Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 15, 2025 2:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Msze św. - kościoły, godziny... 
Autor Wiadomość

Post Msze św. - kościoły, godziny...
Może nie potrafię znaleźć, ale brakuje mi na forum praktycznego drobiazgu - godzin mszy św. w kościołach na... całym świecie. Własnie planuję wakacje w Bułgarii i szukam, szukam, szukam. To dotyczy również Polski: jadę gdzies na wczasy, wycieczkę, delegację i muszę przekopywac internet, a niektóre strony są nieaktualne. Fajne byłoby miejsce gdzie zapodaję miejscowość, a dobrzy ludzie, którzy tam mieszkają, byli, którzy po prostu wiedzą, dzielą się informacjami o godzinach mszy św.
I co Redakcyja na to? :-D

Pn lip 16, 2012 14:41

Post Re: Msze św. - kościoły, godziny...
http://www.msze.pl/
http://www.opoka.org.pl/varia/msze/html/index.php

Z tym całym światem, to chyba lekka przesada :)

Pn lip 16, 2012 14:46

silgar napisał(a):
Z tym całym światem, to chyba lekka przesada :)

Wcale nie przesada a realna potrzeba osób, które gdzieś z konieczności w świat wywiało lub są na wakacjach. Są kraje, gdzie odszukanie parafii KrK (i dnia/godziny mszy) jest w praktyce baaardzo trudne (np. ksiądz przyjeżdza na określnoną godzinę raz w miesiącu i wie o tym tylko garstka lokalnych wiernych).

Ostatecznie to technicznie nie jest takie skomplikowane stworzyć ogólnodostępną bazę danych parafii na całym świecie... myślę, że Watykan takie coś mógłby wiernym stworzyć i zobowiązać do uaktualniania przez parafie. Problem jest bardziej organizacyjny niż techniczny.

Komu by ten pomysł podsunąć, żeby coś z tego było?!

Pn lip 16, 2012 19:01
pomysł, ze to Watykan mógłby zrobić stronę informacyjna na cały świat jest trochę szalony, choć podoba mi się.
Natomiast byłby to na pewno kawal roboty i nie sadze aby oni się tym wkrótce zajęli,
bo maja ważniejsze sprawy na głowie.
Ja dużo podróżuję i wiem, ze nie jest tak trudno wyszukać adresy Kościołów i godziny Mszy sw.
czasem znajdzie się adres i trzeba przedzwonić, albo można zapytać w hotelu i tez powiedzą.

Wt lip 17, 2012 6:16

Ratunkuuuuu! Tylko nie Watykan bo to utonie w morzu przygotowań, powołania specjalnego zespołu itd. (zakładając naiwnie, że ktoś to kupi :). Widziałem to raczej jako swego rodzaju wikipedię, ale tylko na ten konkretny temat. Jeśli nie stworzą takiej bazy sami chetni, to raczej nie stworzy jej nikt (znanej, aktualnej i funcjonującej).

Wt lip 17, 2012 7:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]