Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 16:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Racjonalne podejście do religii . 
Autor Wiadomość

Post Racjonalne podejście do religii .
Witam wszystkich bardzo serdecznie .

W tym temacie chciałbym podzielić się moim poglądem i uzyskać informacje które nurtują mnie i za bardzo nie mam z kim o nich porozmawiać .

Mam 20 lat i wiele pytań/kwestii egzystencjalnych religijnych . Od kilku lat byłem oddalony od kościoła choć przyjąłem sakramenty chrztu , komunii oraz bierzmowania .
Obecnie moje poglądy najbardziej przypominają podejście apateistyczne .
W swoim , życiu staram się być dobrym dla otaczających mnie ludzi , staram się nie denerwować o błache sprawy i żyć zgodnie z niektórymi ideami Jezusa i ludzi mi bliżej znanych i tych o których czytałem słyszałem .
Pomoc bliźniemu , chęć doskonalenia się jest moim motorem napędowym w życiu które staram się przeżyć jak najlepiej . Moją ideą jest dążenie poczucia satysfakcji którą daje mi "dobroć" dla innych ludzi oraz osiąganie realnych celów [Zakładając , że w osiąganiu celów nie krzywdzę nikogo].
Wyrobiłem sobie racjonalny pogląd odnośnie religii który mówi , że religia/sposób życia tkwi głęboko w naszej podświadomości i większość ludzi znajduję w niej siłę , życiodajną energię która
pozwala szczęśliwie lub mniej egzystować na naszym globie . O ile wielu żyje wg tych przekonań pod otoczką jakiejkolwiek religii nie przygnębia ich tak jak mnie zagadka co będzie po śmierci .
Czy jest życie po śmierci ? Czy wiara w "niebo/czyściec/piekło" nie jest zaspokojeniem naszych pytań o życiu niedoczesnym ? Czy nie jest tak łatwiej ?
Strasznie boli mnie to , że przeminiemy i jedynie co nam pozostaje to przeżyć życie najlepiej jak się da będą "dobrym" .

Prosiłbym o rzetelne odpowiedzi i jeżeli kogoś uraziłem moimi słowami to szczerze przepraszam .
Zadając owe pytania nie chciałbym usłyszeć górnolotnych haseł pokroju "Każdy może błądzić " itp .

Pozdrawiam Michał i czekam na wasze odpowiedzi ?

Śr wrz 08, 2010 21:23

Post Re: Racjonalne podejście do religii .
Witaj.
michal8989 napisał(a):
Mam 20 lat i wiele pytań/kwestii egzystencjalnych religijnych.
Najwyższy czas. ;)
michal8989 napisał(a):
Od kilku lat byłem oddalony od kościoła
Byłeś? Czyli już nie jesteś?
michal8989 napisał(a):
Obecnie moje poglądy najbardziej przypominają podejście apateistyczne .
Niezbyt to chrześcijańskie - jesteś nadal oddalony od Kościoła czy już nie?
michal8989 napisał(a):
O ile wielu żyje wg tych przekonań pod otoczką jakiejkolwiek religii
nie przygnębia ich tak jak mnie zagadka co będzie po śmierci .
Jeśli jesteś chrześcijaninem, to nie jest to dla ciebie zagadka (jeśli wierzysz).
michal8989 napisał(a):
Czy jest życie po śmierci ?
Jesteś wierzący? Wyznanie wiary /kościoła jasno to precyzuje.
michal8989 napisał(a):
Czy wiara w "niebo/czyściec/piekło" nie jest zaspokojeniem naszych pytań o życiu niedoczesnym ?
Czy nie jest tak łatwiej ?
Zapewne tak jest - wypełniona luka ludzkich lęków/pragnień.
michal8989 napisał(a):
Strasznie boli mnie to , że przeminiemy i jedynie co nam pozostaje to przeżyć życie najlepiej jak się da będą "dobrym" .
Czy nie jest to wystarczająco motywujące, żeby dobrze przeżyć życie?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr wrz 08, 2010 22:46
zbanowany na stałe

Ja Ci powiem co jest po smierci. Po smierci budzimy sie. Budzimy sie wylacznie po to, by zastanawiac sie co teraz po smierci bedzie. Dzieje sie tak aby w czasie zycia nie zawracac sobie glowy sprawami na ktore nie mamy wplywu.

Cz wrz 09, 2010 9:57

michal8989 napisał(a):

Czy jest życie po śmierci ? Czy wiara w "niebo/czyściec/piekło" nie jest zaspokojeniem naszych pytań o życiu niedoczesnym ? Czy nie jest tak łatwiej ?

Jak jest po śmierci nikt nie wie - My Chrześcijanie mamy jednak obietnicę Jezusa, który zapowiada nasze zmartwychwstanie - mnie to wystarcza :)

Wt wrz 14, 2010 21:15

3 odpowiedzi , dzięki .

@Elbrus - Więcej pytań , lakoniczne odpowiedzi .
Jednakże ten cytat mi się bardzo spodobał
"Zapewne tak jest - wypełniona luka ludzkich lęków/pragnień."

"Dzieje sie tak aby w czasie zycia nie zawracac sobie glowy sprawami na ktore nie mamy wplywu."
"My Chrześcijanie mamy jednak obietnicę Jezusa, który zapowiada nasze zmartwychwstanie "

Ładne słowa , które będą podporą do moich dalszych przemyśleń .
Słyszę od wielu osób , że wiara daje im siłę , motywację do działań (niemalże same superlatywy)
Ale jak to się dzieję , że ludzie wierzą w to , że jak będą dobrzy to trafią do nieba , będą mieli zapewniony wieczny byt .

Dajmy za przykład modlitwę . Ludzie w modlitwie : proszą , dziękują ....
Skupmy się jednak na tym , że jak proszą i to nieraz coś dostają od (kogo ? ) . Boga , czy siebie samego ?
Ale czy modlitwa o coś do czego się dąży , czego się pragnie trwa tylko wtedy kiedy "klęczymy" i się modlimy . Czy pragnienia które mamy w sobie uwidaczniają się w nas na każdym kroku . Zmierzając do meritum samej modlitwy .
Myślę , że im częściej myślimy pozytywnie o naszym celu , pragnieniu jednocześnie zbliżamy się do niego .
Wiara w samego siebie osiągnięcia daję nam motywację a tym samym jest motorem napędowym do dalszych działa. Oczywiście wiara w to , że modlitwa przyniesie nam dodatkowe korzyści jest jak najbardziej zrozumiała .
Oczywiście ktoś może powiedzieć , jak można wytłumaczyć modlitwę o zdrowie dla drugiej osoby . Jak to się dzieję , że może ona zostać wysłuchana . Odpowiedź - Może nie musi . Wpływ na to ma zbyt wiele czynników .

A teraz powrót do pytania o życie po śmierci ?

Jak to Elbrus pięknie napisał , jest to wypełniona luka naszych pragnień lęków .
I tu się w pełni zgodzę . Staramy się o tym nie myśleć , bo po co martwić się o to , że przeżyjemy x lat na ziemi umierają w wierzę , że trafimy do "nieba" , że swoje życie doczesne przeżyliśmy jak należy i mając "spokój ducha"

Jasne , że o wiele prościej .

Nie chcę oczywiście tymi kilkoma zdaniami uwłaczać waszym religijnym przekonaniom a przedstawić mój realny punkt widzenia .

Pt wrz 17, 2010 16:55

Co do tego, że wierzymy w życie wieczne, bo boimy się nicości...
Nieistnienie nie boli - przypomnijcie sobie jak było przed Waszymi narodzinami - nie istnieć to w moim odczuciu nic strasznego. Za to jak sobię pomyślę o tym, że będę istniał wiecznie to mam takie dziwne uczucie w brzuchu i ogarnia mnie lęk - pewnie też czasem tego doświadczacie - być może Bóg zechce sobie tworzyć nowe wszechświaty, nowych "ludzi", będą mijały milirdy lat, a ja ciągle będę i najgorszę, że nie będę mógł przestac istnieć. Kiedyś słyszałem z ust filozofa (ateisty!), że nicość po śmierci wcale nie jest gorsza od konieczności życia na zawsze - oczywiście ładniej ubrał to w słowa - ja się z tym zgadzam i każdy kto doświadczył tego dziwnego uczucia w brzuchu pewnie podzieli moje zdanie.

Myślę, ża każdy człowiek chciałby mieć możliwość powiedzenia w pewnym momencie "dość" - choćby teoretycznie. Tymczasem wierzymy, że tak nie można, bo mamy nieśmiertelną duszę - nie wiem, czy to nie gorsze od zwykłego nieistnienia, takiego samego jak przed narodzinami.

Śr wrz 22, 2010 22:55

ja mysle że Niebo istnieje i mam nadzieje że tam pójdę i bedzie tam tak super,ze czas będzie mi płynął lekko i przyjemnie

Cz wrz 23, 2010 0:26
Michale,
wytworzyłeś coś w rodzaju "racjonalistycznej religii naturalnej".
To dobre ale... mało.
Kiedy Go spotkasz, zobaczysz wiele więcej, obiecuję.

Cz wrz 23, 2010 1:55

Być może i tak się stanie , kto wie jak ukształtuję się mój pogląd w przyszłości .

A tak z innej beczki - Widział ktoś film "Jezus Chrystus Zbawiciel (Jesus Christus Erloser)" ?
Ew. Co o nim myślicie ?

Cz wrz 23, 2010 15:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]