Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 15, 2025 7:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Różanie nowego typu 
Autor Wiadomość

Post Re: Różanie nowego typu
pająk napisał(a):
To że Bóg nie nakazał modlenia się na tym przedmiocie. Musze poczytać o pochodzeniu tego tajemniczego różańca.

Pochodzi on od wielokrotnego powtarzania pozdrowienia Anioła do Maryi, które jest opisane w Piśmie świętym. I tak z małego "pączka róży" wyrósł różaniec. Był on z początku modlitwą prostych ludzi, którzy nie umiejąc czytać modlitewników ,także chcieli wielbić Boga i Maryję. Wbrew pozorom modlitwa wcale łatwa nie jest.

Śr sie 01, 2012 18:12

mareta napisał(a):
pająk napisał(a):
To że Bóg nie nakazał modlenia się na tym przedmiocie. Musze poczytać o pochodzeniu tego tajemniczego różańca.

Pochodzi on od wielokrotnego powtarzania pozdrowienia Anioła do Maryi, które jest opisane w Piśmie świętym. I tak z małego "pączka róży" wyrósł różaniec. Był on z początku modlitwą prostych ludzi, którzy nie umiejąc czytać modlitewników ,także chcieli wielbić Boga i Maryję. Wbrew pozorom modlitwa wcale łatwa nie jest.

Nie chodzi mi o to pochodzenie które napisałaś i które nawet się kupy nie trzyma. W Biblii nie pisze nic o nim także chciałbym się dowiedzieć skąd ten tajemniczy przedmiot jest.

Śr sie 01, 2012 18:37

Dzięki za komentarz bogaty merytorycznie i bardzo uprzejmy. Biblia to nie wszystko, pozostaje jeszcze Tradycja i Objawienie. Biblii nie czyta się dosłownie, to nie elementarz.

Cz sie 02, 2012 8:12

Tradycje mam gdzieś, a objawienia zawsze mogą być zwodzeniem. A i dalej nie wiem skąd się ten przedmiot wywodzi, dziwne jest to że katolicy modlą się na różańcu a nie znają jego pochodzenia.

Cz sie 02, 2012 12:14
pająk napisał(a):
Tradycje mam gdzieś, a objawienia zawsze mogą być zwodzeniem. A i dalej nie wiem skąd się ten przedmiot wywodzi, dziwne jest to że katolicy modlą się na różańcu a nie znają jego pochodzenia.

Różaniec jak przedmiot jest znacznie starszy niż chrześcijaństwo - choćby znaleziony w ruinach starożytnej Niniwy posążek kobiety pochodzący z IX-VIII wieku przed Chrystusem, trzymającej w dłonach sznurek z nawleczonymi koralikami.
Religie wschodu także posługiwały się w modlitwie koralikami nanizanymi na sznurek, podobnie jak w Islamie.
Prapoczątki tej formy modlitwy zna chyba jedynie Bóg.

Cz sie 02, 2012 14:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3