Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 4:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
 Ekumenizm - tak, ale jaki? 
Autor Wiadomość
Moderator

Z takim podejściem do protestantów jakie reprezentują niektórzy, na pytanie jaki ekumenizm? należałoby odpowiedzieć: żaden, bo to niemożliwe. Tego chcecie, chcemy?
To ja może podziekuję...

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt lip 11, 2006 11:03

Z takim podejściem do protestantów jakie reprezentują niektórzy, na pytanie jaki ekumenizm? należałoby odpowiedzieć: żaden, bo to niemożliwe. Tego chcecie, chcemy?
To ja może podziekuję...

a jakie ma byc to podejście? ekumenizm w prawdzie a nie w fałszu!
Syn marnotrawny co zrobł? Dyskutował z ojcem, targował się, NIE. Wynzał grzechy i poprosił o przebaczenie! Ekumenizm ma prowadzić do Prawdy a nie jedności za wszelka cenę, jedność w kłamstwie jest złem, tylko w prawdzie może być ideą przeowdnią. Obecnie nie ma tego coelu, nie ma celu dochodzenia do prawdy!

Wt lip 11, 2006 17:44
Zobacz profil WWW

Wszystkie Kościoły chrześcijańskie powołują się na tego samego Boga - z tą różnicą, że katolicy mówią o protestantach jako tych, którzy zdradzili Jezusa i odeszli od Jego nauki (KRK), a protestanci o katolikach jako tych, którzy zaczęli dostosowywać do swoich potrzeb naukę Jezusa, więc oni (protestanci) odłączyli się od nich.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lip 11, 2006 19:13
Zobacz profil WWW

A prawda jest gdzies w srodku i dlatego obie strony powinny czynic ustepstwa.

Wt lip 11, 2006 19:16

Tylko że nie na tej zasadzie, że każda strona odpuszcza we wszystkim, co drugiej (jednej z pozostałych) stronie nie pasuje.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lip 11, 2006 19:28
Zobacz profil WWW

Tylko katolicyzm posiada pełnię prawdy.

Przeczytaj sobie deklarację "Dominus Iesus" Jana Pawła II

Wt lip 11, 2006 20:32

Cytuj:

DEKLARACJA DOMINUS IESUS
O JEDYNOŚCI I POWSZECHNOŚCI ZBAWCZEJ JEZUSA CHRYSTUSA I KOŚCIOŁA

Wierni zobowiązani są wyznawać, że istnieje historyczna ciągłość — zakorzeniona w sukcesji apostolskiej 53 — pomiędzy Kościołem założonym przez Chrystusa i Kościołem katolickim: «To jest jedyny Kościół Chrystusowy (...), który Zbawiciel nasz po zmartwychwstaniu swoim powierzył do pasienia Piotrowi (por. J 21, 17), zlecając jemu i pozostałym apostołom, aby go krzewili i nim kierowali (por. Mt 28, 18 nn.), i który założył na wieki jako 'filar i podwalinę prawdy' (1 Tm 3, 15). Kościół ten, ustanowiony i zorganizowany na tym świecie jako społeczność, trwa w (subsistit in) Kościele katolickim, rządzonym przez następcę Piotra oraz biskupów pozostających z nim we wspólnocie (communio)» 54. W wyrażeniu «subsistit in» Sobór Watykański II chciał ująć łącznie dwa stwierdzenia doktrynalne: po pierwsze, że Kościół Chrystusowy, pomimo podziału chrześcijan, nadal istnieje w pełni jedynie w Kościele katolickim; po drugie, że «liczne pierwiastki uświęcenia i prawdy znajdują się poza jego organizmem» 55, to znaczy w Kościołach i kościelnych Wspólnotach, które nie są jeszcze w pełnej wspólnocie z Kościołem katolickim 56. Jednak w odniesieniu do tych ostatnich należy stwierdzić, że ich «moc pochodzi z samej pełni łaski i prawdy, powierzonej Kościołowi katolickiemu» 57.

Wt lip 11, 2006 20:48

Wierni zobowiązani są wyznawać, że...

Brrr, nie cierpię takich sformułowań :?
A gdyby protestanci też coś takiego sobie uchwalili to co wtedy?... Ech.. Nie musisz odpowiadać...

Wt lip 11, 2006 20:55

Ojcem jest Bóg - nie papież.

Wszystkie Kościoły chrześcijańskie powołują się na tego samego Boga - z tą różnicą, że katolicy mówią o protestantach jako tych, którzy zdradzili Jezusa i odeszli od Jego nauki (KRK), a protestanci o katolikach jako tych, którzy zaczęli dostosowywać do swoich potrzeb naukę Jezusa, więc oni (protestanci) odłączyli się od nich.

Słowo Ojciec ma wiele znaczeń, moim Ojcem na ziemi jest mój tata ale także duchowym jest papiez. Papież jest widzialna głowa Kościoła na ziemi, Pan Jezus jest założyciemem Kościoła ale dał sw Piotrowi swój Kosciół w opiekę na ziemi "paś owce moje".
Cytuj:
A prawda jest gdzies w srodku

największa bzdura świata, prawda jest tam gdzie jest, a nie po środku tylko tam gdzie "ja położono".

Cytuj:
i dlatego obie strony powinny czynic ustepstwa.

nie, ustapić musi strona któa jest w kłamstwie,

Cytuj:
ylko katolicyzm posiada pełnię prawdy.

to jest prawda, pełnia prawdy znajduje się w Kościele katolickim,

Wt lip 11, 2006 21:27
Zobacz profil WWW
Tomek Torquemada napisał(a):
Wierni zobowiązani są wyznawać, że...

Brrr, nie cierpię takich sformułowań :?

Nie muszą Ci się podobać. Wystarczy, że będziesz im posłuszny.

filippiarz napisał(a):
A gdyby protestanci też coś takiego sobie uchwalili to co wtedy?... Ech.. Nie musisz odpowiadać...

A co mnie interesują ich fałszywe wierzenia? Mnie interesuje tylko zbawienie ich dusz i ich powrót do Kościoła katolickiego.

Wt lip 11, 2006 21:28

Może sformułowanie, którego chcę użyć jest mało konkretne, ale wydaje mi się, że ekumenizm nie zakłada, że Prawda jest "gdzieś w środku", ale że jest przed nami. Zmierzamy do jednej i tej samej Prawdy, dlatego musimy rozmawiać, żeby się nie mylić na drodze do Chrystusa. Nie chodzi więc o ustępstwa, ale pełniejsze zrozumenie głębi nauki Chrystusa i działania Ducha Świętego (np. zrozumienie kultu Maryi).

Nie studiowałem teologii, ale tak to czuję i tak rozumiem dialog ekumeniczny. Jeśli gdzieś mylę pojęcia, to proszę mi wybaczyć.

Wt lip 11, 2006 21:29
wydaje mi się, że ekumenizm nie zakłada, że Prawda jest "gdzieś w środku", ale że jest przed nami.

Deklaracja Dominus Iesus jasno precyzuje, że pełnię łaski i prawdy powierzono Kościołowi katolickiemu

Prawda nie jest "przed nami" tylko w Kościele katolickim.

Wt lip 11, 2006 21:31

Jak już zaczeliśmy się wgłębiać, tą drążmy... :)

To, że pełnię łaski i prawdy Bóg powierzył Kościołowi katolickiemu nie jest tożsame ze zdaniem: "pełnia prawdy jest w Kościele katolickim". To niby drobna różnica, ale zupełnie zmienia sens zdania.

Bóg powierzył prawdę Kościołowi w czasie. Czy znaliśmy całą prawdę o Zbawieniu 100 lat po Wniebowstąpieniu Chrystusa? Nie. Ani 1000 lat później (choć wtedy już bardziej). Teraz też przecież ciągle jesteśmy w drodze do pełnej Prawdy, ale już bogatsi o natchnienia św. Augustyna, św. Tomasza...

Pytanie do Ciebie:

Jeśli wiesz, że powierzono Ci prawdę w Kościele katolickim, której to prawdy "liczne pierwiastki (...) znajdują się poza jego organizmem" (op. cit.), to co robisz, by je pozbierać spowrotem w jedno Ciało?

Kościół katolicki stanowi "filar i podwalinę prawdy" (1 Tm 3, 15). Na tym fundamencie jednak mogą budować też inni chrześcijanie. Łatwiej będzie im świadomie budować, jak uwierzą, że to pewny fundament.

"Prawda broni się sama" - dość znane powiedzenie i szczerze mówiąc, często mi pomaga na szczękościsk. ;) :D

Wt lip 11, 2006 22:00
Jeśli wiesz, że powierzono Ci prawdę w Kościele katolickim, której to prawdy "liczne pierwiastki (...) znajdują się poza jego organizmem" (op. cit.), to co robisz, by je pozbierać spowrotem w jedno Ciało?

1. Ciało jest jedno. Wierzę w JEDEN święty, powszechny i apostoslki Kościół.
2. Pełnia prawdy jest w Kościele katolickim. Te okruchy prawdy znajdujące się poza Kościołem to podzbiory Prawdy obecnej w Kościele. Nie trzeba nic zbierać, bo to, co jest prawdziwe poza Kościołem - JEST RÓWNIEŻ W KOŚCIELE.
3. Zbierać należy błądzących do prawdziwego Kościoła poprzez dawanie świadectwa prawdzie i modlitwę o nawrócenie innowierców.

Wt lip 11, 2006 22:26

Panowie (i panie), może zamiast przerzucać się deklaracjami i hasłami powrócimy do konkretów? „Dominus Iesus” niewątpliwie jest wspaniałym dokumentem, ale trudno się spodziewać, żeby ktoś wrogi Kościołowi, albo przynajmniej odrzucający autorytet Kościoła zaczął uważać go za autorytatywne nauczanie.

Ma dużo sensu pokazanie tego dokumentu, żeby na przykład wyjaśnić, jak rozumiemy stwierdzenie, że „poza Kościołem nie ma zbawienia”, ale jako argument, że Kościół ma pełnię prawdy jest to raczej bezużyteczne narzędzie.

Powracając do „prawdy, co leży po środku”, to mam to rozumieć, że jak jedna osoba mówi, że 2+2=4, a druga upiera się, że 2+2=6, to tak naprawdę 2+2=5? Albo jak jedna twierdzi, że Gdańsk jest nad morzem, a druga, że w górach, to w rzeczywistości miasto to jest w Polsce centralnej? Prawda nigdy nie leży po środku i albo jedna osoba ma rację, albo obie się mylą. Ale do prawdy nie dochodzi się tak, jak do wspólnego mianownika.

Ponieważ to, że Kościół Powszechny historycznie istnieje od czasów Piotra i Pawła jest niepodważalnym faktem historycznym i ktokolwiek to neguje tylko się ośmiesza, wydaje mi się, że ci, którzy uważają, że Kościół odszedł od nauczania Jezusa, powinni wykazać gdzie, kiedy i udowodnić, dlaczego nauczanie ich zboru, czy denominacji jest poprawne, a Kościoła mylne. I to ciężar dowodu spoczywa na nich. Kościół nie musi niczego udowadniać. Jeżeli więc to wykażą, to znaczy, że słowa Jezusa, że bramy piekielne nie przemogą Kościoła okazały się kłamstwem. Więc, bracia: Good luck. Próbujcie.

Ale takie oświadczyny, jak „prawda leząca po środku”, czy takie „świadectwa” jak to byłego księdza do niczego nie prowadzą, poza pyskówką i przerzucaniem się wojowniczymi okrzykami. Wróćmy do konkretów: Bracia odłączeni niech nam tu zarzucają różne rzeczy, my będziemy bronić nauki Kościoła i wyjaśniać jej przyczyny, znaczenie itd. I w ten sposób dojdziemy do czegoś. Ostatnie bowiem kilka postów naprawdę do niczego, moim zdaniem, nie prowadzi.

A o tym, jaki powinien być wynik prawdziwego ekumenizmu, w pokorze i miłości, a nie ze złością i jadem, pokazuje to świadectwo-wywiad Scotta Hahna, które można przeczytać tutaj:

http://www.apologetyka.katolik.net.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=687&Itemid=63

Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us

Wt lip 11, 2006 22:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona