|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
drugi dzień ŚWIĄT czyli poniedziałek Wielkanocny
Autor |
Wiadomość |
trigintASeptem
|
 drugi dzień ŚWIĄT czyli poniedziałek Wielkanocny
Ostatnio słyszałem iż to świeto jest po to ,aby ...odpocząć po pierwszym dniu ŚWIĘTA ,no niekoniecznie może ta osoba mówila powazne ,ale jakos nie mogłem jej odpowiedzieć co naprawde oznacza te świeto dla katolików,mało tego święto wolne od pracy ,nieobowiązkowe a 3 dni wcześniej mamy WIELKI PIĄTEK dzień roboczy ,może by tak pozamieniać te dni wolne od pracy z poniedzialku na piatek ,no chyba że ktoś mi wyjaśni że się myle co do tego poniedziałku i może On jest jakiś szczególny ?
_________________ trigintASeptem
|
Pn mar 17, 2008 22:31 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
 Re: drugi dzień ŚWIĄT czyli poniedziałek Wielkanocny
trigintASeptem napisał(a): Ostatnio słyszałem iż to świeto jest po to ,aby ...odpocząć po pierwszym dniu ŚWIĘTA ,no niekoniecznie może ta osoba mówila powazne ,ale jakos nie mogłem jej odpowiedzieć co naprawde oznacza te świeto dla katolików,mało tego święto wolne od pracy ,nieobowiązkowe a 3 dni wcześniej mamy WIELKI PIĄTEK dzień roboczy ,może by tak pozamieniać te dni wolne od pracy z poniedzialku na piatek ,no chyba że ktoś mi wyjaśni że się myle co do tego poniedziałku i może On jest jakiś szczególny ?
Bo nie tyle świętujemy hańbę sądów Piłata i Sanhedrynu oraz męki Jezusa (tę z bólem wspominamy), co świętujemy zmartwychwstanie Chrystusa i wynikłe z tego skutki Zbawienia. To jest powód do "świętowania", radosnego świętowania.
Pn mar 17, 2008 23:05 |
|
 |
kawa
|
Poza tym Wielkanoc ma Oktawę, czyli świętuje się ten jeden dzień przez 8 dób. Tyle Kościól trwa w nieustannej, szczególnej radości ze Zmartwychwstania Jezusa.
Nie chodzi o odpoczynek, ani wyspanie się, ani już na pewno o posiedzenie przed TV. Chodzi o radość, o przyjęcie do swojego życia nowiny o zbawieniu, o zachwycenie się tym na nowo.
Czego wszystkim życzę, A.
|
Wt mar 18, 2008 0:04 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
I ten właśnie Poniedziałek Wielkanocny jest dzisiaj praktycznie jedyną pozostałością wspomnianej wyżej Oktawy Wielkiej Nocy
|
Wt mar 18, 2008 19:09 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|