Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 23:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 ..olimpijska ceremonia pozegnalna, co myslicie ? 
Autor Wiadomość
Post Re: ..olimpijska ceremonia pozegnalna, co myslicie ?
Zabawni są czasem ci katolicy. Wydaje im się, że wszystko kręci się wokół nich. Jak ktoś publicznie prezentuje Imagine Lennona to na pewno tylko po to, aby ich obrazić. :D

Śr sie 15, 2012 12:59
mauger napisał(a):
Zabawni są czasem ci katolicy. Wydaje im się, że wszystko kręci się wokół nich. Jak ktoś publicznie prezentuje Imagine Lennona to na pewno tylko po to, aby ich obrazić. :D

Prawda? :D
Wczoraj bardzo ciekawie rozmawiałam z kimś na priv. o chrześcijaństwie i katolicyzmie, i właśnie zrobiłam podobne spostrzeżenie. Czegokolwiek się nie dotknąć, katolicyzm jest punktem odniesienia do wszystkiego... Tak jakby nic nie istniało poza tym i niezależnie od tego, a wszystko musiało przechodzić przez sito katolicyzmu. Z jednej strony to irytujące, ale z drugiej... masz rację - zabawne w sumie :D

Śr sie 15, 2012 13:09

mauger napisał(a):

Ale przynajmniej w tym wątku nikt chyba nie pisał, że czuje się obrażony. Z tego co rozumiem, chodzi głównie o to, czy w ceremonii były elementy antyreligijne, a jeśli tak, to czy mogło być to działanie celowe.

Śr sie 15, 2012 13:16

Cóż, to chyba naturalne, że na taką imprezę wybiera się piosenkę mówiącą o jedności i równie naturalne, że taka piosenka mówi o świecie bez religii, które są, jakby nie było, jednym z głównych powodów podziałów?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sie 15, 2012 13:23
-Vi- napisał(a):
Z jednej strony to irytujące, ale z drugiej... masz rację - zabawne w sumie

Trudno ze śmiertelną powagą traktować ludzi, dla których tancerka przebrana za zakonnicę jest prowokacją wymierzoną w ich religię. :D
SweetChild napisał(a):
Ale przynajmniej w tym wątku nikt chyba nie pisał, że czuje się obrażony. Z tego co rozumiem, chodzi głównie o to, czy w ceremonii były elementy antyreligijne, a jeśli tak, to czy mogło być to działanie celowe.

A jeśli to był według nich celowy atak na ich religię to na pewno są z tego powodu urażeni, nie sądzisz?
JedenPost napisał(a):
Cóż, to chyba naturalne, że na taką imprezę wybiera się piosenkę mówiącą o jedności i równie naturalne, że taka piosenka mówi o świecie bez religii, które są, jakby nie było, jednym z głównych powodów podziałów?

W tej piosence Lennon śpiewa nie tylko o świecie bez religii, ale również bez państw i własności. Typowa hipisowska utopia. Nie słyszałem nigdy, żeby propańswtowcy, czy zwolennicy własności prywatnej na serio traktowali Imagine jak atak w nich wymierzony, który trzeba oprotestować. :-D

Śr sie 15, 2012 14:27

JedenPost napisał(a):

Dla mnie nie ma nic dziwnego w tym, że na brytyjskiej ceremonii znalazło się "Imagine", bo jest powszechnie znane i kojarzy się z Wielką Brytanią. W tym sensie uważam, że wybór był naturalny.

Natomiast zgadzam się, że przesłanie "Imagine" jest antyreligijne i może być odebrane negatywnie przez znaczną część ludzi, którzy są religijni. Więc nie wydaje mi się, aby ten utwór miał działanie jednoczące - mówi o jedności, ale z wykluczeniem znacznej części ludzkości.

mauger napisał(a):
A jeśli to był według nich celowy atak na ich religię to na pewno są z tego powodu urażeni, nie sądzisz?

Ja generalnie mam problem z odczuwaniem "urażenia", więc wolę się nie wypowiadać :-|

Śr sie 15, 2012 14:35

SweetChild napisał(a):
Więc nie wydaje mi się, aby ten utwór miał działanie jednoczące - mówi o jedności, ale z wykluczeniem znacznej części ludzkości.

Nie działanie, a przesłanie. Nie z wykluczeniem kogokolwiek, ale ze zniesieniem barier :)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sie 15, 2012 15:11

Podobnie jednoczące jest przesłanie "imagine there is only one (true) religion, imagine there is no atheism". A działanie może mieć takie, jak czerwona płachta na byka ;)

Śr sie 15, 2012 15:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4