|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Mojżesz- imię na bierzmowanie?!
Autor |
Wiadomość |
obly90
|
 Mojżesz- imię na bierzmowanie?!
czesc mam pytanie niedlugo zbliza mi sie sakrament bierzmowania, wymyslilem juz postac ktora mnie fascynuje i chce przejac jej imie jest to Mojżesz. Tylko z tym wiarze sie pewien problem poniewaz z tego co mi wiadomo imie wybrane na Bierzmowaniu musi byc świete a nie ma Św. Mojżesza tylko Mojżesz. Wiec jestem zakłopotany czy moge przyjac takie imie?? Jezeli jest ktos pewien czy moge czy nie to prosze o odpowiedz na obly90@o2.pl
|
N lut 19, 2006 23:54 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Z tego, co wiem, to z postaci starotestamentalnych mozemy mieć pewność co do świętości TYLKO Abrahama (wystarczy zajrzeć do Ewangelii - fragment o biedaku i Łazarzu; w Niebie biedak leżał na łonie Abrahama - a więc Abraham na pewno jest w Niebie).
Co do innych postaci - wierzymy, ale nie wiemy bo nic na ten temat nie ma
Na marginesie - moja koleżanka na imię od bierzmowania wzięła sobie Platon, i nie było żadnych obiekcji 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn lut 20, 2006 8:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu
..a co powiesz o Eliaszu, który został wzięty do nieba...lub o Mojzeszu, który wraz z Eliaszem ukazał sie Apostołom na górze Tabor?
|
Pn lut 20, 2006 17:30 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
jeśli kto lubi tego świętego jesli komu sie podoba to imie to czemu nie to trudno zeby nie mógł lecz to bardziej jest w zakresie żydów a nie katolików 
moze kto wie wprowadzisz tym jesli zostaniesz świętym nowe imie popularne w Polsce.. bo jak na razie to raczej imiona typowo chrześcijańskie inaczej brzmią
zawsze się zastanawiałem nad tym czemu takie uparcie jest w niemozliwości wybrania sobie imion nie chrześcijańskich przecież jak taki zostanie świętym ogłoszonym to przybedzie nam nowe imie chodzi mi akurat tu o chrzest oczywiście
no do bierzmowa to raczej rzeczywiscie juz trzeba wybierać typowe imiona chrześcijańskie a jakie to do ksiedza z tym...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Pn lut 20, 2006 20:23 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
u arabskich chrześcijan dośc popularne sa imiona starotestamentowe jak moses, abraham, a nawet Jeszua. Latynosi dośc cześto mają imie Jesus i czy Maria ...nie sądze aby był problem z imieniem Mojżesz.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Pn lut 20, 2006 20:38 |
|
|
|
 |
Krzyżowiec
|
Co do patriarchy (proroka) Mojżesza, to pewności nie mam, ale jest np. w Litanii do Wszystkich Świętych. Natomiast jest chyba 3 świętych Kościoła Katolickiego z czasów wczesnochrześcijańskich o takim imieniu (są to biskupi z gdzieś III - VI wieku).
|
Pn lut 20, 2006 21:07 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Beli - nie wiem. Bazuję na tym, co słyszałem od znajomego księdza, liturgisty
Ale masz rację - zapomnieliśmy o Taborze  Muszę księdzu przypomnieć 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn lut 20, 2006 21:13 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|