|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Ryba
Zastanawia mnie co oznacza symbol ryby, ktory zauważyłam na kilku samochodach (zdaje się naklejka). Czy jest to symbol chrześcijański, czy jakiegoś konkretnego wyznania?
Zauważyłam to pewnego razu i pomyślałam, że kierowca pewnie chce w ten sposób pokazać swoją przynależność do jakiejś grupy wyznaniowej chrześcijańskiej. Niestety zachowanie na szosie owego osobnika raczej o tym nie świadczyło...
|
Pt lis 10, 2006 18:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak jest to symbol mający oznaczać chrześcijana...
Dla mnie jest to piękne świadectwoswojej wiary, choć zgadzam się, że jesli sie już taki symbol nakleji to wypada zachowywac się godnie na drogach..
|
Pt lis 10, 2006 18:50 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Wybrudzony od błota i innego syfu ulicznego... Piękne...
A tak na marginesie, z obserwacji własnych- nie widziałem jeszcze nikogo z rybą, kto jeździłby naraz kulturalnie, bezpiecznie i zgodnie z przepisami^^
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt lis 10, 2006 18:55 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
A. napisał(a): Wybrudzony od błota i innego syfu ulicznego... Piękne... Symbol jest od symbolizowania, a nie od czczenia, inaczej KKK zakazywałby jedzenia ryb - bo przecież ryba jest symbolem Chrystusa  A. napisał(a): A tak na marginesie, z obserwacji własnych- nie widziałem jeszcze nikogo z rybą, kto jeździłby naraz kulturalnie, bezpiecznie i zgodnie z przepisami^^ Bo Bóg nad nim czuwa  Ja nikogo takiego nie widziałem - wszyscy jeżdżą jak wariaci...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt lis 10, 2006 19:08 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Dla mnie jest pewna różnica w jedzeniu ryby, a używania symbolu religijnego, no ale to tylko moje takie zdanie...
Cytuj: Ja nikogo takiego nie widziałem - wszyscy jeżdżą jak wariaci...
A to swoją drogą 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt lis 10, 2006 19:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak jest to symbol mający oznaczać chrześcijana...
Oszzzzz, a ja gupi myslałem, ze to wędkarze 
|
Pt lis 10, 2006 19:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Symbol ryby nawiązuje do greckiego słowa ICHTYS (Iesous Christos Theou Yios Soter),czyli Jezus Chrystus Boży Syn Zbawiciel

|
Pt lis 10, 2006 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt lis 10, 2006 19:39 |
|
 |
Gimlas
|
Z symbolem ryby wiaze sie pewna anegdota.Podczas rozmowy dwoch nieznanych osob jedna z nich rysowala palcem znak ryby na piasku. Jesli druga osoba narysowala tez rybe, oznaczalo to ze jest chcrzescijaninem i mozna bez obaw prowadzic dalsza dyskusję.
|
So lis 11, 2006 13:22 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lis 11, 2006 14:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|