Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 13, 2025 13:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Stworzenie Ukladu Slonecznego 
Autor Wiadomość

Post Stworzenie Ukladu Slonecznego
Znacie moze jakies legendy, mity itp. zwiazane z powstaniem Ukladu Slonecznego?

Pt paź 07, 2005 11:13
Zobacz profil WWW

Z tego co wiem- nie ma takichO_o Może chodzi Ci o świat, albo wszechświat, ale układ słoneczny?! Jak można układać legendy o czymś co w praktyce nie istnieje(bo nie róbmy sobie jaj, ale dawno, dawno temu, to o układzie słonecznym nikt raczej nie słyszał, a co dopiero tworzyć o jego powstaniu jakiekolwiek legendy:/)
Mitologia Norse o powstaniu świata mówi, że(tak ogólnikami):
ogień z Muspellheim i lód z Nilfheim połączyły się w czeluści Ginnungagap i wytrysnęły z nich gęste chmury, które potem zamarzły wypełniając cały Ginnungagap. Z tego lodu powstały dwie pierwsze istoty-> lodowy olbrzym Ymir i krowa Audhumla(która nota bene karmiła go swymi wymionami). Potem Ymir został zabity przez Odyna i jego braci(Vili i Ve). Z jego ciała zrobili ziemię, z krwi morze, z kości skały i kamienie, z mózgu chmury, z czaski sklepienie niebios, a z drobnych kostek zrobiono pierwszych krasnoludów(następni byli z gliny).
Dziadek Odyna uformował się z lodu Ginnungagap, który lizała w/w krowa.
Poza tym jest jeszcze drzewo Yggdrasil, który łączy trzy poziomy świata(na każdym są trzy światy( Asgard, Vanaheim, Alfheim, Midgard, Nidavellir, Jotunheim, Savtalheim, Hel i Nilfheim(czasami ostatnie dwa łączy się w jeden i wtedy 9 jest Muspelheim)). Yggdrasil ma 3 korzenie, każdy bierze swój początek z jednej z 3 studni, każda na innym poziomie świata... no powiedzmy, że tak to ogólnie wygląda, po szczegóły odsyłam do lektur.
Innym przykładem mitu, legendy związanym z powstaniem świata jest to, że chrześcijańko-żydowki bóg stworzył go w 7 dni, ale to chyba wszyscy znamy:P

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

N paź 09, 2005 10:43

Innym przykładem mitu, legendy związanym z powstaniem świata jest to, że chrześcijańko-żydowki bóg stworzył go w 7 dni, ale to chyba wszyscy znamy:P

Ja jeszcze słyszałem taką gdzie Bóg stwarzał świat sześć dni i siodmego dnia odpoczywał :P

Pn paź 10, 2005 20:41

Na początku był chaos, potem z chaosu wyłonili się Gaja-ziemia, Uranos-niebo i Okeanos- ocean otaczający całą ziemię.
Gaja rodziła po kolei ileś tam dzieci Tytanów, cyklopów sturękicj ,a jak przyszło do Kronosa to wynikła awantura o panowanie nad światem :-o Ręsztę możesz doczytać sobie w rozmaitych mitologiach ;) :bukiet:

Wt paź 11, 2005 7:43
Zobacz profil YIM

Ps. Znaczy pójść do biblioteki i wynaleźć sobie odpowiednią książkę :P :yes:

Wt paź 11, 2005 7:44
Zobacz profil YIM

Ksiązki mi sie nei chce specjalnie szukac - az tak mi nie zależy (ach to lenistwo :P )
Może nie ukladu slonecznego, a samego Słońca miala by sie tyczyc leganda czy tez mit. Zna ktos cos?
(że w Biblii jest, to ja wiem :P )

Śr paź 12, 2005 19:10
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]