Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 13, 2025 14:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 EUTANAZJA=NAZIZM 
Autor Wiadomość
Post EUTANAZJA=NAZIZM
Proszę o wypowiedzi na temat problemu eutanazji.Czy ten problem grozi nam w przyszłości,czy uda się temu zapobiec?

Wt kwi 11, 2006 20:02

Mam nadzieję, że wolna wola zwycięży i każdy będzie mógł sam decydować o ty,m, że wcześniej chce doświadczyć nieuniknionego i tak spotkania z Bogiem.

Wt kwi 11, 2006 20:16

Post Re: EUTANAZJA=NAZIZM
HAUNEBU III napisał(a):
Proszę o wypowiedzi na temat problemu eutanazji.Czy ten problem grozi nam w przyszłości,czy uda się temu zapobiec?

Nie wiem, czy mam odpowiedzieć serio, czy żartem.

Może najpierw to drugie. Postęp, tak jak jest współcześnie rozumiany, to kult młodości, sprawności i totalnej tolerancji.

Najpierw tolerancja. Jak ktoś chce, bo mu źle (na tym świecie), to nich se da w żyłę, albo zażyje pastylkę.

Teraz kult. Z tymi starymi, schorowanymi to same kłopoty. U..we to. Narzeka. Trzeba wokół nich latać. I co gorsze - kosztują. Leki. Brak mieszkań dla młodych. I pracować na ich emerytury. Wiele by wymieniać takich negatywów. Więc może by im pomóc ? Przy okazji sobie.

A serio. O czym tu mówić ?

HAUNEBU III, ja nie stawiałbym równania między nazizmem, a eutanazją. Wprawdzie niemieccy nazi upraworządnili eutanazję pierwszy raz w dziejach ludzkości. Ale w 'postępie' tak już jest - zawsze ktoś jest pierwszy. Ktoś jest awangardą.

Mamy inne czasy i inną awangardę. Nią bym się zainteresował.

Wt kwi 11, 2006 20:17
Zobacz profil WWW
viewtopic.php?t=5653&highlight=eutanazja
( z punktu widzenia Prawa Kościelnego)
i
viewtopic.php?t=161&highlight=eutanazja
( spojrzenie od strony Etyki)
oraz:
viewtopic.php?t=1122&highlight=eutanazja
( prawo obowiązujące na świecie)

Wt kwi 11, 2006 22:07
A ja przede wszystkim zwroce uwage na, cokolwiek bezsensowny, tytul tego watku. Wystarczy przytoczy definicje:

Wikipedia napisał(a):
Eutanazja (od gr. εύθανασια /euthanasia/ 'dobra śmierć') jest to zadanie śmierci osobie nieuleczalnie chorej, które umotywowane jest skróceniem jej cierpień.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Eutanazja

Wikipedia również napisał(a):
I tu jest bardzo długi cytat, link poniżej

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nazizm

Gdzie tu są wspólne elementy?

Bardzo bym prosił moderatorów o konsekwencje - jeśli zamykacie tematy powtarzające się, zamykacie tematy o określonej tematyce (jak najbardziej słusznie, w końcu to katolickie forum), to zamykajcie też tematy o nie trzymających siękupy i bezsensownych, a jednocześnie marketingowych tytułach.

Crosis

Wt kwi 11, 2006 23:07

Baranek już podała odpowiednie wątki, w których można się ustosunkować do eutanazji. Zgadzam się poza tym z opinią Crosisa.

Śr kwi 12, 2006 8:53
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]