prawosławie - kilka pytań
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: prawosławie - kilka pytań
Piotr1 napisał(a): pudlasz napisał(a): 15 autokefalicznych Kościołów lokalnych tworzy jeden Kościół Chrystusowy. Czyli żaden z nich nie jest Kościołem, dopiero razem tworzą Kościół? ciekawe... Jeśli istniała tylko gmina jerozolimska, to ona sama była Kościołem. Kiedy były zakładane przez apostołów kolejne Kościoły partykularne, to żaden z nich nie był niezależnym i pełnym Kościołem, ponieważ Kościół Chrystusowy składał się z nich wszystkich. // viewtopic.php?p=620495#p620495 (Czy to Jezus użył po raz pierwszy słowa - Kościół?)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz paź 20, 2011 23:34 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
Elbrus napisał(a): Piotr1 napisał(a): pudlasz napisał(a): 15 autokefalicznych Kościołów lokalnych tworzy jeden Kościół Chrystusowy. Czyli żaden z nich nie jest Kościołem, dopiero razem tworzą Kościół? ciekawe... Jeśli istniała tylko gmina jerozolimska, to ona sama była Kościołem. Kiedy były zakładane przez apostołów kolejne Kościoły partykularne, to żaden z nich nie był niezależnym i pełnym Kościołem, ponieważ Kościół Chrystusowy składał się z nich wszystkich. // viewtopic.php?p=620495#p620495 (Czy to Jezus użył po raz pierwszy słowa - Kościół?) Taka teoria, Kościoła partykularnego, jako jedynie "cząstki" Kościoła jet dość późna; według niej tak naprawdę Kościół Chrystusowy na ziemi nie istnieje, można jedynie mówić o nim jako idei, w wymiarze czysto duchowym, całkowicie niewidzialnym. To pozbawia jednak Kościół, Ciało Chrystusa, jakiejkolwiek realności - będąc IMHO swoistym odpowiednikiem pewnego rodzaju doketyzmu.Nie sadzę by dzisiaj w takiej teologii, mimo wszelkich różnic, mógł odnaleźć się katolicyzm (rzymski i nie-rzymski), prawosławie czy Kościoły reformacji. Eklezjologia kościoła lokalnego (nie partykularnego), eklezjologia pierwszego tysiąclecia, zakłada, że Kościół jest obecny, cały i niepodzielny, w Kościołach, wyznających swój fundament w Chrystusie. On sam bowiem jest wszędzie tam obecny i działający cały i niepodzielny, a nie tylko w swojej cząstce. Nie wydaje mi się, bu można było interpretować Kościół uniwersalny jako rzeczywistość czysto duchową, niezależną i "inną" niż konkretne społeczności. A dopiero suma społeczności, wszystkich czasów, miała by tworzyć prawdziwy Kościół, "una sancta" z Credo, zrealizowany i obecny dopiero w czasach ostatecznych. Kościół jest skierowany na eschatologiczne spełnienie, ale w Chrystusie to spełnienie jest "już" obecne, i Kościół, "una sancta", jeden i niepodzielny jest obecny w Kościołach. Kościół uniwersalny, duchowy, "niewidzialny", jest istotą, duszą każdego historycznego Kościoła. Kościół lokalny i uniwersalny to nie dwa różne Kościoły, ani nie dwa różne pojęcia odnoszące się do różnych rzeczywistości ale to różne aspekty tego samego, jednego Kościoła. Pytanie o granice tej obecności Kościoła: Kościoły rzymskokatolickie i prawosławne będą widziały istotny wymiar instytucjonalny, prawosławie w granicach 15 Kościołów autokefalicznych, Rzym wszędzie tam, gdzie istnieje historyczna ciągłość instytucji monarchicznego episkopatu. Stąd moje pytanie do jotki: jaki sens dla rzymskiej katoliczki, w obrębie nauczania jej Kościoła, w kontekście tej dyskusji, poza oczywiście polityczna poprawnością i poetyckimi metaforami, ma sens powiedzenie tym, że nikt nie wie gdzie są granice Kościoła? W wymiarach eschatologicznego spełnienia tak, to jest celem Kościoła i tutaj żadnych granic Kościół nie może wyznaczać; ale - przyjmując, że Kościół w ogóle istnieje, nie tylko jako wyrób czekoladopodobny ale jako prawdziwy Kościół - dziś i teraz, dla nas.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pt paź 21, 2011 11:49 |
|
 |
jo_tka
|
Piotr - klerykowi odpowiadałam, pozwól że nie będę komentować jego porównań i wniosków... pozostaje mieć nadzieję, że czegoś nie zrozumiał, albo źle słuchał...
Piotr - a są różne Kościoły? Ten eschatologiczny i żyjący na ziemi? Kościół Apostołów i świętych jest odrębny od naszego? Zmieniasz Kościół umierając? "Awansujesz"? [wiem, że w tej chwili piszę bzdury...]
Kościół Chrystusowy przekracza struktury ziemskie, jakich byśmy nie wymyślili, choćby dlatego że należą do niego ci, którzy już są zbawieni. A jednocześnie istnieje i trwa także na ziemi. Nie da się tego rozdzielić. I tak naprawdę, jak pisałam poprzednie posty, wyszło mi że najbardziej mylące w kontekście pojęcia Kościół jest to zastosowanie, którego używamy najczęściej (denominacja). Jeśli sięgniesz do podstawy: wspólnot z ich biskupem, jedności wiary (w tym jedności z Piotrem), Eucharystii, Słowa i Chrztu wszystko staje się prostsze. To co ponad to chyba tylko nasza ludzka dążność do grupowania i systematyzowania...
Powiem szczerze: mnie nie bawi wielka teoretyczna teologia. Nie da się po ludzku pogrupować i zaklasyfikować Boga. A mnie interesuje Bóg i Jego obecność w Jego Kościele i w świecie.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So paź 22, 2011 21:40 |
|
|
|
 |
szyszkownik
|
Mam też kilka swoich refleksji w tym (prawosławnym) temacie. Gdybym miał wrócić do chrześcijaństwa, to raczej do Kościoła prawosławnego, aniżeli do katolickiego. Niestety ale w Polsce, katolicyzm jest coraz bardziej związany z przede wszystkim z określoną wykładnią polityczną itd. Mam wrażenie, że w prawosławiu kładzie się nacisk przede wszystkim na doświadczenie mistyczno-duchowe, czyli to o co w życiu religijnym tak naprawdę powinno chodzić. Ew. inklinacje polityczno-społeczne zaś, mogą wynikać z tego doświadczenia, lecz nie powinny mieć jakiegoś prymatu. jo_tka napisał(a): Nie da się po ludzku pogrupować i zaklasyfikować Boga. A mnie interesuje Bóg i Jego obecność w Jego Kościele i w świecie. Jak widać Jotce też jest bliżej do prawosławia, które wyznaje teologię apofetyczną.
|
Pn sty 09, 2012 23:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szyszkownik napisał(a): Mam też kilka swoich refleksji w tym (prawosławnym) temacie. Gdybym miał wrócić do chrześcijaństwa, to raczej do Kościoła prawosławnego, aniżeli do katolickiego. . Szyszkowniku ja mysle tak samo. Ja jeśli się kiedyś nawróce to tylko do Cerkwii. Z wyznań Chrześcijańskich najbardziej cenie właśnie prawosławie. Jest najbardziej spójne logiczne, konsekwentne w swoim nauczaniu,jest wierne Tradycji apostolskiej W katolicyzmie -co papież to inne wymysły,obowiązuje bezwzględne posłuszeństwo w każdej dziedzinie ,brak możliwości samodzielnego myślenia W protestantyzmie - totalny chaos,"wierzta w co chceta", oparty jest na absurdalnych założeniach, jest nielogiczny, oderwany od rzeczywistośći Ja czasami chodzę do Cerkwi na nabożeństwa,uspokaja mnie to,te ich pieśni i kontemplacja,nikt mnie tam nie nawraca na Prawosławie,raczej Polskie Prawosławie (w odróżnieniu od Rosyjskiego) storni od Polityki. Ale i Rosyjskie Prawosławie to Mistyka na wysokim poziomie,teolodzy tacy jak Sołowjew,Łoski,Evdokimov. Prawosławni i Orientalne kościoły Wschody uznają że Duch Św pochodzi od Boga Ojca przez Syna,a nie od ,,i Syna'' KRK dodało w XII wieku-filoque ,,i od Syna'' [na ziemi Jezus udzielał Ducha Św nie od siebie ale od Boga-Ojca],Źrodłem Bytu Syna i Ducha jest Ojciec-Bóg Żywy a nie Ojciec i Syn. Mistycy mogą się rozwijać w obrębie Wschodniego Prawosławia,czego nie można powiedzieć o KRK i Ewangelicznych Protestantach. Dlatego , choć nie jestem Prawosławnym to wyżej stawiam Prawosławie pomimo ,,ich nadużyć'' od KRK i protestanckich Fundamentalistów
|
So sty 21, 2012 16:07 |
|
|
|
 |
Wise
|
Czy u prawosławnych, chodzi ksiądz po kolędzie?
|
Pn sty 23, 2012 20:28 |
|
 |
pudlasz
|
Tak.
|
Wt sty 24, 2012 9:08 |
|
 |
Wise
|
Ale chodzi po wszystkich prawosławnych mieszkaniach, czy tylko do tych, które życzyły sobie wizytę? W końcu wierni są rozsiani po całym mieście, więc wątpię czy ksiądz chodził by z jednego końca miasta do drugiego... Cytuj: W protestantyzmie - totalny chaos,"wierzta w co chceta" Ciekawe gdzie 
|
Wt sty 24, 2012 13:11 |
|
 |
pudlasz
|
Wise napisał(a): Ale chodzi po wszystkich prawosławnych mieszkaniach, czy tylko do tych, które życzyły sobie wizytę? Generalnie odwiedza każdego zapisanego do parafii.
|
Wt sty 24, 2012 16:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wise napisał(a): Cytuj: W protestantyzmie - totalny chaos,"wierzta w co chceta" Ciekawe gdzie  ogólnie u protestantów. Luteanie,Kalwini,Metodyści,żielonoświątkowcy,Baptyści . Każdy wierzy po swojemu. Totalny chaos. Jedni są liberałami,drudzy ultrakonserwatyści;jedni uznają ewolucje ,inni sa kreacjonistami. Takich kwiatków w protestantyzmie jest wiele. Kościół Katolicki za to pogubił się w dogmatach, papieże zbyt często zmieniali zdanie Dlatego ja staję po stronie prawosławia ,które jest racjonalne,spójne logiczne. Prawosławni twardo stąpaja po Ziemii Bede szczery i powiem że nie przepadam zarówno za katolicyzmem jak i za ewangelicznym protestantyzmem
|
Wt sty 24, 2012 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pudlaszu powiedz mi czy są (i jakie) fora prawosławne? To na www.cerkiew.pl nie działa. A ja chętnie chciałbym się dowiedzieć więcej
|
Wt sty 24, 2012 18:28 |
|
 |
pudlasz
|
Polskie - nie bardzo.
|
Wt sty 24, 2012 20:10 |
|
 |
pudlasz
|
Z angielskich mogę polecić 2: http://www.monachos.net/forum/forum.phphttp://www.orthodoxchristianity.net/forum/index.php?wwwMonachos jest nastawione głównie na dyskusje teologiczne i na prawosławnych. OC.net jest trochę luźniejsze i delikatniej traktuje nieprawosławnych. Dodatkowo jest bardziej aktywne. Z drugiej strony na Monachos jest większa szansa, że wątek zostanie potraktowany tak poważnie, jak może być.
|
Wt sty 24, 2012 20:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inne pytanie do prawosławnych Słyszałem (mozę się mylę) że Cerkiew dopuszcza rozwody Jak to jest z tym naprawde? KRK kategorycznie wyklucza rozwody Analizując Biblie okazuje się że w pewnym przypadku może być dopuszczalna
|
Śr sty 25, 2012 16:54 |
|
 |
pudlasz
|
mykitos napisał(a): Inne pytanie do prawosławnych Słyszałem (mozę się mylę) że Cerkiew dopuszcza rozwody Jak to jest z tym naprawde? Dopuszcza rozwody i kolejne małżeństwa (ale maksymalnie 3).
|
Śr sty 25, 2012 17:46 |
|
|
|