Maciek03
|
 Napotkałem w sieci poniższą listę pro-teistycznych cytatów.
Można się nimi podeprzeć w dyskusji z ateuszem, gdy ten wyskoczy z Nietzschem czy innym Dawkinsem. Pozdrawiam
Tylko Bóg może być przyczyną wszystkich rzeczy. - Arystoteles
Prawdziwym cudem jest fakt, że Bóg złych rzeczy używa do dobrego dzieła. - Orygenes
Szukający Pana znajdą Go, a znalazłszy Go, będą Go chwalić. - Augustyn z Hippony
Jeśli rzeczy wykazują różną doskonałość, to istnieje byt najdoskonalszy - czyli Bóg. - Tomasz z Akwinu
Bo sam przyrodzony rozum ukazuje, iż rządy i sprawy królestw i państw z Boskiej opatrzności i pomocy stoją, a ludzki rozum i staranie zabiegać wszystkiemu nie może. - Piotr Skarga
Bóg stworzył świat zgodnie z inteligentnym planem, który można poznać za pomocą rozumu. Bóg jest matematykiem. - Johannes Kepler
Bóg jest przyczyną idei Boga w nas, a zarazem wszystkich prawd wiecznych. -Kartezjusz
Boga czuje serce, nie rozum. Oto co jest wiara: Bóg dotykalny dla serca, nie dla rozumu. - Blaise Pascal
Logika kosmosu i całego stworzenia jest ciągłym przejawem obecności Boga. - G. W. Leibniz
Nawet gdyby nie było żadnych innych dowodów, sam kciuk przekonałby mnie o istnieniu Boga. - Isaac Newton
Mało wiedzy oddala od Boga. Dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem. - Ludwik Pasteur
Bardzo cicho przemawia Bóg w naszej piersi, bardzo cicho, bardzo wyraźnie wskazuje, czego trzeba szukać, a czego unikać. - W. A. Mozart
Kto się w opiekę poda Panu swemu A całym prawie sercem ufa Jemu, Śmiele rzec może: „Mam obrońcę Boga, Nie będzie u mnie straszna żadna trwoga." - Jan Kochanowski
Bóg sam może świat zniszczyć, a drugi wystawić. Lecz bez naszej pomocy, nie może nas zbawić. - Adam Mickiewicz
Z mego życia poemat - dla Boga. - Juliusz Słowacki
Wierzę w Boga, Mozarta i Beethovena. - Richard Wagner
Niezbadane są drogi, na których Bóg odnajduje człowieka. - Fiodor Dostojewski
Boga poznajesz nie tyle rozumem, nawet nie sercem... - Lew Tołstoj
Bóg oparł swe dzieło na jednym tylko filarze: miłości. - Carmen Sylva
Bóg jest Prawdą. I kto szuka prawdy, ten szuka Boga, choćby o tym nie wiedział. - Edyta Stein
Modlitwa nie jest większym wstydem niż picie i oddychanie. Człowiek potrzebuje Pana Boga tak samo, jak wody i tlenu. - Alexis Carrel
Nie ma żadnej niezgodności pomiędzy Nauką a religią. Nauka pokazuje, że Bóg istnieje - Derek Barton
Celem życia człowieka jest wędrówka do Boga. - Leopold Staff
Bóg nigdy nie rezygnuje ze swoich dzieci, nawet z takich, które stoją plecami do Niego. - Stefan Wyszyński
Bóg, modlitwa i praca w połączeniu ze sobą pomagają człowiekowi widzieć sens jego życia i trudu. - Jerzy Popiełuszko
Są rzeczy, które przerastają możliwości ludzkiego rozumu. Tak jest z Bogiem. - Józef Tischner
Bóg jest pierwszym źródłem radości i nadziei człowieka. - Jan Paweł II
Boga się nie udowadnia, Boga się poznaje. - Jan Twardowski
Perspektywa miłości Pana Boga do człowieka jest perspektywą sięgającą wieczność. - Adam Boniecki
Trzeba ufać Panu Bogu. Jeśli doświadcza On człowieka, to czyni to po coś, dla jego dobra. - Leon Knabit
Aktor grając musi uzasadnić swój pobyt na scenie, musi udowodnić, że jest urzędnikiem Pana Boga. - Gustaw Holoubek
Rozczarowania, porażki, zwątpienie to też narzędzia, którymi posługuje się Bóg, by wskazać nam właściwą drogę. - Paulo Coelho
Wśród cierpienia i niedoli nawet przekonany ateista zaczyna rozglądać się za Bogiem. - Paul Leon Johnson
Bóg dał nam niesamowicie fascynujący świat, który możemy zamieszkiwać i badać. - William Phillips
Im więcej wiemy o kosmosie i ewolucyjnej biologii, tym bardziej wydają się one niewytłumaczalne bez jakiegoś aspektu inteligentnego projektu. A w moim przypadku jest to natchnieniem dla wiary. - Charles Townes
Bóg? Zawsze o nim myślałem. Podobnie myśleli też inni kosmonauci. Wielu niewierzących powróciło z kosmosu jako ludzie odmienieni duchowo. - Mirosław Hermaszewski
|