|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Stworzenie Ukladu Slonecznego
Autor |
Wiadomość |
Skaja
|
 Stworzenie Ukladu Slonecznego
Znacie moze jakies legendy, mity itp. zwiazane z powstaniem Ukladu Slonecznego?
Pt paź 07, 2005 11:13 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Z tego co wiem- nie ma takichO_o Może chodzi Ci o świat, albo wszechświat, ale układ słoneczny?! Jak można układać legendy o czymś co w praktyce nie istnieje(bo nie róbmy sobie jaj, ale dawno, dawno temu, to o układzie słonecznym nikt raczej nie słyszał, a co dopiero tworzyć o jego powstaniu jakiekolwiek legendy:/)
Mitologia Norse o powstaniu świata mówi, że(tak ogólnikami):
ogień z Muspellheim i lód z Nilfheim połączyły się w czeluści Ginnungagap i wytrysnęły z nich gęste chmury, które potem zamarzły wypełniając cały Ginnungagap. Z tego lodu powstały dwie pierwsze istoty-> lodowy olbrzym Ymir i krowa Audhumla(która nota bene karmiła go swymi wymionami). Potem Ymir został zabity przez Odyna i jego braci(Vili i Ve). Z jego ciała zrobili ziemię, z krwi morze, z kości skały i kamienie, z mózgu chmury, z czaski sklepienie niebios, a z drobnych kostek zrobiono pierwszych krasnoludów(następni byli z gliny).
Dziadek Odyna uformował się z lodu Ginnungagap, który lizała w/w krowa.
Poza tym jest jeszcze drzewo Yggdrasil, który łączy trzy poziomy świata(na każdym są trzy światy( Asgard, Vanaheim, Alfheim, Midgard, Nidavellir, Jotunheim, Savtalheim, Hel i Nilfheim(czasami ostatnie dwa łączy się w jeden i wtedy 9 jest Muspelheim)). Yggdrasil ma 3 korzenie, każdy bierze swój początek z jednej z 3 studni, każda na innym poziomie świata... no powiedzmy, że tak to ogólnie wygląda, po szczegóły odsyłam do lektur.
Innym przykładem mitu, legendy związanym z powstaniem świata jest to, że chrześcijańko-żydowki bóg stworzył go w 7 dni, ale to chyba wszyscy znamy:P
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
N paź 09, 2005 10:43 |
|
 |
zakochanyaniolek
|
A. napisał(a): Innym przykładem mitu, legendy związanym z powstaniem świata jest to, że chrześcijańko-żydowki bóg stworzył go w 7 dni, ale to chyba wszyscy znamy:P
Ja jeszcze słyszałem taką gdzie Bóg stwarzał świat sześć dni i siodmego dnia odpoczywał 
|
Pn paź 10, 2005 20:41 |
|
|
|
 |
Nutka
|
Może chcesz to co Grecy wymyślili  Na początku był chaos, potem z chaosu wyłonili się Gaja-ziemia, Uranos-niebo i Okeanos- ocean otaczający całą ziemię. Gaja rodziła po kolei ileś tam dzieci Tytanów, cyklopów sturękicj ,a jak przyszło do Kronosa to wynikła awantura o panowanie nad światem Ręsztę możesz doczytać sobie w rozmaitych mitologiach
Wt paź 11, 2005 7:43 |
|
 |
Nutka
|
Ps. Znaczy pójść do biblioteki i wynaleźć sobie odpowiednią książkę 
Wt paź 11, 2005 7:44 |
|
|
|
 |
Skaja
|
Ksiązki mi sie nei chce specjalnie szukac - az tak mi nie zależy (ach to lenistwo  )
Może nie ukladu slonecznego, a samego Słońca miala by sie tyczyc leganda czy tez mit. Zna ktos cos?
(że w Biblii jest, to ja wiem  )
Śr paź 12, 2005 19:10 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|