|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Pytanie i prosba o odpowiedz
Autor |
Wiadomość |
Pytajaca
|
 Pytanie i prosba o odpowiedz
Witam.Bylam dzis u spowiedzi i ksiadz zadal mi pokute,krora nie bardzo moge zrozumiec-"Dwa razy odmow Litanie z rozancem".Prosze o pomoc-moze ktos wie,co spowiednik mial na mysli.Ja sie nigdy z takim rodzajem Litanii nie spotkalam.Prosze o odp.,z gory dziekuje i pozdrawiam-Ewa:)
|
N sie 31, 2008 18:37 |
|
|
|
 |
kastor
|
Czasami po różańcu odmawia litanię loretańską... może to o to chodzi? 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
N sie 31, 2008 21:40 |
|
 |
lektorek
|
Zgadzam się z przedmówcą, że po różańcu czasami odamawia się Litanię Loretańską (z taką wersją spotkałem się kilkakrotnie w różnych modlitewnikach), więc najwyraźniej to o to chodziło.
Myśle, że odmawiając pokutę tak jak ją zrozumiałaś to kwestia Twojego sumienia z wywiązania się pokuty powinna być zaspokojna 
|
Pn wrz 01, 2008 13:24 |
|
|
|
 |
cau_kownik
|
 Re: Pytanie i prosba o odpowiedz
Pytajaca napisał(a): "Dwa razy odmow Litanie z rozancem". Dwa razy litania, dwa razy rozaniec.
_________________ ---
teh podpiss
|
Pn wrz 01, 2008 19:04 |
|
 |
pokojwam
|
 Br. Marek z „Jutrzenek” pragnie podzieli
Br. Marek z „Jutrzenek” pragnie podzielić się własnym doświadczeniem odnośnie tematu poruszonego przez: Pytajaca
Jest to problem:
Sam przeżyłem to ok. 1993 r: ks. Spowiednik podał niezrozumiała dla mnie nazwę modlitwy (albo ja źle zrozumiałem).
Potem były wielkie problemy, bo przecież nie wypełnienie pokuty jest ciężkim przewinieniem
Pamiętam, że w tej sprawie szukałem wyjaśnień nawet w siedzibie Prymasa...
Była to dla mnie taka nauczka (zresztą inni, których się radziłem też mi tak doradzili), że gdy są wątpliwości, to od razu trzeba je wyjaśniać przy konfesjonale, na gorąco.
_________________ Pokój i Dobro, Pokój Wam
|
Pn wrz 08, 2008 14:19 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Tak sobie myślę, że w siedzibie prymasa to łatwiej znaleźć karalucha na ścianie (gdzie ich w Warszawie nie ma?) niż interpretację pokutnych zaleceń spowiednika, gdyż prymas i jego urzędnicy raczej nie od tego są.
Nie prościej było zapytać u źródła? U spowiednika? Kodeks PK tego nie zabrania (a co prawem nie zabronione to dozwolone).
Pn wrz 08, 2008 17:07 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|