..olimpijska ceremonia pozegnalna, co myslicie ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ..olimpijska ceremonia pozegnalna, co myslicie ?
Zabawni są czasem ci katolicy. Wydaje im się, że wszystko kręci się wokół nich. Jak ktoś publicznie prezentuje Imagine Lennona to na pewno tylko po to, aby ich obrazić. 
|
Śr sie 15, 2012 12:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): Zabawni są czasem ci katolicy. Wydaje im się, że wszystko kręci się wokół nich. Jak ktoś publicznie prezentuje Imagine Lennona to na pewno tylko po to, aby ich obrazić.  Prawda? Wczoraj bardzo ciekawie rozmawiałam z kimś na priv. o chrześcijaństwie i katolicyzmie, i właśnie zrobiłam podobne spostrzeżenie. Czegokolwiek się nie dotknąć, katolicyzm jest punktem odniesienia do wszystkiego... Tak jakby nic nie istniało poza tym i niezależnie od tego, a wszystko musiało przechodzić przez sito katolicyzmu. Z jednej strony to irytujące, ale z drugiej... masz rację - zabawne w sumie 
|
Śr sie 15, 2012 13:09 |
|
 |
SweetChild
|
mauger napisał(a): Zabawni są czasem ci katolicy. Wydaje im się, że wszystko kręci się wokół nich. Jak ktoś publicznie prezentuje Imagine Lennona to na pewno tylko po to, aby ich obrazić.  Ale przynajmniej w tym wątku nikt chyba nie pisał, że czuje się obrażony. Z tego co rozumiem, chodzi głównie o to, czy w ceremonii były elementy antyreligijne, a jeśli tak, to czy mogło być to działanie celowe.
|
Śr sie 15, 2012 13:16 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Cóż, to chyba naturalne, że na taką imprezę wybiera się piosenkę mówiącą o jedności i równie naturalne, że taka piosenka mówi o świecie bez religii, które są, jakby nie było, jednym z głównych powodów podziałów?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sie 15, 2012 13:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Z jednej strony to irytujące, ale z drugiej... masz rację - zabawne w sumie Trudno ze śmiertelną powagą traktować ludzi, dla których tancerka przebrana za zakonnicę jest prowokacją wymierzoną w ich religię. SweetChild napisał(a): Ale przynajmniej w tym wątku nikt chyba nie pisał, że czuje się obrażony. Z tego co rozumiem, chodzi głównie o to, czy w ceremonii były elementy antyreligijne, a jeśli tak, to czy mogło być to działanie celowe. A jeśli to był według nich celowy atak na ich religię to na pewno są z tego powodu urażeni, nie sądzisz? JedenPost napisał(a): Cóż, to chyba naturalne, że na taką imprezę wybiera się piosenkę mówiącą o jedności i równie naturalne, że taka piosenka mówi o świecie bez religii, które są, jakby nie było, jednym z głównych powodów podziałów? W tej piosence Lennon śpiewa nie tylko o świecie bez religii, ale również bez państw i własności. Typowa hipisowska utopia. Nie słyszałem nigdy, żeby propańswtowcy, czy zwolennicy własności prywatnej na serio traktowali Imagine jak atak w nich wymierzony, który trzeba oprotestować. 
|
Śr sie 15, 2012 14:27 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
JedenPost napisał(a): Cóż, to chyba naturalne, że na taką imprezę wybiera się piosenkę mówiącą o jedności i równie naturalne, że taka piosenka mówi o świecie bez religii, które są, jakby nie było, jednym z głównych powodów podziałów? Dla mnie nie ma nic dziwnego w tym, że na brytyjskiej ceremonii znalazło się "Imagine", bo jest powszechnie znane i kojarzy się z Wielką Brytanią. W tym sensie uważam, że wybór był naturalny. Natomiast zgadzam się, że przesłanie "Imagine" jest antyreligijne i może być odebrane negatywnie przez znaczną część ludzi, którzy są religijni. Więc nie wydaje mi się, aby ten utwór miał działanie jednoczące - mówi o jedności, ale z wykluczeniem znacznej części ludzkości. mauger napisał(a): A jeśli to był według nich celowy atak na ich religię to na pewno są z tego powodu urażeni, nie sądzisz? Ja generalnie mam problem z odczuwaniem "urażenia", więc wolę się nie wypowiadać 
|
Śr sie 15, 2012 14:35 |
|
 |
JedenPost
|
SweetChild napisał(a): Więc nie wydaje mi się, aby ten utwór miał działanie jednoczące - mówi o jedności, ale z wykluczeniem znacznej części ludzkości.
Nie działanie, a przesłanie. Nie z wykluczeniem kogokolwiek, ale ze zniesieniem barier 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sie 15, 2012 15:11 |
|
 |
SweetChild
|
Podobnie jednoczące jest przesłanie "imagine there is only one (true) religion, imagine there is no atheism". A działanie może mieć takie, jak czerwona płachta na byka 
|
Śr sie 15, 2012 15:38 |
|
|
|