś?

Ja? Żadnego. Spotkałam co najwyżej kilku znających swoją teologię, ale ignorantów całą masę.
zefciu napisał(a):
Rozumiem, że Ty też uważasz sprawę nowej linii za kwestię teologiczną, skoro wstawiasz link do tamtego posta tutaj.

Wstawiłam tu ten link, aby Ci uświadomić Twoją postawę wobec katolików (wpisów w podobnym tonie jest więcej), chociaż z ateistami nie idziesz ręka w rękę i bronisz KK, co widzę.
Tym samym przestaję bić pianę. Jeśli masz coś merytorycznego do tematu, który założyłam i chciałam merytorycznej dyskusji, bardzo proszę. Możemy zacząć od początku.

Pt gru 07, 2012 9:37
Helenka napisał(a):
Ja? Żadnego. Spotkałam co najwyżej kilku znających swoją teologię, ale ignorantów całą masę.
No właśnie.
Cytuj:
Wstawiłam tu ten link, aby Ci uświadomić Twoją postawę wobec katolików (wpisów w podobnym tonie jest więcej),
Jaką znowu "postawę wobec katolików"? To jest moja postawa wobec ludzi, którzy napieprzają bez sensu w enter, a nie katolików. Co tu ma do rzeczy wiara?
Cytuj:
chociaż z ateistami nie idziesz ręka w rękę i bronisz KK, co widzę.
A czemu miałbym iść z ateistami ręka w rękę? I czemu miałbym nie bronić KK, gdy istnieje taka potrzeba i gdy KK jest atakowany za ortodoksję i ortopraksję, której w KK jest dużo.
Cytuj:
Tym samym przestaję bić pianę. Jeśli masz coś merytorycznego do tematu, który założyłam i chciałam merytorycznej dyskusji, bardzo proszę. Możemy zacząć od początku.
Merytorycznie mam do powiedzienia tyle, że bardzo miło ze strony KRK, że w ostatnim czasie się rakiem wycofali od rozumienia Filioque jako pochodzenia "od jednej zasady". Tylko się martwię, że "jedynie rozumienie funkcji papieża" nie okaże się takim "jedynie". Jak już zauważył św. Ignacy Branczaninow - w KRK można szaleć do woli byleby nie urazić papieża (na co mamy przykłady i dzisiaj).

Pt gru 07, 2012 11:24
zefciu napisał(a):
No właśnie.

Co, no własnie? To tylko świadczy o ignorancji, a nie o tym, że nie spotkałam takiego.
zefciu napisał(a):
Jaką znowu "postawę wobec katolików"? To jest moja postawa wobec ludzi, którzy napieprzają bez sensu w enter, a nie katolików. Co tu ma do rzeczy wiara?

To był tylko jeden przykład, a wyjechanie z nowym dogmatem ma swój wyraz.
zefciu napisał(a):
A czemu miałbym iść z ateistami ręka w rękę? I czemu miałbym nie bronić KK, gdy istnieje taka potrzeba i gdy KK jest atakowany za ortodoksję i ortopraksję, której w KK jest dużo.

Nie twierdzę, że powinieneś, ale jesteś tu jedynym, który przejawia taka postawę. reszta nabiera wody w usta lub do spółki atakuje.
zefciu napisał(a):
Merytorycznie mam do powiedzienia tyle, że bardzo miło ze strony KRK, że w ostatnim czasie się rakiem wycofali od rozumienia Filioque jako pochodzenia "od jednej zasady".

To stwierdzenie kogoś mi przypomina. Znasz niejakiego pana Milosza? A może to Ty nim jesteś?
Nikt się nie wycofywał i w dodatku rakiem.
zefciu napisał(a):
Tylko się martwię, że "jedynie rozumienie funkcji papieża" nie okaże się takim "jedynie".

Tej roli, zdaje się, kompletnie nie znasz i nie rozumiesz.
zefciu napisał(a):
Jak już zauważył św. Ignacy Branczaninow - w KRK można szaleć do woli byleby nie urazić papieża (na co mamy przykłady i dzisiaj).

Znów ukłon w stronę p. Miłosza. Prawosławiu Złośliwość na imię? (przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać).
Udowodnij to twierdzenie.

Pt gru 07, 2012 11:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 288 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona