Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 02, 2025 5:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Referendum w sprawie euro ! - ankieta trwa, głosujmy ! 
Autor Wiadomość
ja tam chcę euro , przynajmniej nie będzie problemów z wymianą kasy przy wyjeździe za granicę, czy sprowadzaniu rzeczy z zachodu : )

a po za tym bardziej mi się podobają istniejące mosty, niż nieistniejący (już) królowie :)

Pt paź 10, 2008 19:30

Jeżeli mamy przejść na euro to po jakim kursie? Jeżeli będziecie wiedzieć to dajcie mi znać , bo wtedy dużo zarobie.

Euro, złoty czy inny papierowy pieniądz, jest tylko papierowym kolorowym świstkiem różniącym się kolorem, nie mającym pokrycia w złocie. Wolał bym, żeby środkiem płatniczym było złoto, bo złota nie można ot tak sobie dodrukować i ma realną wartość. Pieniądz jest miernikiem wartości, a nie wartością sama w sobie.

Jak przejdziemy na ojro, to tym ojrem bedzie sterował europejski bank centralny. Inaczej mówiąc walutą będzie zarządzał jakiś urzędas i to nie polski. Pewnie będzie to niemiec albo francuz, na pewno nie polak, więc w jakimś stopniu tracimy przez to suwerenność.

Wprowadzenie wspólnej waluty ma sens jak drastycznie obniżymy podatki i bedzie panował prawdziwy wolny rynek. Dzisiaj niestety żyjemy w pogłębiającym się socjaliżmie.

Mnie osobiście podobają się królowie na banknotach a nie jakieś socjalistyczne symbole typu most. Kiedyś bywali królowie wielcy, którzy dzisiaj widnieją na banknotach, a w przyszłości czyj wizerunek z obecnie wielkich demokratów zagości na PLN'ach (o ile jeszcze będą). Kwaśniewskiego, Oleksego, Kaczyńskiego, a może Półtuska?, który ładnie się uśmiecha, dużo bredzi i jakiejś tam fify czy uefa bidulek się wystraszył (strach pomyśleć o jakimś poważnym zagrożeniu) No kogo umieścimy na pieniążkach? Nikogo. Chciałbym, żeby panował ustrój taki jak w ks. Lichtenstein.

Jeszcze w latach 70 na dolarach widniał napis "możliwość wymiany na złoto".

N paź 12, 2008 16:19

dyszel napisał(a):
Nie wynika to tylko z polityki Fed-u ale uwazam ze skutki gospodarcze krachu bankowego w USA dla PKB są raczej małe

To już lekki OT, ale 700 mld (słownie siedemset miliardów) USD, jakie Kongres chce przeznaczyć na ratowanie prywatnych banków (czytaj nacjonalizację strat) to nie jest mała kwota, nawet dla USA. Wysupłanie takich pieniędzy przez zadłużony amerykański Skarb Państwa moim zdaniem oznacza, że skutki gospodarcze krachu bankowego w USA są dramatyczne.

Jeśli chodzi o PKB, to postaram się zapamiętać sobie ten wątek i uzupełnić go o dane z USA za III kwartał.

Są już dane o PKB USA za III kwartał, więc uzupełniam:

Rzeczpospolita napisał(a):
Amerykańska gospodarka się kurczy

Produkt Krajowy Brutto w USA spadł o 0,3 proc. w III kw. czyli mniej niż oczekiwano (0,5 proc.) - podał amerykański urząd statystyczny. Jedną z głównych przyczyn kurczenia się amerykańskiej gospodarki to silny spadek wydatków konsumpcyjnych (o 3,1 proc.).

W obliczu utraty pracy, spadku wartości papierów wartościowych i nieruchomości, Amerykanie mniej chętniej kupują dobra trwałego użytku - samochody, meble, sprzęt RTV, AGD. W tej kategorii spadek (o 14,1 proc.) był największy od 1987 r.

Do spowolnienie gospodarki przyczynił się także mniejszy eksport i.- Ale to nie były przełomowe informacje - komentuje Ernest Pytlarczyk, ekonomista BRE Banki. - Pokazują nam to co już było.

Teraz rynek z niecierpliwością czeka na dane o inflacji, rynku pracy i konsumpcji w kolejnych miesiącach. Na ich podstawie będzie można oceniać stan gospodarki w IV kw. - dodaje. Najprawdopodobniej nie będą one jednak optymistycznie.

- Najgorsza sytuacja na rynku pracy może być w przemyśle i budownictwie. W sektorach tych są wysokie koszty stałe, które trudno szybko zmniejszyć do dostosować się do zmieniających się warunków. Najłatwiej ciąć koszty zmienne, czyli koszty pracy - mówi Wojciech Matysiak, ekonomista BGŻ.

Ekonomiści spodziewają się, że w IV kw. dynamika PKB w USA także będzie ujemna.

Pt paź 31, 2008 10:42

----------------------------

Prof. prof. dr. hab. Ryszard Henryk Kozłowski w swym wystąpieniu skoncentrował się na ogromnie ważnym zagadnieniu energii geotermalnej i geotermicznnej, która stanowi szansę dla bezpieczeństwa nie tylko Polski ale i całej Europy.

Jednak także i on nawiązał do zagadnienia suwerenności Polski. Przywołał artykuł 90 Konstytucji RP, który zawiera zapis umożliwiający ograniczenie suwerenności Polski na rzecz organizacji międzynarodowej a na to, jak wskazał, ,,nie może wyrazić zgody żadna grupa ludzi, ani reprezentacja narodowa ani nawet całe pokolenie Polaków, gdyż suwerenność Polski jest dobrem, które należy do wielu pokoleń minionych, obecnych i przyszłych”.

Słowa te spotkały się z ogromnym aplauzem ze strony zgromadzonych w sali uczestników spotkania.

Refleksja osobista

Przyznam się, że także i dla mnie te słowa prof. Ryszarda Henryka Kozłowskiego mają wielkie znaczenie, gdyż 25 V 1997 roku właśnie m.in. z uwagi na treść artykułu 90 opowiedziałem się w referendum przeciwko przyjęciu obowiązującej obecnie Konstytucji RP. 8 czerwca 2003 roku głosowałem z kolei przeciwko wejściu Polski do Unii Europejskiej, nie mogąc pogodzić się z tym, ze prawo wspólnotowe (czyli zewnętrzne) będzie miało, na mocy orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, pierwszeństwo nad prawem polskim, przed czym w swych sejmowych wypowiedziach przestrzegał na przykład poseł Jan Łopuszański, m.in. w swym ogromnie ważnym wystąpieniu z 10 stycznia 2002 roku.

Kilka miesięcy temu złożyłem z kolei swój podpis pod wnioskiem o przeprowadzenie ogólnonarodowego referendum w sprawie ratyfikacji Traktatu z Lizbony. Opowiadam się także za zachowaniem ZŁOTEGO i utrzymaniem polskiej polityki pieniężnej.

Zdaję sobie sprawę, że ze swymi poglądami jestem w środowisku finansowym w naszym kraju w mniejszości. Nie czuję się przez to od nikogo ani odrobinę lepszy. Być może nawet jestem bardzo ułomnym człowiekiem i wielce niedoskonałym obywatelem. Milczeć jednak nie mogę.

Sławomir Kłusek

Autor jest analitykiem giełdowym i pracownikiem Gospodarczego Banku Wielkopolski, od 1997 roku do 2008 roku był komentatorem giełdowym ,,Rzeczpospolitej”. Od 2002 roku do chwili obecnej jest komentatorem Gazety Giełdy ,,Parkiet”. Poglądy przedstawione w niniejszym opracowaniu wyrażają osobiste stanowisko autora tekstu i nie odzwierciedlają stanowiska instytucji, z którą jest on związany zawodowo.

http://www.ibs.edu.pl/content/view/1765/118/

-----------------------------------------------------------

Cz lis 27, 2008 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2