Protestantyzm i sakramenty
Autor |
Wiadomość |
godunow
|
Cytat Cytuj: .. Msza sw jest Mysterium, Tajemnicą, tak jak tajemnica bała Ofiara krzyżowa przez ktorą zostaliśmy odkupieni tak tajemnica jest Ofiara Mszy. To wszystko jest w KKK, oraz w wyjasnianiu liturgii. JA tak na marginesie msze katolicką uważam za nabozęnstwo podobne jakie się odbywają w innych kościołach chrześcijańskich.. Zresztą sama msza nazwa wskazuje na pamiątkę wieczernika a nie Golgoty (ite, missa est,) Następuje rozsyłanie.. Ale w tym co pisze Marcin .. brakuje Legendy o Ojcu dyrektorze..
Marcin dalej pisze [quote]Jesli ktos chce to pojąć na rozum niech nie próbuje bo nie ma szansy tak jak nie zrozumie czemu Bóg wydał swego Pierworodnego na taką śmierć
|
Pn gru 18, 2006 10:23 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: JA tak na marginesie msze katolicką uważam za nabozęnstwo podobne jakie się odbywają w innych kościołach chrześcijańskich
Źle pojmujesz zrównując katolicką mszę świętą z protestanckimi nabożeństwami. Protestanci, z wyjątkiem może anglikanów, nie mają sukcesji apostolskiej, a tym samym nie mają sakramentu święceń, nieodzownego do tego, aby w sposób rzeczywisty i sakramentalny uobecnić Ofiarę Chrystusa.
|
Pn gru 18, 2006 10:35 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: Protestanci, z wyjątkiem może anglikanów, nie mają sukcesji apostolskiej, a tym samym nie mają sakramentu święceń, nieodzownego do tego, aby w sposób rzeczywisty i sakramentalny uobecnić Ofiarę Chrystusa.
To nie ma znaczenia tak zwana sukcesja . Żadnych świeceń kapłańskich NT nie ustala.. Ale trzymając się nawet Twojej terminologii to Luter był biskupem katolickim..! Czyż nie .. czyli i tu by się można dopatrzyć tak zwanej sukcesji..Ale do zbawienia nikomu ona nie jest potrzebna .. Bo zbawienie to nie rzecz w mitach..
Tak jak pisałem Chrystus cały czas powołuje Apostołów . Teraz i nie ma potrzeby żadnej sukcesji stosować.. Tobie się to myli z przekazaniem Ducha
|
Pn gru 18, 2006 11:11 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Kłamiesz, jak zwykle. Poczytaj sobie listy do Tymoteusza.
|
Pn gru 18, 2006 11:19 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Kłamiesz, jak zwykle. Poczytaj sobie listy do Tymoteusza.
Dokładnie czytałem ... Nie wiem czemu mi kłamstwo zarzucasz ..  ?
Czy tylko to potrafisz..  Pewnie wiesz po sobie skoro sam posługujesz sie mitami . to myślisz ze inni czynią podobnie.. 
|
Pn gru 18, 2006 13:55 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Podałem ci konkretne namiary. Zresztą dobrze wiesz, o co chodzi. Ponieważ jednak w tej wspólnocie wyznaniowej, do której należysz, odkąd odszedłeś od Kościoła katolickiego, nie ma sukcesji apostolskiej w przekazywaniu sakramentu święceń, dlatego wolisz kłamać, niż przyznać się do pomyłki.
|
Pn gru 18, 2006 15:08 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Didache rozdział XIV napisał(a): W dniu Pana, w niedzielę74, gromadźcie się razem, by łamać chleb i składać dziękczynienie, a wyznawajcie ponadto wasze grzechy, aby ofiara wasza była czysta. 2. Niechaj nikt, kto ma jakiś spór ze swoim bratem, dopóki się nie pogodzą, nie bierze udziału w tym zgromadzeniu, aby nie została skalana wasza ofiara. 3. Oto bowiem słowa Pana: "Na każdym miejscu i w każdym czasie składać mi będą ofiarę czystą, ponieważ jestem królem wielkim, mówi Pan, a imię moje budzi podziw między narodami Ml 1,1.11.
Didache to jedno z najstarszych pism chrześcijańskich!
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Pn gru 18, 2006 21:11 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: Podałem ci konkretne namiary. Nic tam nie ma o żdnej sukcesji apostolskiej.. Według Cibie który fragment miałby to wyznaczac..  Czy znowu zastosujesz gdybologię stosowana.. Lub co gorsza bice piany w stylu jak wyżej cytuje Kod: ] dlatego wolisz kłamać, niż przyznać się do pomyłki. Będąc po z a kościołem katolickim uważam , że jestem bliżej tego w co wierzyli chrześcijanie z pierwszych wieków czyli jestem bliżej tego prawdziwego kościoła chrystusowego.. Pan Jarzębski przytacza Cytuj: Didache to jedno z najstarszych pism chrześcijańskich! I nic to pismo ni e mówi o kapłanach w stylu katolickim i sukcesji apostolskie  Ba inaczej widzi sens ofiary.. Czyli widzi podobnie jak protestanci.. Sama istota Ofiary
|
Wt gru 19, 2006 13:04 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Niczego nie dostrzegłeś o przekazywaniu władzy Chrystusowej za pomocą nakładania rąk. W Listach do Tymoteusza jest tam o tym przynajmniej wspomniane dwukrotnie. Jeśli natomiast szukałeś konkretnego słowa sukcesja apostolska (nie wierzę, że jesteś taki naiwny), to tak samo nie znajdziesz w Piśmie świętym słowa Trójca. Widzę, że brniesz coraz głębiej w kłamstwo i coraz to bardziej się kompromitujesz.
|
Wt gru 19, 2006 15:27 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: Niczego nie dostrzegłeś o przekazywaniu władzy Chrystusowej za pomocą nakładania rąk. Dokładnie wiedziałem , że to napiszesz .. Nic tam nie znajdziesz o ciągłości.. Czyli.. Wymysł katolików .. Idąc dalej Chrystus powołuje do dnia dzisiejszego( apostolos = posłańców dobrej nowiny ) zasada wkładania rąk też jest znana w protestantyzmie..
Pytam gdzie t e moje kłamstwa..  O których to tak sporo i ochoczo się wypowiadałeś.. 
|
Wt gru 19, 2006 15:56 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Tyle tylko, że to protestanckie nakładanie rąk nie ma nic wspólnego z sukcesją apostolską, bo od apostołów nie pochodzi.
W Listach do Tymoteusza masz podstawowy schemat sukcesji apostolskiej: Paweł -> Tymoteusz -> inni...
Nie dziwię, że tak bardzo protestanci zaprzeczają (wrędz kłamią) istnieniu sukcesji apostolskiej, gdyż gdyby jej nie było mieliby proste i łatwe uzasadnienie dla swego istnienia. A tak wiadomo, że oderwali się od pnia Kościoła i usychają podobnie jak latorośl oderwana od winorośli.
|
Wt gru 19, 2006 16:08 |
|
 |
filippiarz
|
Leszek, Jan napisał(a): Niczego nie dostrzegłeś o przekazywaniu władzy Chrystusowej za pomocą nakładania rąk. O kwa, kwa!
Ja też chcę trochę władzy Chrystusowej! Wystarczy mi ta do zmieniania wody w wino
A serio, to nic tam nie ma, że Chrystus tak kazał robić, ergo znowu ludzie dorobili sobie magiczne obrzędy, żeby zbyt "zwyczajnie" nie było...
Za to znalazłem "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus" (BT) 1Tm 2:5.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt gru 19, 2006 16:11 |
|
 |
filippiarz
|
Leszek, Jan napisał(a): W Listach do Tymoteusza masz podstawowy schemat sukcesji apostolskiej: Paweł -> Tymoteusz -> inni...
"Nie zaniedbuj w sobie charyzmatu, który został ci dany za sprawą proroctwa i przez włożenie rąk kolegium prezbiterów." (BT) 1Tm 4:14
"Z tej właśnie przyczyny przypominam ci, abyś rozpalił na nowo charyzmat Boży, który jest w tobie przez nałożenie moich rąk" (BT) 2Tm 1:6
No i mamy klasyczną "sprzeczność Biblijną"...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Wt gru 19, 2006 16:19 |
|
 |
Leszek, Jan
|
No i stoi "jak byk" o przekazywaniu daru Bożego (charyzmatu), w tym wypadku zawartego w sakramencie święceń. Nikt sam z siebie nie może uzurpować posiadania tego daru, jeśli go nie otrzymał przez posługę apostołów lub ich następców - biskupów.
Doczytaj sobie jeszcze o radach, jakie daje św. Paweł św. Tymoteuszowi w związku z przekazywaniem tego daru innym.
|
Wt gru 19, 2006 16:30 |
|
 |
filippiarz
|
Leszek, Jan napisał(a): Doczytaj sobie jeszcze o radach, jakie daje św. Paweł św. Tymoteuszowi w związku z przekazywaniem tego daru innym. Doczytałem.
Komentarz: "Mowa tu bądź o rozgrzeszaniu, bądź o udzielaniu święceń kapłańskich."
Wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane  ...
|
Wt gru 19, 2006 16:43 |
|
|
|