Re: Prywatne wspieranie biedniejszych, potrzebujących, słabs
niewazny12 napisał(a):
Zwiększenia podatków w najbliższych kilku latach może nie być ze względu na politykę Konfederacji, która okazuje się Trzecią Drogą bardziej niż sojusz Polski 2050 z PSL-em, więc tym ważniejsze jest, aby nie pozostawiać nikogo na lodzie. W Polsce jest system wsparcia finansowego, ale ma ewidentne wady i jest patogenny; pomija wielu potrzebujących czy słabszych lub biedniejszych ludzi.
Jestem za całkowitą abstynencją nie tylko od dopalaczy i narkotyków, ale i nikotyny czy nawet etanolu. Wspierajmy rodzinę. Odrzućmy nieczystość i rozpustę.
Niechaj biedy nie będzie na świecie! "Nie" dla lichwiarstwa! "Nie" dla pozostawiania człowieka samemu sobie!
Jestem za, jednak mam parę zastrzeżeń; próba wprowadzenia prohibicji już była, wiadomo jak to się skończyło- odsyłam do historii USA.
O ile wiem rozwiązania prawne, znacznie ograniczyły szkodliwość parabanków i ich lichwiarskiego procederu. Nie znaczy to, że całkowicie. Inne formy wyciągania pieniędzy, szczególnie od osób nieporadnych- wciąż mają się dobrze.
Poza tym, oprócz górnolotnych haseł, który mamy aż nadto- oczekuję konkretów.