Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 18, 2025 2:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Co jest źródłem zła? 
Autor Wiadomość

Post Co jest źródłem zła?
Kilka osób już powiedziało, że Szatan Diabeł... Tylko jak byście to uzasadnili?

So lip 02, 2011 13:57
Zobacz profil WWW

Post Re: Co jest źródłem zła?
Człowiek. A właściwie nie on sam, tylko wbudowana w niego potrzeba przeżycia za wszelka cenę (to chyba normalne). Obecnie przekłada się to na pęd do mania jak najlepiej nawet kosztem innych.
Nie jest to nic dziwnego ani godnego potępienia. Bez tej mocy przetrwania za wszelką cenę nie było by w ogóle ludzkości. Gdzieś by wyginęła po drodze. Obecnie skoro warunki pozwalają człowiek próbuje okiełznać swoje popędy przy pomocy prawa czy innych wytycznych. Ale gdzieś za plecami czai się dzika owłosiona małpa która w sytuacji upadku cywilizacji zrobi każda rzecz żeby przetrwać.

Ostatnio edytowano So lip 02, 2011 14:16 przez CzłowiekBezOczu, łącznie edytowano 1 raz

So lip 02, 2011 14:12

Czy czynienie zła rzeczywiście zapewnia przetrwanie?

So lip 02, 2011 14:15
Zobacz profil WWW

W pewnych sytuacjach tak. Są przypadki ludzi którzy jedli zwłoki lub zabijali w celach gastronomicznych wybranych z pośród siebie aby przeżyć. O instynkcie przetrwania dobrze się mówi siedząc przed komputerem w ciepłym mieszkaniu. Natomiast w sytuacji bez wyjścia człowiek jest w stanie robić szokujące rzeczy. Zresztą nawet obecnie... Na pewno znane Ci jest stwierdzenie "mniejsze zło" gdzie na przykład mówimy o zabiciu stu aby ocalić tysiąc. To są rzeczy które funkcjonują cały czas

So lip 02, 2011 14:21

I zapewniło im to przetrwanie? Bo np. w słynnej katastrofie samolotu zjedzeni zostali również ci, którzy wcześniej zjedli poprzedników. Chyba że przetrwanie = przedłużenie swojego istnienia o... kilkanaście lat? kilka? rok? dzień? Chwilę?

A co z tymi, którzy dopuszczają się zła nie po to, aby przetrwać, lecz aby mieć frajdę - jeśli już sięgamy po extremum?

So lip 02, 2011 14:31
Zobacz profil WWW

MilaMi napisał(a):
I zapewniło im to przetrwanie?

Mieli nadzieję. Jak to się mówi próbowali. Że nie udało się to ich pech. Widzieli szansę którą wykorzystali. I nie udało się. Ale mogło.

MilaMi napisał(a):
A co z tymi, którzy dopuszczają się zła nie po to, aby przetrwać, lecz aby mieć frajdę - jeśli już sięgamy po extremum?

A to wymaga przybliżenia. Chodzi o jakąś konkretną sytuację ?

So lip 02, 2011 14:56

Psychopatia. Charakteropatia. Sadyzm. Pedofilia. Wymieniać dalej?...

So lip 02, 2011 14:59
Zobacz profil WWW

To jest populacja. Zawsze się znajdzie jakiś procent wariatów. Póki nie krzywdzą innych to mogą być. Jeżeli szkodzą, to się ich izoluje. Nie wiem po co rozmawiamy o oczywistych sprawach.

So lip 02, 2011 15:27

moda na praktykowanie dobra-przyniosła by o wiele więcej pożytku..tylko ze dobro wymaga wysiłku--a człowiek z natury leniwy i wygodny

So lip 02, 2011 15:46

tylko że krzywdzą. I nie jest ich mało. I przeczy to założeniu, że zło to mechanizm obronny - czyli naturalna reakcja ukierunkowana na przetrwanie.

So lip 02, 2011 15:48
Zobacz profil WWW
renata155 napisał(a):
moda na praktykowanie dobra-przyniosła by o wiele więcej pożytku..tylko ze dobro wymaga wysiłku--a człowiek z natury leniwy i wygodny

I głupi....na osiedlu głupole w nocy połamali kilkanaście młodych 3-5 letnich drzewek :( ...przecież nie dla zysku, nie z woli przetrwania.

So lip 02, 2011 15:51

Cytuj:
Chyba że przetrwanie = przedłużenie swojego istnienia o... kilkanaście lat? kilka? rok? dzień? Chwilę?
Kamień nie żyje ani jednej chwili. Chwila życia w sprzyjających warunkach jest bezcenna, ale dla wielu osób jest bez znaczenia.

Cytuj:

Cytuj:
Psychopatia. Charakteropatia. Sadyzm. Pedofilia. Wymieniać dalej?...

Wymieniasz poważne zaburzenia, do których słowo frajda nie pasuje (może poza sadyzmem), jeśli przez słowo frajda rozumiemy gratkę, uciechę...

So lip 02, 2011 16:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]