Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 19, 2025 9:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Bezinteresowność 
Autor Wiadomość

Post Bezinteresowność
Dlaczego ludzie nie chcą być bezinteresowni?

Pt lip 19, 2013 12:25

Post Re: Bezinteresowność
Zależy o co Ci chodzi. Masz złe doświadczenia, czy też piszesz ogólnie. Ludzie chcą i często są bezinteresowni. Jeśli masz wątpliwości, to rozumiem że miałeś niebywałą okazję poznać wszystkich ludzi na tym świecie i nikt nie okazał się tak pomocny.
Inna sprawa, że nie zawsze ta bezinteresowność jest możliwa. Przykładowo, ale chyba wielu ma taki "problem", starsza sąsiadka prosi o pomoc, z czasem to przeradzać się może w drugi etat i co wtedy? Łatwo powiedzieć, że nie wypada odmówić, czy też chcemy pomóc, ale nie jako druga praca, w dodatku za darmo. Tu trzeba znać granice.
Warto się też zastanowić czym jest bezinteresowność, skoro chyba zawsze jednak coś w zamian otrzymujemy, choć nie są to wartości tak wyraźne jak pieniądze czy przysługa. A zatem w bezinteresowności, według mnie, chodzi bardziej o to że nie oczekujemy w zamian nic, albo otrzymujemy rzeczy nawet bardzo wartościowe, ale w sferze relacji międzyludzkich, przyjaźń, wdzięczność, poczucie dobrze spełnionego zadania, czy też okazje do wykorzystania swojego wolnego czasu.

Pt lip 19, 2013 12:41

Szukają zysku dla siebie przyjmując postawy czysto egoistyczne. Nam papież Jan Paweł II mówił, że bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje.
Uczmy się również od papieża Franciszka ubogiego życia w miłości Bożej.

Kiedy chce się zniszczyć religię, zaczyna się od ataków na kapłanów, bo tam, gdzie nie ma kapłana, nie ma już ofiary i religii. św. Jan Maria Vianney

So lip 20, 2013 16:33

Tak się składa, że czasem wykonuję dla potrzeb sióstr zakonnych różne przedmioty nie biorąc za nie zapłaty , i pytanie, czy można to traktować jako jałmużnę ?. Jak sądzicie?

Cz sty 09, 2014 20:29
@kalip
Chcesz jałmużnę "zaliczyć", uczynek miłosierdzia ?
A nie było to z dobrego serca, tak z sympatii, taki prezent?

Formalnie wg KKK
"uczynkami miłosierdzia są dzieła miłości, przez które przychodzimy z pomocą naszemu bliźniemu w potrzebach jego ciała i duszy" (KKK 2447)

Mi byłoby trudno życ w tak skodyfikowanym chrześcijaństwie i co chwilę zastanawiac się, czy wypełniłem taki nakaz, czy inny.

Ok, ktos to opisał, skodyfikował. Opisał jednak tylko pewien stan rzeczy (wg mnie opisał bardzo kulawo). Kieruj sie po prostu miłością, zyczliwością, miłosierdziem a nie będziesz się zastanawiał, czy dany punkt wypełniłes. Takie pytanie jakie postawiłeś stanie sie po prostu niepotrzebne, bezzasadne.

Pt sty 10, 2014 10:51

Kozioł napisał(a):
Mi byłoby trudno życ w tak skodyfikowanym chrześcijaństwie i co chwilę zastanawiac się, czy wypełniłem taki nakaz, czy inny.

A kto w takim żyje i tak żyje?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 10, 2014 11:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]