Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 16, 2025 18:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Nostradamus - jak Jan przed Chrystusem 
Autor Wiadomość

Post Re: Nostradamus - jak Jan przed Chrystusem
Tylko co to jest kościół dla ciebie? Instytucja KK pewnie, a dla mnie wierzący.

Wt lis 13, 2012 12:22
Login2 napisał(a):
Tylko co to jest kościół dla ciebie? Instytucja KK pewnie, a dla mnie wierzący.

A dla wszystkich wierzących Chrystus ustanowił struktury, powołując apostołów i ustanawiając Piotra głową swojego Kościoła.

Wt lis 13, 2012 12:29

Pokaż mi ten fragment gdzie Jezus ustanowił Piotra głową swojego Kościoła. I proszę o czysty tekst biblijny bez katolickich wstawek.

Wt lis 13, 2012 13:27
Login2 napisał(a):
Pokaż mi ten fragment gdzie Jezus ustanowił Piotra głową swojego Kościoła. I proszę o czysty tekst biblijny bez katolickich wstawek.

A jakie to są "katolickie wstawki"? Nie słyszałem o nich.
Słyszałem za to o "protestanckich przeinaczeniach"

Wt lis 13, 2012 14:31
Login2 napisał(a):

Wywaliliście ze swojej wersji Biblii wersy?? - Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr (czyli Skała) i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiązesz, będzie rozwiązane w niebie(Mt 16,18-19).

Wt lis 13, 2012 15:16

Iroon napisał(a):
Magdalena_i napisał(a):
Jeśli faktycznie czekają nas trzy dni ciemności

Bolek Prus już opisał w "Faraonie" mechanizm manipulacji kleru.

Stanu kapłańskiego starożytnego Egiptu złotko, wtedy pojęcia kleru nie było, chyba się zagalopowałeś. :o

Wt lis 13, 2012 17:41

Cytuj:
Wywaliliście ze swojej wersji Biblii wersy?? - Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr (czyli Skała) i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiązesz, będzie rozwiązane w niebie(Mt 16,18-19).

Wywaliliście to znaczy kto? Do kogo mówisz? Ja nic z Biblii nie wywaliłem. Natomiast władze KK dodały i ładnie tutaj to zacytowałeś.

Warszawska:

Tyś jest Chrystus, Syn Boga żywego. A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go. I dam ci klucze Królestwa Niebios; i cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie.

Gdańska:

Tyś jest Chrystus, on Syn Boga żywego. Tedy odpowiadając Jezus rzekł mu: Błogosławiony jesteś Szymonie, synu Jonaszowy! bo tego ciało i krew nie objawiły tobie, ale Ojciec mój, który jest w niebiesiech. A Ja ci też powiadam, żeś ty jest Piotr; a na tej opoce zbuduję kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go: I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; a cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebiesiech; a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebiesiech.

Brzeska:

Tyś jest Krystus on Syn Boga żywiącego. Tedy odpowiedając Jezus rzekł jemu: Błogosławiony jesteś Symonie Barjona. Abowiem ciało i krew nie objawiły tobie, ale ociec mój, który jest na niebie. Ale ja tobie powiedam: Iżeś ty jest Piotr, a na tej opoce zbuduję kościół mój i bramy piekielne nie zwyciężą go. A dam tobie klucze Królestwa niebieskiego. Iż cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związano na niebie. A cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązano na niebie.

Widzicie w tych innych przekładach, tam gdzie jest imię Piotr, (czyli skała) ? Ten nawias właśnie dodał wasz Kościół, sugerując że Piotr jest skałą w ten sposób. Tego nie ma w Biblii przykro mi... Co więcej słowo Petros(Piotr) które tam występuje wcale nie tłumaczy się na skała/opoka. Skała/opoka to petra po grecku.

Apropo wywalania wersetów w Biblii.......

Warszawska:

Szymonie, Szymonie, oto szatan wyprosił sobie, aby was przesiać jak pszenicę. Ja zaś prosiłem za tobą, aby nie ustała wiara twoja, a ty, gdy się kiedyś nawrócisz, utwierdzaj braci swoich.

Warszawsko-Praska:

Lecz Ja prosiłem za tobą, żeby się nie załamała wiara twoja. Ty zaś, nawróciwszy się raz, umacniaj twoich braci.

Gdańska:

Alem ja prosił za tobą, aby nie ustała wiara twoja; a ty niekiedy nawróciwszy się, utwierdzaj braci twoich.

Brzeska:

Alem ja prosił za tobą, aby nie ustała wiara twa, a przetoż i ty niekiedy nawróciwszy się, potwierdzaj bracią twą.

A teraz obie wersje przekładów katolickich.....

Tysiąclecia:

ale Ja prosiłem za tobą, żeby nie ustała twoja wiara. Ty ze swej strony utwierdzaj twoich braci.

Poznańska:

Szymonie, Szymonie, oto szatan uprosił sobie, że was przesieje jak pszenicę. Ale Ja wstawiłem się za tobą, aby twoja wiara nie ustała. A ty ze swej strony umacniaj twoich braci.

Wytłumacz mi gdzie się podział fragment na temat nawrócenia Piotra? I zapytam teraz ja ciebie.

Wywaliliście ze swojej wersji Biblii wersy??

Wt lis 13, 2012 18:34
Cytuj:
Widzicie w tych innych przekładach, tam gdzie jest imię Piotr, (czyli skała) ? Ten nawias właśnie dodał wasz Kościół, sugerując że Piotr jest skałą w ten sposób. Tego nie ma w Biblii przykro mi... Co więcej słowo Petros(Piotr) które tam występuje wcale nie tłumaczy się na skała/opoka. Skała/opoka to petra po grecku.

Popatrz, popatrz....domyslałem sie, ze czepisz sie wyrazu Petros. Pamietaj jednak, ze Szymon był prostym rybakiem i Jezus nie zwracał sie do niego w klasycznej grece.....ale mówił w jezyku aramejskim, i rzekł do niego " A ja ci powiadam ty jesteś Kefa (w j. aramejskim Skała ).

Czepiłeś sie więc tłumaczenia tłumaczeń....

Wt lis 13, 2012 18:43
Moderator

http://www.psnt.pl/KMt16w18.html
Aby poprawnie przetłumaczyć nasz urywek egzegeci odwołują się do aramejskiego oryginału (bo takim językiem posługiwano się w czasach Jezusa), gdzie w obu wyrażeniach pada słowo כֵּיפָא (kêphâ), które byłoby w obu przypadkach rodzaju męskiego

Wt lis 13, 2012 19:04
Zobacz profil WWW
Wszyscy wiemy, że jedno słowo może zmienić bardzo wiele w takim samym stopniu jak przecinek umieszczony w zdaniu - zmienia sens i znaczenie całego zdania.

Śr lis 14, 2012 2:05

viewtopic.php?f=1&t=32638

Śr lis 14, 2012 16:40
Najtrudniejszym aspektem jest to , iż człowiek musi się zdrowo natrudzić by w minimalnym stopniu pojąć o co mogło Bogu chodzić.Proste słowo, prosta przypowieść , proste znaczenie .
SKAŁA - każdy człowiek pojmuje to na inny sposób - choć wiemy , że chodzi o mocny grunt na którym buduje się najwspanialsze budowle, silne i trwałe.
Dla jednego będzie to Bóg, dla drugiego taką podstawą będzie Jezus, kolejne istnienie skałę przypisze papieżowi a następne za skałę uzna siłę swojej woli i ugruntowaną wiarę .Można do końca świata dochodzić kto w drodze do Boga jest ogniwem spójnym i kto jest podstawowym budulcem Prawdy.Ile istnień tyle opinii , ile przypowieści tyle zagadek - kto jest mądry ten będzie wiedział.Myślę , ze nikt z nas do końca nie wie jaką Prawdę miał na myśli Chrystus mówiąc -
" Ty będziesz skałą na której zbuduje swój kościół"

So lis 17, 2012 17:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4