|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Czy olej egzorcyzmowany można wytrzeć chusteczką?
Autor |
Wiadomość |
dejricz
|
 Czy olej egzorcyzmowany można wytrzeć chusteczką?
Z tego powodu, że jest to dział sam wymyśl pytanie, więc może ono okazać się dziwne, ale z tego powodu, że dosyć często używam oleju egzorcyzmowanego namaszczając sobie różne części ciała to moje pytanie brzmi czy można go później wytrzeć normalnie chusteczką? 
|
Pt lip 29, 2011 19:56 |
|
|
|
 |
k-klaudynka
|
 Re: Czy olej egzorcyzmowany można wytrzeć chusteczką?
Pytanie wcale nie takie dziwne. Ja ma taki sam dylemat  szczególnie jak robie sobie znak krzyża na czole, bo czasami to za dużo oleju wyleję, to aż mam ochotę to wytrzeć chusteczką, ale tego nie robię. I też się zastanwaiam czy można by było... no ale wytrzeć to też tak jakoś dziwnie..
_________________ Lepiej jest słuchać karcenia mędrca niż pochwały ze strony głupców [koh 7,5]
|
So lip 30, 2011 10:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To co robicie ze skorupkami jajek poświeconych w Wielką Sobotę?
|
So lip 30, 2011 11:07 |
|
|
|
 |
Eldian
|
Jak według mnie nie ma problemu z wytarciem oleju chusteczką. Przecież jak np. egzorcyści używają oleju, to potem wycierają sobie ręce, żeby np. nie pobrudzić rytuału czy Pisma Świętego. Trochę inaczej, ale osoby egzorcyzmowane które były namaszczone, i to nieraz obficie, no to ten olej muszą wyprać z ciuchów (chociaż podobno jest ciężko  ), i nie mają tu skrupułów  Dopóki nie jest to robione ze względu na wzgardę czy coś, to nie ma problemu
|
So lip 30, 2011 11:10 |
|
 |
meritus
|
Po co w ogóle się smarować olejem? Nie smarować się, to i wycierać nie będzie trzeba.
|
So lip 30, 2011 11:36 |
|
|
|
 |
dejricz
|
Albo najlepiej też chusteczkę spalić zaraz potem:)
|
So lip 30, 2011 11:40 |
|
 |
dejricz
|
Olej używany z wiarą bardzo pomaga:) Proszę Pana Boga o ochronę odmawiając egzorcyzm prosty zawsze rano i wieczór. No to tak samo jak z wodą święconą...
|
So lip 30, 2011 12:05 |
|
 |
meritus
|
To nie olej pomaga, lecz Bóg poprzez znaki.
|
So lip 30, 2011 23:20 |
|
 |
dejricz
|
No dlatego napisałem, że z wiarą- wiarą w moc Boga, bez tego żadne znaki i gesty nic nie znaczą, bo są pozbawione odniesienia do Stwórcy.
|
N lip 31, 2011 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dejricz napisał(a): Olej używany z wiarą bardzo pomaga:) Proszę Pana Boga o ochronę odmawiając egzorcyzm prosty zawsze rano i wieczór. No to tak samo jak z wodą święconą... To słabą masz wiarę, skoro potrzebujesz do tego zewnętrznych znaków w postaci oleju...a potem masz problem co z nim zrobić. Rozumiemoleje swiete z okazji chrztu, jakichś szczególnych uroczystości...ale codziennie? Po co? Nie jest to przesadą? Cytuj: To co robicie ze skorupkami jajek poświeconych w Wielką Sobotę? To akurat proste. Zbieram te skorupki, krusze na małe kawałki i daję kurom do zjedzenia. Zysk podwójny. Kura uzupełnia w organizmie wapno do produkcji jajek, a po drugie staje się święcona. Taki świecony kurczak pieczony.....mmmmm palce lizać 
|
N lip 31, 2011 12:24 |
|
 |
dejricz
|
Ja nie napisałem, że potrzebuję namaszczać sobie różne części ciała olejem egzorcyzmowanym żeby zwiększyć wiarę, chyba opacznie zinterpretowałeś moją wypowiedź. Inną sprawą jest fakt, że człowiek pozbawiony symboli, znaków, gestów mówiących o miłości Boga będzie skostniały w sprawach wiary. W pewnym sensie po to jest sztuka sakralna, żeby człowieka uwrażliwić na sprawy Boże, uzmysłowić go. Tak nas stworzył Pan Bóg i tego nic nie zmieni. Im więcej widzimy tym więcej rozumiemy a im więcej rozumiemy tym więcej zaczynamy rozmyślać a od tego już krok od wejścia w dialog z Bogiem. Dobrze by było gdybyś przeczytał sobie tekst pobłogosławienia oliwy przeznaczonej na olej egzorcyzmowany bo to jest istotne, ze w pewien sposób ma on nas chronić od niebezpieczeństw nie przez to, że się nim posmarujemy ale przez fakt prośby do Boga zanoszonej w błogosławienstwie kapłańśkim aby namaszczając jednoczesnie Boża łaska była z nami i nam towarzyszyła.
|
N lip 31, 2011 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dejricz, miej się na baczności. Prymitywne koncepty niektórych użytkowników utrafiają w gusta tutejszej moderacji, co oznacza, że możesz przegrać z prostactwem, chamstwem i głupotą. Na pocieszenie : też używam oleju egzorcyzmowanego. Nie myli mi się on - tak jak niektórym użytkownikom - z olejami używanymi do namaszczania przy udzielaniu sakramentów . Masz pecha, bo gdybyś był ateistą czy buddystą, to by Cię tutaj szanowali, a że jesteś człowiekiem praktykującym na sposób tradycyjny, to nie będziesz miał życia. Wkrótce dołączą następni, i nie będzie miało znaczenia, że nie pytasz ich o nic, i nie masz życzenia wymieniać się z nimi myślami. Życzę Ci powodzenia w poznawaniu zasad rządzących tym forum.Pozdrawiam. Aleksandra
|
N lip 31, 2011 13:50 |
|
 |
mareta
|
siostro oleksa57 skąd tyle goryczy? Myślę, że niektórzy moderatorzy przysypiają, ale chamstwa i prymitywizmu dzięki Bogu jeszcze nie ma tutaj. Pozdrawiam
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
N lip 31, 2011 14:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
siostro Mareto,każdy ma prawo rozmawiać z kim chce i o czym chce. Nawet założenie konta na tym forum nie obliguje nikogo do udostępniania własnego mózgu celem wmasowania weń określonych treści ideologicznych, promowanych na tymże.
Oglądałaś film "Pamięć absolutna" ? Jeśli nie, to gorąco polecam, forumowe metody pracy nad inaczej myślącymi są wzięte właśnie stamtąd.
Podtrzymuję, co powiedziałam o stylu tutaj obowiązującym. Nie zamierzałam ostrzegać nikogo, kto dobrze znosi tutejsze klimaty.
|
N lip 31, 2011 14:27 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|