|
|
|
obrażanie uczuć religijnych
Autor |
Wiadomość |
djdomin
|
Witold napisał(a): 3) chrześcijanie bywali wielce obrażeni na widok rysunku ukrzyżowanej żaby, albo ukrzyżowanego Jezusa bez przepaski, tj. z widocznymi genitaliami; A ja mam zdjęcia takich obrazów CHRZEŚCIJAŃSKICH (niestety tylko zdjęcia, bo oryginał wisi na ołtarzu).
Zresztą niejaki Michał Anioł takiego Chrystusa wyrzeźbił (stoi w Watykanie, dopiero potem dorobiono mu zasłonkę z metalu).
_________________ Dominik Jan Domin
|
Wt sie 18, 2009 13:14 |
|
|
|
 |
djdomin
|
djdomin napisał(a): Witold napisał(a): 3) chrześcijanie bywali wielce obrażeni na widok rysunku ukrzyżowanej żaby, albo ukrzyżowanego Jezusa bez przepaski, tj. z widocznymi genitaliami; A ja mam zdjęcia takich obrazów CHRZEŚCIJAŃSKICH (niestety tylko zdjęcia, bo oryginał wisi na ołtarzu). Zresztą niejaki Michał Anioł takiego Chrystusa wyrzeźbił (stoi w Watykanie, dopiero potem dorobiono mu zasłonkę z metalu). PS. W obrazach chodzi oczywiście o ukrzyżowanego Jezusa, nie żabę.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Wt sie 18, 2009 13:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: obrażanie uczuć religijnych
Wiesz , o_Onufry, moje uczucia, jako wierzącej, nie zostały obrażone, nie wiem czy o to Ci, zresztą, chodziło, czy nie...I myślę, że Maryja w swojej cudownej łagodności, też nie poczuła się obrażona... W wierszu widać przede wszystkim rozpaczliwe poszukiwanie winnego, odpowiedzialnego za cierpienie na świecie...Czy jest za nie odpowiedzialna Maryja? W objawieniach prywatnych nieraz jest ukazywana jako ta, która powstrzymuje ramię sprawiedliwości swojego Syna. Przeczytałam parę Twoich postów i wiem , że dla Ciebie pewnie są to same bzdety, ale na pewno czytałeś Dzienniczek Faustyny, jest w nim wizja zrozpaczonej Madonny, która nie ma już siły powstrzymywać karzącej ręki Sprawiedliwego..jedyne , co poczułam czytając dwie ostatnie zwrotki wiersza, to ból, że można nie rozumieć Jej starań i matczynej troski. Możesz dalej rechotać.Ja wierzę w Jej orędownictwo i nieraz go doświadczyłam.
|
Cz wrz 22, 2011 7:57 |
|
|
|
|
|