|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Black-White Sheep
|
 "Mikołaj nieswięty"
Polecam artykuł z "Gościa Niedzielnego" o podanym w temacie tytule. A potem podyskutujmy...
_________________ "Wszystko mogę w Tym, Który mnie umacnia."
|
N gru 03, 2006 12:18 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
A może jakiś link do tego artykułu? 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
N gru 03, 2006 21:50 |
|
 |
jo_tka
|
Zajawka
Jak znam życie, jutro po południu powinien być dostępny w całości pod tym samym linkiem.
www.goscniedzielny.wiara.pl najnowszy numer, kategoria Społeczeństwo
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N gru 03, 2006 22:39 |
|
|
|
 |
Black-White Sheep
|
Chyba już jest...
|
Wt gru 05, 2006 20:03 |
|
 |
Kropka
|
To jest ziemski święty Mikołaj, wierny "mikołajowym ideałom"a nie tania krasnalowata podróba.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Wt gru 05, 2006 20:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jednak Św.Mikołaj był biskupem i każdy przebrany za Św.Mikołaja powinien nosić mitrę.Nie do pomyślenia jest krasnalowata czapka podobnie jak w dzień Św.Patryka nie mają sensu zielone kapelusze ale koniecznie musi być mitra.Tutaj może światu to obojętne, ale na Sądzie Ostatecznym będą kłopoty.Co święci o nas pomyślą.Że się wygłupiamy tu na ziemi.Bo jak inaczej to określić.Dlatego ważne jest sacrum.Obydwaj znani święci byli jak wiadomo biskupami.Dziękuję za wypowiedź.
|
Wt gru 05, 2006 20:28 |
|
 |
Kropka
|
Eire, hmm, czytałeś artykuł?
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Wt gru 05, 2006 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie tam zerknąłem.Artykuł jest antidotum wobec świątecznego szału zakupów.W przejrzysty sposób przeciwstawia komercji ubóstwo i pokazuje co to służba innym.Mowa o bezdomnym.Sam odmawia sobie darów rzeczowych aby zrobić prezenty innym.Szlachetna postawa.
|
Wt gru 05, 2006 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A więc podsumowując.Ważny jest sakralny charakter i zamiast przepychu czy szału zakupów można samemu zrobić dla kogoś prezent.Nawet ciepłe słowa wystarczą.
|
Wt gru 05, 2006 20:44 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Czytałem ten artykuł.
To jeden z takich, które chwytają za serce,
Piękny. Piękny tekst i piękna postawa człowieka naprawdę Bożego.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt gru 05, 2006 21:01 |
|
 |
Black-White Sheep
|
Teraz moja opinia...otóż tez uważam, że artykuł jest piękny, ale jeszcze piękniejsza jest postawa tego człowieka. On jest wcielonym antystereotypem bezdomnego i myślę, że powinien mieć większe możliwości kontaktu ze swoimi braćmi w ubóstwie, by przekazać im cenne wskazówki, dotyczące tego, jak można dobrze żyć, będąc biedakiem... Niestety nikt nie jest w stanie się tym szeroko dzielić, bo nie ma funduszy, dlatego uważam, że media publiczne powinny jakoś pokazać tego człowieka i to, co robi, bo słowa pouczają, a przykłądy pociagają, jak już wielu przede mną mówiło. Poza tym dużo się mówi o przestępstwach etc, a tak mało o dobru, które się przecież codziennie dokonuje...
Mnie artykuł naprawdę zafascynował.
|
Śr gru 06, 2006 21:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tym bardziej, że panuje stereotyp bezdomnego-pijaczka a tu jest pokazane zupełne przeciwieństwo tego stereotypu.
|
So gru 09, 2006 0:03 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|