Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 8:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 pisownia wyrazów Bóg i bóg 
Autor Wiadomość
Więc jeśli Livio kiedyś Bóg przestanie być ważny w Twoim życiu, a Ty zaczniesz Go pisać z małej litery, będzie to błąd ortograficzny.

So gru 17, 2005 19:02

Bóg będzie dla mnie zawsze bardzo ważny... A nawet jeśli zdarzyłoby się, iż przestanę wierzyć, to i tak będę pisała z dużej liery...słowo BÓG

So gru 17, 2005 19:15
świadomie popełniam błąd ortograficzny i często piszę "bóg"
natrafiając na tak zapisane słowo w maszynopisie - zmieniam je na "Bóg"
na internetowym forum, czy na czacie mnie to nie razi - pewnie dlatego, że sam dosc niechlujnie pisze swe posty :D
nie razi to też moich uczuć religijnych - gdyż nie ma tekiej wielkości litery, która oddałaby wielkość pana boga, ani nie ma tak małej, która mogłaby go w jakis sposób obrazić.
słowo nie jest bogiem - a znakiem jedynie znakiem na kartce papieru czy teraz na ekranie...
zatem za orta przepraszam :D, i za urażenie czyichs uczuć religijnych pisownią słowa bóg :D
dlatego proszę - jesli ktoś nie che pisac słowa bóg w sposób poprawny "Bóg" to niech będzie świadom, że popełnia błąd...
i nie mieszajmy do tego negatywnych emocji - których wywołanie byc może lezy w intencji niektórych tak piszących

pozdrawiam

scriptor/outsider

So gru 17, 2005 19:47

Cytuj:
Czyżby tą zasadę stworzył ksenofob!?

Gay pamiętaj, że ta zasada ksenofobii działa także i w drugą strone
więc przyszłość wcale nie jest taka pewna czy to aby katolicy w więzieniach spędzą resztę swego zycia...

kultura osobista wymaga aby pisać zgodnie z kulturą obyczajową np chrześcijańską wy byście chcieli bysmy pisali tak jak wy którzy tworzycie bardziej nie kulturę ateistyczna ale kulturę antyKK
dlatego to właśnie słusznie jest was nazwać nietolerancyjnymi...

PTRqwerty
Cytuj:
I nie jesteś sam w swoim roszczeniu odosobniony, by nie ujednolicać zasad ortografii. Twoim wielkim poprzednikiem był Mikołaj Rej, który uważał, że się powinno pozostawić każdemu kwestię jak się pisze.

i tak by było wyobraź sobie najlepiej
niech kazdy pisze tak jak mu karze sumienie
a Bóg to osadzi po smierci naszej...
i tyle
:razz:

PTRqwerty
Cytuj:
To nie chodzi o to samo co się dzieje w przypadku pisowni "mama", że o swojej niektórzy są skłonni pisać z dużej litery.

wyobraź sobie ,że ja się złapałem na tym ze słowa "dziadek" i "babcia" pisałem właśnie dużą literą
jest to ewidentny błąd ortograficzny
ale ja tak sobie piszę i tyle :P ...

ja na tym forum jeśli piszę o Chrystusie będę pisał ten wyraz dużą literą
natomiast o bożkach małą
i nie obchodzi mnie żaden "aparat represji"
bo takowyż będę uważał za nietolerancyjny
jesli chodzi o tę złotą wolność własnego wyboru i własnej woli będę się przy niej upierał i nie obchodzi mnie to czy ateista pisze Bóg czy bóg bo dla mnie on jest człowiekiem z dala od Boga będącym i zawsze będzie w moim rozumieniu popełniał błędy
ale niech sobie pisze jak chce ma takie prawo samo jak ja do tego
i sam odpowiada przed Bogiem za to
jeśli kultura natomiast w Polsce jest taka a nie inna to należy pisać zgodnie z kulturą
[pod warunkiem dochowania etyki KK]
jeśli KK uzna np w Niemczech, ze "Bóg" sie pisze "bóg" to myślę ze jest to do przyjęcia bo oni piszą nawet imienia z małej..
[taki maja szacunek społeczny]
natomiast w Polsce jest to ewidentny znak ataku !! !! !!
i to na skale narodową

więc będzie budziło to mój sprzeciw
:lol:

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

So gru 17, 2005 20:12
Tak Mieszku. Twoja heroiczna odwaga, bezkompromisowość i niechęć do "płynięcia z prądem" budzą mój największy szacunek. Mam nadzieję, że jesteś również konsekwentny i że gdy będziesz pisał swoje podanie o pracę, to również napiszesz je zgodnie z takimi zasadami ortograficznymi jak Ci serce nakaże.

So gru 17, 2005 20:18

PTRqwerty wyobraź sobie, ze najmniej właśnie dba się o ortografię przy przyjeciach do pracy
oczywiscie tych fizycznych
do "umysłowych" :lol: nie wiem bo się nie przyjmowałem nigdy

a "Bóg" ze względu na szacunek do Boga i Miłość jaką Go darzę będę pisał z dużej litery :P :D

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

So gru 17, 2005 23:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3