Biedni księża, zamożni nauczyciele?...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: biorąc pod uwagę,że parafia nie składa się z jednej osoby księdza proboszcza i ma do utrzymania budynek kościelny to taka kwota nie robi na mnie specjalnego wrażenia.W tym kraju zyją ludzie którzy za samo (censored) w stołek biorą sporo więcej.
Fakt. Nie mam nic przeciwko takim dochodom parafii, ale niech wszyscy będą traktowani równo.
Jak ktoś za pierdzenie w stołek tyle bierze, to ma umowę, ZUS, podatek i cała reszta.
To samo zrobić z klerem. Zacząć traktować ich po prostu jak wszystkich innych.
A, żeby nie było, że tylko kleru się czepiam. Potem to samo zrobić ze związkowcami. A tych, co biorą pieniądze i nie płacą fiskusowi - skasować tak, żeby musieli się spłacać następne 20 lat.
Wiem, że to marzenie... ale w końcu za darmo, nie?
Crosis
|
N cze 21, 2009 22:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
*Julka* napisał(a): strefa miejska  nie wiem z czego te dochody pewnie zewsząd, ale nie bede im przeciez zagladac w papiery nie ? na stronie parafialnej ostatnio napisali ,ze z SAMEJ NIEDZIELI suma ofiar wyniosla 5 326zł 
Nie zagladasz w papiery ....to skąd informacja o dochodach?
30 tys miesięcznie to niebagatelna kwota.
Moja parafia miejska ok.1600 parafian - w życiu nie wyciągnie miesięcznie takiej kwoty zliczając śluby, pogrzeby, chrzty, tacę.
|
Pn cze 22, 2009 12:25 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): Nie zagladasz w papiery ....to skąd informacja o dochodach?
ze strony parafialnej ,ktora PARAFIA informacje o tym zamiescila DOBROWOLNIE I PUBLICZNIE, wiec sila rzeczy czlowiek przeczytal ..
poza tym to samo mowil PROBOSZCZ w ogloszeniach pod koniec MSZY
o czym pisalam w poprzednim poscie wiec.. polecam przeczytac ,co powinno sie rozumiec pod nazwa " zagladania komus w papiery" 
|
Pn cze 22, 2009 19:59 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Alus,ta niebotyczna kwota 30000 przy liczebości Twojej parafii kosztowałaby jednego parafianina 4.70 zł tygodniowo.Paczka papierosów kosztuje ok.8 zł.
|
Pn cze 22, 2009 22:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): Alus,ta niebotyczna kwota 30000 przy liczebości Twojej parafii kosztowałaby jednego parafianina 4.70 zł tygodniowo.Paczka papierosów kosztuje ok.8 zł.
Liczebność parafii nie przekłada się na ilość praktykujących - statystycznie praktykujących jest ok 30%.
Parafia na osiedlach ponad 30 letnich, większość ludzi starych - więc chrztów jak na lekarstwo, pogrzebów ok 8-10 miesięcznie i ślubów ok 9 miesięcznie (przeliczając wszystkie w roku na 12 miesięcy).
Na tacy w 80% dominują 1 zł.
Jakby nie liczył nie osiąga dochodu w granicach 30 tys zł miesięcznie.
|
Wt cze 23, 2009 10:49 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Ja już w końcu lat 80-tych zacząłem dostrzegać,że w Polsce wybudowano trochę za dużo kościołów,gdzie powstawały nowe osiedla, jak grzyby rosły nowe świątynie,nikt się nie zastanawiał nad prognozami demograficznymi i ustrojowymi.Nawiasem mówiąc w tej epoce powstawały przedziwne"arcydzieła" architektury.Przechodząc koło
niektórych wciąż zastanawiam się ,czy to kościół,czy baza UFO  ?
A swoją drogą,czy w Twojej parafii chodzi do kościoła 80% takich biedaków,których nie stać dać więcej na tacę jak 1 zł?
|
Wt cze 23, 2009 13:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): A swoją drogą,czy w Twojej parafii chodzi do kościoła 80% takich biedaków,których nie stać dać więcej na tacę jak 1 zł?
A licho to wie czy nie stać, czy skąpstwo....
Faktem, że trzon parafii - tych praktykujących, stanowią ludzie starsi - renciści, emeryci...
|
Wt cze 23, 2009 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przyznam się, że ja przez okres 3 miesięcy dawałam po 1 zł na tacę...ale to jako forma protestu.
Bo 6 duchownych w parafii nie potrafiło prawidłowo zorganizować zbórki po Mszach w pażdzierniku na Dzieło Nowego Tysiąclecia, a za miesiąc na Fundację "Kościół w potrzebie".
Nie ustawili ani młodziezy, ani nikogo z innych wspólnot, aby obstwaić 3 wyjścia a kościoła po każdej Mszy św.
Datki dałam zakonnicy w zakrystii.
Po powrocie do domu zadzwoniłam na plebanię i wyłuszczyłam im co myśle o takiej bylejakości duchownych.
A że złość trzymała mnie dłużej, przez 3 miesiące dawałam tylko 1 zł na tacę.
|
Wt cze 23, 2009 14:34 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
sorry , tak mowisz o tych praktykujacych ..
u mnie jakies 80% chodzi do kosciola w niedziele , a czasem wcale, a w tygodniu kosciol swieci pustkami- zaledwie 12 osob- chociaz ponoc ot i tak duzo - ekhm no dobra...
no wiec to glupie mowic " ten praktykujacy to daje, a ten nie to poskapi"
Ci co nie chodza lub tylko w neidziele tez sypna i to czasem nie malo
[ wlasnie Ci niepraktykujacy czesto rzucaja koperte z fulem kasyy jako takie " zadosciuczynienie " ;d ]
|
Wt cze 23, 2009 20:44 |
|
|
|