Autor |
Wiadomość |
WIST
|
 Re: AMEN
Wyjątki powiadasz? Są na to statystki? Ja znam wielu ludzi wierzących, którzy albo są dawno po studiach i pracują, niektórzy mają firmy, albo studiują. Przy czym są to ludzie mądrzy i wrażliwi. Jak dla mnie to mit że im wyższej jest wykształcenie, tym wiara bardziej zanika. Jakoś na tym forum i w rzeczywistości mam wrażenie że im mniej ludzie wiedzą i rozumieją, tym bardziej krytykują wiarę, Kościół, a nawet bardziej kierują się osobistymi uprzedzeniami niż myśleniem. Nie tak dawno na tym forum dyskutowałem z jedną osobą, która w pewnym momencie sprawiała wrażenie jakby miała jakieś problemy. Ale nigdzie nie twierdzę że ateiści to głupcy i niezrównoważeni ludzi.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr kwi 30, 2014 19:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i nic z tej korelacji nie wynika tak poza tym. Lepiej się zastanówcie pod jakim tytułem to wydzielić 
|
Śr kwi 30, 2014 19:11 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Są statystyki. I pisząc 'wyjątki' nie miałem na myśli dosłownie pojedynczych osób. Sam znam ludzi z doktoratami z różnych dziedzin, a do kościoła chodzących. Niemniej jeśli spojrzeć GLOBALNIE, to pewna korelacja się pojawi. I właśnie to z niej wynika, że generalnie ludzie wykształceni mniej się garną do wiary niż niewykształceni.
Proponuję by w temacie tematu akruk coś zaproponował.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr kwi 30, 2014 19:16 |
|
|
|
 |
WIST
|
A można się zapoznać z tymi statystykami? Druga rzecz, to czy wyniki wskazują na potencjalny związek, czy istotnie wykształceniem bezpośrednio wpływa na poglądy religijne? No i ostatnie pytanie, czy w kraju gdzie chyba wszyscy już studiują, należy mówić o ludziach wykształconych w oparciu o statystyki studentów i osób z tytułem?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr kwi 30, 2014 19:19 |
|
 |
panMK
|
są ludzie i ludziska na tym świecie ,jedni uszanują człowieka za to kim jest i co sobą reprezentuje ,pomimo pewnych niedomagań tak jak ja JESTEM DYSLEKTYKIEM co już pisałem multum razy .Ale i są tacy zatwardzialcy "wyższe sfery" ,"elita intelektualna" i społeczna która krytykuje wszystko i wszystkich.Ciekaw jestem czy gdyby jednemu z tzw."elity"powinęła się noga ,czy drugi by zbrukał pierwszego czy przemilczał całą sprawę.Mówić można dużo ale uważać się za kogoś lepszego od innych to tylko wskazuje na BRAK JAKICHKOLWIEK MANIER i szacunku do innych.
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Śr kwi 30, 2014 19:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Alus napisał(a): akruk napisał(a): Może nie zauważyłaś, dziecko drogie, ale chrześcijaństwo obecnie nie jest już religią panującą, a wyznawanie innych poglądów przestało być karalne. Zauważyłam Twój wpis Cytuj: Chrześcijaństwo po prostu zaprowadzono siłą, przez prześladowania trwające ponad 200 lat niemal bez ustanku. Niemal bez ustanku, - czyli masz prawo się bać  Umiejętność czytania ze zrozumieniem nie każdemu została dana. Tobie tego daru odmówiono, najwyraźniej. Wszyscy na tym forum, poza Tobą, są bezmyślnymi niedoukami. Od niedouków dedykacja: Duża wiedza czyni skromnym, mała zarozumiałym. Puste kłosy dumnie wznoszą się do nieba. Kłosy pełne ziarna w pokorze pochylają się ku ziemi.
|
Cz maja 01, 2014 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
panMK napisał(a): są ludzie i ludziska na tym świecie ,jedni uszanują człowieka za to kim jest i co sobą reprezentuje ,pomimo pewnych niedomagań tak jak ja JESTEM DYSLEKTYKIEM co już pisałem multum razy . Cytuj: Załącznik 3 do Procedury przyjmowania opinii i orzeczeń Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, DYSLEKSJA - specyficzne trudności w pisaniu i czytaniu u osób o prawidłowym rozwoju intelektualnym. Na wszystkich przedmiotach mogą pojawić się trudności ze zrozumieniem instrukcji, poleceń nauczyciela, wolne tempo uczenia się. Dysleksji często towarzyszą zaburzenia emocjonalne. [...] Literatura 1.M. Bogdanowicz, A. Adryjanek „Uczeń z dysleksją w szkole” Gdynia 2004 PERON 2.R. Czabaj, M. Dargiewicz, J. Studnicka „Ortograffiti. Przewodnik dla nauczyciela” Gdynia 2004 OPERON
[...] TYPOWE TRUDNOŚCI W NAUCE UCZNIÓW Z DYSLEKSJĄ
Język polski: -brak zrozumienia czytanych treści, [...] -gubienie wątku lub poruszanie kilku wątków jednocześnie w krótkich wypowiedziach pisemnych,
Historia: -problemy z analizowaniem map i wykresów, -trudności ze zrozumieniem dłuższego tekstu, [...] -zła orientacja w czasie (chronologia, daty).
Geografia: -problemy z orientacją w czasie i przestrzeni (trudności z zapamiętywaniem kierunków na mapie, obliczanie stref czasowych, położenia geograficznego, kąta padania słońca itd.) [...]
Chemia: -mylenie pojęć [...]
Matematyka: -problemy z rozwiązywaniem zadań tekstowych z powodu słabego rozumienia czytanych treści, [...] -mylenie znaków, pojęć, trudności w nauce geometrii,[...] -chaotyczny zapis działań, -problemy z porównywanie wzorów, wykresów i rysunków, -trudności w posługiwaniu się schematami, wykresami i diagramami. Obawiam się, że takie osoby nie są dla mnie żadnymi partnerami do dyskusji. Takim jestem ludziskiem, że uważam za stratę czasu próby dyskusji z osobami, które nie potrafią zrozumieć, co czytają, mylą pojęcia, mają kłopoty z uporządkowaniem zjawisk w czasie i przestrzeni, nie potrafią myśleć analitycznie, nie są w stanie skoncentrować się na poruszanym wątku, myślą i piszą chaotycznie. Brak porządku w piśmie, to brak porządku w głowie. Sorrrrry, ale to nie moja wina czy uprzedzenia, że z takimi osobami można prowadzić pogawędki o pogodzie albo kształtach Maryni, ale nie dyskusje.
|
Cz maja 01, 2014 10:21 |
|
 |
lokis
|
 Re: Wydzielony z "AMEN"
Przewaga niewierzacych wsrod ludzi wyksztalconych jest faktem, jedynie mozna dyskutowac o klasyfikacji. Jest to spowodowane nie tylko glebszym poznaniem otoczenia, praw fizyki itp. ale i sposobem zycia dzisiejszego spoleczenstwa. Religia wymaga czasu na regularna "pielegnacje". Dzisiaj mamy wszystko, tylko czasu nam brakuje. Stad masa katolikow typu "wierze ale...", "najwieksza zasluga JPII jest to, ze byl wielki". 
|
Cz maja 01, 2014 13:17 |
|
 |
panMK
|
akruk ,wobec tego nie byłem typowym dyslektykiem ,i prosił bym aby mi pan nie ubliżał uważając się za lepszego .W czym niby w byciu chamskim i aroganckim.Tak w tym pana nikt tu nie pobije .
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Cz maja 01, 2014 19:24 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
UWAGA! PONIŻSZE NIE JEST DO ANI O UŻYTKOWNIKU panMK!
Ja nie mogę! Ten opis dysleksji to jakaś masakra! Czy człowiek z dysleksją może zdać maturę??? Z czego ją wówczas zdaje?? Z podpisu?? Czym ta dysleksja różni się od starego dobrego debilizmu? Nie wiem o jakim "prawidłowym rozwoju intelektualnym" mówi definicja dysleksji, skoro dyslektykiem jest ktoś kto nie potrafi zrozumieć tekstu, polecenia, nie wie gdzie jest północ na mapie, ma kłopoty z chronologią czy podstawowymi symbolami matematycznymi?? Toż taki człowiek to zwykły debil jest po prostu i tyle. Pragnę tu zauważyć, że debil to termin medyczny oznaczający osobę o poziomie intelektualnym charakterystycznym dla 12. roku życia (człowieka, nie szympansa).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz maja 01, 2014 20:40 |
|
|
|