Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 5:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy w marketach powinny być kaplice?? 
Autor Wiadomość
Myślę, że kaplice w supermarketach nie podobałyby się także Jezusowi. On sam wyraźnie mówi o rozgraniczeniu między sacrum a profanum.
W Ewangelii wg św. Mateusza (Mt 21,12-13 ) czytamy:

Cytuj:
12 A Jezus wszedł do świątyni i wyrzucił wszystkich sprzedających i kupujących w świątyni; powywracał stoły zmieniających pieniądze oraz ławki tych, którzy sprzedawali gołębie. 13 I rzekł do nich: «Napisane jest: Mój dom ma być domem modlitwy, a wy czynicie z niego jaskinię zbójców»
.

Coprawda rozważamy sytuację odwrotną - świątynia w miejscu handlu, ale wychodzi na to samo. Bardzo trudno byłoby nam się zatrzymać na chwilę i oddać cześć Bogu w miejscu, gdzie panuje kult pieniądza. Myślę, że wprowadzenie Jezusa Eucharystycznego do wielkich sklepów, często otwartych także w niedziele, byłoby oznaką braku szacunku.

Jo_tko, pytasz o różnicę między kaplicą na dworcu PKP, a kaplicą w supermarkecie.
Dla mnie różnica jest prosta- na dworcu TAK - nasze życie jest podróżą do Boga ( analogia do podróżownia pociągiem )
Sklep jest miejscem handlu i nim powinien pozostać . Podobnie , jak biuro jest miejscem pracy. Uzasadnienie- patrz wyżej :)

Wt gru 21, 2004 22:28

Nie mówię przecież, żeby handlować w kaplicy. Więcej - pisałam jasno - jestem przeciw odprawianiu tam niedzielnej Mszy Św.

W biurze kaplica też nie? Pisałam wcześniej o przechodzeniu przed ołtarzem kilkanaście razy dziennie w pracy. Powiecie - szpital, dla pacjentów... Ok. Tyle że ja widywałam pracowników na tym korytarzu, w trakcie króciutkiej modlitwy przed Najświętszym Sakramentem...

Jeśli ktoś ma godzinną przerwę w dzień i pracuje do późna - chciałby wejść na kwadrans modlitwy - czemu nie? Ja mówię TYLKO o miejscu modlitwy - niczym więcej...

I ja się nie upieram - ja po prostu pamietam siebie i wędrówki po sklepach wypełniające czas do zabicia i obchodzenie wszelkich kościołów na milę... Co by było gdyby nie wiem...

Wt gru 21, 2004 22:54

Jeśli ktoś ma godzinną przerwę w dzień i pracuje do późna - chciałby wejść na kwadrans modlitwy - czemu nie? Ja mówię TYLKO o miejscu modlitwy - niczym więcej...

A dlaczego nie może spędzić kwadransu na modlitwie zamknąwszy się w biurze?
Czy potrzebna jest osobna, specjalna kaplica? Nie rozumiem.....

Wt gru 21, 2004 23:20
Zobacz profil WWW

Maga - ile znasz biur, w których można się zamknąć gdziekolwiek poza toaletą?
Oczywiście - może. I zrozum - ja się nie domagam wprowadzenia kaplic w biurach. Ja tylko mówię, że jeśli ludzie w danym miejscu mają taką potrzebę, nie widzę powodu by im tego odmawiać.

Śr gru 22, 2004 7:28

Ale Bóg podobno jest wszędzie. Czy uważasz ze modlitwa odmówiona w kaplicy będzie bardziej wysłuchana niż chwila zadumy w dowolnym miejscu?? Poza tym ja chodząc do sklepu chcę jak najszybciej zrobić zakupy i zmykać stamtąd. Woolę szybko zrobić zakupy i wrócić do domu a nie spędzać całego dnia w sklepie.

POozdrawiam

Śr gru 22, 2004 11:35

Moim zdaniem wydawanie pieniędzy na tworzenie kaplic w biurach i centrach handlowych to tworzenie potrzeb.

Zgadzam się z chmurką. Skoro bóg jest wszędzie...

Śr gru 22, 2004 13:00
Zobacz profil WWW

Wydaje mi się, że Jezus wyrzucając kupców ze Świątyni zaznaczył w ten sposób iż łączenie handlu z miejscem świętym jest jakby nie na miejscu :-)

pzdr :-)

Śr gru 22, 2004 13:05

Jezus wyrzucał kupców ze światyni, to żeby bylo sprawiedliwie, trzeba modlących się wyrzucić ze sklepu :D

Śr gru 22, 2004 13:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2